Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.1 od 22 glasov Ocenite to novico!
Meja
Arbitražno sodišče je določilo mejo med Slovenijo in Hrvaško. Foto: BoBo
VIDEO
Ključni poudarki arbitraž...
VIDEO
Meja določena, zdaj pride...

Dodaj v

Dan potem

Kolumna Matjaža Trošta
30. junij 2017 ob 06:30
Haag - MMC RTV SLO

Včerajšnji izrek sodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško bi lahko bil nov fantastičen dan. A ker sta se pred leti dva slovenska državljana pogovarjala po telefonu, se namesto o tem, kdaj bo odločba uveljavljena, pogovarjamo o tem, kako bo uveljavljena, če je Hrvaška ne sprejema.

Obsojeni druga na druga sta danes Slovenija in Hrvaška članici Evropske unije in zveze Nato. Državi, ki sta v svojem bistvu in geopolitičnem ravnanju zaveznici, prijateljski državi s podobnimi interesi in vrednotami. A ker v resničnem svetu ni pravljičnih rešitev, mora tudi ta odločitev na svet gledati stvarno. Včeraj smo se ukvarjali s tem, ali je odločitev dobra ali slaba za Slovenijo. Zakaj je dobra in v čem je slaba, problematična. Danes in jutri se bomo posvečali vsebinskim okvirom sodbe ter interpretacijam o tem, kaj je avtor sodbe hotel povedati. Šele pojutrišnjem se bomo verjetno lahko začeli ukvarjati s tem, kako dejansko uveljaviti to sodbo. In ni nujno, da se bo to zgodilo v kratkem.

Hrvaška stališča so znana. Tako nam, vam, kot v Bruslju in v članicah Unije. Zdaj se dejansko začenja boj za javno mnenje, pri čemer slovenska diplomacija ne prepričuje ljudi, javnosti, temveč diplomate, uradnike, ki ustvarjajo podlago za stališča posamičnih držav. Ta proces se je začel že pred časom in se bo nadaljeval tudi v prihodnjih dneh, mesecih. Slovenski diplomatski viri namreč pravijo, da bodo ob vsaki priložnosti vsakomur, komur koli, z veseljem predstavili stališča in poglede glede arbitraže.

Vprašanje, ki si ga zastavljamo že nekaj časa, je, kako Hrvaško prisiliti v spoštovanje odločitve ter k njeni uveljavitvi. Tega se preprosto ne da. Pravzaprav si marsikdo želi predvsem tega, da bi se danes in jutri dejansko ne zgodilo nič, temveč da bi se zadeve dogajale nadzorovano in v dogovoru med stranema. Slovenska diplomacija v zadnjih dneh in tednih, tudi letih, daje tujim diplomatom vedeti, da uresničevanje sodbe ne bo enostranska odločitev, temveč da bo šlo za uresničevanje sodne odločbe, ki da velja.

Zgolj medklic: Lani jeseni sta se Belgija in Nizozemska dogovorili o izmenjavi ozemelj, da sta poenostavili potek meje med državama. Zanimivo, če zadevo prenesemo v domače okolje.

Če gre prav razumeti neuradne, tako rekoč hodniške govorice, potem se je tudi Evropska komisija znašla v resnem precepu, saj preprosto ne ve, na kakšen način se odzvati. Na eni strani se težko opredeli za eno nasproti drugi članici, a se po drugi strani ne more opredeliti proti odločitvi sodnega telesa. Še posebej, ker velja za varuha evropskih pogodb. Varuh pogodb pač ne more reči, da ga odločitev mednarodnega sodnega telesa ne zanima. In ta ostaja.

Pred leti sem zapisal, da arbitražnemu sporazumu nasprotujejo le tisti, ki želijo še naprej zlorabljati nerešena mejna vprašanja med državama za pridobivanje poceni političnih točk. Predaja odločitve v roke tretjega je preprosto najpreprostejša in najelegantnejša rešitev, v kateri nihče ne zmaga in nihče ne izgubi. Mednarodno pravo deluje na tak način, pravijo, da je slovenska beseda za pravo zelo smiselna, saj vsebuje tudi pravičnost.

