Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.4 od 47 glasov Ocenite to novico!
Piranski zaliv
"Slovenija se je v škandalu, povezanem z arbitražnim sodiščem, odzvala na način, ki je še najbližje priznavanju krivde in premoči sosedinih varnostnih služb ter zadregi pri nečednih poslih zasačenega subjekta," je v kolumni zapisal Andrej Stopar. Foto: BoBo
Andrej Stopar
Andrej Stopar je odgovorni urednik 1. programa Radia Slovenija. Foto: Osebni arhiv

Dodaj v

Nespodobni kaos

Kolumna Andreja Stoparja
24. julij 2015 ob 12:18
Ljubljana - MMC RTV SLO

10. julija je državni zbor sprejel deklaracijo o zunanji politiki, ki med drugim med cilje naše države postavlja varnost, politično stabilnost v sosedstvu in Evropi ter urejene dvostranske odnose. Če ne takrat, pa vsaj teden dni pozneje, ko je bilo besedilo uradno objavljeno, bi se moral oglasiti alarm. Ko se namreč zdi, da so zadeve vsaj približno v redu, običajno začne drseti.

Spomladanski diplomatski manever, zaradi katerega predsednik Borut Pahor 9. maja ni potoval na parado v Moskvo, zato pa sta ministra Karel Erjavec in Nikolaj Nikiforov nekajkrat demonstrirala odličnost odnosov, ki jo bo kronal obisk ruskega premierja Dmitrija Medvedjeva v Sloveniji, je vzbudil upanje, da naša država vendarle zna oblikovati nekakšno zunanjo politiko. Sledil pa je tuš, premrzel tudi za vročinski val. V iskanju ustrezne enačbe orkestracije hladne zavezniške politike do Rusije na eni strani in zadovoljevanja svojih interesov na drugi je namreč Slovenija - kljub omenjeni deklaraciji - pozabila na sosedstvo. Tudi če bo obveljala razlaga tistih pravnikov, ki skušajo pomiriti strasti, ki jih hrani v začarani krog ujeto prekletstvo politične in medijske kulture v Sloveniji in na Hrvaškem, je škoda storjena.

Slovenija se je v škandalu, povezanem z arbitražnim sodiščem, odzvala na način, ki je še najbližje priznavanju krivde in premoči sosedinih varnostnih služb ter zadregi pri nečednih poslih zasačenega subjekta. Izbruhnil je naravnost nespodoben kaos. Predsednik države je nekje na kmetih med ročnim spravilom krme izrazil obžalovanje nad težavami z arbitražo. Premier je, ne da bi zahteval dosje o primeru na mizo in temu primerno počakal z odgovorom, nemudoma zahteval osebno odgovornost obeh akterjev. Zunanji minister je iz daljave zaklical, da bodo Hrvati imeli volitve. Njegovo ministrstvo se je zbegano zavilo v molk. Slovenski veleposlanik v Zagrebu pa je (nepooblaščeno?) začel bruhati ogenj in žveplo. Parlament je na počitnicah. Na Jadranu? Ob takojšnjih napovedih odstopov obeh akterjev škandala so zbledeli tudi pozivi k natančnemu preučevanju okoliščin, zahteve po dokazovanju krivde in avtentičnosti telefonskih posnetkov. Pa prisluškovalne afere v svetu niso nikakršna novost. Najmanj, kar bi lahko pričakovali, je, da bi se država odzvala zadržano, z napovedjo preiskave, obenem pa glasno opozarjala na nezakonit način pridobivanja podatkov. Pa če je to prav ali ne, zrele države loščijo svoja pročelja, za katerim skrivajo napake, spodrsljaje in zmote. Krivce pa umikajo diskretno.

