Kolumne
Nov državni zbor in nov (začasni?) predsednik DZ-ja. Foto: MMC RTV SLO/Tina Hacler
Tanja Starič je urednica na Radiu Slovenija. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Dodaj v

Prva stopnica

Kolumna Tanje Starič
22. junij 2018 ob 17:27
Ljubljana - MMC RTV SLO

Na prvi pogled je politični preobrat, ki se je zgodil na prvi povolilni seji v parlamentu, nesmiseln. Kako je lahko mesto predsednika parlamenta dobil predsednik ene izmed strank, ki so jo uvrščali med poraženke letošnjih volitev? Spomnimo: Matej Tonin je celo ponudil odstop, ker je NSi dobil sedem poslanskih sedežev, napovedoval pa jih je najmanj deset.

Toda to je le eden v nizu političnih preobratov, ki jih z veliko verjetnostjo lahko pričakujemo pred nastankom nove vladne koalicije. NSi na čelu parlamenta v tem trenutku ustreza vsem. Janezu Janši zagotovo, saj je ta stranka edina zanesljiva partnerica v morebitni desni koaliciji. Napovedi, da je včeraj Šarčeva skupina že odprla pot vladi SDS, so seveda utemeljene, a zgodba tudi na levi sredini še ni končana.

Šarec v tem trenutku vladne večine nima. Kot bi rekla Ljudmila Novak: treba je znati šteti. Zavezniška peterica ima 43 glasov. Šarec torej potrebuje podporo še ene stranke. Ker z SDS-om in SNS-om ne namerava sodelovati, torej NSi ali Levica. S podporo Toninu so LMŠ, pa tudi druge potencialne partnerice, predvsem jasno pokazali, da si v vladi želijo Novo Slovenijo in da Levica tudi v tem mandatu ostaja v opoziciji.

Čeprav se zdi, da gre za nezdružljivo politično druščino, podroben pogled pokaže, da ni tako. Šarec, Cerar, pa tudi Židan, so že v predvolilnem času dokaj jasno povedali, da bi si, če bi sestavljali vlado, v njej želeli "zmerno desnico". Alenka Bratušek in Karl Erjavec, ki nista prišla v parlament, s Toninom zagotovo nimata težav. Še zlasti, če so točne informacije, da sta si Tonin in Erjavec že segla v roke in se opravičila za žaljivke iz predvolilnega obdobja.

Včeraj je torej v resnici Šarec predstavil svojo novo koalicijo, ko je, kar je simbolno zelo pomembno, dobil vse glasove levosredinske peterice. Toda težave se s tem šele začenjajo. Kako pisano druščino, v kateri sta dva nekdanja premierja, najmanj trije kandidati za ministra za gospodarstvo, smrtna sovražnika SMC in SD, predvsem pa NSi, ki bi bil s prestopom v nasprotni politični tabor nenehno med kladivom in nakovalom lastne volilne baze in SDS-a, spraviti v vsaj neke vrste projektno vlado in zadostiti vsem političnim apetitom?

Težko. Zelo težko. Zato so v tem trenutku še vedno odprte prav vse opcije. Zanesljivo je le, da bo predsednik države zelo hitro opravil pogovore s poslanskimi skupinami. Mandat za predsednika vlade bo, kot je napovedal, ponudil Janši in ta ga zelo verjetno ne bo sprejel. Šarec bo medtem moral pospešeno sestavljati kadrovsko križanko in vzpostavljati najmanjši skupni imenovalec programsko sicer precej raznobarvnih strank.

Največja ovira bo zagotovo dejstvo, da si stranke, ki naj bi si bile sicer programsko blizu, v resnici niti najmanj ne zaupajo. Še huje, med njimi ni nesporne politične avtoritete, ki bi lahko presekala spiralo zamer, navzkrižja interesov in tekmovalnosti. Na drugi strani bo v zavetrju čakal v številnih političnih bitkah prekaljeni Janez Janša na svojo drugo priložnost. Kajti – če Šarcu ne bo uspelo, sledi tretji krog.

In takrat bi se karte znova premešale. Katera koli stranka z nasprotnega brega, ki bi prelomila predvolilno obljubo in vstopila v Janševo vlado, ne bi preživela naslednjih volitev. Kljub temu – in kljub javno izrečenim zavezam – ni zagotovil, da se v drugačnih okoliščinah to ne bo zgodilo. Seveda bi to pomenilo selitve poslancev in razpadanje strank. A tudi to je ta hip bolj verjeten scenarij, kot pa predčasne volitve. Ki sicer ostajajo skrajna, ampak res skrajna možnost.