Hrvaška in Slovenija sta postavljeni pred dejstvo, da imata določeno mejo. Odločba arbitražnega sodišča obstaja in nanjo sta državi, tako kot druga na drugo, obsojeni. Kako se bosta nanjo odzvali, bo določalo zgodovinskost te odločitve, nemara pa tudi modrost obeh vlad.

Matjaž Trošt, RTV Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
mooodeeel
# 30.06.2017 ob 07:38
Cel cas so govorili, da je odlocitev zavezujoca za obe clanici, to pise v pogodbi, sedaj se pa pogovarjamo, kaj narediti ker je hrvaska na sprejema? Pa kaj smo na glavo padli?
Majestic12
# 30.06.2017 ob 07:31
Največji uspeh bi bil, če bi Hrvaška dobila Erjavca.
Nha Trang
# 30.06.2017 ob 07:53
S to sodbo nismo dobili nič hrvaškega, izgubili pa smo veliko slovenskega.
rabelj
# 30.06.2017 ob 07:44
Anketa:
+ podpiram rešitev arbitraže
- ne podpiram
glasnost
# 30.06.2017 ob 07:29
Lani jeseni sta se Belgija in Nizozemska dogovorili o izmenjavi ozemelj, da sta poenostavili potek meje med državama.

To bi lahko bila rešitev, ampak spet morata biti obe strani za.
gkamin
# 30.06.2017 ob 07:55
ma koga briga, kaj si dudeki mislijo in ne priznavajo.

To je tako, ko gresta dva soseda na sodišče zaradi ograje na vrtu. Ograja je pol metra ne drugo stran, kot bi lahko bila. Sodišče je določilo mejo in da se morajo nepravilnosti odpraviti. A en sosed pravi, ne priznavam odločitve sodišča...

Bedasto. Prez pomena. Brez veljave.

Mediji samo napihujejo štorijo okrog nepriznavanja, ker se bodo kljub vsemu naši politiki še ekstra zmenili s Hrvati v zameno za denar ali parcele na Hrvaškem, kot je to že tradicija. Poglejte samo naše politike, koliko jih ima parcele tam, pa jokajo, da imajo prenizke plače, da jim nič ne ostane. Kako si pa potem prišel do parcele, vile ob morju, na otoku?

Tako je sodišče reklo, mi imamo vso pravico uveljavljati to voljo in jo udejaniti. Tukaj ni Bilateralnega dogovarjanja in ni enostranskih dejanj. Je zgolj delo po predpisih, po pravu. Pa naj drugi sosed joka.
Luka Novak
# 30.06.2017 ob 07:28
Včerajšnji izrek sodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško bi lahko bil nov fantastičen dan. A ker sta

Kakšno sprenevedanje. Zgrešena je bila sploh privolitev v arbitražo. Z njo smo izgubili tisto, kar je bilo naše.

Zato naj Pahor svoje bivališče odstopi Jorasu, pa naj gre živet zaradi mene pod most. Savudrija je že več stoletji spadala pod Piran, mejni prehod Dragonja ("pri Jorasu") je spet eno levičarsko maslo (Drnovšek) njegovo pravo mesto bi bilo na vrhu hriba (Kaštel). in tako dalje ..

In podobno bi bilo treba kaznovat vse vpletene politike.

Odločitev pa Bog pomagaj moramo sprejeti in spoštovati, zato naj se novo mejo nadzira, če je treba s policijo ali vojsko.
Bivši uporabnik
# 30.06.2017 ob 09:42
Največjo napako sta naredila 1991.leta osamosvojitelja,ki sta dovolila dudekom postavitev začasnega mejnega prehoda na Dragonji,tko,da naj Joras kolne svoje podpornike,saj so mu oni vse to zakuhali,žal.
FemShepard
# 30.06.2017 ob 08:15
tupamaross, kaj sanjaš zdaj o Savudriji in Mirni? Tvoji rojaki so se na tak način hoteli "pogajati" v srbski krajini pa vemo, kako se je končalo. Dirka do Beograda.
sergej1966
# 30.06.2017 ob 08:01
Politiki se bahajo, delajo dolgove, ki jih plačujeta oba naroda, narod pa trpi, vse je samo farsa, obema narodoma preusmerjajo pozornost na nevarnost od bližnjih sosedov in prijateljev, da lahko nemoteno kradejo in si polnejo žepe z davkoplačevalskim denarjem, folk pa naseda, ker gleda s čustvi namesto z razumom
robi82
# 30.06.2017 ob 08:33
Bla,bla,bla že 26 let pa nič hasna. Včeraj je sodišče odločilo ,kot je. Tu se zgodba konča. Kar je bilo pred 50leti je bilo ( drugače bi dobil še Trst in Gorico ) Mejo imamo in to z vsemi sosednimi državami,končno smo normalna država. Tistim,ki bi radi v Slovenijo pa jim to omogočiti.