Kot bomo najbrž morali dojeti, da je slovenska in hrvaška "zrelost" specifična, se bomo verjetno morali sprijazniti s folklornim dojemanjem medsosedskih odnosov, pitanih z zgodovino prerekanj o meji, začinjenih z občutkom ogroženosti zaradi vse izrazitejšega hrvaškega kapitalskega vstopanja v Slovenijo, pa z zgodbami o teranu, klobasah, pršutu ... Ampak vse to je miniatura v primerjavi s teorijo zarote, ki namiguje, da bi bila afera lahko plod slovenskih notranjepolitičnih prerivanj. To bi bil šele vakuum razumevanja nacionalnega interesa. Različne deklaracije in strategije pa popoln absurd. Samo upamo lahko, da nismo prišli tako daleč.

Andrej Stopar, Radio Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
barezi
# 24.07.2015 ob 12:21
Slovenska vladna politika je navaden cirkus. Najprej Erjavec namigne da je nekaj gnilega, potem pa Hrvati objavijo prisluhe. Cerar takoj odstavi dr. Sekolca pa sploh še nima zamenjave. Koliko časa bomo Slovenci morali trpeti ta diletantizem in politični otroški vrtec.
janezdolzan
# 24.07.2015 ob 12:24
Nespodobni kaos

Nesposobni kaos
ponosnikmet
# 24.07.2015 ob 12:37
Predsednik države je nekje na kmetih med ročnim spravilom krme izrazil obžalovanje nad težavami z arbitražo

Hahahahahaahahaha :-D
pirančan
# 24.07.2015 ob 12:42
Do sem je pripeljala večletna (vsaj 10 let) negativna selekcija, zaposlovanje "svojih" kadrov vseh vrst (levih, desnih - predvsem pa nesposobnih) v javno upravo; ker pa riba smrdi pri glavi je treba priznati, da nam vladajo povsem nesposobni politiki, ki jim poslušno sledijo uradniki desetega kakovostnega razreda. Vsi, ki so karkoli veljali, so šli v druge službe, doma ali v tujini, ostali so samo kimavci in drugi nesposobni priveski.

Če nam ni jasno, da to, da je nesposobni Karel Erjavec zunanji minister že četrto leto (od 10.2.2012 !!!) seveda ne more pomeniti nič dobrega, ker model dela samo to, da se obdrži na položaju in nenehno grozi z odhodom iz koalicije, če mu ne bo uslišano, potem seveda ne moremo pričakovati, da bodo uradniki kaj boljši. A jim bo tak nesposobnež dal vetra???

In drugi niso dosti boljši! Name it: Milojka Kolar (???), Julijana Bizjak Mlakar (???), tale nova ministrica za obrambo (?????) - ne bi našteval naprej!

OBUP!!!
Modrijan6
# 24.07.2015 ob 12:41
Gospod Stopar, čestitam Vam za vrhunsko napisano kolumno, bravo.
kleber
# 24.07.2015 ob 12:53
Bravo Andrej. Pa naj si prebere članek Cerar in kompany
barezi
# 24.07.2015 ob 12:24
Najboljša rešitev bi bila da se nekako sprovocira ali zmeni s Hrvati da odstopijo od arbitraže, ker arbitraža tako ali tako arbitrirala slovensko ozemlje in nič hrvaškega. Nakar se na nacionalni ravni zbere v miru vsa dokazila o slovenski Istri, ki jih je vse polno in izda zbornik, potem pa to obelodani mednarodni javnosti in zahteva naj se Hrvati umaknejo z zasedenega dela Piranske občine. Ob takšni količini dokazov bodo Hrvati samo obnemeli.
generacija56
# 24.07.2015 ob 12:56
Kaj pa je sedaj to?
Kritika? Iz logov RTVSLO?
Nepojmljivo!
MaSiNor
# 24.07.2015 ob 12:49
Bravo, Andrej Stopar!
Ko berem ta mnenja, se sprašujem, kdo bo pri nas koga spravil za zapahe... če so pa vsi isti!
Nobene odgovornosti - kot je vedno veljalo in bo tudi v naprej: RIBA PRI GLAVI SMRDI...
DrMinistr
# 24.07.2015 ob 13:14
Najmanj, kar bi lahko pričakovali, je, da bi se država odzvala zadržano, z napovedjo preiskave, obenem pa glasno opozarjala na nezakonit način pridobivanja podatkov. Pa če je to prav ali ne, zrele države loščijo svoja pročelja, za katerim skrivajo napake, spodrsljaje in zmote. Krivce pa umikajo diskretno.

