Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.7 od 16 glasov Ocenite to novico!
Ivo Milovanovič
Ivo Milovanovič tokrat razmišlja o trenerskem poslu. Foto: Osebni arhiv Iva Milovanoviča
Srečko Katanec
Srečku Katancu se zdaj ni treba bati za svoj selektorski stolček. Foto: www.alesfevzer.com
Slavko Matić (trener Zavrča)
Slavko Matić je zapustil Zavrč, čeprav ni utrpel niti enega samega poraza. Foto: www.alesfevzer.com
VIDEO
Trener Zavrča presenetil...

Dodaj v

Kovčki trenerjev so vedno pripravljeni pri izhodnih vratih

Kolumna Iva Milovanoviča (2)
7. oktober 2015 ob 09:03,
zadnji poseg: 7. oktober 2015 ob 16:56
Ljubljana - MMC RTV SLO

Skoraj ne mine dan, da ne bi dobili novice o odstopu ali o prekinitvi pogodbe kakšnega od trenerjev, menedžerjev ali selektorjev. Ne samo v nogometu, tudi v rokometu, košarki ali odbojki.

Najbrž je kje na svetu odstopil tudi kakšen trener v individualnem športu, vendar to v glavnem zanima samo strokovnjake. Nogomet je seveda tisti, ki je vedno v središču pozornosti. Od 10 slovenskih nogometnih prvoligašev so pri štirih že zamenjali prvega moža stroke. Pri dveh klubih (Zavrč, Koper) celo po dvakrat. Ne vem, koliko je resnice, da se še nekaterim bolj ali manj močno trese trenerski stolček, vendar sem skoraj prepričan, da preostalih šest, ki so začeli letošnje državno prvenstvo, ne bo dočakalo junijskega konca.

Seveda menjave, odhodi, odpovedi niso samo slovenska značilnost. Recimo, v tem trenutku čakata na nova menedžerja (morda sta jih že našla) dva angleška prvoligaška kluba (Southampton, Liverpool), vprašanje je, koliko časa bo Jose Mourinho še užival zaupanje Romana Abramoviča ali pa v Italiji Siniša Mihajlović (Milan) Berlusconija. Kar dolgo ni bilo glasu iz Bayerna in že je bilo slišati, da se bo Pep Guardiola preselil na Otok. Po zmagi nad Borussio iz Dortmunda se je oglasil predsednik Rummenige in napovedal podaljšanje. S tem se strinja tudi Beckenbauer, in če je to tako, potem res lahko pričakujemo, da bo karizmatični Španec še naprej na bavarski klopi.

Za zdaj, recimo, ne glede na razplet kvalifikacij, trdno v selektorskem fotelju sedi tudi naš Srečko Katanec. Bivši selektor mlade reprezentance Kavčič pa že "potuje" domov. Sicer pa sta v teh dneh spet najbolj "vroča" Klopp in Ancelotti. "Brezdelneža" sicer nista v socialni stiski, sta pa v startnem položaju za kakšno veliko ribo. Verjamem, da lahko izbirata, in zagotovo bosta izbrala, če bosta izbirala zdaj, klub, ki je v Ligi prvakov. Če ne bo prave ponudbe, bosta preprosto počakala.

Menjave, odhodi, odpovedi imajo praviloma le eno skupno točko: tekmovalni neuspeh, ali bolje, delodajalci, kot pogosto obrazložijo, so pričakovali več! Trenerji, selektorji vrhunskih klubov imajo s pomočjo posrednikov (beri: menedžerjev) izredno donosne pogodbe in, seveda, vsaka podrobnost je natančno opredeljena. Tudi odhod. Najbrž se spomnite Izraelca Avrama Granta, ki je iz bogatega Chelseaja odšel z odpravnino 12 miljonov evrov, ali pa odhoda Italijana Fabia Capella s položaja ruskega selektorja. Številke, ki so jih objavljali mediji, so bile sicer različne, vendar so se vse vrtele okrog 9 miljonov evrov.

