Kolumne

Poudarki

  • Pozivi k solidarnosti so hvalevredni, a v zahvalo zanje protestniki čedalje pogosteje prejemajo plačilne naloge in sredstva prisile.
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.7 od 42 glasov Ocenite to novico!
Luka Lukič
Luka Lukič, MMC Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Ko na koncu vstaje zapoje pendrek ...

O lahkotnosti policijske uporabe prisilnih sredstev
15. februar 2013 ob 06:33
MMC RTV SLO

Ko se je tretja vseslovenska ljudska vstaja tako rekoč že končala in je na Trgu Republike ostalo le še nekaj deset ljudi, so tišino prekinili kriki ob ograji. Ko smo se prisotni obrnili, smo videli, kako pripadniki posebne policijske enote čez zaščitno ograjo nasilno vlečejo moškega.

To je bil Dejan Bojc. 33-letni arhitekt in oče dveh otrok.

Ko so policisti Bojca potegnili čez ograjo in na njem uporabili sredstva prisile, kot se tepež imenuje v formalno-birokratskem jeziku, nas je peščica prisotnih prišla pred policiste in nasprotovala njihovemu ravnanju. Odgovora na vprašanje, s čim si je nesrečnik prislužil postopek, ki bi ga pričakovali v primeru mednarodno iskanega kriminalca, od policistov nismo dobili. Policisti so se zgolj strnili v gručo in zakrili pogled na komaj zavestnega Bojca.


Eden izmed policistov posebne enote je izza ograje s fotoaparatom začel slikati vsakega izmed prisotnih, čeprav je bilo več kot očitno, da ne nameravamo ogrožati nikogar. Sporočilo avtoritete izza fotoaparata je lahko jasno tudi najbolj naivnoutopičnemu mirovniku, ki policistom pripenja cvetove: "Sedaj vemo, kdo ste. Pazite se nas!" Sporočilo tako jasno, da smo na obrazu fotografa, četudi skritemu pod tekstilno masko, lahko razbrali nasmešek.

Incident, v katerem je policija nonšalantno razkazovala svojo avtoriteto, sicer ni nič novega. Selektivna raba policijske sile, ki se pred kamerami in fotoaparati uporablja z najbolj prefinjeno skrbnostjo, a udari z obrestmi, takoj izza vogala, skritega kameram in fotoaparatom, je nemara neznanka tistim, ki se s policijo srečajo le v cestnem prometu. Zelo dobro pa jo poznajo navijači, saj sta zlasti na nogometnem derbiju solzivec in pendrek, ti nepogrešljivi sredstvi vzdrževanja miru in varnosti, pogosto v akciji, če se dogajanje le preseli onkraj pogleda iz udobne novinarske lože.

A če je tovrstno početje še mogoče upravičiti med navijači, ki jim agresija, resnici na ljubo, ni tuja, pa je to početje resno vprašljivo na protestih, kjer večina, z redkimi izjemami, protestira mirno, izraža solidarnost s policisti, ki si socialne tegobe delijo s protestniki, jim v znak solidarnosti pripenja cvetje in v zadnjem primeru celo pomaga izločati problematične posameznike.

Pozivi k solidarnosti so sicer več kot le hvalevredni, kljub temu pa v zahvalo zanje protestniki čedalje pogosteje prejemajo plačilne naloge, v zadnjih dveh primerih (dekleta pred mariborsko mestno hišo in zdaj še Bojca), pa za povrhu še sredstva prisile. To je tudi voda na mlin tistim, ki želijo protestnike na vsak način prikazati kot delikventne izgrednike, četudi izgredov po decembru tako rekoč ni bilo več.

Gotovo bi bilo krivično posploševanje, da so vsi policisti brezobzirni sadisti. Resnici na ljubo, smo lahko tisti, ki smo bili priče obračunavanju z Bojcem, v pogledih vsaj dveh policistov lahko razbrali, da početja svojih kolegov ne odobravajo. Kljub temu pa so ostali zvesti svoji službi. Koliko pa ta vključuje solidarnost s protestniki, je seveda drugo vprašanje.