Nevem kaj zdaj čakajo Srbi,Bosanci,Črno Gorci,Madžari, zdaj imajo šanso da dobijo mejo. No ta zadnji stavek pove vse o Hrvaški politiki, oni nimajo ene same meje.

Ajde gremo na druge teme... je že Magma začela gradit v MB, kakšne bodo subvencije,štipendije, kdaj bo povišana penzija , kaj bo z bolnišnico Topolščica.... treba dvignit BDP! Pride Plenky v MB.
tupamaross
# 30.06.2017 ob 07:59
Tistim, ki niste zadovoljni z doseženo na arbitraži, vas vprašam,
zakaj so Hrvatje pripravljeni celo na vojno, saj nam Plenković
kar direktno grozi z "vsemi sredstvi,"če bomo skušali implementirati
tisto, kar nam je svetovna skupnost določila?

Pa ja Hrvaška ne prizna arbitražnih dosežkov in je celo pripravljena
na vojno z nami, ker je mnenja, da smo premalo dobili, kar določeni
od vas navajajo.

Največ kar je bilo možno dobiti z Hrvaško, smo dobili, in to je meja,
ki jo je do centimetra postavilo mednarodno arbitražno sodišče in je
ta meja postavljena za "vse čase." Hrvaška se mora sprijazniti, da
nikoli več ne bo mogla računati na naše teritorije. Če potrebno, bodo
pripadniki Združenih Narodov s sodbo Haškega sodišča in načrti in
geodeti hodili vzdolž naše in Hrvaške meje in natančno, do centimetra,
določili mejo.

Tako se to dela, če ena od držav ne spoštuje mednarodnega prava in
odločitev mednarodnih sodišč.
Guinness
# 30.06.2017 ob 10:22
Arbitraža je bila zopet dokaz, da je Janša edini sposoben politik v Sloveniji. Odličitev je bila točno takšna, kot je bila predstavljena v predreferendumski kampanji. Žalostno je, da so nam levičarji zopet izgubili del našega ozemlja.

Za Janšo vsi vemo, da rad govori, ampak vprašanja meje pa on v 100 mandatih ne bi rešil.

Arbitražni sporazum je bil edina in hkrati najpravičnejša možna rešitev spora v tem trenutku. Da na koncu nobena stran ne bo čisto zadovoljna, je bilo jasno.

Kar smo izgubili, pa smo izgubili z napačnimi potezami že v preteklosti.
glasnost
# 30.06.2017 ob 09:13
S to sodbo nismo dobili nič hrvaškega, izgubili pa smo veliko slovenskega.

To trdiš ti, s slovenskega (domoljubnega) vidika. Ampak ali je bilo vse, kar smo terjali, resnično naše ali pa je to bila samo neka politično ustvarjena fama? Npr., nad zaselki ob Dragonji nismo izvajali uprave niti jih nismo povabili na plebiscit leta 1990, sredi 90. let pa smo naenkrat pričeli trditi "to je naše ozemlje".
Haso
# 30.06.2017 ob 08:51
Če se ne bi pogovarjala bi Hravatje našli kaj drugega. To je bil la izgovor, namen izstopiti je bil jasen že ob podpisu in v vsakem primeru bi ga našli.
sirus
# 30.06.2017 ob 08:49
Kako je lahko odločitev slaba za Slovenijo?

Meja gre povsod po katastru, kjer sta bila katastra 2, so območja pripadla Sloveniji in en zaselek so odvzeli hrvaškemu katastru in ga dali Sloveniji.
tupamaross
# 30.06.2017 ob 09:27
Hvala, dragi Dopisnik.
Prvo sem na to tudi sam pomislil in sem prepričan,
da je to res, saj so se na Pahorja zelo jezili, ko je
obiskal Putina, ki mu je le vrnil prijateljski obisk.