To kar je jasno vsakemu normalnemu človeku, brez da bi poznal detajle iz ozadja delovanja obveščevalnih služb, očitno ni jasno prav tistim, ki bi jim moralo biti najbolj - diplomatom, ministrom, obveščevalcem ter tistim, ki nadzirajo obveščevalce (ki so prosto po Grimsu odlično opravili nalogo...)
KLIPAN
# 24.07.2015 ob 12:38
Komaj čakam jesen in novo revolucijo.
Če smo nesli Janeza in njegove, bodo ti sedanji mala malca.
Stopimo skupaj in naženimo nesposobneže v tri......!!!!!!
blizzard76
# 24.07.2015 ob 12:30
Še čemu se bomo morali odreči zaradi nesposobnih politikov?
Kaj res vsak od njih gleda le za lasten žep in hodi v službo le zato, da kasira plačo?
Bo kdaj kateri od njih odgovarjal za svojo nesposobnost?
stanolio
# 24.07.2015 ob 12:25
G. Stopar prišli smo tako daleč in še dalj, ker smo nezreli in nedorasli v svoji "državnosti". A veste kako se nam resen svet smeji, malo pokličite prijatelje okoli sebe, pa boste videli. Kakšna odgovornost neki, kakšno odgovornost do nas imajo te EU institucije, moram tako reči POJDIMO SE SOLIT, ne oni ampak mi!!!
seinfeld
# 24.07.2015 ob 13:55
To diletantstvo naših pogajalcev, varnostnih služb in zunanjega ministra je še en dokaz več, da nismo sposobni imeti svoje države. Neodgovorno in otročje naivno, skratka zaribali so nam Piranski zaliv, ki je bil že na dosegu roke, pa nekateri neodgovorni papki na najodgovornejših položajih niso mogli držati jezika za zobmi.
zoid
# 24.07.2015 ob 12:50
Nadzorniki SDH so pod streho, zdaj se lahko začne rušit vlada. Za naslednjih nekaj let imajo določene skupine zagotovoljeno eksistenco.
Binder Dandet
# 24.07.2015 ob 14:29
" Pa če je to prav ali ne, zrele države loščijo svoja pročelja, za katerim skrivajo napake, spodrsljaje in zmote. Krivce pa umikajo diskretno."

Me zelo veseli, da je nek novinar to zapisal. Včeraj sem to zagovarjal. Ker vsi tako igrajo, le mi smo bolj papeški od papeža.
mihamiha23
# 24.07.2015 ob 14:13
ne znamo se it države.izgleda da nismo stari 25 let ampak 15.
nažalost nič novega.osel gre enkrat na led,slovenski volilec gre 6x,naši politiki pa 10x
PONOS
# 24.07.2015 ob 12:37
Afera lahko plod slovenskih notranjepolitičnih prerivanj. To bi bil šele vakuum razumevanja nacionalnega interesa.
Menim da to ni plod teorije zarote in da je potrebno narediti preiskavo in akterje spravt za zapahe pa ni važen kako visoko so.Ogrožajo mir,Slovence in Hrvate in stabilnost regije.
raknac navi
# 24.07.2015 ob 14:26
Narod si sodbo pise sam. Ne srb mu je ne bo in ne hrvat
raknac navi
# 24.07.2015 ob 14:24
Politiki niso nic krivi. Delajo kar znajo. In za kar smo jih volili.
oziris.va
# 24.07.2015 ob 13:27
Odlično napisano.

