Gospodarstvo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.1 od 38 glasov Ocenite to novico!
Magna Steyer
Magna želi v Hočah v prvi fazi zgraditi lakirnico za avtomobilske karoserije in na podlagi skoraj 147 milijonov evrov vredne investicije sprva zaposliti 404 ljudi. Foto: EPA

Dodaj v

Zavržena pobuda za oceno ustavnosti "zakona Magna"

Pobudniki ne izkazujejo neposrednega pravnega interesa
13. julij 2017 ob 15:00,
zadnji poseg: 13. julij 2017 ob 16:15
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Ustavno sodišče je soglasno zavrglo pobudo za oceno ustavnosti zakona o gradnji tovarne Magna v Hočah, ki so jo vložili trije hoški kmetje in urednik spletnega portala Požareport Bojan Požar.

Pobudo za oceno ustavnosti zakona o zagotavljanju pogojev za izvedbo strateške investicije na razvojnem območju v občini Hoče - Slivnica sta v imenu treh kmetov - Sandija Fingušta, Zlatka Lešnika in Rada Lobnika ter Bojana Požarja, vložila odvetnika Franci Matoz in Ana Rugelj. V njej sta izpodbijala 8. in 11. člen zakona, ki naj bi bila v neskladju z več členi ustave.

V 11. členu je med drugim predvidena razlastitev lastnikov zemljišč v primeru neuspešnega dogovora o prodaji nepremičnin na območju, kjer naj bi stala bodoča Magnina tovarna.

Ustavno sodišče je odločilo, da izpodbijani določbi ne učinkujeta neposredno, saj 8. člen ureja pogoje za izdajo sklepa vlade, s katerim ta ugotovi izpolnjevanje pogojev za strateško investicijo na razvojnem območju, v 11. členu pa so urejene posebnosti razlastitvenega postopka.

"Trudimo se, da bi z lastniki dosegli dogovor"
Pobudnikom bo v primeru razlastitvenega postopka izdana odločba o razlastitvi, zoper katero se lahko lastniki pritožijo ali sprožijo upravni spor. V takih primerih pa je mogoče ustavno pobudo vložiti šele po izčrpanju vseh drugih pravnih sredstev, medtem ko zgolj možnost, da bo izpodbijana določba v prihodnosti uporabljena kot pravna podlaga za razlastitev nepremičnin pobudnikov, za izkaz pravnega interesa ne zadostuje.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je izpostavil, da se na ministrstvu od samega začetka trudijo, da členov zakona, ki urejajo razlastitev, dejansko ne bi uporabili, temveč bi z vsemi lastniki sprejeli sporazumni dogovor.

"Verjamem, da nam bo to uspelo in se bo lahko projekt nadaljeval po zastavljeni poti, brez uporabe razlastitve," je pospremil odločitev ustavnega sodišča.

Magna čaka na okoljsko soglasje
Magna še vedno čaka na okoljevarstveno soglasje, ki je podlaga za gradbeno dovoljenje, medtem ko je občina Hoče - Slivnica dogovore z lastniki zemljišč že dosegla.

G. C., Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
Guinness
# 13.07.2017 ob 16:20
čeprav so bile avstrijski družbi ponujene ustreznejše lokacije, med drugim v mariborski industrijski coni

Daj...vsaj 100x smo ze sli skozi to.
Guinness
# 13.07.2017 ob 16:21
Drugace pa velik udarec za sds
Uomo Tigre
# 13.07.2017 ob 16:27
Haha, Požar in Matoz sta jih dobila po prstih.

DA vidimo zadaj pompozen naslov na požareport
oknab
# 13.07.2017 ob 16:49
Škoda ker ne morejo zavreči še Požarja...
Skippy
# 13.07.2017 ob 16:43
med drugim v mariborski industrijski coni.

