Gospodarstvo
Slovenija je pred sklenitvijo memoranduma Hrvaško večkrat pozvala k ustavitvi sodnih postopkov proti NLB-ju, tudi s pisnimi pozivi ministrov za zunanje zadeve in za finance. Po sklenitvi memoranduma je Hrvaško znova pozvala k nasledstvenim pogajanjem, in sicer novembra 2015 in februarja 2018, potem ko so hrvaška sodišča znova začela izdajati protipravne sodne odločbe. Hrvaška se na nobeno od omenjenih pobud ni odzvala. Foto: BoBo
MMC RTV SLO/Slovenija se po sporu glede terana in neuveljavitve arbitražnega sporazuma na Evropo obrača tudi zaradi izterjav hrvaških sodišč do NLB-ja.

Ali bo spor med Slovenijo in Hrvaško zaradi tožb proti NLB-ju razrešil Bruselj?

Slovensko pismo Evropski komisiji
23. april 2018 ob 14:14,
zadnji poseg: 23. april 2018 ob 20:04
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Slovenija je zaradi nadaljevanja sodnih postopkov proti LB-ju in NLB-ju na Hrvaškem Evropsko komisijo zaprosila za mediacijo v primeru prenesenih deviznih vlog. Slovenija pričakuje, da bo Bruselj poziv k mediaciji sprejel.

Slovenija nadaljevanje sodnih postopkov proti Ljubljanski banki (LB) in NLB-ju označuje kot kršitev prava EU-ja in mednarodnega prava, postopki pa so po njenem prepričanju v nasprotju s slovenskih ustavnopravnim redom.

Slovenija ves čas poudarja, da gre pri tem za nasledstveno vprašanje, ki ga je treba reševati v okviru nasledstvenih pogajanj, medtem ko se na Hrvaškem v nasprotju s sprejetimi obveznostmi sodni postopki nadaljujejo, zaradi česar omenjenima družbama nastaja škoda.

"Ker je Evropska komisija v preteklosti že odigrala aktivno vlogo pri sklepanju Memoranduma o soglasju med slovensko in hrvaško vlado, Slovenija pričakuje, da bo poziv k mediaciji sprejela," so v vladnem uradu za komuniciranje zapisali v današnjem sporočilu za javnost.

Mediacija ali posredovanje je v mednarodnih odnosih uveljavljeno diplomatsko sredstvo reševanja sporov, s katerim se poskuša doseči ustrezno rešitev s pomočjo tretjega. Hkrati je postopek tudi zelo prožen in neformalen, temelji pa na posredovanju tretje strani, ki ponudi predlog za rešitev. Trajanja takega postopka vnaprej ni mogoče natančno napovedati, saj je odvisen od dinamike pogovorov. Po predvidevanjih bi lahko trajal nekaj mesecev.

Evropska komisija je v preteklosti že večkrat izrazila pripravljenost posredovati pri reševanju problematike prenesenih deviznih vlog s Hrvaško, so navedli v Ukomu. Hrvaško nespoštovanje obveznosti iz memoranduma z Mokric je privedlo tudi do težav in zastoja v postopku prodaje NLB-ja.

Slovenija meni, da ima Evropska komisija ustrezno politično in strokovno avtoriteto tretje strani, ki je potrebna za uspešno izpeljavo mediacijskega postopka. Slovenija je pripravljena tvorno sodelovati pri iskanju ustrezne rešitve v mediacijskem postopku.

Slovenija je v pismu spomnila na postopke, ki v primeru prenesenih deviznih vlog na hrvaških sodiščih tečejo proti LB-ju in NLB-ju ter predstavljajo kršitev mednarodnopravnih obveznosti Hrvaške, slovenskega ustavnopravnega reda in prava EU-ja.

Pismo vrhu Evropske komisije
Pismo Evropski komisiji sta podpisala predsednik vlade Miro Cerar in ministrica za finance Mateja Vraničar Erman, prejeli pa so ga predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, prvi podpredsednik komisije Frans Timmermans, ki je med drugim pristojen za vladavino prava, podpredsednik komisije Valdis Dombrovskis, ki je med drugim pristojen za evro in socialni dialog, ter komisarka za konkurenco Margrethe Vestager.