Seveda pri odhodih v Sloveniji ne gre za tako visoke številke. Pogodbe so različne in tudi odpravnine se temu primerno razlikujejo. Nimam natančnih podatkov, vendar so tisti z oznako "odpoved" vredni nekaj deset tisočakov. Zagotovo odhajajoči nekaj dobi tudi pri sporazumni ločitvi, pri odhodih (primer Slavko Matić pri Zavrču) pa najbrž ni nobenih odpravnin. Če so pogodbe kratke, so plačila ponavadi do izteka pogodbe, malo verjetno pa je, da se kmalu ponovi zgodba Darka Milaniča, ki ga lastnik Leedsa plačuje že dalj časa in najbrž bi ga odpoved stala več kot redna plača, čeprav Milanič ni delovni trener Leedsa.

Ja. Marsikaj je odvisno od lastnika, šefa, predsednika. Vemo, da so ti zelo različni. Modri, potrpežljivi, vzkipljivi, celo malo "nori", vsekakor pa bogati in povsod po svetu želijo biti uspešni. Celo več. Zanima jih samo vrh. Vemo pa, koliko je prostora na vrhu! Očitno so le uspehi tisti, ki lahko ubranijo može stroke. Pogostokrat so odhodi nerazumljivi, zapleteni … predvsem z denarne strani.

Seveda ni treba biti pretirano pameten, da ugotoviš, da je najlažje reči trenerju adijo, če je ta poceni. Priznati je treba, da je na trgu trenerjev ponudba vedno vsaj enakovredna povpraševanju in da se ne preveč bogati klubi (razen izjem sem sodijo slovenski klubi) preprosto odločajo za cenovno manj zahtevne strokovnjake. Ali je to uspešno ali ne, hitro odgovorijo dosežki.

Že najbolj enostaven pregled odpovedi (lahko berete tudi: zamenjav) zadnjih let v evropskem in slovenskem nogometu z lahkoto dokaže, da je jesen "sezona" za tovrstno aktivnost lastnikov, predsednikov, trenerjev, klubov ali reprezentanc. Občutek imam, da se je tako pri nas kot po svetu začela tovrstna sezona in da bo do konca leta seznam odhodov še obogaten. Ne smemo pozabiti, novembra se bodo končale evropske nogometne kvalifikacije (selektorji), decembra kar nekaj polovic državnih prvenstev in, ne nazadnje, do decembra se bo marsikaj zgodilo tudi v evropskih pokalih (trenerji). Zelo pestro bo pri nogometu, prepričan pa sem, da tudi v drugih kolektivnih športih. Usoda trenerjev, selektorjev je jasna: nikdar ne veš, kdaj boš končal službo, in zato so kovčki vedno pripravljeni, seveda pri izhodnih vratih!

Ivo Milovanovič, TV Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
jezevec
# 07.10.2015 ob 09:21
To je tko kot z Ivotom:
Je na plačilni listi, ampak ne deluje.

Kaj češ, vse nas bo slej ko prej srečala penzija.
Ivota je že.
Andershow8
# 07.10.2015 ob 09:32
Samo v Sloveniji ima lahko en Ivo Milovanovic kolumno. Njega je tako čas povozil, da je meni direkt slabo. Njegovo komentiranje pa je itak patetično že 10 let, pa ce komentira nogomet, rokomet ali podvodno kičkanje...
šalter
# 07.10.2015 ob 09:35
Ja in kaj nam to pove??? Žal, da je 99% funkcionarjev športno NEPISMENIH, z veliko potrebo po razkazovanju svojega EGA in v tistih klubih ali zvezah, ki še imajo kakšen fičnik, PRISKLEDNIKOV, ki bi še nekaj po strani dali v žep.