Preccednik (z dvema c-jema) države kida suho travo, država pa v mednarodnem pogledu tone globlje in globlje.
velenjcan
# 24.07.2015 ob 16:22
hvala za članek, tokrat novinarji: politiki 1:0, dobro napisano.
ampak ne bo veliko pomagalo, se bojim.
Rasta75
# 24.07.2015 ob 14:48
ne razumem, zakaj se ta naša akterja o tej temi nista menila kar na twiterju, bi vsaj prihranila stroške telefonskega pogovora.

definitivno si zaslužita ovadbo zaradi izdaje in povzročitve nepopravljive škode Republiki Sloveniji. ljudje na takih položajih bi morali vedeti, da si takih lahkomiselnih potez pač ne smejo privoščiti. saj vendar niso "branjevke na tržnici".
raknac navi
# 24.07.2015 ob 14:22
Pa kdo voli te nesposobneze?
pericon
# 24.07.2015 ob 14:06
bolje bi bilo prepustiti državo otrokom, zagotovo znajo bolje držati jezik za zobmi
FOAB
# 24.07.2015 ob 13:53
op. Da je Istra večinoma slovensko ozemlje, je dokazov kolikor hočemo.
FOAB
# 24.07.2015 ob 13:52
dokazov v materialni obliki in še zgodovinskih je kolikor hočemo. Če bi bil kdo drug na mestu naših "strokovnjakov" diletantov bi se tega oprli z vsemi 4.

naša gnada itak nima ja*c, in tega se rvati in ostali dobro zavedajo. Samo nekaj čakajo...
gesan
# 24.07.2015 ob 13:39
ponosnikmet
# 24.07.2015 ob 12:37
Predsednik države je nekje na kmetih med ročnim spravilom krme izrazil obžalovanje nad težavami z arbitražo

Hahahahahaahahaha :-D
.....................................
Hahahahahaahahaha...
Jaz mu predlagam ,da tam ostane tudi po tem, ko ne bo fotografov in kamer.:):):)
General
# 26.07.2015 ob 00:39
@daresi Zakaj nam želiš tako slabo?
Zjesenic
# 24.07.2015 ob 15:36
Bravo !
RJSlo
# 24.07.2015 ob 15:35
No ja. Z večino zapisanega se strinjam, torej dober članek. Bi pa dodal samo nekaj.

V vsaki državi obstaja nacionalni interes. In sicer, da vsi državljani in vse državljanke v njeni sestavi živijo normalno življenje. Dejstvo je, da je Hrvatom pojem "nacionalni interes" kristalno jasen. Vseeno ali se v resnici borijo za samostojno Hrvaško tisoč let ali pa samo sto. Dobili so svojo državo, počasi s sosedami urejujejo razmejitev. V osnovi imajo določene meje že usklajene, če se bo dalo bodo poizkusili iztržiti čimveč, toda manj ne bodo imeli nikoli. In za to so pripravljeni žrtvovati svoja življenja. Kar so tudi dokazali.

Slovenski nacionalni ineteres=interes kvazi elite živeti naprej na isti ravno kot so bili navajeni dosedaj, z vsemi privilegiji, kvazi "zajamčenimi pravicami", itd. Kdor jih bo poizkusil ogroziti pa bo primerno kaznovan.

