Mario Balotelli se v Liverpoolovem dresu še ni naigral, še vedno čaka na prvi prvenstveni zadetek. Foto: Reuters
Mario Balotelli se v Liverpoolovem dresu še ni naigral, še vedno čaka na prvi prvenstveni zadetek. Foto: Reuters
Mario Balotelli
Nogometaš je naprej delil to vsebino, kar ga lahko stane petih tekem neigranja. Italijan, ki je sicer poškodovan, ima do 15. decembra čas, da se pritoži. Foto: Twitter

zaprti v svoje slonokoščene stolpe, kjer bi lahko uživali svojo zasebnost.

Uspeh v najbolj priljubljenih športih (ne)hote prinese tudi številne sponzorske obveznosti in medijsko izpostavljenost. Za nekatere je to mukotrpna nadloga, nekateri v njej uživajo in jo izkoriščajo, tretji jo celo iščejo s pomočjo družbenih omrežij.

Spet nekateri pa se le šalijo in pri tem ne mislijo na morebitne posledice. A vsi tega ne jemljejo tako šaljivo. Med temi je vsaj v zadnjem primeru Maria Balotellija angleška nogometna zveza.

Ko je kontroverzni italijanski nogometaš pred leti v dresu Manchester Cityja zabil gol v mestnem derbiju proti Unitedu, je pokazal majico z napisom "Why always me?" Zakaj vedno jaz? Zakaj? Vse njegove dogodivščine in večplastnost morda opiše prigoda, v kateri je v svoji hiši "ponesreči" prižgal ognjemet, čez nekaj dni pa postal ambasador varnosti pri upravljanju s pirotehničnimi sredstvi.

Prejšnji teden se je spet znašel v središču angleških medijev. Podobno kot v zadnjih mesecih tudi tokrat ne zaradi svojih zadetkov, ampak domnevno antisemitističnega sporočila, ki ga ni sam ustvaril, ampak ga je na Instagramu posredoval naprej. "Ne bodi rasist, bodi Mario. Je italijanski klepar, ki so ga ustvarili Japonci, govori angleško, videti pa je kot Mehičan. Skače kot temnopolti in pobira kovance kot Žid," se je poleg slike Super Maria, junaka silno znane računalniške igre, bleščal opis.

Italijan je hitro postal tarča kritik in napadov. Njegova razlaga, da ni želel biti žaljiv, ne nazadnje je njegova mama Židinja, ni zalegla. Angleška nogometna zveza je pri vprašanju rasizma izjemno občutljiva in stroga. Spomnimo se le kazni za Luisa Suareza in Ria Ferdinanda. Kar je seveda tudi prav. Filozofija ničelne tolerance se jim je ne nazadnje obrestovala že v boju s huliganstvom.

Balotellijev primer je pravzaprav izvrstna šola odgovornosti, ki jo ima posameznik na svetovnem spletu. In ne le posameznik, v konkretnem primeru svetovno znani posameznik. Izvršni direktor Liverpoola Ian Ayre ima svoj pogled: "Raje bi videl, da naši igralci ne bi uporabljali družbenih omrežij, ker predstavljajo problem. Eden od vidikov, ki ga opažam zadnja leta, je dejstvo, da imajo nogometaši enostavno preveč prostega časa. In v tem času lahko včasih na spletu enostavno delajo neumnosti."

Balotelli rasist? Njegova osebna in težavna zgodba, ki jo je prehodil, jasno priča, da ni rasist. V resnici v svetu družbenih omrežij deluje neodgovorno in nepremišljeno, zato ni presenetljivo, da se je spet znašel v težavah. Nekateri britanski mediji so se ob tem primeru spomnili na znani citat komika Rickyja Gervaisa: "Nikoli ni dobro, če ima nekdo v lasti pametni telefon, ki je pametnejši od lastnika." V obeh primerih gre za šalo, le da novinarji zaradi domnevnega namigovanja na Balotellijevo inteligentnost ne bodo kaznovani.