S tem, ko je predsednik stranke, ki je na volitvah zasedla šesto mesto, postal predsednik parlamenta, je torej slovenska politika, leva in desna, prestopila prvo stopnico. Vprašanje, s katerim se bosta zelo kmalu soočila tako Šarec kot Janša, je le, v katero smer.

Tanja Starič, Radio Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
BepaJoseph
# 22.06.2018 ob 17:30
Gneča okoli korita...
generusus
# 22.06.2018 ob 18:27
Danes so najbolj negativno, izključevalno in preživeto ravnali v stranki Levica. Resnično moramo biti zaskrbljeni, da mladina, ki so večinski volivci te stranke, padajo na tako preživeto retoriko, kot je nekakšen razredni bolj med razredom kapitalistom in razredom delavcev. Namesto, da bi predlagali inovativne spremembe, se vračajo 150 let v preteklost.
bad brains
# 22.06.2018 ob 18:10
Gospa novinarka. Na sicer kar realen opis situacije bi dodal eno malenkost. Ne strinjam se namreč v delu, kjer trdite, da bi stranka levice, ki bi sodelovala s SDS , izgubila naslednje volitve. Menim namreč, da bi lahko bilo ravno obratno. Če bi denimo Cerar jasno in glasno povedal, da je neumnosti dovolj in da začne pogovore s SDS o sodelovanju v novi vladi, bi lahko samo pridobil. Javnost bi to večinsko odobravala. Taka vlada bi lahko delovala dobro in čez štiri leta bi njemu ( SMC ) prinesla več plusov kot pa minusov. No, če bi SMC naredil omenjeni korak že včeraj, bi bil Cerar danes že predsednik DZ....tako pa ???
TineB
# 22.06.2018 ob 18:48
NSi ste uvrščali med poraženko volitev? Kdo? Le vi - levi (predstavljeni kot "neodvisni") mnenjski voditelji in "analitiki" in "poznavalci političnega prostora", ki ste skozi ta štiri leta izkazali za največje navijače Levice in njenih stališč. Pa se lahko slikate še tako kot "neodvisne".

Ves čas ste govorili, da je NSi "poraženka" in da ni dosegla napovedanega cilja: 10 poslancev. Je pa rezultat izboljšala s 5 na 7.

Medtem pa nobene besede o poraženosti LMŠ ali SD, ki sta glasno pretendirali za zmago na volitvah in na 20+ poslancev. Pa sta jih dobili ena le 13, druga pa 10 (dvig s 6).

Ali še huje: SMC, ki je strmoglavila s 36 na 10 poslancev - ampak ste jo "poznavalci" proglasili za presenečenje in zmagovalko volitev, ker ste ji predvidevali bistveno nižji rezultat, celo izpad iz DZ. Ali pa pa DESUS - z 11 na 5 poslancev. In nobene histerije, da je je DESUS eden večjih poraženec volitev. Seveda ne, ker je pa tako vneto agitiral za koalicijo proti Janši in SDS.

Novinarji in mediji - vključno z go. Starič - ste ZASTRUPLJEVALCI atmosfere v Sloveniji. Razdiralci ste in kar nekaj nabijate - v skladu s svojo politično agendo in prepričanji. Fuj!

Krneki ... Tanja Starič je poznavalka političnega prostora kako že? Ker je novinarka? Potem je poznavalec tudi vsak, ki bere časopise in o tem dnevno v gostilni debatira! Gre za enake informacije in enaka prazna nabijanja.

V SLO je polno mitov, o nekih ljudeh, ki naj bi bili ne vem kaj oh-in-sploh neki presežki: politični analitiki (ponavadi se kar sami neki FF in FDV kadri za to javijo), dobri novinarji in voditelji - ki ne znajo ene pogovorne oddaje voditi, saj ne znajo reagirati na povedano; voditelji intervjujev, ki ne znajo spraševati relevantnih stvari (RIP Čolnik), super pravniki, ki pojma nimajo (incl Cerar) itd.