In kako hočeš dobiti gradbeno dovoljenje na parcelah, ki niso tvoje in jih ni možno niti pridobiti v nekem doglednem času, ker so podjetja v stečaju, izvršbe na nepremičninah, sodni postopki? Če bi hotela Magna graditi v industrijski coni, bi rabila vsaj 10 let, preden bi lahko začela. Ali pa ti misliš, da lahko gradiš na nečem, kar ni tvoje?
shearer alan
# 13.07.2017 ob 18:12
ja izkoriscajo nas...sam cudno mi je sam to, da cehi,slovaki,madzari in poljaki, ki imajo pretezni del avtomobilske industrije...veliko zaposlenih v tej panogi...se ne pocutijo tok izkoisceni in da nas prehitevajo na vseh nivojih- Saj ne mores verje kako zakoreninjene komplekse imamo....ta drzava potrebuje res prebujanje...v prvi vrsti pa niti ne politiki,ki so itak zrcalo naroda...ampak sam narod! ker ce je narod pameten in trezen pri svojih odlocitvah...so tud politiki izbrani pametno. S tako miselnostjo nekateri ne boste niti penzije docakali,ker jih ne bo. lahko talate minuse kolikor hocete in jokate cez okoljevarstvene zadeve...ti objekti so standardizirani potem jih ne bi imeli niti v Avstriji...tud prispevek je bil narejen kjer so sprasevali ljudi ki okoli zivijo akirnic in so bili cist zadovoljni...sam nasi vedno stokajo...namesto da bi se vprasali koliko avtomobilov imate pri vsaki bajti...koliko co2 gre v luft zaradi neracionalizacije...to pa ne...moraliziranje za vsako zadevo....enkrat bezograd in fondovi bloki...drugi veterne elektrarne ker se vrtijo s tako hitrostjo da bodo ocitno vse ptice pobile lol...potem v crnomlju Danfoss ko je se blo..zdaj tukaj...vprasajte se potem kaj boste dal pod zob...pa lp
popaj16
# 13.07.2017 ob 16:57
http://www.conatezno.si/

Kaj je res tako težko pogooglat?
Tukaj se nahaja čez 100 podjetij...kam bi vi dali magno?
Doge the Dog
# 13.07.2017 ob 17:02
Super! SDS, Požar in Matoz so dobili pljunek nazaj! Sami iskalci prepirov, ki hočejo vsiljevati svoje mnenje drugim in kupčkajo z političnimi interesi.

Požar že piše, da so na odločitev vplivali pritiski na Ustavno sodišče. V kratkem lahko na njegovi spletni strani in pa na Novi24 pričakujemo novo teorijo zarote Murgelj in rdečih stricev iz ozadja!
popaj16
# 13.07.2017 ob 16:58
Pardon, pravzaprav natančno 212 podjetij, 3830 zaposlenih
Skippy
# 13.07.2017 ob 16:50
@danimmc
prav za tebe sem preveril lastništvo naključno izbranih parcel v mariborski industrijski coni. Parcele imajo tudi po 10 strani vpisov hipotek in izvršb. A res misliš, da lahko te parcele pridobiš v nekem doglednem času? Ni šans.
COP
# 13.07.2017 ob 16:35
Postaja vse bolj jasno, da bo država prvič v zgodovini samostojne Slovenije nasilno razlastninila kmete

Država bo zemljo kupila, podobno kot jo je kupila za avtoceste. Kot vemo,je bila dobro plačana, tudi v Hočah kmetom tako kaže. Sem vesel za kmete, naj imajo denar in ga pametno potrošijo.

Poleg vsega pa bo Magna Steyr lahko začela graditi kar brez pravnomočnega gradbenega dovoljenja,

Seveda ne bo, saj si resna firma črnogradnje ne more privoščiti. Za razliko od kakšnih slovenskih veseljakov, kjer iz sušilnice sadja nastane vila. Kako se da investitorjem metati polena pod noge pri pridobivanju gradbenega dovoljenja, če vam investicija ni všeč, pa si lahko ogledate na primeru obnove Plečnikovega stadiona.
Skippy
# 13.07.2017 ob 16:51
@danimmc
lahko pa tudi sam preveriš (če se ti ne da dopovedati), kako razdrobljena in zapletena je tam lastniška struktura, da boš nehal pisati te populistične izjave.
malasraka
# 13.07.2017 ob 16:31
Na US se ne plačuje taks. Najcenejši PR...