Sporazum o vprašanjih nasledstva, podpisan na Dunaju, 29. junija 2001, namreč v prilogi C določa, da so jamstva federacije za devizne vloge nasledstveno vprašanje po nekdanjem SFRJ-ju, državi pa sta se z mokriškim memorandumom leta 2013 znova zavezali, da bosta rešitev za vprašanje prenesenih deviznih vlog na Hrvaškem poiskali v okviru nasledstvenih pogajanj.

Erjavec pozdravil mediacijo
Mediacijo kot način reševanja spora je pozdravil tudi zunanji minister, ki opravlja tekoče posle, Karel Erjavec, a ob tem pripomnil: "Nisem pa optimist, ker vemo, da to ni edini primer, da Hrvaška krši mednarodne pogodbe." Ob tem je spomnil na arbitražni sporazum o slovensko-hrvaški meji in arbitražo z madžarsko naftno družbo Mol, ki je Hrvaška prav tako ne spoštuje. Glede morebitne sodbe pred Sodiščem EU pa je dejal: "Če imaš soseda, ki eklatantno krši mednarodne predpise, potem je treba uporabiti pravna sredstva, ker drugih možnosti ni."

Neizpolnjevanje hrvaških obveznosti
Hrvaška se je poleg tega z memorandumom zavezala, da bo do končne razrešitve tega vprašanja v okviru nasledstva zagotovila ustavitev vseh sodnih postopkov, ki v primeru prenesenih deviznih vlog na hrvaških sodiščih tečejo proti LB-ju in NLB-ju, Slovenija pa se je zavezala, da bo po podpisu memoranduma začela postopek ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe k EU-ju.

Slovenija je svoj del obveznosti izpolnila, Hrvaška pa ne, saj se postopki proti LB-ju in NLB-ju na hrvaških sodiščih nadaljujejo, še opozarjajo v Ukomu.

VIDEO
Slovenija zaradi hrvaških terjatev Evropo prosi za mediacijo
G. C.
Prijavi napako
Komentarji
zozozo
# 23.04.2018 ob 14:42
Bruselj ne bo reševal nič, ker dvostranski odnosi med državami članicami niso stvar Bruslja.

In na koncu te zgodbe bo isto, kot na koncu zgodbe z izbrisanimi. Denar bomo vrnili z obrestmi, pa še plačali odškodnine. In večina prebivalstva se bo še naprej hudovala nad Hrvati, namesto nad našimi politiki, ki so stvar zakuhali, in je niso bili sposobni rešiti 26 let.
Coli
# 23.04.2018 ob 14:39
Odkrita in vsesplošna Hrvaška vojna Sloveniji - naši 'vrhunski' generali pa so kapitulirali prav v vsakem spopadu - Teran, arbitraža, Mercator, elektrika Krško, NLB, itd. Salonske leve vsakič prepoznaš po tem, da se vedno - z nabasanimi žepi ukradenih novcev - prvi pridrenjajo do klica za modre čelade in prvega rešilnega čolna...preko trupel, čisti Titanik! No, na letošnjem volilnem pildku jih zagotovo ne bomo več obkroževali! Na tej ladji namreč voluharjev ne potrebujemo več!
Majestic12
# 23.04.2018 ob 14:37
Kako si drznejo namigovati da ima tatinska LB karkoli skupnega z NLB.