Pa poglejmo KK Union Olimpija. Halo?? Who the fuck is Matevž Zupančič?? Pa od kod se je ta znašel? Pa KK Krka. Kdo je sestavljal Veliću ekipo?? Ta ne zna do 5 šteti v košarki. Pa nogomet. Kdo je to v Zavrču Vuk?? On lahko gre po Pohorju malo zavijati, ne pa, da menja stroko kot spodnje hlače. Pa rokomet Maribor. Danes v Ekipi SN, končno besedo ima Kristjan Petek. Pa jebela cesta tip KLIME MONTIRA za JJ. In še in še...

Ja valjda je trener na izhodnih vratih!!! To je tako kot, če bi v podjetju Krka bili ključni ljudje zgodovinarji ali filozofi. Ali pa, če bi v pedagoški praksi odločali starši. Ali, če bi sodišča delovala kar na ulici. Če te mimoidoči ne kamenjajo si nedolžen.
themetun
# 07.10.2015 ob 09:40
Ivo je napisal to, kar vsi vemo. Je res treba napisat tako kolumno?
ZeK
# 07.10.2015 ob 11:11
Kovčki trenerjev so vedno pripravljeni pri izhodnih vratih

to za športne komentatorje nacionalke žal ne velja.
ErazemP
# 07.10.2015 ob 10:51
A ne ga srat Ivek? Da se trenerji menjajo in so kovčki pripravljeni? A to si ugotovil po 100 letih komentiranja tekem? Dejmo se zresnit malo, no. V kolikor imaš kolumno napiši kaj konkretnega, ker tole je na nivoju, da šoloobvezni otroci ob delavnikih hodijo v šolo... Skratka, zakaj kolumna o nečem, kar vsi vemo?
inženir
# 07.10.2015 ob 12:22


Sem naredil screen shot preden so popravili ;)
Benten
# 07.10.2015 ob 11:02
Penzijaaaaaaaa!
Glas_razuma
# 07.10.2015 ob 16:02
"Recimo v tem trenutku čakata na nova menedžerja (morda sta jih že našla) dva angleška prvoligaška kluba (Southampton, Liverpool)"

Anchelottija se odpusti, pač se človek zatipka. Ampak... Southampton in Sunderland sta morda res nekoliko podobni imeni za nekoga, kot je Ivo, ampak da "strokovnjak" in oseba, ki piše kolumne, ker naj bi imel določeno poznavanje tematike, ne loči dveh angleških prvoligašev...

Ivo, po tvoji uri je čas za v penzijo. Ali pa se drži športov, ki jih poznaš.
gm123
# 07.10.2015 ob 12:39
Eni se pritožujete, da g. Ivo Milovanovič ni napisal nič novega. Kaj pa tole?

"Recimo v tem trenutku čakata na nova menedžerja (morda sta jih že našla) dva angleška prvoligaška kluba (Southampton, Liverpool)"

Da Southampton po zmagi s 3:1 proti Chelsea-ju šče novega menedžerja, tega pa res nisem vedel ;))
Preprost2
# 07.10.2015 ob 09:13
Ni delovni trener Leedsa. Si ali pa nisi trener v nekem klubu. Prvič slišim izraz delovni.

