Preventovi delavci bodo še nekaj časa prejemali nadomestilo plač. Foto: MMC RTV SLO
Preventovi delavci bodo še nekaj časa prejemali nadomestilo plač. Foto: MMC RTV SLO

Kot so pojasnili na zavodu za zaposlovanje, se bo 1.260 delavcev, ki bodo prejeli odpovedi, po 15 dneh lahko začelo prijavljati v evidenco brezposelnih. Skupaj s sklepom o prenehanju delovnega razmerja bodo prejeli tudi obvestilo o nadaljnjih aktivnostih zavoda, med katere sodi informativno-motivacijski seminar. Prav tako jim bodo na zavodu pomagali izpolniti dokumentacijo za prijavo, za uveljavljanje pravice do denarnega nadomestila in za uveljavljanje pravic iz jamstvenega sklada.

Na zavodu zagotavljajo, da bodo Preventovim delavcem, če bodo ti predložili vse potrebne dokumente, že naslednji dan po prijavi na zavod izdali odločbo o denarnem nadomestilu.

Kot tudi sicer v primeru brezposelnosti bo nadomestilo prve tri mesece znašalo 70 odstotkov, v naslednjih mesecih pa 60 odstotkov povprečne plače v zadnjem letu zaposlitve.

Na zavodu imajo tudi podaljšan delovni čas
Na zavodu navajajo še, da so za reševanje problematike Preventovih delavcev angažirali vse razpoložljive kadre tudi iz drugih uradov po Sloveniji, delo pa bodo opravljali v podaljšanem času in tudi ob sobotah.

Okrožno sodišče v Slovenj Gradcu je stečajni postopek Preventa Globala in Preventa avtomobilskimi deli začelo v ponedeljek.