Če je poceni ali pa zastonj se ve, kdo je tam doma...
KLIPAN
# 13.07.2017 ob 19:34
To pa je prvi primer v Sloveniji, ko se ljubitelji velekapitala, neoliberalizma, tujih vlagateljev.....-volilci sds-a, zavzemajo za čisto naravo, slovenske njive, "malega človeka"....in so proti tujemu kapitalu, onesnaževanju, novim delovnim mestom itd.
Če vas ne bi poznal bi mislil da ste skrajni levičarji.
Ker pa vas poznam mi je jasno, da vam gre samo za nagajanje vladi in popolnoma nič drugega.
Sicer tudi sam nisem navdušen nad vsemi posledicami te tovarne, ampak vi pa ste smešni.
Gepard007
# 13.07.2017 ob 17:00
Ojoj no trije kmetje so se pritožli. No pa naj jih oni 3000 zaposlijo frajerji...
abcabc
# 13.07.2017 ob 16:59
Hvala Bogu! Maribor ta delovna mesta krvavo potrebuje in skrajni čas je, da se zadeva zaključi. Mislim tudi, da se bo, ker so nekateri politiki iz SDS po tem projektu zlili dovolj gnojnice, da se Cerar pred volitvami s tem ne bo mogel preveč hvaliti. Goflarjenje o tem, kako bi se lahko gradilo po drugih industrijskih conah v MB, v Kidričevem in drugod, pa je navadnen blef. Prvič so ta zemljišča obremenjena, drugič pa so pozidana in po obstoječih lokacijskih načrtih, se lahko gradi samo v obstoječih stavbah. Sten se ne sme rušiti brez neskončnih soglasij. Upam, da čim prej začne Magna tudi z izgradnjo svoje tovarne.
ElTorro
# 13.07.2017 ob 20:56
@semaino
Me veseli, da si se pogovarjal z eno žensko iz naše občine.....jaz v tej občini živim, in ti zagotavljam, da je velika večina občanov izrazito naklonjena projektu. Rezultati ankete se mi zdijo precej realni.
bleeeee
# 13.07.2017 ob 18:57
Na temle primeru se nazorno kaže, kako nizko so sposobni iti v SDS. Vsaj tule bi se lahko odpovedali nabiranju političnih točk.
sisoruen
# 13.07.2017 ob 17:48
Pričakovana odločitev, ki sem jo napovedal že takrat, ko je bila pobuda vložena. Če se citiram:

