Gospodarstvo
(6)
jeklarna Štore
Največji problem so po besedah sindikalista Gvida Novaka osnovne plače, ki so zelo nizke. Foto: BoBo
VIDEO
Se v družbi Štore Steel o...

Dodaj v

Če dogovora ne bo, se v štorski jeklarni pripravlja celodnevna stavka

Stavko so napovedali za 23. junij
10. julij 2018 ob 12:50
Štore - MMC RTV SLO, STA

V družbi Štore Steel se 23. julija napoveduje celodnevna stavka, saj je direktor družbe Jani Jurkošek članom stavkovnega odbora povedal, da je za podjetje predlog o 23-odstotnem dvigu količnika, zmanjšan za 1,2 odstotka na račun višjih plač, nesprejemljiv.

Gvido Novak, predsednik Konfederacije slovenskih sindikatov, je po pogajanjih povedal, da so upravi štorske železarne do četrtka dali rok, do katerega se mora opredeliti do zadnjega približevalnega predloga stavkovnega odbora, ki so ji ga posredovali v ponedeljek. Če uprava ne bo sprejela tega predloga, bo stavkovni odbor v petek napovedal celodnevno stavko.

Novak meni, da štorska železarna posluje odlično, da ima dovolj naročil in da je proizvodnja rekordna. Največji problem so po njegovih besedah osnovne plače, ki so zelo nizke.

Vodstvo družbe je sredi junija končalo pogajanja o dvigu plač s sindikatom SKEI. Osnovna plača vsem zaposlenim se bo po pojasnilih poslovodstva zvišala za sedem odstotkov, delavcem v jeklarni, kjer so delovne razmere najslabše, pa se bo količnik dvignil za eno ali dve točki.

V omenjenem sindikatu menijo, da je dvig osnovnih plač, ko se dogovor natančneje prouči, v resnici minimalen in predstavlja prej le štiri odstotke. Bistvo njihove stavkovne zahteve je medtem predvsem dvig dodatka na delovne razmere, ki se je s spremembami sistemizacij z leti izničil, so še dodali v sindikatu.

Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
SamoRes
# 10.07.2018 ob 13:15
štorska železarna posluje odlično, da ima dovolj naročil in da je proizvodnja rekordna. Največji problem so po njegovih besedah osnovne plače, ki so zelo nizke.

Ne popustit delavci, brez vas ne morejo.
aanton
# 10.07.2018 ob 13:26
podpora delavcem pri njihovem upravičenem zahtevku.....za najtežja fizična dela bi morala biti plača vsaj 2500 neto
nikhrast
# 16.07.2018 ob 09:47
Celodnevna stavka, so resni, stavka je lahko nekaj mesecev, samo sindikat more biti pripravljen za to, podpreti more delavce tudi finančno.
nikhrast
# 11.07.2018 ob 18:49
Pa ni to vse urejeno, ko poteče pogodba se sindikat in podjetje spet pogajata za novo pogodbo, plače, pokojnine, odpravnine, pravila odpuščanja, kondicije pri delu... To je naravno za vsak sindikat, pogodba pa traja nekaj let, saj ne veš kakšna bo inflacija...
Pa koliko dobijo zdaj na uro, da malo primerjam s pogodbami drugje po svetu.
freezbee
# 11.07.2018 ob 12:20
za najtežja fizična dela bi morala biti plača vsaj 2500 neto

zakaj bi se ustavil pri tako nizkem znesku?
gremo na 5k ali vec raje.

mislim idej ...
galoper
# 11.07.2018 ob 19:15
Samoupravljanja ni več. Raje bi se veselili, da je majhna inflacija, kar morda koga moti pri odplačevanju kreditov brez revalorizacije. Nekdo hujska?
Oglasno sporočilo
link
Slovenska aplikacija za enostavno urejanje osebnih financ
12. november 2018 ob 10:50 Ali bi znali odgovoriti na vprašanje, kakšna je vaša trenutna finančna slika? Ne? Potem imamo za vas dobro novico: spletna aplikacija Eeezy finance lahko to stori za vas. Brezplačno.
Več novic ...
Kazalo