Na srečo, niti Američani ne morejo ničesar spremeniti
na škodo Slovenije, kar je jasno zapisano v odločitvah
arbitražnega sodišča.
tupamaross
# 30.06.2017 ob 09:13
Zelo me skrbijo izjave ameriških ambasadorjev, ki spet
solirajo in lovijo v kalnem.

Ko znane države, med katerimi izstopa Nemčija, zahtevajo
spoštovanje mednarodnega prav in odločitve sodišča pa
Ameriški ambasadorji zahtevajo od Slovenije in Hrvaške,
da vse to rešijo v medsebojnih bilateralnih odnosih, kar je
100% besednjak Plenkovića. Kosd da tudi oni ne priznavajo
mednarodnega prava od odločitev mednarodnih sodišč.

"...mi sploh nismo na stani niti Slovenije, niti Hrvaške, pač
pa le zahtevamo, da se meje med Slovenijo in Hrvaško
rešijo bilateralno, v medsebojnih pogovorih...(!?)..."

Spoštovani ameriški ambasadorji, mejo med Slovenijo in
Hrvaško je rešilao arbitražno sodišče in o meji ni več
možen noben pogovor, razen kozmetičnih popravkov, ko
meje včasih ločijo kuhinje od dnevnih sob in podobno.

Ni mi jasno zakaj sejete ponovni razdor med ta dva
naroda. Vaša izjava bi se morala glasiti, da Hrvaška mora
spoštovati mednarodno pravo, še posebej pa da mopra
spoštovati odločitev arbitražnega sodišča in mednarodne
skupnosti. Ne Hrvatom javno ščuvati proti Sloveniji in proti
mednarodni skupnosti in proti Evropski Uniji.
TellingTheTruth
# 30.06.2017 ob 08:02
Nuke Zagreb. Ce so se japonci po dveh vdal, se bodo tut hrvatje po treh. LoL

Its a joke man, relax
Sparks
# 30.06.2017 ob 07:31
Tega dneva potem ne bi bilo, če ne bi bilo tistega dne precej prej, ko sta dva partizana z utopistično ideologijo opranih možganov, kar tako po domače, ob kozarčih rujnega vlekla črte po ozemlju dveh narodv
tupamaross
# 30.06.2017 ob 08:06
Ah, dragi Celt,
Slovenci so skromen narod in se bodo zadovoljili z tistim
kar jim je svetovna skupnost določila in bodo spoštovali
mednarodne zakone, kar smo vedno počeii.

Če pa se Hrvatje želijo še naprej pogovarjati o meji, smo
jim vedno na voljo, vendar pogovarjamo se lahko na tisti
točki, o čemer je že odločeno. Kar je odločeno, je pač
zacementirano in se lahko pogovarjamo le še i polotoku
Savudrija, reki Mirni in podobno.
Resnica123
# 30.06.2017 ob 09:58
Slovenija je dobila manje od onoga što je bilo predviđeno!'
A bere kdo hrvaske novice?
ga_moram_imet
# 30.06.2017 ob 09:48
Vse se da zmenit, ampak obe državi morata potrdit ta sporazum, potem pa se lahko pogovarjamo, kaj bi kje barantali. To je to, meja je določena vse ostalo pride ko obe državi potrdita. Če ne, potem delati na temu, da se tako državo spametuje, če se pa ne bo hotla, pa ven iz EU in izolirat kot severno korejo.

Kar pa se tiče ZDA, pa tudi ni nobena omembe vredna zaveznica hrvaše. Avtocesto je zgradila, pa nekaj zastarele opreme so jim prodali, zdej pa mislijo da so neki močni zavezniki. Briga ZDA za nas in hrvate...mogoče bi edino peljali v tej smeri da bi še malo zaropotoalo, da bi še kak kos kakega tanka prodal. Tolk so sposobni narest.
ga_moram_imet
# 30.06.2017 ob 08:12
In zemlja se še vedno vrti.
Kekec99
# 30.06.2017 ob 06:45
Gordijev vozel, hvala Karl, drugo od tebe niti ni bilo za pričakovati.
abzng
# 30.06.2017 ob 10:02
Uboga Mirjam Škrk včeraj na Odmevih! Ko bi vsaj dali Roziko ali Bobovnika ali Berganta, ne pa uno, ki ima vso svojo veliko pamet spredaj pod brado. Ga. Škrk je res ugledna gospa in ni se ji bilo treba na zlata leta sramotiti in (slabo!) opisovati, kako smo zmagali. Vredni smo samih sebe!
vranek
# 30.06.2017 ob 09:59
Tupamatos se ti pridruzujem. Tudi jaz mislim, da je vsa ekipa pravnikov jn drugih strokovnjakov, opravila gromozansko delo z odliko!
tupamaross
# 30.06.2017 ob 07:37
"...dan po tem...!"

