Politični vihar okoli Luke Koper se še ni polegel. Foto: MMC RTV SLO
Politični vihar okoli Luke Koper se še ni polegel. Foto: MMC RTV SLO
Tednik: Trmasti kapitan – brodolom za državo?
O Luki Koper tudi koprski mestni svet

Občinski svetniki so bili na izredni seji presenetljivo enotni, je poročala novinarka TV Slovenija Elen Batista Štader. Odločno so zavrnili napovedane spremembe statuta Luke Koper, s katerimi bi izgubili svojega predstavnika v nadzornem svetu družbe.

Koprska občina pa se ne želi odreči svojemu predstavniku med nadzorniki v Luki Koper, saj naj bi jim, kot so pojasnili v sklicu izredne seje, omogočal zaščito lokalnih interesov v dobro občanov, ki imajo pravico soodločati o razvoju pristanišča.

Župan Boris Popovič je pred sejo za Radio Slovenija zagotovil: "Enostavno mi tega ne bomo dovolili. Naredili bomo vse, kar je v naši moči, da bomo Puntariču, ki je član SD-ja in njegove stranke SD, ki ima tri člane nadzornega sveta direktno, enega posredno, ki je bil prej SD, zdaj pa je Desus. Dejstvo je, da so najmočnejši, prevzeli so celo državo. Prepričan sem, da so ti isti lobiji, ki stojijo za Puntaričem oziroma za Jamnikom, krivi za vse, kar se dogaja v naši državi."

Na seji pa je Popovič med drugim poudaril, da v ozadju političnega viharja okoli Luke niti ni toliko politika kot pa gospodarski lobiji, ki so ugrabili državo.

Svetnik Franco Juri je o seji sicer dejal, da je bolj spominjala na politični miting, na revolucijo, na protest. Opozicija se je sicer vzdržala komentarjev in kritik - tudi zato, so pojasnili, da ne bi še dodatno prilivali olja na ogenj.

Iz Soda pa so za TV Dnevnik sporočili, da konkretne predloge o spremembi statuta za zdaj še pripravljajo, zato jih ne morejo komentirati.

Sod, ki do oblikovanja državnega holdinga upravlja kapitalske naložbe države, je zaradi imenovanja Gašparja Gašparja Mišiča na vrh Luke namreč predlagal razrešitev zdajšnjih predstavnikov kapitala v nadzornem svetu Dina Klobasa, Nikolaja Abrahamsberga, Vinka Možeta, Andreja Godca, Jordana Kocjančiča in Sabine Mozetič, ki v Luki Koper zastopa mestno občino Koper.

Po predlogu Soda naj bi na oktobrski skupščini za nadzornike Luke Koper za mandatno obdobje štirih let izvolili predsednika uprave Soda Tomaža Kuntariča ter člana uprave Mateja Runjaka in Mateja Pirca. Predlagani pa so še Dragomir Kolman, Mitja Svoljšak in Matej Lovšin Herič, ki prav tako prihajajo iz Soda.

Tednik: Trmasti kapitan – brodolom za državo?
O Luki Koper tudi koprski mestni svet