LB je kradla po bivših YU republikah, NLB pa je kradla ekskluzivno samo v Sloveniji.
Druga Švica
# 23.04.2018 ob 14:30
Prej je Beograd, sedaj pa pač Bruselj. S to razliko, da je Beograd sodil v prid Slovencev, ne Hrvatov.
Franc Jožef I.
# 23.04.2018 ob 14:55
Bojkotirati dopustovanje pri J sosedih.
Franc Jozef
# 23.04.2018 ob 14:43
Ta zadeva je bistveno bolj zapletena in ta poziv Evropski komisiji je čista predvolilna kampanija, ker nima trdne vsebinske podlage. Za Hrvaško to namreč ni nobeden meddržavni spor, ampak njihovi državljanji enostavni po sodni poti terjajo kar jim pripada. In odkrito povedano, če gledaš z vidika posameznika, ki je imel devize v LB Zagreb in še 27 let po konuc SFRJ ne more do tega denarja, je za posameznika katastrofa in muj mora vsako sodišče dati prav. To pa, da so naši vrli osamosvojitelji se pustili nategniti za vse terjatve LB Zagreb, da nas Hrvati nategujejo z nekimi memorandumi, ki jih potem njihov sabor ne ratificira in po potem neveljavi, pa je problem naše nesposobne politike in osamovojitve do danes.
Bojan18
# 23.04.2018 ob 18:39
Najboljš, da Pahor posreduje ... in nas še desetič razproda.
m72
# 23.04.2018 ob 14:31
Zakaj Bruselj? Sami moramo rešiti!

Čisto enostavno. Striktno izvajati šengenski režim na vseh mejah, rešiti dolgove NLB s poplačilom hrvaških varčevalcev (280 M€) in izterjati 1400 M€ od hrvaških podjetij, če se bodo izmikali pa zapleniti hrvaško premoženje v Sloveniji.

EfU pa povedati, da NLB ne bomo prodali, da pa lahko uporabijo 273. člen pri pogovorih z Bratuškovo osebno in z izdajalci, ki so obljubljali razprodajo slovenskega premoženja.
viisaus
# 23.04.2018 ob 17:18
Večina folka v sloveniji enostavno ne razume ali noče razumeti.Smo v EU in natu--to je dejstvo,toda po politiki se obnašamo,kot da smo kolonija rusije.Po komentarjih sodeč so vsi levičarji proti zda,eu in natu.... in za rusijo...super,, spomnite se ko smo povabili putina k ruski kapelici,v času,ko so bili politični odnosi med eu in rusijo na mrtvi točki...in nekateri mislijo,da bo vse to brez posledic...... posledice so,tako da je danes kompletna EU na strani hrvaške in mi si čisto nič ne moremo pomagati in pri najmanjši stvari izgubimo na eu sodiščih.kako nam je EU vzela primat pri teranu,,,naredili so nemogočo stvar,toda naredili so jo,in mi smo to z velikim cmokom sprejeli.Hrvatje z vsemi štirimi ščitijo svoj položaj,slovenski levičarji pa bi reševali,palestino,sirijo in kaj vem koga še,, slovencev pa v tem načrtu ni... ali je potem kaj čudno da je tako kot je.....
darkwader
# 23.04.2018 ob 14:53
Ne razumem kako to, da tako nas kot Hrvatov ne zanima kam je ta denar dejansko izginil, nobenega interesa za kako skupno preiskovalno komisijo, samo obtoževanje
Franc Jozef
# 23.04.2018 ob 14:47
@Coli

Demos je sprejel napačno odločitev, da tujih varčevalcev LB ne bo poplačal, Demos je naredil nemnost stoletja izbrisane, Janša je podpisal memorandum na Mokricah. Za te stvari t.i. levica ni kriva. Je pa za mnogo še večjih ropov davkoplačevalcev.
Kekec99
# 23.04.2018 ob 14:27
Če bo spor razreševal Bruselj, bo ta del morja nemški.
tomive
# 23.04.2018 ob 15:07
Ali bo spor med Slovenijo in Hrvaško zaradi tožb proti NLB-ju razrešil Bruselj?

Seveda v prid Hrvaške. Ali imamo samo mi tako levo vlado, da sponzoriramo vse sosednje države?!
infostriker
# 23.04.2018 ob 14:54
Tako kot je Bruselj "rešil" arbitražo, tako bo tudi NLB. Na koncu bodo pa itak pokrili minus davkoplačevalci. Naša politika je prodana do konca, prodal bi še zadno metlo na NLB po polovični ceni, samo da ima nekdo korist.
pejtevennazrak
# 23.04.2018 ob 19:21
kakšni amaterji - podn od podna.... :(
Pogoj za mediacijo je, da mora ta biti prostovoljna z obeh strani. Pa to ja piše na vsaki wikipediji, če ne pa vprašajte otroke po šolah. Tudi tam jo imajo.

