Delavci Secopa so zaradi neodziva uprave začeli stavkati. Foto: MMC RTV SLO
Delavci Secopa so zaradi neodziva uprave začeli stavkati. Foto: MMC RTV SLO
Delavci Secopa nadaljujejo stavko

Virant je novinarjem povedal, da je usoda podjetja znana za prihodnja tri leta, ko morajo iz najetih prostorov, v podjetju pa že iščejo nadomestne različice. Na sindikalne je odgovoril, da so izplačevali plače, ki so bile nad panožnimi, v primeru prve selitve montaž pa so se s sindikatom dogovorili za finančni sveženj, ki je presegal zakonodajne zahteve.
Lani so tudi izplačali nadpovprečen regres, kljub izgubi pa so izplačali še trinajsto plačo, je nadaljeval direktor. Dodal je, da so zaposlenim letos ponudili enako in dvig plač v skladu z eskalacijsko lestvico, za upravo pa pogajanja o tem še potekajo. Opozoril je še, da je odločitev o stavki prezgodnja in neupravičena, zahteva po dvigu plač za 15 odstotkov pa nerealna, je ocenil.
Bo stavka pospešila selitev?
Sicer naj bi v Secopu letos poslovali z ničlo ali celo minimalno pozitivno. Dela imajo za prvega pol leta dovolj, tako da bi imeli zaposleni zagotovljene plače in vse dodatke, je dejal.
Če se bo stavka nadaljevala, pa se direktor boji, da bo to signal lastnikom, da morajo selitev pospešiti. Namesto da bi delavci Secopa izkoristili še preostala tri leta in tam delali, se bodo lastniki odločili za hitrejši odhod, zaposleni pa bodo ostali brez plač in služb, je opozoril Virant.

Zahtevajo plačilo za podučevanje
V črnomaljskem Secopu, ki po lani končanem dveletnem programu razreševanja presežnih delavcev zaposluje približno 460 delavcev, so ob 6. uri ustavili proizvodnjo in začeli stavkati.

Po besedah sindikalista Zdravka Bahorja je sindikat v začetku leta upravi posredoval zahtevo po sprejetju finančnega svežnja, v katerem so med drugim zahtevali, naj se njihove letošnje plače uskladijo z inflacijo, dogovor o višini letošnjega regresa in trinajsto plačo. Zahtevali pa so tudi odgovor, kako bo v prihodnje v podjetju, ki ga lastniki počasi selijo na Slovaško.

Secopovi delavci morajo tudi sodelovati pri selitvi proizvodnje oz. proizvodnih linij, hkrati pa za delo na njih priučiti slovaške delavce in za to zahtevajo ustrezno plačilo. Sindikat je upravi za odgovor postavil rok do 15. januarja, vendar se ta na zahteve ni odzvala. Stavka bo trajala vse do uresničitve sindikalnih zahtev.

Delavci Secopa nadaljujejo stavko