Ivan Zidar je po oceni stečajnega upravitelja družbi SCT povzročil za 8,54 milijona evrov premoženjske škode. Foto: BoBo
Ivan Zidar je po oceni stečajnega upravitelja družbi SCT povzročil za 8,54 milijona evrov premoženjske škode. Foto: BoBo
SCT je v najboljših časih zaposloval tudi 11.000 ljudi. Foto: BoBo

Zoper nekdanjega predsednika uprave nekoč gradbenega velikana SCT Zidarja je vložen predlog za začetek postopka osebnega stečaja, izhaja iz objave na Ajpesu.

Benigar Tošič je v rednem poročilu zapisal, da je bilo od začetka stečaja poplačanih 80 odstotkov terjatev, nastalih med postopkom prisilne poravnave, oziroma skupno več kot 6,75 milijona evrov. Gre za obveznosti iz naslova plač in drugih prejemkov v zvezi z delom zaposlenih ter izplačila dobaviteljem in izvajalcem v času postopka prisilne poravnave.

Poplačila odvisna od hitrosti prodaje
Nadaljnja poplačila terjatev, nastalih med prisilno poravnavo, bodo odvisna od hitrosti prodaje neobremenjenega premoženja SCT-ja. Benigar Tošič ocenjuje, da bo vse terjatve, nastale med prisilno poravnavo, mogoče poplačati do konca leta 2015.

Unovčevanje premoženja SCT-ja po oceni upravitelja poteka hitro. Postopek prodaje se bo podaljšal v tistih primerih, v katerih potekajo spori o lastništvu in ima SCT s sodnimi sklepi prepoved prodaje tega premoženja. Pravdni postopki bodo predvidoma končani v letu 2016 in šele nato bo, glede na izid pravdnih postopkov, mogoče nadaljevati prodajo tega premoženja.

SCT v 200 sodnih postopkih
SCT je stranka postopka, tako na aktivni kot na pasivni strani, v približno 200 odprtih sodnih postopkih, za katere ni realno pričakovati, da bi bili pravnomočno končani pred letom 2017. Med drugim je SCT zoper Družbo za avtoceste v RS vložil tožbe za izplačilo zadržanih sredstev po gradbenih pogodbah.

Stečaj končan do konca 2018?
Prav tako bosta potrebni še vsaj dve leti za dokončno ureditev zemljiškoknjižnega stanja pri nepremičninah, pri katerih je SCT še vedno vpisan kot lastnik, dejanski lastniki pa so druge pravne in fizične osebe. Benigar Tošič tako še vedno načrtuje, da se bo stečaj končal do konca leta 2018.

Soglasje k sklenitvi prodaje pisarne, lokala ...
Od julija do septembra je bilo izdano soglasje k sklenitvi prodajne pogodbe, katere predmet je prodaja pisarne v poslovni stavbi na Slovenski cesti v Ljubljani in lokala s kletjo na Vilharjevi v Ljubljani.

Kupcem so izročili zemljišče s počitniškimi objekti v Fiesi, kletni etažni prostor na Gregorčičevi ulici v Ljubljani, parkirna mesta v kleti objekta na Štihovi ulici v Ljubljani ter v drugi in tretji kleti objekta na Dunajski cesti v Ljubljani.

Od 11.000 delavcev do stečaja
SCT je v najboljših časih zaposloval tudi več kot 11.000 ljudi, januarja 2011 pa je pristal v postopku prisilne poravnave. Junija istega leta je stekel stečaj. Takrat je imela družba 760 zaposlenih.

Upniki so prijavili za 588,83 milijona evrov terjatev, od tega je dokončno priznanih navadnih za 201,47 milijona evrov, pogojnih za 166,83 milijona evrov in prednostnih za 9,17 milijona evrov.