Kolikor jaz razumem, je na plačilni listi kot trener ampak ne deluje.
Leut
# 07.10.2015 ob 13:52
Iva Milovanoviča je čas že zdavnaj povozil. Že v času začetka televizije, saj on govori to, kar na zaslonu vidi. Ker pa to vidim tudi sam, takšnega komentarja ne rabim, to v bistvu sploh komentar ni. To je morda primerno za radio, ko ne vidiš slike in samo poslušaš, da veš kaj se dogaja na igrišču.
Zato, ko slišim omenjenega gospoda, utišam tv in naredim glasbo z radia.
Zhagy
# 07.10.2015 ob 11:58
Ivo Milovanovič - najboljši slovenski komentator po Antonu Borkoviču. Obadva pa sta nedvomno komentatorja z veliko začetnico.
urosh444
# 07.10.2015 ob 09:07
Ni delovni trener Leedsa. Si ali pa nisi trener v nekem klubu. Prvič slišim izraz delovni.
zzzblj
# 07.10.2015 ob 15:44
Ivo Milovanovič, tebe kovček pri izhodnih vratih čaka že 30 let. Važno da si naš, kakovost komentiranja in poznavanje športa je sekundarnega pomena.
wesley90
# 07.10.2015 ob 15:10
Vsi ga pljuvamo in bi verjetno še marsikdo plačal, da ga ne bi več rabil poslušat niti sekunde. Nagradi se ga pa s tedensko kolumno kjer očitno, kako presenetljivo, ne pove prav nič. Kako fino bi bilo, da bi bil metuzalem na izhodnih vratih, tako pa...
inženir
# 07.10.2015 ob 12:52
NoobSaibot

# 07.10.2015 ob 11:36
Prijavi neprimerno vsebino @inženir: kako mi gredo na jetra pametnjakoviči, ki mislijo, da vse znajo. Ne, ni ANCHELOTTI, ker bi se to izgovorilo 'Ankelotti', priimek pa je 'Ančelotti'. Kaj se sploh oglašaš, če ne znaš prej vsaj guglat??


Očitno greš sam sebi na jetra. Ivo je v svoji kolumni zapisal Anchelotti, sam sem pa zgolj opozoril na to.
NoobSaibot
# 07.10.2015 ob 11:36
@inženir: kako mi gredo na jetra pametnjakoviči, ki mislijo, da vse znajo. Ne, ni ANCHELOTTI, ker bi se to izgovorilo 'Ankelotti', priimek pa je 'Ančelotti'. Kaj se sploh oglašaš, če ne znaš prej vsaj guglat??
Spricar12
# 07.10.2015 ob 11:04
tole je bolj v slogu doživljajskega spisa "Kaj sem počel med vikendom", kot pa kake resne športne kolumne...

ko berem kolumne ameriških ali pa angleških športnih komentatorjev in jih primerjam z Ivekovo mi gre pa kar na jok
Jocipros
# 07.10.2015 ob 22:44
To je nov9nar, ki ne zna drugega reči kot da je bil kdo na pravem mestu. Enkrat sem na neki tekmi, ki jo je Milovanovič komentiral, naštel, da je 71 to rekelna tekmo. Čudne športne novinarje ima rtv Ljubljana!
Spricar12
# 07.10.2015 ob 11:01
Verjamem, da lahko izbirata in zagotovo bosta izbrala, če bosta izbirala zdaj, klub, ki je v Ligi prvakov. Če ne bo prave ponudbe bosta preprosto počakala.

Liverpool ni v ligi prvakov...analitik pa tak...
sLoVaN
# 09.10.2015 ob 09:00
Čisto spodoben prispevek g. Milovanoviča.
Brez kakih hudi presežkov, a ni potrebno žalit...

Tisti, ki odstavljajo in tisti, ki so odstavljeni,
se mi ne smilijo.
So polni keša oboji, gledano okolje, kjer delajo.
zerdo_90
# 08.10.2015 ob 12:11
Modra misel našega Iveta...mislim da si zasluži Bob leta

"Kovčki trenerjev so vedno pripravljeni pri izhodnih vratih" (I. Milovanović, 7.10.2015)
robo_7
# 08.10.2015 ob 02:41
Haha Ivek "car" :D

"Brezdelnež" Klopp bo zagotovo izbral, ker bo izbral zdaj, klub, ki NI v Ligi prvakov.
schultz23
# 07.10.2015 ob 13:35
in ti si prav sCHreen sCHoot naredil... sem mislil, da jaz nimam življenja...pa vidim, da nisem edini :)
schultz23
# 07.10.2015 ob 10:27
bravo šalter...

