Gospodarstvo
Opozorilno stavko je sindikat Skei organiziral, ker z vodstvi družb Sij ni dosegel zbližanja stališč glede zahtev po višjih plačah. Foto: BoBo
Nemčija
Ravenski jeklarji zahtevajo višje plače. Foto: Reuters
VIDEO
Opozorilna stavka jeklarj...

Dodaj v

V treh družbah Sija stavkalo več kot 80 odstotkov zaposlenih

Opozorilna stavka med 13. in 15. uro
29. november 2018 ob 17:30,
zadnji poseg: 29. november 2018 ob 18:37
Ravne na Koroškem - MMC RTV SLO, STA

Na Ravnah na Koroškem je v treh družbah skupine Sij med 13. in 15. uro po podatkih sindikata Skei opozorilno stavkalo več kot 80 odstotkov zaposlenih.

Skei stavko ocenjuje kot uspešno in napoveduje stopnjevanje do generalne stavke, če ne bo dogovora glede višjih plač. Vodstva družb na drugi strani menijo, da stavka ni bila potrebna.

Koroška regijska organizacija Sindikata kovinske in elektroindustrije Slovenije (Skei) je dveurno opozorilno stavko organizirala v treh podjetjih skupine Slovenska industrija jekla (Sij), to je v družbah Metal Ravne, Ravne Systems in v invalidskem podjetju Zip center, ki skupaj zaposlujejo 1.760 delavcev.

Opozorilno stavko je Skei organiziral zato, ker z vodstvi družb ni dosegel zbližanja stališč glede zahtev po višjih plačah in uvedbi novega plačnega sistema v družbah Metal in Zip center. "Stavko ocenjujemo kot odlično. Sodelovalo je več kot 80 odstotkov zaposlenih v dopoldanski in popoldanski izmeni," je v izjavi za medije ob koncu stavke povedal predsednik konference Skei v družbi Sij na Ravnah na Koroškem Boris Štriker.

Grožnja z generalno stavko
Skei je v času opozorilne stavke organiziral več zborov delavcev, na katerih so zaposlenim predstavili dogovarjanja in zahteve. "Na koncu smo sprejeli sklep, da če ne bodo izpolnjene naše zahteve, bo potekala generalna stavka, ki bo lahko večdnevna," je dejal Štriker.

Predsednik koroške regijske organizacije Skei Vili Novak, ki je sodeloval na zboru delavcev v družbi Ravne Systems, je dodal, da so zaposleni podprli vse dejavnosti sindikata Skei in sindikata KNSS Neodvisnost za trajajočo stavko. V sindikatu Skei za zdaj o rokih ne želijo govoriti, bodo pa delodajalcem posredovali sklepe, ki so jih sprejeli na zborih delavcev, in se v nadaljevanju odločali o naslednjih korakih.

Direktorji: Stavka je bila nepotrebna
V času trajanja opozorilne stavke so stališča glede stavke in zahtev sindikata skupaj novinarjem predstavili tudi direktorji vseh treh družb. Njihovo skupno stališče je, da je bila stavka nepotrebna in glede na že izvedene pogovore, predlagane rešitve, predstavljene podatke o poslovanju in dejavnosti, ki potekajo, tudi neupravičena.

Znova so poudarili, da sindikati pred vodstva družb postavljajo vedno nove zahteve, ki s prejšnjimi niso skladne, včasih jih celo negirajo, in da imajo občutek, "kot da so sindikati že vnaprej sprejeli odločitev, da ne glede na dialog in odgovore na njihove zahteve v duhu vsesplošnega stavkovnega vala v Sloveniji izpeljejo svoje dejavnosti".

Novak je v povezavi z očitkom o vedno novih zahtevah odgovoril, da so zahteve prilagodili realnemu stanju v podjetjih. Med drugim je poudaril dogovarjanja glede uvedbe novega plačnega sistema v Metalu, ki naj bi ga sprva uvedli spomladi 2019, zdaj pa se uvedba pomika že v sredino prihodnjega leta.

Pripravljenost na dialog
Direktorji Metala Andrej Gradišnik, družbe Ravne Systems Viljem Pečnik in družbe Zip center Alenka Stres, ki so pojasnili posebnosti v vsaki izmed teh družb, so poudarili pripravljenost na dialog in se zavzeli za to, da skupaj s sindikati dosežejo dolgoročne rešitve. Vse zahteve sindikatov Skei in KNSS jemljejo resno, so še poudarili.

Gradišnik je med drugim poudaril, da so letos v Metalu maso za plače povečali za 2,1 milijona evrov, kar je "bistveno več kot v predhodnih letih". Med drugim je družba, ki ima 1.085 zaposlenih, letos dodatno zaposlila 55 delavcev, 278 delavcem je dvignila plače, septembra je uvedla sistem variabilnega nagrajevanja. Namen novega plačnega sistema, ki ga pripravljajo, pa je po Gradišnikovih besedah izboljšati osnovne plače in sistem narediti spodbuden. Glede na vse te dejavnosti, v katerih sindikati tudi sodelujejo, Gradišnik meni, da v Metalu "res ni potrebe za interesno stavko".