"Vprašanje pa je, ali bo to pobudo US sprejelo v obravnavo, ampak v neki točki jo bo moralo, če se bo vsaj en lastnik tistih zemljišč odločil, da svoje zemlje ne proda. Če ga bojo potem prisilno razlastili, se lahko na to seveda pritoži in v končni fazi pride do US, kar lahko traja tudi nekaj let."
MACOLA1962
# 13.07.2017 ob 17:01
Boljše lakirnica kot trava oz. koruza (tu pa tam) in subvencije. Boljše da naši delajo tu in plačujejo davke in prispevke v Sloveniji kot pa v Avstriji.
Komentirajo pa naj samo tisti, ki vejo kje je to!
dule5
# 13.07.2017 ob 16:56
danimic.
danes je minister govoril, da se , izgleda tako, nikogar ne bo razlastninilo, da bo menda z vsemi dosežen dogovor.
nikhrast
# 14.07.2017 ob 10:10
Poglej te avto tovarne po svetu, nikjer se ne pritožujejo, zgleda da je problem samo Slovenia.
Jim Beam
# 13.07.2017 ob 22:02
„…bo država prvič v zgodovini samostojne Slovenije nasilno razlastninila kmete…“
Država jih ne bo razlastnilila, razlastlinjenje pomeni odvzem neke lastnine. Tukaj ne gre za to! Tile trije kmetje bodo dobili ali odškodnino, torej denar, ali pa zemljišča na nadomestni lokaciji. Občutek imam, da tukaj malce špekulirajo na čim več keša! Okej, tega jim ne sme nihče zamerit. Dejstvo pa je, da v Slovenijo tuji investitorji ravno ne prihajajo redno in z velikimi načrti! Seveda, ena „bedna“ lakirnica nam je premalo. Mi radi imeli najmanj razvojni oddelek Microsofta, pa neke vrhunske razvojne centre, morda še kak oddelek EU, ali pa kakšne svetovne banke, skratka čiste in fine službice. Kaj pa sanjate? A vam je pravzaprav jasno, da smo s to infrastrukturo in kadrom ki ga imamo, v neposrdni konkurenci z Madžari, Romuni, Bolgari in Srbi? Proizvodnja, kaj pa drugega. Edino upanje pa je, da se katera od teh naložb pri nas obdrži, počasi raste, ostane in predvsem potem, ampak res šele potem generira visoko kvalificirana delovna mesta. So tudi taki primeri, recimo Henkel v Mariboru, pa Krka in še enih par jih je.
ElTorro
# 13.07.2017 ob 20:57
@eos
Zdaj pa nekaj ne gre skupaj.....tam so bojda sama prvovrstna kmetijska zemljišča, prodajali pa jih bodo po simbolični ceni?

Kje se lahko postavim v vrsto za nakup?
Skippy
# 13.07.2017 ob 18:54
Samo čakal sem, kdo še bo vodo zdaj ven potegnil. In ne, črpališča vode so 20 km vstran v sme smeri.

Prisilno razlastninjenje je bila dobro znana metoda v bivšem totalitarnem sistemu.

