Kevin Durant in Steph Curry ob koncu serije finala Zahodne konference Lige NBA. Prihodnjo sezono bosta igrala v enakem dresu. Foto: Reuters
Kevin Durant in Steph Curry ob koncu serije finala Zahodne konference Lige NBA. Prihodnjo sezono bosta igrala v enakem dresu. Foto: Reuters
Dwyane Wade, Chris Bosh in LeBron James
Pred leti se je precejšen del javnosti pritoževal na potezo Miamija, ki je združeval zvezdnike. Dwyane Wade, Chris Bosh in LeBron James v prvi sezoni vseeno niso osvojili prvaka, so pa osvojili dva prstana. Foto: Reuters

Začelo se je z zelo povprečnim Timofejem Mozgovom, ki bo v štirih letih v LA Lakersih zaslužil 67 milijonov dolarjev, Mike Conley pa bo v petih letih z Memphisom zaslužil neverjetnih 137 milijonov evrov.

Pozornost in izbuljene oči ob astronomskih številkah je prekinila novica o novem prestopu, ki pa ni povezan z denarjem, ampak z imeni vpletenih. Govorim seveda o Kevinu Durantu, ki je vso kariero igral za Oklahomo. Pred natanko šestimi leti, ko je ameriška medijska mašinerija poročala, spremljala in kritizirala LeBrona Jamesa in njegov The Decision, je Durant tudi sam v eter stisnil nekaj kritičnih besed o zbiranju zvezdnikov v posameznih klubih in poudarjal tekmovalnost.

Durant je potegnil podobno potezo, saj se je odločil, da kariero nadaljuje pri Golden Statu. Če primerjamo obe odločitvi, Durantu lahko štejemo v plus, da ni uprizoril televizijskega šova, v minus pa to, da je izbral najboljšo ekipo, ki obstaja (pozabimo na razplet zadnjega finala, ampak zgolj na zgradbo ekipe).

Če analiziramo igralca in ciljno ekipo, gre za najvplivnejši prestop v zgodovini Lige NBA. Na eni strani imamo košarkarja, ki je pri 27 letih na vrhuncu moči, z nagrado MVP (leta 2014), kar štirikrat je bil kralj strelcev. Na drugi strani imamo Bojevnike, ki so v rednem delu sezone zmagali 73-krat (največ v zgodovini lige) in imajo zdaj v svoji vrsti kar štiri igralce, ki so igrali na zadnji tekmi vseh zvezd. Steph Curry, Klay Thompson, Draymond Green in zdaj Kevin Durant. Na papirju tako vplivnega prestopa Liga NBA še ni videla. Nikoli.

Durantu seveda ne gre očitati izjave, ki jo je zapisal na Twitterju. Zarečenega kruha se največ poje, to je popolnoma človeško in s tem ni nič narobe. Bolj se lahko spotikam ob njegovi argumentaciji, da je "želel oditi iz območja udobja." Oditi iz uradno druge najboljše ekipe v Zahodni konferenci v najboljšo, v ekipo, ki je podirala številne rekorde, je ravno to - območje udobja. Izziv bi bil na svoj način sklatiti najboljšega in zavzeti prestol. To bi bil njegov podpis, njegova zmaga.

Sam je naredil obratno in se raje pridružil najboljšemu. Ne razumem, zakaj ne reče bobu bob - "odšel sem zaradi prstana, to je edino, kar šteje". Če bi mu očital odločitev, mu gotovo ne bi iskrenosti.