Za odgovorne v policiji je gotovo dobro, da se je zgornje vprašanje javnosti izmuznilo. V nasprotnem primeru bi morali namreč zavoljo Bojca v najboljšem primeru najti res dober razlog za pojasnjevanje količine uporabljene sile. V najslabšem primeru pa bi morali celo sprožiti notranjo preiskavo in ugotavljati odgovornost za morebitno pretirano uporabo sile.

Tako pa so incident lahko le odplaknili s čivkom, da so policisti "pridržali osebo, ki je skušala splezati čez ograjo." Pri čemer smo mediji, četudi je bilo ob incidentu prisotnih kar nekaj novinarjev, ta čivk nekritično povzemali. Ob podrobnih vprašanjih o incidentu pa so nam zgolj pojasnili zakonodajo, v kateri je navedeno, da mora policija uporabiti prisilna sredstva, da zaščiti ljudi, njihovo varnost in premoženje. Čigavo varnost in premoženje je ogrožal osamljeni Bojc, obdan z več deset policisti, ostaja neodgovorjeno vprašanje.

Uradni odgovor policije gre še dlje in odgovornost prenese na Bojca, čigar slike posledic postopka so objavljene na MMC, saj opozori, da vsak posameznik, ki krši pravila, tvega, da se bo znašel v postopku. Še dobro, da se lahko posamezniki zadržujejo v bližini kamer, kjer je tveganje postopka, vsaj takega, kot ga je doživel Bojc, znatno manjše.

Luka Lukič, MMC
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
stoychi
# 15.02.2013 ob 12:46
to, da človeka, ki leži na tleh in se ne brani prebutajo in obrcajo policisti , hkrati pa od njega zahtevajo še plačilo kazni 800€ je čisti fašizem, ista stvar je bila z g. jašarjem, ki je mirno sedel v občini Maribor, kar si vsak lahko ogleda na youtube in nikomur povzročal težav in je zaradi kaljenja miru dobil položnico v višini 300€. To je dragi moji fašizem, ne pa demonstracije proti temu.
stoychi
# 15.02.2013 ob 10:47
Gorenaka sprašujem sledeče vprašanje;
obveščeni smo bili skozi medije,
da naročniki in plačniki izgredov na prvi slovenski vstaji izvirajo iz ene od parlamentarnih strank:
Vprašanje;
kje so kazenske ovadbe zoper naročnike in plačnike kršiteljev izgredov?
Ena ženska
# 15.02.2013 ob 10:42
evo kaj je diktato. naredil iz države , ker "mu paše "imet plačo na plečih davkoplačevalcev

in še vedno ga nihče " ne more " češ zamenjat ???????
Pravičnost
# 16.02.2013 ob 09:37
Dragi novinar Luka Lukič,
tvoje senzacionalistično pisanje ne pripomore prav veliko k razjasnitvi dogodka okrog ograje, veliko pa pripomore k temu, da ljudje dobijo odpor do policije, ravno takšen kakršnega imaš ti, ki bi moral imeti objektiven in povsem nepristranski odnos do vseh vpletenih.
Se pravi etika novinarskega pisanja ti ni ravno blizu.
Dej se malo zamisli nad tem.
Pa še nekaj bi ti rad povedal, kar naši južni bratje tako lepo povedo, veš zakaj se te loteva čelna pleša: "Jer pametna kosa, napušta ludu glavu!!".
runwithscissors
# 15.02.2013 ob 12:21
Vsem, ki se postavljajo na stran policije, žalijo novinarja, postavljam naslednje vprašanje:

V katerem primeru je po vaše pravično, zasluženo, da se več policajev v oklepih spravi na človeka in ga pretepava, ko je na tleh?