Dan po tem je Slovenija prvič resnično država. Z mejami,
ki jih je določila svetovna skupnost. Je pomorska država
in ima stik svojega teritorialnega morja s mednarodnim
morjem. Sedaj začne počasi konzumirati tisto, kar ji je
svetovna skupnost določila, da je njeno.

Vsem politikom in vsem pravnikom čestitke, saj sem že
bil prepričan, da naše meje z Hrvaško ne bodo rešene
do naslednje vojne v kateri bi Hrvaška poskusila tudi po
kopnem mejiti z "eno zahdno državo," kar je javno in
pred celim svetom napovedal pokojni Tudjman.

Prvič v zgodovini naša letala lahko letijo iz našega zračnega
prostora direktno v mednarodni zračni prostor, naše ladje
lahko zaplujejo direktno iz našega teritorialnega morja v
vsa svetovna morje in vse svetovne oceane, naši ribiči
lahko svobodno plujejo v mednarodne vode po vsem svetu
in tam lovijo ribe in raziskujejo globine morja, naša država
lahko polaga podvodne kable in ji za to nikogar ni treba
prositi za dovoljenje, ki ga tudi nikoli ne bi dobila...

Včerajšnji dan je za našo državo resnično zgodovinski in
ga je potrebno tako tudi razumeti, saj smo prvič v zgodovini
dobili meje natančno do enega centimetra.

Še enkrat čestitke našim politikom in našim pravnikom, ki
so se nadčloveško trudili.
tupamaross
# 30.06.2017 ob 11:37
Hvala, dragi Vranek.
Zaslužijo vse pohvale že zaradi same meje,ko smo dokončno
postali država, ki ima jasno določene meje po mednarodnem
pravu. Za hrvaške jastrebe je to pika na i.

Lep pozdrav!
abzng
# 30.06.2017 ob 09:51
Lijepi moji i lijepe moje iz još lijepše naše!

Danes 30. lipnja po prvi put obeležavamo Dan Joškota Hrvata. Putovnica več je iz drukeraja i biće sa zlatnim grbom izdana poslijepodne!

Uvijek vaša Kolinda

[Sečovlje1press]
RJSlo
# 30.06.2017 ob 09:27
No ja. Edina resnica v tem zapisu je, da so države Beneluka prijateljske države. Pa čeprav so večnacionalne/multi - kulti. Vse ostale države sveta imajo samo in edino zaveznike in sovražnike, še posebej sosedske države. Lep primer so ZDA in oziroma vs. Kanada. Kanada gravitira bolj na/k VB pa vseeno v marsičem podpira ZDA. Seveda zaradi skupnih gospodarskih interesov, ki so prevladujoči v današnjem svetu.

Drug primer: Nemčija - Rusija + plin.

Slovenija in Hrvaška imata skupen gospodarski interes. To je dobro gospodarsko sodelovanje, uravnotežene bilance med obema državama. In to je to. Nikoli nista bili prijateljski državi in zelo težko bosta tudi v bodoče.

Pri vsem skupaj je dobro samo to, da se je ta zadeva končala.
dopisnik
# 30.06.2017 ob 09:24
Zelo me skrbijo izjave ameriških ambasadorjev, ...

Mogoče gre za posledice 'nedovoljenih' stikov z Rusi?
dopisnik
# 30.06.2017 ob 08:42
Kakorkoli obračamo, zadeva je zaključena. Kljub temu, da smo kao 'zmagali' ne moremo biti in tudi nismo zadovoljni. Pod nobenim pogojem pa se ne smemo spustiti v kakršna koli nova netegovanja s Hrvati, ker nikoli ne bomo dobili več kot imamo zdaj!