Takšen sistem za gospodarstvo imajo tudi v Franciji, Švici, Avstriji ...
sik
# 13.07.2017 ob 17:03
Samo sranje delajo kmetje.
Ce ga ne bi bi Koroska ze zdavnaj imela AC.
scarlett_house
# 13.07.2017 ob 16:59
V Švici imajo glede tovrstnih zadev referendume - ne nekih kobajagi anket, pač pa referendum v lokalni skupnosti. Je pa Požar hinavec brez primere - na veliko tolče po komunajzerjih, ki zavirajo tuje investicije, sedaj pa tole.
stari maček
# 14.07.2017 ob 11:15
A kmetje pa ne onasnežujejo okolja.Živim na robu Celje v blokovskem naselju,pa smrdi po gnojnici ko kuga,da moraš imeti vsa okna zaprta,trosijo gnojnico 5m vstran od šole in vrtca,nič nimam proti kmetom,ker sem sam kmečkega porekla in še sedaj obdelujem 2000m2 zemlje.Grem k sorodnikom na Kozjansko pomagat,trosijo gnojnico in nič ne smrdi,vprašam jih zakaj pri njih nič ne smrdi in mi odgovorijo,da smrdi zaradi krmil,oni pa z njimi ne hranijo živali.
stari maček
# 14.07.2017 ob 10:47
Kmetje v Zg.S.dolini Braslovče ne dajo zemljo za AC na kateri raste plevel,ni žita tam,ne hmelja,res je.naša miselnost je na dnu,zato pa smo tam kjer smo,volit pa itak ne znamo,za vse smo.proti dokler imamo hujskača bo tako,najbolje da gremo k Indijancem v šotore živet.
stari maček
# 14.07.2017 ob 10:38
Sds nima več svojih na US.Pade še referendum in je konec z SDS zadnji čas.
Figeto
# 14.07.2017 ob 02:45
Požar naj raje opravlja svoj poklic.
Jim Beam
# 13.07.2017 ob 22:10
Kako se je ta afera Magna nenadoma spreobrnila v umazano predvolilo kampanjo, ki ji tepčki zvesto sledihjo! Tujega nočemo, svojega ne damo, Slovenija moja dežela, Mi smo narod kmetov, Nič smrdljive industrije na naši lepi zemljici, itd…
Lakirnica, zgrajena po trenutno najbolj sodobnih normah. So what? A ste spregledali novico:
Palfinger v Mariboru: Nova lakirnica sredi mesta
Brez okoljskih težav
Vrednost investicije je 5,8 milijona evrov, financirana je bila iz lastnih virov korporacije. Arhitekturno je lakirnico zasnoval Avstrijec Karl Hobiger. Gradbena dela je izvajalo koprsko podjetje Makro5 z avstrijskimi in nemškimi podizvajalci. Potem ko je po zapletih z zemljiščem Palfinger od Mestne občine Maribor za dobrih 600.000 evrov kupil zemljišče in avgusta 2016 pridobil gradbeno dovoljenje, "je projekt gladko stekel. S pridobivanjem soglasij in okoljskega dovoljenja nismo imeli težav", je zatrdil direktor. Da "je lakirnica zgrajena po najvišjih evropskih standardih, okolju in delavcem prijazna in varna", zagotavlja Steiner. Pojasnjuje, da uporabljajo "posebne vrste lakov, ki vsebujejo tudi topila in nimajo toliko jedkih sestavin, kot jih imajo denimo laki v avtomobilski industriji". Odločitev za lakirnico v Sloveniji je vrh koncerna sprejel pred dvema letoma. Vzroki so celovitejši proizvodni proces, ki ga omogoča obrat lakiranja, zahteve naročnikov in "dobra lokacija ter zelo dobri delavci". Dodal je, da zaradi dela v lakirnici naj ne bi imeli nobenih zdravstvenih indikacij ali težav tam zaposleni.
alcatraz
# 13.07.2017 ob 17:03
hahahahaha požar in njegove raziskovalnonovinarske floskule....
kva bo pa zdej?
nomensland2015
# 13.07.2017 ob 16:59
@Guinness
"Drugace pa velik udarec za sds"

Čak malo - ali nima SDS Ustavno sodišče pod kontrolo, in če bi bila za to pobudo res SDS bi stvar na ustavnem sodišču morala po tej logiki uspeti :-)

Ehh ... prezakomplicirano za mene ... grem raše na eno Laško ;-)
ElTorro
# 14.07.2017 ob 13:48
@semaino
13% je takšnih, ki so poslali anketne lističe. To ne pomeni, da je preostalih 87% proti.

Ironično, da ne razumeš tega, hkrati pa druge ozmerjaš z "bebci".....
garmond
# 14.07.2017 ob 13:11
Poslanec SDS Tomaž Lisec je ravno prej bluzil, da bomo za Magno žrtvovali najboljšo slovensko kmetijsko zemljo. Če je ta kmetijska zemlja res tisto najboljše pri nas, smo lahko tisti, ki kupujemo slovenske kmetijske pridelke, resno zaskrbljeni za svoje zdravje.
tocco
# 13.07.2017 ob 19:31
V bistvu bi morali imeti bavaraski sistem zavarovanja kmetijksih zemljišč ne govorim za magno, ker za nekatere kar se gradenj tiče ne veljajo pravila v sloveniji.
tocco
# 13.07.2017 ob 19:27
Skippy tam plačajo
tocco
# 13.07.2017 ob 19:23
Skippy namajo ga
Titomir
# 13.07.2017 ob 17:21
Tako je drzava mora uniciti malega cloveka da lahko pokradla se vec.
samburin
# 13.07.2017 ob 17:17
Zakaj lakirnica potrebuje toliko vode???
Še ena multinacionalka tokrat kanadska se vam je usedla na čisto pitno vodo.
Poleg arabcev in holandcev.
In v ustavi imate kao pravico do pitne vode?
tocco
# 13.07.2017 ob 19:39
Pardon sem misll za male ljudi.
Zgodovinar_666
# 13.07.2017 ob 16:48
A ste eni sploh prebrali članek. Če bo država kmete razlastninila, bodo lahko sprožili upravni spor. In potem gre na višje sodišče, pa na vrhovno in potem v končni instanci na Ustavno sodišče. In šele nato, se bo Ustavno sodišče ukvarjalo s tem, ali je zadeva ustavna ali ne.