Ta zadeva je bila zgleda poslana čisto v znamenju erjavčeve volilne kampanje.
kawboy
# 23.04.2018 ob 19:08
Že zdavnaj bi morali prodati NLB to so politiki obljubili in se tudi zavezali v Bruslju. Zato bodo sedaj odgovarjali vsi politiki z ministri in pravniki vred tako kazensko kot odškodninsko in naj se nikar ne sprenevedajo.Takšna je naša politika ko nastopijo problemi so pa vsi drugi krivi ne pa oni ker niso pravočasno ukrepali in naredili vsega tistega kar bi morali že zdavnaj narediti. Po toči zvoniti je prepozno pravi rek. Tako je pa tudi s politiki in njihovo odgovornostjo ali neodgovornostjo.
viisaus
# 23.04.2018 ob 17:22
m72/// Zakaj že bi NLB morala biti v slovenskem lastništvu?? vam 4.000.000.000 eu še ni zadosti.Kaj imam jaz kot državljan slovenije od tega?? popolnoma nič.Ko se bo prodalo vsa slovenska podjetja v državni lasti,takrat se bo politika začela ukvarjati z tistim za kar je izvoljena, ne pa ko sklepajo koalicijo,,, tej ali oni stranki pripada toliko in toliko ljudi v nadzornih svetih....
mihael1
# 23.04.2018 ob 15:59
Skratka, Hrvaska ni izpolnila popolnoma nic in to pove vse.

Predstavljajo se pa kot prijateljska drzava - ravnanja pa sovrazna in neprijatljska.
Ferdek
# 23.04.2018 ob 15:22
"Ali bo spor med Slovenijo in Hrvaško zaradi tožb proti NLB-ju razrešil Bruselj?"

He, he!
janez123
# 23.04.2018 ob 18:56
@nelon

mi pa tozimo hrvaška podjetja za denar ki ga niso vrnila LB...

hahahahahahahaha tale pa še v življenju ni ničesar reševal na sodiščih.. Za stečaje si že kdaj slišal? Koga bi ti tožil? LOL
janez123
# 23.04.2018 ob 18:55
TIpično slovenski pristop do reševanja problemov: mami sem na drevesu in jokam! Reši problem in pridem dol.

LOL
galoper
# 23.04.2018 ob 18:52
Takšne članice niso primerne za članstvo v EU, ker nimajo niti določenega teritorija, na spoštujejo dogovor, ne pravil družbe v katero se včlanijo. V EU bi morali sprejeti predpis, da se takšne članice s prikritimi nerešenimi meddržavnimi problemi, izključi in jim odredi plačilo kazni
Bivši uporabnik
# 23.04.2018 ob 14:33
m72 na volitvah bi dal glas zate. Boš kandidiral?
bad brains
# 24.04.2018 ob 07:04
Dokler bomo imeli levo usmerjeno vlado, bodo vse odločitve Bruslja proti nam. Prijateljevanje z Rusijo ima svojo ceno...ane g. Erjavec ?
DrMatilda
# 23.04.2018 ob 15:49
Naša država nikoli ne izgubi boja, ne glede koliko sodb razveljavijo tuja sodišča in kakšno očitno in zgodovinsko škodo delajo. Saj ne ropajo samo tujce,pri nas je vse več deložacij in nezakonitih postopkov države, kaj delajo šele z nami.
Mi smo pa itak reveži, kaj mene briga NLB, če pa nič več nimam in tudi na nič ne vplivam. Tak je.
Za vsak cent se ve, ne nasedat, seveda niso tovorili polne vagone hrvaških prihrankov v Slovenijo, in to še med vojno, in to hrvaški bančni uslužbenci, odgovorni hrvaški vladi,pod nadzorom hrvaške policije in varnostnikov. Denar so peljali pa v Ljubljano. Baje. Ne vemo, ne moremo vedeti, ker mediji tega ne poročajo.