problem v sloveniji so športna društva, ki so financirana iz strani državnega proračuna...tam so postavljeni ljudje,ki tako ali drugače obračajo stvari, ki s športom nimajo veze (gledam predvsem na društva na gorenjskem in niso vsi za v isti koš).... pač opletajo z denarjem in svojim egom s tujim denarjem.... ne vidim nič spornega v tem, da podjetnik vlaga v neki klub in s svojim razmišljanjem vodi klub (poglejmo ribnico v rokometu, glavni sponzor je riko, čigar direktor je janez škrabec, ki je zame sposoben, razgledan, realen človek in z njegovim vložkom delujejo skrajno sistematično (gledam iz oddaljenosti, za napake se opravičujem).... največji problem pa so klubi ala kk olimpija itd, kjer prihaja denar iz velikih slo. podjetij, kjer lahko s tem razpolagajo tako ali drugače, obenem pa razkazujejo svoj ego in sposobnosti zgrajene na trhlih temeljih....

zatorej zamenjajmo trenerje, ki v treh mesecih ne prenovijo ekipe za najvišje rezultate... zatiskajmo si pa oči kaj je zadaj (kako se dela s celoto kluba)...
SLOBloodPatriot
# 07.10.2015 ob 09:30
Bravo Ivek stara sablja, še ena vrhunska in še kako resnična kolumna. Trenerji se res menjavajo in odhajajo kot po tekočem traku, tudi pri nas. Upam in želim pa, da bo Puška še naprej uspešno poveljeval v Zmajevem gnezdu in osvajal naslove.
celtic1888
# 07.10.2015 ob 09:06
Dejstvo je, da so v nogometu vsi preplačani. Tisto o kovčkih na izhodnih vratih je pa zgolj metafora.
kundera 78
# 07.10.2015 ob 10:18
Trenerji se menjajo, sistemi in diktatorji padajo, Ivek in njegova
ura pa še vedno trdno zacementirana v komentatorskem sedežu..
Glede na 30 letne izkušnje ali več si katastrofa za komentiranje Ivo.
Po drugi strani sem ti hvaležen, saj vedno ko vidim da si najavljen
za komentatorja, ugasnem tv in vzamem knjigo v roke. Hvala Ivek.
SLOBloodPatriot
# 07.10.2015 ob 09:46
@Andershow8

Ta en Ivo Milovanovič je zate bog i batina. Pa kdo si ti, da boš takole žalil? Kar naj ti bo fejst slabo, pa kakšno knjigo bontona si preberi.
The_Rocket
# 07.10.2015 ob 10:12
Ivo, kdaj boš pa ti spakiral kovčke? Velika večina ljudi, ko sliši tvoj glas na začetku kakšnega športnega tekmovanja bodisi izklopi zvok bodisi preklopi na tuj kanal, v kolikor jim ponudnik kablske televizije ne zatemni tujih programov.
Modrijan6
# 07.10.2015 ob 09:57
@SLOBloodPatriot

Zelo dobri komentarji na račun vrhunskega športnega komentatorja, podpišem...., gospod Milovanović je zakon in velika zvezda slovenskega športnega novinarstva.
inženir
# 07.10.2015 ob 09:11
AnCHelotti.
politik kritik
# 07.10.2015 ob 10:27
Ivo je za vse vas Profesor. Samo tiho.
Ivo Milovanovič
link
Primer Kampl: Reprezentanca je nekaj več
104
31. avgust 2017 ob 08:01 Mene novica o ravnanju Kevina Kampla ni presenetila. Je pa res, da je nisem pričakoval v tem trenutku.
Več novic ...
Kolumne
link
Imamo politikante ali državnike?
5
18. julij 2018 ob 12:30 Matej Tonin se je vsaj štirinajst dni pogajal za vstop v koalicijo. Potem ko je dosegel domala vse, je od pogajanj odstopil. Na prvi pogled se to zdi zelo neodgovorno, skrajno neodgovorno.
Več novic ...
Kazalo