Prav tako je treba vedeti, da je nad ustavnim sodiščem še ESČP, ki zna potem državo spet po prstih. In potem se boste spet čudili kako to.
Flagellum Dei
# 13.07.2017 ob 16:33
"Drugace pa velik udarec za sds"

Mogoče si mislil na ZL, ki je glasovala proti zakonu o magni?!

"Haha, Požar in Matoz sta jih dobila po prstih.
DA vidimo zadaj pompozen naslov na požareport
"

Požar je že pisal o tem, da bo Magno ustavil ARSO - namreč Magna bo porabila več pitne vode, ko Pivovarna.
semaino
# 14.07.2017 ob 12:36
@ElTorro
ja, 13% vas je za iz cele obcine - po anketi. Od vseh volilnih upravicencev.

Ste pa bebci, da si tovarne ne znat postaviti kje drugje kot na kemtijski zemlji.

Kjer ni volje, ni poti. Vi niste krivi, ker je pac vlada takoj pocepnila pred Magno. Lahko bi tudi pred IBMom, pa ni.

Glej, vsak, ki se malo spozna ve, da niso znali voditi projekta, potem pa se lomi na ljudeh itn.
Sparks
# 13.07.2017 ob 21:34
@KLIPAN
To pa je prvi primer v Sloveniji, ko se ljubitelji velekapitala, neoliberalizma, tujih vlagateljev.....-volilci sds-a, zavzemajo za čisto naravo, slovenske njive, "malega človeka"....in so proti tujemu kapitalu, onesnaževanju, novim delovnim mestom itd.

To samo dokazuje, da si vse pomešal in da je klipanje škodljivo!
tocco
# 13.07.2017 ob 19:39
Sds dol visi janša je že hotel zidati tam prej zdaj so pa to pobudo prevzeli drugi.
Flagellum Dei
# 13.07.2017 ob 19:25
"Na temle primeru se nazorno kaže, kako nizko so sposobni iti v SDS. Vsaj tule bi se lahko odpovedali nabiranju političnih točk."

Ti si nekredbilen komentator tako kot vsi ostli lažnjivci, ki vpletajo SDS v Požarjevo pritožbo. Edini, ki so glasovali proti zakonu o Magni so bili polanci iz ZL. In to bom ponavljal toliko krat, da se bo začelo biti vse te lažnjivce že enkrat sram.
hospitalit
# 13.07.2017 ob 18:59
nobeno podjetje ne bo zidalo po najboljši slovenski zemlji, pa tudi po katerikoli drugi ne. Vsaka vlada je izdajalska ,ki bo podpirala degradacijo slovenskega prostora. Nekatere stvari pač niso naprodaj.
Sparks
# 13.07.2017 ob 17:20
@samburin
Zakaj lakirnica potrebuje toliko vode???
Še ena multinacionalka tokrat kanadska se vam je usedla na čisto pitno vodo.
Poleg arabcev in holandcev.
In v ustavi imate kao pravico do pitne vode?


Pa razumi te (slo)levičarje, če moreš!
Oglasno sporočilo
link
Gospodarska rast predstavlja pravi trenutek za nakup industrijskih in skladiščnih prostorov
11. junij 2018 ob 08:15 Tudi po končanem mesecu maju 2018 ostaja gospodarska rast visoka in široko osnovana tudi po maju 2018, nadaljujejo se tudi ugodna gibanja na trgu dela.
Več novic ...
Kazalo