Podjetje SCT Naložbe je po zahtevi NLB-ja v stečajnem postopku. Foto: MMC RTV SLO
Podjetje SCT Naložbe je po zahtevi NLB-ja v stečajnem postopku. Foto: MMC RTV SLO

Stečaj SCT Naložb je zahtevala Nova Ljubljanska banka (NLB). Kot je razvidno iz objave na Ajpesu, je NLB vložil predlog za začetek stečajnega postopka SCT Naložbe. Sodišče je predlog vročilo SCT Naložbam, ki so vložile zahtevo za odložitev odločanja o predlogu za začetek stečaja z navedbo, da bo z ukrepi finančnega prestrukturiranja odpravil svojo insolventnost.

Družba zahtevo dopolnila, nato umaknila
Ker zahteva ni imela vseh predpisanih sestavin, je sodišče SCT Naložbe 13. junija pozvalo, da jo dopolni v skladu z zakonskimi zahtevami. Družba je nato 28. junija zahtevo za odložitev odločanja o začetku stečaja dopolnila, vendar jo 12. julija umaknila in izjavila, da z upnikovim predlogom za začetek stečajnega postopka soglaša.

Zaradi umika predloga za odlog odločanja o predlogu NLB-ja za začetek stečajnega postopka SCT Naložb je sodišče postopek odločanja o zahtevi SCT Naložb ustavilo. Ker pa je dolžnik hkrati tudi izrecno izjavil, da s predlogom NLB-ja soglaša, se skladno s stečajnim postopkom po pojasnilih sodišča domneva, da je dolžnik insolventen, zato je sodišče odločilo, da se začne stečajni postopek SCT Naložb.

Banka želi zaščititi preostanek premoženja SCT-ja
NLB želi s predlogom za stečaj - v primeru stečaja SCT-ja, lastnice družbe SCT Naložbe, grozi unovčitev okoli 150 milijonov evrov garancij - zaščititi preostanek premoženja SCT-ja, je maja poročal Dnevnik. Do konca aprila je bilo v lasti SCT Naložb namreč še 51 odstotkov Tovarne asfalta Črnuče, ki jo je nato Ivan Zidar za 3,3 milijona evrov prodal Cestnemu podjetju Ljubljana (CPL), še prej pa jo s posojili matičnemu SCT-ju finančno izčrpal.

Če bo sodišče zahtevi NLB-ja za stečaj ugodilo, bo to pomenilo, da bo upravitelj stečaja SCT Naložb omenjeno prodajo črnuške tovarne lahko izpodbijal. Ravno tako bi lahko izpodbijal tudi novembrsko prodajo Tovarne kovinske opreme podjetju SCT Investicije, ki je v lasti Zidarjevega SCT Holdinga, ki je 2,45 milijona evrov kupnine poravnal z nakazilom 1,44 milijona evrov gotovine, za preostali znesek pa je kupec najel posojilo pri samem prodajalcu, torej SCT Naložbah, ki ga mora Zidar vrniti do leta 2018, je še navajal časnik.