Pečnik je pojasnil, da so v družbi Ravne Systems, ki zaposluje okoli 550 delavcev, lani uvedli nov plačni sistem in ob tem povečali maso plač za od pet do šest odstotkov. Nihče v družbi po njegovih besedah ni pod ravnijo minimalne plače, v prihodnjem letu uvajajo tudi nov sistem variabilnega nagrajevanja.

Direktorica invalidskega Zip centra Alenka Stres pa je navedla posebnosti tega podjetja, ki opravlja storitveno dejavnost in pripada kolektivni pogodbi za lesarstvo. "Zahteve sindikatov so visoko nad tem, kar določa panožna kolektivna pogodba," je poudarila. So pa že septembra lani vsem v proizvodnji povišali plače za osem odstotkov, oktobra letos pa dodatno prerazporedili nekaj delavcev v višje razrede.

Zahtevan dvig plač
V družbi Metal Skei zahteva dvig plač v znesku 120 evrov bruto za produktivnost za vse delavce, ki so vezani na kolektivno pogodbo, in sicer do uveljavitve novega plačnega sistema. V družbi Ravne Systems sindikat zahteva, da se najnižje osnovne bruto plače s 1. decembrom izenačijo z minimalnimi plačami in da se najpozneje do 1. februarja 2019 vse plače dodatno dvignejo za najmanj pet odstotkov.

V podjetju Sij Zip center pa Skei zahteva, da se s 1. decembrom najnižje osnovne bruto plače izenačijo z minimalno plačo oz. da se izplača dodatek za produktivnost v znesku 120 evrov bruto do uveljavitve novega plačnega sistema.

Sicer pa je vodja korporativnega komuniciranja v skupini Sij Sara Wagner zanikala nekatere navedbe, da so v Siju z zbiranjem podpisov delavcev o tem, kdo bo sodeloval v stavki, želeli omejevati stavko. Prav tako je dejala, da ne drži, da stavko spremljajo najeti detektivi.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
janezi
# 29.11.2018 ob 17:37
ja naj vlada še njim ekspresno zviša plače,saj so slovenski državljani kot tisti iz javne uprave.
stari maček
# 29.11.2018 ob 20:04
Ne bo vlada dvigovala plač v privatnem sektorju,ampak delodajalec in stavkajoči to vedo zato zahzevajo višje plače od vodilnih v podjetju in ne od vlade.
@twwwter
# 29.11.2018 ob 20:51
Brez konkretnih, oprijemljivih (in ne navideznih) stavk ne bo nikoli nič. To sedaj postaja že kristalno jasno. Delodajalci sami od sebe ne bodo ponudili ničesar - to izhaja že iz definiicije kapitalizma.
Bodo pa storili vse, da bi krivili druge.
bilzerian
# 29.11.2018 ob 23:17
je pa zanimivo, da direktorji zatrjujeo, da vsi dobijo plče, ki so višje od minimalnih, obenem pa sindikat zahteva, da se najnižje plače izenačijo z minimalnimi.

če je verjeti direktorjem, torej sidndikat zahteva, da se visoke plače zmanjašajo na minimalne? ali pa direktorji lažejo
stari maček
# 29.11.2018 ob 19:52
Zadnji čas.
Vl ada v gospodarstvu ne zvišuje plač,samo minimalno plačo.
Povišat jih mora delodajalec z kolektivno pogodbo
Vlada ureja plače samo v javnem sektorju.
Nismo več v socializmu,da bi vlada urejala plače v gospodarstvu,ureja jih lastnik,delodajalec.
Poleg v realnem sektorju ureja vlada še plače v firmah kjer je lastnik država v zasebnih firmah pa nikakor ne.
ElTorro
# 30.11.2018 ob 11:36
@blizerian
V bistvu podjetje trdi, da ni nihče pod minimalcem, sindikat pa zahteva osnovne plače vsaj na minimalcu. Poleg tvojih dveh možnosti obstajata torej še vsaj dve:
- lažejo sindikati
- določeno število delavcev ima osnovno plačo pod minimalno, potem pa jih dodatki dvignejo nad minimalca
bilzerian
# 29.11.2018 ob 23:15
@ modelar

ne bodo dobili odpovedi, ker se delodajalci dobro zavedajo, da ni delovne sile, ki bi nadomestila odpuščene delavce.
galoper
# 29.11.2018 ob 19:06
Kdo se ne bi udeležil stavke, če si s tem pridobi višjo plačo?
nikhrast
# 01.12.2018 ob 06:57
Ali ni vse to točno določeno tudi v Sloveniji. Pogodba med sindikatom in podjetjem poteče, potem pogajanja, po toliko cajta se lahko organizira štrajk. Podjetje lahko že tudi prej zapre tovarne, prepreči vstop delavcem, tako ne bo nobene škode. Pri štrajku pa delavci tudi stopiti ne smejo na zemljišče podjetja. Upam da ima sindikat dober finančni sklad da lahko delavcem pomaga pri štrajku.
Modelar
# 29.11.2018 ob 20:21
Sedaj bodo dobili odpovedi. Tako gre to v gospodarstvu.
stari maček
# 29.11.2018 ob 20:07
Javni upravi vlada sme urejati plače v privatnem sektorju v gospodarstvu pač ne.Ojejj nić vedet in komentirat.
RJSlo
# 29.11.2018 ob 18:37
No ja. Dobri so, da upajo stavkati. Zdaj jim bo Putler poslal NKVD.
Kazalo