Državo pa le imamo!
( bo pa za zanamce,če so vam pustili imeti otroke)
nelon
# 23.04.2018 ob 14:29
Jaz sploh ne vem v čem je problem, hrvaškim varčevalcem se naj da denar mi pa tozimo hrvaška podjetja za denar ki ga niso vrnila LB...
tupamaross
# 25.04.2018 ob 12:49
Kolikor je meni znano, Hrvaške sodne odločitve temeljijo na
odločitvi ESČP-ja, ki se glasi nekako tako;

"...Slovenija mora vsem svojim deviznim varčevalcem, ki so
varčevali v LB, sedaj NLB, omogočiti izplačilo deviznih vlog
natanko tako, kot je to naredila svojim varčevalcem, sicer
državljanom Slovenije...!"

Vsem našim varčevalcem so privarčevani zneski izplačani
skupaj z obrestmi.

Razen tega, nekaj Hrvaških varčevalcev je uspelo z tožbo
na ESČP-ju in se Hrvaška sodišča sklicujejo na sodno
prakso ESČP.

Razen tega, če se ne motim, ESČP je jasno navedlo, da se
dolgovanja hrvaških pravnih oseb našim pravnim osebam
ne morejo poistovetiti z deviznimi varčevanji fizičnih oseb.

Mnenja sem, da je to sedaj pri nas le nabiranje predvollnih
točk in nič drugega.
malidelnicar
# 24.04.2018 ob 20:49
Prijateljevanje z Rusijo ima svojo CENO. LP vsem.
sloko
# 23.04.2018 ob 22:31
Pa od kod še vedno vse te težave in spori s Hrvati, če so jih vrhunski strokovnjaki Türk-Sancin, Erjavec, Pahor, Kresal dokončnorešili že pred desetletjem?
iluzionistka
# 23.04.2018 ob 20:55
Nelon

Hrvaska vlada je nlb odrekla vlogo v stecajnih postopkih dolznikom lb, niti nimajo pravice vloziti tozbe v hrvaski za poplacilo neplacanih kreditov. No, tozbo lahko vlozijo, ampak jo hr sodisce zavrze, ker nlb ali lb nimata pravnega interesa in ni stranka v postopku. Slo politiki o tej temi ne zelijo govoriti.

Mogoce predvolilno vprasanje?
samogledam
# 23.04.2018 ob 16:29
ce bi prisla trojka namesto Bratovskove, bi bili problemi ze reseni...tako pa ostajamo vecni dolzniki drzavljani, vsem.
Drummer
# 23.04.2018 ob 15:08
Koliko nas stanejo odvetniki in Bruselj? Kdo bo to plačal, če tožbo dobimo?
Tuljava
# 23.04.2018 ob 23:13
Kot mnogi pred mano, tudi jaz ne razumem problema. S svojimi dejanji Hrvaška samo znova in znova potrjuje, da ni članica EU. Slovenija bi morala samo reči:

- Slovenija je ratificirala Hrvaško pristopno pogodbo pod temi in temi pogoji, od katerih sta bila dva ključna prenesene devizne vloge in arbitražni sporazum
- Hrvaška teh dveh pogojev ne izpolnjuje
-> Slovenija sproži tisti famozni člen Lizbonske pogodbe in zahteva izločitev Hrvaške iz EU
Lunatix
# 23.04.2018 ob 22:47
Spet bodo zagonli en kup denarja....
Bivši uporabnik
# 23.04.2018 ob 20:55
Ali bo spor med Slovenijo in Hrvaško zaradi tožb proti NLB-ju razrešil Bruselj?

to je rešil že zdavnaj, zdej gledamo samo še zadnji stadij. za dnar in oblast se ni nobenemu problem vmešat, za mejo rešit pa vsi bežijo stran..
DrMatilda
# 23.04.2018 ob 15:40
Meni je vse jasno, za NLB velja isto kot za Nuklearko Krško.

To je vse hrvaško. Če mi verjamemo, potem nam mora verjeti tudi Bruselj.
DAbears
# 23.04.2018 ob 16:54
m72
Prosim kandidiraj
Takoj te voljim
m72
# 23.04.2018 ob 14:57
@Adebisi,
ne, nisem v nobeni "postrojbi", a vseeno hvala za zaupanje :-)
Želim le, da nas bo čim več takih, ki bomo slaba vest vladajočim. Katerikoli že bodo.
Kazalo