Za določitev in uveljavitev nacionalnega interesa je nujno potrebno doseči konsenz ali dogovor obeh polov v Sloveniji in podporo največjega možnega dela javnosti, ker tako naprej ne bo šlo več.
raknac navi
# 24.07.2015 ob 14:25
Bi bilo pa zanimivo, da bi recimo namesto erjavca morali zdaj svoj zagovor podat njegovi volilci.
ak
# 24.07.2015 ob 13:46
Cirkus, ki ga zganjajo slovenski novinarji, je pa le voda na mlin hrvatom.
enbody
# 24.07.2015 ob 13:10
To mi ne delaj, vlada moja!
FemSheppard
# 24.07.2015 ob 13:09
Barezi, ste že sklicali krizni štab v SSN? :)
pravapot
# 24.07.2015 ob 12:48
Zaradi hrvaškega prisluškovanja se nimamo kaj pritoževati, sa je tudi slovenska obveščevalna prisluškovala Sanaderu. To je Rop povedal javno in naglas, tako, da.................
zamudnik
# 24.07.2015 ob 12:42
Trubarjev sklad, Javna agencija za knigo, Društvo slovenskih pisateljev in ministrstvo za zunanje zadeve bo lahko oblikovali sklad za financiranje prevoda slovenske knjige vseh knjig v vse uradne jezike Evropske unije. Tujci enostavno morajo dobiti realen uvid v slovensko dušo oz. mentalno strukturo.
Aeda
# 26.07.2015 ob 10:43
@daresi, Zanašam se na RAZUMNI RAZMISLEK in RES upam, da Janša ne bo NIKOLI VEČ predsednik vlade. Kajti ŠE VEDNO je odprto vprašanje, ali bo sodišče uspelo pravočasno vložiti obtožnico v zadevi Patria - Ustavno sodišče ga namreč ni oprostilo, ampak dalo zadevo v ponovno sojenje; tudi zato, ker ne zna, bolje NOČE pojasniti izvora 220.000€; če pridam še VSE, kar je izjavljal med sojenjem in obsodbami v omenjenem postopku, je POVSEM EVIDENTNO, da ne spoštuje domače in mednarodne zakonodaje, ki velja v EU in po ratifikaciji Konvencije o človekovih pravicah. Ki mu ni nič do sožitja državljanov, ampak neprestano išče nove in nove teme za poglabljanje RAZKOLA med nami ter je pripravljen na VSE za dosego SVOJIH (trenutnih ali dolgoročnih) ciljev - pripravljen je (med drugim) žrtvovati tudi ŽIVLJENJE svojega brata Slovenca (berite Skrito povelje avtorice Drage Potočnjak). In ne nazadnje, trgovina z orožjem brez odgovorov - faksimili dokumentov zbrani v knjigi z naslovom Trgovec s smrtjo in še štirih knjigah treh različnih avtorjev! Torej vi RES menite, da je Janša primeren za predsednika??
daresi
# 26.07.2015 ob 00:23
Janša mora nujno zopet postati predsednik vlade.
Tokrat nobenih mešanih koalicij.
Aeda
# 25.07.2015 ob 18:13
Naslov na prvi strani dnevnika Glas Istre (24. 07. 2015): GRANICA NA DRAGONJI Hrvatskoj vraća solane i aerodrom Portorož. •Povrat dijela teritorija, uključujući i dio solana, logičan je ishod povratka granice na prirodni tok rijeke Dragonje •Dan nakon objave transkripata ostavke su podnijeli sudac Jernej Sekolec i slovenska pregovaračica Simona Drenik...itd.
Eden od zaključkov: Kosor i Pahor različito o aferi i Sporazumu
Arbitrani sporazum potpisali su 2009. godine tadašnja hrvatska premijerka Jadranka Kosor i aktualni slovenski predsjednik (tada premijer) Borut Pahor. Njih dvoje danas, oito, sasvim opreno razmišljaju o sudbini tog dokumenta i cijelog arbitranog postupka.“Ostavke u Sloveniji govore da su snimke o neasnoj raboti autentične. Sud nema kredibilitet, Sporazum više ne postoji”, napisala je na svom twitteru bivša premijerka Kosor. S druge strane, Pahor je istaknuo da je u taj dokument s obje strane uloeno puno truda i da je njime bila izraena politika volja da se jednom zauvijek,
nepristrano i pošteno, uredi granino pitanje. Zbog toga bi Pahor želio da Sud dovrši posao i da se tako riješi problem koji je zadnjih 18 godina manje ili više narušavao odnose Hrvatske i Slovenije.
Iz teh odlomkov (celotni zapis na linku http://files.glasistre.hr/GlasIstre.pdf) je povsem jasno, kako PRAV ima g. Stopar in kakšne nesposobne politike imamo.
bernr
# 24.07.2015 ob 14:35
Jaz sem proti tem izobražencem pravi kmet. Ampak po telefonu še nikoli nisem govoril kar nebi želel da sliši še kdo drug. Ne vem če sem prav zasledil imajo hrvati neko parado. Naj bi bil vabljeni tudi naši pa če sem pravilno obveščen naj nebi šli. Mi je žal za glasove na volitvah. Škoda da jih ne moremo preklicati.
KLIPAN
# 24.07.2015 ob 14:02
@barezi
"Najboljša rešitev bi bila da se nekako sprovocira ali zmeni s Hrvati da odstopijo od arbitraže, ker arbitraža tako ali tako arbitrirala slovensko ozemlje in nič hrvaškega. Nakar se na nacionalni ravni zbere v miru vsa dokazila o slovenski Istri, ki jih je vse polno in izda zbornik, potem pa to obelodani mednarodni javnosti in zahteva naj se Hrvati umaknejo z zasedenega dela Piranske občine. Ob takšni količini dokazov bodo Hrvati samo obnemeli."