Dajmo razjasnit ta vaša merila enkrat za vselej.
TeksViler
# 15.02.2013 ob 10:54
Kolikor jaz vem, se je vse to dogajalo, ko je bilo na Trgu republike še vsaj 10.000 ljudi, ne pa »nekaj deset« - tam nekje okrog sedmih, če se ne motim. Tudi novinar, ki je aretacijo kasneje opisal v sobotnem Delu, je dogodek opisal precej drugače.
nesreča
# 16.02.2013 ob 16:58
Luka Lukić. Malo več objektivnosti ti pa res ne bi škodilo. Verjetno je policija imela lep povod za to, kar je naredila. Da so osebki pred ograjo provocirali, metali raznorazne predmete v policijo in hoteli podreti ograjo pa - nikome ništa, a?
Zakaj stoji ograja in kaj to pomeni si pa nisi vzel časa raztolmačit ???
runwithscissors
# 15.02.2013 ob 12:26
Vse, ki se postavljate na stran policije in žalite novinarja, prosim, če mi odgovorite na naslednje vprašanje.

Kdaj je po vaše pravično, zasluženo, da se več policistov v oklepih spravi na človeka in ga pretepa, ko je na tleh? Prosim, če naštejete par primerov ter pojasnite med katere se uvršča ta.

Da razjasnimo ta vaša merila.
monte
# 15.02.2013 ob 18:24
DOKAZI, kje so KONKRETNI DOKAZI??? Če bi ga res zdelali policaji, bi novinarji brez težav dobili in objavili zelo konkretne dokaze! V enem tednu ni z njimi nihče postregel! Potolžen osebek ni dokaz.
Navajam dva svoja komentarja iz drugega članka o tem "policijskem incidentu":

1/
"...Od zadaj sem slišal protestnike, ki jih nisem videl, ki so vpili: Pustite ga, nič ni kriv."Dans ma vsak osebek od 10 let naprej že mobitel in to ne kakega cenenega. Z njimi hodijo spat in na WC, ko grejo ven, je pa itak smrtni greh, če ga nimajo s sabo. Vsekakor je bilo "v skupini protestnikov, ki so vpili naj ga spustijo" prav toliko mobitelov, ki imajo vgrajene zelo dobre fotoaparate, pa verjetno večina tudi možnost snemanja videa. Verjemite, da so to "krivično nasilje brez razloga" vsi sigurno posneli. Pridejo na mirne proteste, pa ne bi posneli kaj takega??? Pa saj na to folk samo čaka. In taki posnetki bi v enem dnevu prišli do novinarjev. Kako, da posnetki tega "policijskega nasilja" še po enem tednu niso na naslovnicah časopisov in v udarnih novicah slovenskih TV dnevnikov??? Ne zagovarjam policistov, ampak glede na zgornje navedbe in glede na to, da do danes ni nikakršnih posnetkov, je očitno vse skupaj osebno prikrojena zgodba. Ko bodo nedvoumni posnetki in dokazi objavljeni, bo tej zgodbi mogoče verjeti, prej pa ne.+ 27 glasov

2/
Pa verjemite, da je cel tisti prostor do zadnjega centimetra pokrit s kamerami. Glede na to, da "v bližini sploh ni bilo ljudi, bil sem na samem", je cel dogodek posnet z večih kamer (pa ne samo s kamerami državnega zbora). V tednu dni bi lahko dobil posnetke. Sicer ne on osebno, ampak od ustreznih oseb in služb, ki to lahko zahtevajo. Ampak tudi v tem boste tisti, ki brez dokazov obsojate policijo, videli zaroto, pa "zbrisane oz. izginule posnetke". Bo treba bit nepristransko korekten in realen.
mmc321
# 16.02.2013 ob 18:04
>>Sporočilo tako jasno, da smo na obrazu fotografa, četudi skritemu pod tekstilno masko, lahko razbrali nasmešek.<<