P.S.: Razen če ponudijo npr. zamenjavo Murgl za Mline in Škodeline. :))))))))))))
Sklonjen
# 30.06.2017 ob 08:36
Namen je dosežen. Luko Koper in železnice bo prevzela Nemčija, temu pa je sledila tudi odločitev arbitraže, saj nemški gospodarski interesi ne smejo biti ogroženi. Vse ostalo je nepomembno!
rabelj
# 30.06.2017 ob 07:48
Moje mnenje je, da je arbitraža legalizirala marsikatero hrvaško krajo slovenskega ozemlja in to predvsem zato, ker naša država niti mastno plačanim našim odvetnikom ni mogla razložiti kaj želimo.
AM
# 30.06.2017 ob 09:10
Hrvati želijo bilateralni sporazum.

Predlagam, da to izkoristimo in poenostavimo mejo tam kjer je neživljenjska, pa še Joška hočemo nazaj.

Je to sploh še mogoče ?
dopisnik
# 30.06.2017 ob 08:53
Lahko bi bil nov 'fantastičen dan'? Saj tudi je. Za avtorja tega slogana! Ker verjetno ne razumete, bom razložil. Del levice, ki sicer ne mara Pahorja, nima izhoda. Če hoče zrušiti Pahorja, potem mora biti proti rezultatu arbitraže, ki je Pahorjev baby. Če podpira rezultat arbitraže, potem ne more zrušiti Pahorja. Ravno obratno. Dela mu reklamo za zmago že v prvem krogu! :))))
tupamaross
# 30.06.2017 ob 08:44
Dragi FemSthepard,
Plenković zahteva od Slovenije bilateralne pogovore o
mejah. Slovenske meje je svetovna skupnost določila
natančno do centimetra. Torej, pogovore o mejah med
nami in Hrvaško lahko vedno začnemo na točki, ki jo je
že določila svetovna skupnost po mednarodnem pravu,
kar pomeni, da se lahko pogovore dvignemo na višjo
raven in sicer, da Slovenija da Hrvaški določena dele
svojega ozemlja za polotok Savudrijo.

Pri teh novih pogovorih se lahko poučimo iz dogovorov
Belgije in njenih sosedov, z katerimi se je kar tako
zmenila, da si bodo izmenjali določene teritorije.

To je samo moj predlog, da tudi mi Hrvaški ponudimo
tisto podroje, ki bi ga rada v zameno za Savudrijski
polotok in sicer kvadratni meter za kvadratni meter.

Kar se tiče bežanja, mi verjemi, da z tem nimam nič.
Majestic12
# 30.06.2017 ob 07:26
Čez kakih 10-15 vlad se bo mogoče kaj premaknilo. Do takrat pa se ne bo spremenilo popolnoma nič.
bori
# 30.06.2017 ob 08:38
V noči na dan potem sta Ivan in Tone skrivaj osvobodila še Trdinov vrh. Kasarna bo preimenovana v "ostržek".
Celt
# 30.06.2017 ob 07:47
Tudi Slovenija ni dolžna spoštovati in izvajati odločitev AS, saj je samo AS v sodbi zapisalo da sodba ni dokončna in da se državi lahko dogovorita drugače.

In Hrvateki bi se radi pogovarjali naprej... torej tudi nam ni potrebno upoštevati sodbe AS... preprosto. Naj pravniki malo vklopijo možgančke, ne pa da domo spet "pušnili" na osnovah.
kralj matjaž
# 30.06.2017 ob 07:55
Arbitraža je bila zopet dokaz, da je Janša edini sposoben politik v Sloveniji. Odličitev je bila točno takšna, kot je bila predstavljena v predreferendumski kampanji. Žalostno je, da so nam levičarji zopet izgubili del našega ozemlja. Pač če si za Jugoslavijo te briga za Slovenijo.
Matjaž Trošt
link
Mlačna vojna
87
17. marec 2018 ob 08:02 V bistvu nič novega: Rusija se je znova vrnila v osrčje evropskih razprav o varnosti, načinu življenja, ranljivosti trenutne ureditve sveta.
Več novic ...
Kolumne
link
Imamo politikante ali državnike?
9
18. julij 2018 ob 12:30 Matej Tonin se je vsaj štirinajst dni pogajal za vstop v koalicijo. Potem ko je dosegel domala vse, je od pogajanj odstopil. Na prvi pogled se to zdi zelo neodgovorno, skrajno neodgovorno.
Več novic ...
Kazalo