Aha. In ko bomo mi objavili te "dokaze" bodo Hrvati rekli: joj, oprostite, izvolite Istro, Hrvaške državljane pa bomo spakirali na traktorske prikolice ali vlake in jih poslali v Slavonijo, vso njihovo imetje pa bomo razdelili slovenskim revežem.
Mislim, pa kje ti živiš?
PONOS
# 24.07.2015 ob 12:38
Vsi indici kažejo prav na to....
Haloo
# 25.07.2015 ob 09:17
Kar je res je res!
Tako izobraženi ljudje(dvomim v pristnost njihovih diplom) in tako naivno butalski?
Ti ljudje si ne zaslužijo več nikakršne zaposlitve več v javnih službah.
Honorarje iz tega primera pa vrniti nazaj v proračun.
Nezaslišano!
superstar
# 24.07.2015 ob 12:58
Stopar meni se zdi tvoja ˝zrelost˝ specifična.
Bivši uporabnik
# 24.07.2015 ob 16:00
Slovenija mora nemudoma blokirati pristopna pogajanja Hrvaške za v EU in NATO. Pa bodo vidli prasci!!
Krimsky
# 24.07.2015 ob 12:47
Kaj pa če bi zadevo zastavili takole:

Mi smo mlada, neizkušena država, in preprosto nimamo dovolj usposobljenih ljudi, ki bi bili sposobni nastopati v hudo kompleksnem svetu mednarodnih odnosov?
~
Priznati, da nečesa ne znaš, ne obvladaš ... je (pre)pogosto razumljeno kot znak šibkosti.
Ko stvar premislimo malo bolje, pa na priznanje »ne vem, ne znam« – lahko gledamo kot na znak zrelosti. Osebne, nacionalne, kakršnekoli že hočete ...
~
Kot bi mogoče dejal Žižek: »Poskusiti znova, ... spodleteti bolje ...«
Andrej Stopar
link
Hítrost novega državljana
94
31. maj 2015 ob 17:00 V času, ko si verjetno zelo malo ljudi želi državljanstva Ukrajine, je ta država dobila novega državljana. Ne kogar koli, ampak nekdanjega predsednika skorajda sosednje Gruzije Mihaila Sakašvilija.
Več novic ...
Kolumne
link
Imamo politikante ali državnike?
11
18. julij 2018 ob 12:30 Matej Tonin se je vsaj štirinajst dni pogajal za vstop v koalicijo. Potem ko je dosegel domala vse, je od pogajanj odstopil. Na prvi pogled se to zdi zelo neodgovorno, skrajno neodgovorno.
Več novic ...
Kazalo