tovariš lukić, tudi za tvojo masko se da marsikaj razbrati!
Re
# 15.02.2013 ob 13:29
To gre to v policijski državi Sloveniji.
Vse politike je treba nagnat iz parlamenta in drugih državnih ustanov ter na novo postaviti oblast. To se BO zgodilo, samo še vprašanje časa je.
schranzi
# 15.02.2013 ob 10:52
in zakaj ste mi zbrisal komentar? saj ni bil sovražni govor oz. kaj podobnega...
bintang
# 18.02.2013 ob 23:47
Sporočilo, da lahko miren demonstrant nastrada, doseže najširše množice mirnih demonstrantov, katere lahko postane strah.
Zato je to sporočilo tudi mnogo močnejše od razkazovanja mišic z vodnimi topovi, ki so usmerjeni le proti peščici nasilnežev.
bintang
# 18.02.2013 ob 23:40
@Ulikses_
Oblast je preko policije dala zelo močno sporočilo demonstrantom, da raje ne hodimo na demonstracije, ker jih lahko dobimo po betici.
Da se pri podobnih incidentih ne vmešavajmo, četudi želimo pomagati sočloveku v stiski, da se raje obrnimo stran, če vidimo, da se nekomu godi krivica oz. ga policija tepe.
Verjamem, da se v tisti situaciji nihče od navzočih demonstrantov ni upal vzeti mobilca iz žepa in začet snemat, ker bi se lahko naslednji trenutek znašel na drugi strani ograje.
Ulikses_
# 17.02.2013 ob 12:48
Zelo dobro pa jo poznajo navijači, saj sta zlasti na nogometnem derbiju solzivec in pendrek, ti nepogrešljivi sredstvi vzdrževanja miru in varnosti, pogosto v akciji, če se dogajanje le preseli onkraj pogleda iz udobne novinarske lože.

ja, ki viole in green dragonsi so drugače glasniki miru in sožitja, samo budisti med njimi.

je pa res, da tudi novinar ni videl, kaj je bojc ušpičil, da so ga policaji prijeli. dejstvo je, da policaji ne skočijo za brez veze.
Niko_K_
# 16.02.2013 ob 23:46
Kaj to!
Jaz sem dobil plačilni nalog za kršenje Javnega reda in miru na dan, kjer me sploh TAM NI BILO! Ampak sem bil cca. 100 km stran in ravno v tistem času plačeval s svojo kreditno kartico večerjo. :)))))))

In to zato, ker si je sosed izmislil, da sem jaz "mu takrat rekel, da ga bom prebutal" ... Policaji - makako preverjanje dejstev... Dobil sem 250€ KAZNI za stvar, ki naj se bi zgodila tam, ko sem jaz bil 100 km stran.. SVAŠTA! Policijska država. Torej ljudje...

... če ste na koga jezni, samo na policijo in rečite, da vam je rekel, da vas bo prebutal in hrkati se postavljal v položaj za napad. :)))))))) Bo dobil brez debate plačilni nalog, tudi če ga dokazljivo tam ni bilo!
AndrejP
# 16.02.2013 ob 21:08
Bla bla bla. Ne verjamem, da je do tega incidenta res prišlo. Tudi če je navedeni možakar res dobil s pendrekom se zgodba vsaj po mojem ni odvila tako, kot to piše novinar. V bistvu raje verjamem policistom kot novinarjem.
bozan-zabjek
# 19.11.2013 ob 22:18
Povejte to arogantni, ignorantski, ničvedni Tamari Vonta!
Ulikses_
# 17.02.2013 ob 12:51
runwithscissors

# 15.02.2013 ob 12:21
Prijavi neprimerno vsebino Vsem, ki se postavljajo na stran policije, žalijo novinarja, postavljam naslednje vprašanje:

V katerem primeru je po vaše pravično, zasluženo, da se več policajev v oklepih spravi na človeka in ga pretepava, ko je na tleh?

Dajmo razjasnit ta vaša merila enkrat za vselej.


če je tip nevaren, ne posluša navodil policije, če izziva, se ne pusti prijet, četudi krši zakon itd. zaenkrat so še vsi strokovni nadzori pri nas pokazali, da policija ni presegla pooblastil in uporabe prisilnih sredstev.

če je tip hotel it čez ograjo ali pa jo sabotirati, je pač normalno, da po večkratnih opozorilih policija pač ukrepa.

dejstvo je, da če bi policija hotela bit nasilna, se ne bi spravila samo na enega, ker nima nič od tega. kakšno sporočilo pa je to, če pohopsajo kr enega naključno potem, ko je že kao konec vsega skupaj?

