Kolumne
(5)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.1 od 9 glasov Ocenite to novico!
Jean-Claude Juncker in Borut Pahor
Jean-Claude Juncker in Borut Pahor. Foto: BoBo

Dodaj v

Junckerjev poslovilni obisk?

Kolumna Studia City
6. marec 2017 ob 21:32
Ljubljana - MMC RTV SLO

Junckerjeva Bela knjiga, s katero je šef Evropske komisije razgrnil pet scenarijev za razvoj EU, in njegov obisk v Sloveniji sta prinesla malo ali nič rešitev, sta pa podčrtala glavne probleme osemindvajseterice.

Najprej je to odsotnost realnega akcijskega načrta, kako in kakšen EU lahko obstane. Drugič, Juncker je kot politik precizno utelešenje tega, zaradi česar je evropska ideja zašla v slepo ulico. Kot dolgoletni vodja evroobmočja je prvi med odgovornimi za zgrešene principe reševanja grške krize, na drugi strani pa je kot šef luksemburške vlade z dvostranskimi dogovori z multinacionalkami o izogibanju davščinam Unijo pretvoril v servis kapitala. S tem je ta začela razpadati kot prostor, ki promovira najširšo blaginjo, vladavino prava, enakopravnost in socialno državo kot temeljni civilizacijski dosežek.

Junckerjeva postanek v Ljubljani je bil s teatraličnimi izkazovanji naklonjenosti med njim in premierjem Cerarjem predvsem kot samoovadba bruseljske vrhuške, da nima ne verodostojnosti ne karizme za presekanje uničujoče spirale. Zato je bil "small talk" Cerarja in Junckerja o golfu in seksu v bistvu simboličen; zaradi prestižnih iger odtujene politične elite so nasrkale množice in ne tisti, ki so pred desetletjem napihnili balon gospodarske krize.

Režirani pogovori z državljani so ob tem le nasilni piarovski poskusi preseganja velike luknje, ki zevajo med vladajočimi in vladanimi. Čakanje na preobrat je v resnici vse bolj upanje na čudež, na gospodarsko renesanso, ki bi ljudem vrnila perspektivo boljšega življenja v evropskem projektu.

Edino, čemur je bilo vredno nazdraviti ob vsem tem, pa magari s teranom, je bila misel, da je bil to najbrž Junckerjev poslovilni obisk. In da se poslavlja tudi EU-nomenklatura, ki je Unijo potisnila v objem radikalcev raznih vrst. A kaj, ko je prognoza, kaj lahko prihaja za njimi, ta hip še bolj strašljiva. In EU čaka v resnici nepredvidljiv šesti scenarij. Pišejo ga vse močnejše nacionalistične sile. Juncker in kompanija so ljudi degradirali, razjezili, nacionalistom pa pogrnili mizo za orgijo populizma, ki nam jo zdaj servira politična realnost. Peace, ljubav, bok* Evropska unija!

*Mir, ljubezen, zbogom.

Matija Stepišnik, Studio City
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
21.12.2012
# 09.03.2017 ob 23:19
Ideja EU je mrtva.
Žene jo še samo kapital, ker pač bolje kot samostojne poti. Dokler se ne bo plošča obrnila.
vnk
# 07.03.2017 ob 10:30
Režirani pogovori z državljani so ob tem le nasilni piarovski poskusi preseganja velike luknje, ki zevajo med vladajočimi in vladanimi.

Dokler množice ne zahtevajo manj migrantov, potem pa je treba množice nehat poslušat, a ne? ;)
Krimsky
# 07.03.2017 ob 08:00
Primerjajmo dva dogodka:

1.
Jacque Fresco - Slovenia Lecture - The Venus Project, Cankarjev dom, Ljubljana, 05.06.2010
https://youtu.be/qPnKmwt
CoTY


2.
Mladi in prihodnost EU, Festivalna dvorana, Ljubljana, 02.03.2017
http://4d.rtvslo.si/arhi
v/konferenca/174458044

~
Publika na obeh dogodkih je bila praktično identična – mladi.
Vzdušje na obeh dogodkih – diametralno različno, na prvem navdušenje – 'rojstvo', na drugem razočaranje – 'pogreb'.
Mladi seveda še nimajo dovolj življenjskega izkustva, niso pa neumni. In čutijo, lahko bi rekli ... skoraj instinktivno, kdaj jim nekdo prodaja resnico ... in kdaj bulšit.
~
Nadaljnjih primerjav ne bom delal.
Vzemite si čas, primerjajte sami ... tega itak nihče ne more storiti namesto vas ...
pan
# 07.03.2017 ob 07:46
Da vse bolj smrdi po razpadu EU-ja (kot ga/jo poznamo) ni več nobena novica.
Kot je rekel pred leti Pučnik:: "Jugoslavije ni več, zdaj govorimo o Sloveniji!",....na takšen način zdaj - recimo - govorijo v Veliki Britaniji,....in bodo - na to ne bo treba čakati dolgo - govorili tudi na mnogih ostalih koncih te iste "Stare dame".
Problem je le v tem (kot je Matija lepo napisal,....pa saj ni edini, ki je prepoznal), na kakšen (militanten, nacionalističen) način bodo govorili (in že govorijo) in katera, oz. kakšna dejanja bodo sledila.
Springbok
# 07.03.2017 ob 09:43
Mitja Stepišnik - sedi nezadostno. Pa oče naj pride v šolo.

Akcijske načrte se piše šele kasneje. Ko so cilji znani. Sedaj smo časovno v neki drugi predhdni faz razprave. Komisja je predlagala 5 scenarijev. Če bi le enega, bi ji zagotovo očitali avtokratičnost. Na prebivalcih in državljanih je, da v nadaljni razpravi povedo, kateri scenarij podpirajo. Potem bo sledilo pravna redakcija dokumentov in akcijski načrti. Priprava akcijskega načrta v tem trenutku, dokler ni zna izbrani scenarij, bi bilo pruranjeno neracionalno početje. Pač cvek iz metodologije odločanja.

Juncker je pač izvoljen. Uteleša tisto, kar so izvolili Evropejci. Posredno na volitvah v EP. Juncker ni moja politična opcija, vendar pravila so bil znana: če zmaga krščanski demokrat, bo pedsednik Evropske Komisije Juncker, Demokratično in legitimno.

Če bi bili pogovori res režirani, ne bi videli toliko neotesane mladien, ki nima pojma o materiji o kateri sprašuje. Pač verjento večinoma FDV-jevci,

Vam gospod Stepišnik pa priporočam, da predenj napišete naslednjo kolumno o Evropi kaj preberete, na primer Stefna Zweiga.
Matija Stepišnik
link
Potencial novih obrazov se ni izpel
3
5. marec 2018 ob 21:28 Končno, Slovenija je po tistem, ko so pred leti k nam že pošiljali trojko, spet zvezda Evrope. Slovenski BDP je lani zrasel za pet odstotkov, gospodarska rast je bila 3,1-odstotna.
Več novic ...
Kazalo