Kolumne
(9)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.9 od 9 glasov Ocenite to novico!
Adele
Vse oči in ušesa so uprte zgolj v diskografijo, tisto klasično tradicionalno in tisto, prosto po S. Jobsu, narezano na posamične skladbe ali neštete servise. Bo dovolj? Resnično dvomim. Foto: AP
       Kot da se glasbena industrija nič ni naučila iz lastnih napak. Spomnimo se le ne tako daljne preteklosti in britanskega založniškega velikana, ki je med drugimi poglavitno propadel zaradi naložbe v Mariah Carey (50 milijonov funtov) in Robbieja Williamsa (80 milijonov funtov). Kdaj ste si nazadnje zavrteli kakšen njun glasbeni izdelek?       

Prestop stoletja ali ...

Kolumna Miroslava Akrapovića
2. junij 2016 ob 15:56
Ljubljana - MMC RTV SLO

Moram priznati, da sem, kot že dolgo tega ne, o(b)stal zaprepaden nad novico, da je eden od šeživih založniških mastodontov ali t.i. major label, ponudil neverjetnih 90 milijonov funtov ali 118.218.836,20 evra britanski pevki Adele za prestop pod njihovo okrilje.

Lahko si predstavljam, da se je počutila tisti večer ob polnoči, ko ji je potekla pogodba z neodvisno glasbeno hišo XL Recordings, kot … nešteti nogometni prvokategorniki, ki so uspeli v čudovitem svetu kraljevskega nabijanja cen za nekaj, kar so nekoč počeli na zelenici v ponošenih opankih.

Založnika je kakopak vodila enostavna matematična kalkulacija dosedanjega Adelinega supersoničnega diskografskega uspeha. Ta je sila neizprosen do celotne glasbene konkurence, kajti redkokdo se je v času recesije, v katerem živimo, lahko pohvalil z takšno naklado kot baročna irska pevka. Njeni numerično poimenovani albumi: 19, 21, 25 so iztržili okrog 57 milijonov prodanih primerkov. Toda, ob tako visoki pogodbeni ponudbi, ta računica ni zaloga za prihodnost. Prvič, Adele ni glasbenica, ki ravno ljubi koncerte in megalomansko maratonske svetovne turneje. Drugič, spremljajoča glasbena industrija, ki oplaja glasbo z majicami, skodelicami, šolskimi zvezki, puščicami in drugo bižuterijsko kramo, ni ravno pisana na/za lik in delo Adele. Ali ste kdaj koga srečali z Adelinim t-shirtom? So vas otroci že prosili, da jim naslednjo šolsko sezono opremite s 3D-prosojnimi ovitki za delovne zvezke in učbenike z njenim bledoličnim obrazom?

Torej, vse oči in ušesa so potemtakem uprte zgolj v diskografijo, tisto klasično tradicionalno in tisto, prosto po S. Jobsu, narezano na posamične skladbe ali neštete servise. Bo dovolj? Resnično dvomim. Ni namreč še znano, ali bo založniški koncern, ki se je med drugimi zapisal v glasbeno zgodovino z v preteklosti zasužnjenim omrežjem preminulega glasbenika Princea, uveljavil tudi vse druge avtorske pravice, ki bi mu omogočile, da zaračuna vsako sekundo Adeline glasbe, ne glede na medij, v katerem se predvaja.

Vseeno se zdi, da je to kljub bogokletnemu razsipništvu poteza iz ekonomskega obupa. Kot da se glasbena industrija nič ni naučila iz lastnih napak. Spomnimo se le ne tako daljne preteklosti in britanskega založniškega velikana, ki je med drugimi poglavitno propadel zaradi naložbe v Mariah Carey (50 milijonov funtov) in Robbieja Williamsa (80 milijonov funtov). Kdaj ste si nazadnje zavrteli kakšen njun glasbeni izdelek? Šli v spletno ali tradicionalno trgovino in si privoščili kakšno njuno glasbeno delo? Ali pa plačali za že omenjeni pretok njune glasbe? Mhmm … bodite iskreni, že dolgo niste nič slišali o & od nekoč najbolj profitnih glasbenikov iz območja popa.

Oni so se »postarali« z denarjem založb, mi pa naprej živimo z, prosto po S. Jobsu, mp3-jem ali štiri, pet … osem, devet … odvisno od GB volumna vašega predvajalnika, in ne več od dolžine polic lastnih fonotek. Kajti vse se da strniti … tudi celotna zgodovina klasične glasbe. Žal ali ne. Presodite.

Miroslav Akrapović
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
čebulabrezče
# 02.06.2016 ob 16:09
sem mislo da se akrapovič samo z auspuhi bavi...kaj vse ne zveš na intronetu
tomo098
# 03.06.2016 ob 11:18
Adele je definitivno baročna. Nenazadnje, tudi lipicanci so. Adele mogoče malo bolj.
kraut
# 02.06.2016 ob 16:56
z Adelinim t-shirtom ?
res? na nacionalki se piše tako?
Alko73
# 02.06.2016 ob 16:22
Kaj se še vedno ne sme povedati imena firme (založnika), ker bi bila to reklama ali kako? Članek bi bil vsekakor (še) bolj zanimiv, če bi imel zraven imena založb.
jezevec
# 02.06.2016 ob 18:30
Kaksna pa je nematematicna kalkulacija? Jeez, ce se nasilno sofisticirano izrazas, se ne pomeni, da si neki jezikoslivni znalac ...
Ljubiljančan
# 26.06.2016 ob 20:23
A barok se meri v kilah?
fafner
# 02.06.2016 ob 19:47
Adele je Irka?! Od kdaj pa? Rojena je namrec v Londonu in prebiva v Angliji.
Barocen je v glasbi epitet, ki se nanasa na glasbo med cca 1603 in 1750.
Adele je rojena leta 1988...ne 1688...
Rokko
# 02.06.2016 ob 19:35
Gospod Akrapović očitno nima pojma o izvajalcih in pop muziki,Robbie Williams je imel že vsaj dve turneji in tudi kakšen album v preteklih 5 letih ;)
Javorovina
# 02.06.2016 ob 20:30
Mastodonti so izumrli pred cca 10000 leti, torej ne morejo biti še živi ... niti eden ne.
Miroslav Akrapović
link
Pop je rešil samega sebe
9
17. december 2015 ob 14:40 Leto 2015 je vsekakor bilo leto velike vrnitve popa. Mislim, da bi mu celo bolj pristajala prispodoba – velike pop osvežitve.
Več novic ...
Kolumne
link
Imamo politikante ali državnike?
7
18. julij 2018 ob 12:30 Matej Tonin se je vsaj štirinajst dni pogajal za vstop v koalicijo. Potem ko je dosegel domala vse, je od pogajanj odstopil. Na prvi pogled se to zdi zelo neodgovorno, skrajno neodgovorno.
Več novic ...
Kazalo