če bi policaji hotli bit represivni, potem bi na trg republike poslali vodne topove, solzivec, gumijaste naboje itd.
nesreča
# 17.02.2013 ob 09:33
Niko K ne razburjaj se. Če je to res kar praviš, se da enostavno dokazat s pretokom denarja iz tvoje kartice in je stvar rešena. Menda nisi tak butl, da si plačal kazen, če nisi nič kriv.
AndrejP
# 16.02.2013 ob 21:10
gre pa tu za par nelogičnosti. Če je bilo samo par 10 ljudi na Trgu me predvsem zanima, kako so policisti zagrabili ubogega reveža. Zakaj je moral stati ravno zraven ograje? Zakaj se ni umaknil malo stran, če ni povzročal nikakršnih težav?
teh.višek
# 15.02.2013 ob 21:58
HOHO, vi jim kar še naprej delite rožice, saj oni so vsekakor na strani ljudstva.
mir1
# 15.02.2013 ob 14:57
Tudi jaz sem bil tam, ko so gospoda policisti odnesli. Gospoda, ki je skušal preplezati ograjo. Gledano z druge perspektive so mu policisti samo pomagali, da ne bi padel. In ga potem korektno pospremili proti svojim vozilom. In to brez neupravičene uporabe prisilnih sredstev in pendrekov. G. Luka Lukič, tale tekst ne le, da je senzacionalističen in neupravičeno naperjen proti policiji, je tudi enostavno zlagan. Kot sem napisal, bil sem zraven! Ne kot protestnik, sem še toliko pri sebi. In samo hvaležni smo lahko policiji za njeno ukrepanje, sicer bi na nekaterih protestih že šteli mrtve.
PRPA
# 15.02.2013 ob 14:04
Pri nas ima policija vsa pooblastila, da lovi, pretepa, toži, sodi in pobira denar! Policijska država, ki jo je potrebno spremeniti, vodje, ki so do tega pripeljali pa zapreti in izgnati iz države!
kolibri123
# 15.02.2013 ob 21:48
TexViler,
ne, to se je dogajalo 30 min po uradnem koncu Protestivalovega programa na odru, ob20.15. Ob odru je bila še gruča ljudi, ki so poslušali govore nenapovedanih govorcev, trg pa je bil parktično prazen.
nacekpacek
# 15.02.2013 ob 11:59
Ko na koncu vstaje zasluženo zapoje pendrek ...O lahkotnosti prikrajanja dejstev in pristranskega poročanja
alfonsodifaloza
# 18.02.2013 ob 20:12
Doma bi naj bil pri družini, če mu kaj pomeni! Jaz tega gotovo ne bi naredil, da bi šel dražit policaje. Zastonj jih ni dobil! Naivnež, ki si ne zasluži naziv mož in oče.
sinjor
# 16.02.2013 ob 11:35
Živjo
Poznam primer, na lastni koži, ko te skupina policistov maltretira iz čistega mira, brez povoda za nasilje, kot da so uživali pri tem...
BACK
# 15.02.2013 ob 11:00
Jah...kaj nej rečm. Bojc žrtva: poklon. Ne morem pa verjet, da so polcajio nekoga brez veze potegnl čez ograjo in ga prebutal sam zato, k se jim je zdel, da bi blo fajn enga zbit. Vedno sta 2 za neki ;) jaz imam na vseh treh protestih totalno pozitivne izkušnje z polcaji, tistimi peš, na konjih, v kombijih.. ne vem. Vztrajat je treba naprej, dokler se politična drhal ne razpusti, in potem dalje. Respect.
Luka Lukič
link
Kdo bo obranil trg dela pred maminimi sinčki?
108
30. januar 2017 ob 06:34 Konkurenci na trgu dela, gospodarski krizi, previsokim dajatvam državi, splošni gospodarski klimi, svetovnemu trgu in drugim pojavom, ki so dežurni krivci za marginalizacijo mladih v izkoriščevalske ...
Več novic ...
Kazalo