Lado Ambrožič Foto: MMC RTV SLO
Lado Ambrožič Foto: MMC RTV SLO

Pred časom sem kot varuh nehote storil na videz nepomemben prekršek, ko sem šesterici pritožnikov po elektronski pošti poslal odgovor z enako vsebino in pri pošiljanju sporočila, namesto da bi kliknil rubriko "Skrito", pustil obstoječo rubriko "Za", s čimer sem prejemnikom sporočila razkril elektronske naslove vseh, ki sem jim pisal. Nekdo izmed naslovnikov je napisal prijavo in jo poslal informacijskemu pooblaščencu, ker sem s to napako kršil cel niz določb in členov Zakona o varstvu osebnih podatkov. Predpisana kazen za ta prekršek mi je vzela dih: do 12.510 evrov za pravno osebo, se pravi RTVS, in do 1.250 evrov za varuha, skupaj nekaj manj kot 14.000 evrov! Zaradi napačnega klika!

Mediji so včeraj poročali o izrečeni kazni ljubljanskega sodišča za nekdanjega zunanjega ministra in evroposlanca Zorana Thalerja zaradi očitkov jemanja podkupnine, ki pomeni velik madež na ugledu slovenske države. Kazen: gospod bo nekaj vikendov prespal v zaporu, Pediatrični kliniki Ljubljana pa bo za odvezo nakazal 15.000 evrov. To je tisoč evrov več, kot bi varuh pravic gledalcev, poslušalcev in uporabnikov portala MMC plačal za napačen klik na Outlooku.

Mediji so, prav tako včeraj, poročali še o treh primerih koruptivnega ravnanja državnih in občinskih funkcionarjev. Minister Samo Omerzel je po navedbah medijev in opozicije tudi kot član vlade posloval z državnim podjetjem, kar je nedopustno, vendar se mu na zasedanju Državnega zbora ni skrivil niti las, ker je gospod vse obtožbe zanikal, nedvoumno pa ga je podprla prva ministrica. Tudi domnevno koruptivno dejanje poslanca Matjaža Zanoškarja za vladno koalicijo ni sporno, človek pač o početju svojih dveh sinov ne ve ničesar, ne zaradi izgube spomina, sinova in občinsko vodstvo očeta oziroma župana o zadevi niso seznanili! In tu je še župan občine Videm pri Ptuju, ki si je pod mizo iz občinske blagajne izposodil 57.000 evrov brez klavzule o tem, kako bo denar vrnil, če ga sploh bo. V nasprotju z Zanoškarjem gospod Bračič priznava, da so podpisi na posojilu njegovi, prepričan pa je, da so mu zadevo podtaknili politični nasprotniki, in malo verjetno je, da bo kaznovan.

Pri vseh treh funkcionarjih pač ni otipljivih dokazov korupcije, vsi trije trdijo, da so nedolžni. In moramo jim verjeti. Varuh pravic gledalcev in poslušalcev se pač ne more izgovarjati, da so mu napačen klik na Outlooku podtaknili sovražniki. Informacijski pooblaščenec ima v rokah trdne dokaze o moji krivdi. Predpisana kazen, kot rečeno, je nekaj manj kot 14.000 evrov. Vse je relativno.

Albert Einstein je bil očitno Slovenec. Kako naj si človek sicer razlaga nenapisani zakon, ki velja na sončni strani Alp: "Majhnemu lopovu snamemo glavo, velikemu pa klobuk"?