Imam občutek včasih , kot bi v neki deželi absurdov živel ...
BAD
# 22.06.2018 ob 17:46
Prvič so se v parlamentu Slovenije izrekle besede, ki jih je g. Tonin izrekel na koncu svojega prvega govora. Mogoče še obstaja upanje da se Slovenija razvije v normalno EU državo
TineB
# 22.06.2018 ob 18:56
"Katera koli stranka z nasprotnega brega, ki bi prelomila predvolilno obljubo in vstopila v Janševo vlado, ne bi preživela naslednjih volitev. "

Tudi če bi bila takšna vlada uspešna in bi sproducirala dobre rezultate?

Če bi bilo res tako, potem imamo pa glupe volivce, ki so navadne napumpane ovce in jim je bolj kot izboljšanje življenja in standarda (kot npr rezultat dobrega delovanja vlade) bistvena ideološka zastrupljenost, razklanost in podobne traparije.

Saj je že nekako tako ... poznam fol folka, ki jamra čez visoke davke in administrativne ovire v biznisu ... potem pa voli stranko ali stran, ki ohranja visoke davke in komplicirano birokracijo. Druge strani - ki ima v planu znižanje davkov in birokracije - pa noče, ker so "bad" - beri: "cerkvenjaki" in "fašisti" ... ker mediji in mnenjski voditelji v njih tako tulijo.

In folk potem raje voli ideološko kot pragmatično. Kot bi se nalašč s prstom štokal v koleno, v katerega si se sam ustrelil že prej. Nekaj folku očitno v glavi ne štima ...
TineB
# 22.06.2018 ob 19:07
Zanimivo, kako novinarji - ki se samooklicujejo za "četrto vejo oblasti" in za "varuhe demokracije" in za "pse čuvaje" itd - delujejo totalno netransparentno.

Sami razkrivajo povezave in naveze politikov, sodnikov itd, medtem pa javnost NIČ ne ve (razen iz tračev), kakšne povezave imajo pa novinarji in novinarke - ki so vsi kako "neodvisni" s politiki, strankami, gospodarstveniki, podjetniki, civilno družbo, lobisti itd itd

Mislim , da bi javnost morala vedeti, če je kak novinar ali urednik simpatizer te ali on stranke. Poročen(a) s kakim politikom iz kake stranke. Ali s kakim podjetnikov (ki npr dela z državnimi firmami in ministrstvi) ali sodnikom ali lobistom.

Toliko o transparentnosti v sodstvu in politiki ... v medijih (novinarstvu, urednikovanju) pa totalna megla, polno konfliktov interesov, za katere nikoli ne izvemo. Ker nočejo, da bi, kar bi se njihova "neodvisnost" tako razblinila.
angryjoe
# 22.06.2018 ob 18:06
Kakšno levo koalicijo, če bo edina leva stranka (Levica) kot kaže v opoziciji?

Če SD ni leva pa me naj koklja brcne.
111tim
# 22.06.2018 ob 18:07
Tonin je bil danes nepričakovano "first pick" :D :D
Bivši uporabnik
# 22.06.2018 ob 18:31
Katera koli stranka iz nasprotnega brega, ki bi prelomila predvolilno obljubo in vstopila v Janševo vlado, ne bi preživela naslednjih volitev.

He he ... novinarji ustvarjajo politiko ... ;-)

Če JJ 4 leta vredu vlada in smo na koncu vsi na boljšem, bodo tudi tiste levo/sredinske stranke, ki bi bile v taki koaliciji na boljšem (vsaj na slabšem ne). V 4 letih se dosti pozabi ... :-)

Kaka pa je garancija da te leve stranke tudi v levi vladi ne bodo politično mrtve čez 3 leta (najkasneje), ko zaradi gospodarske krize in potencialnega bankrota razpade leva vlada?
bad brains
# 22.06.2018 ob 18:18
Samores, glej , da ko se naslednjič skregaš s svojo ženo ( ali punco ) , ne boš popustil in boš vztrajal v svoj prav do konca. Bodi moralen do sebe in samo brez kompromisov ! Hm...menda veš kam to pelje....
mr.cook
# 22.06.2018 ob 17:49
Naj se igra prične . . .
Orionstar
# 22.06.2018 ob 18:11
Levica ni stranka prihodnosti!
...in bo zmeraj limitirana na 10 do max. 20%!
Nikoli ne bo new age!

Iz preprostega razloga, ker ne zna presegati delitev, ni zmožna iz svojih okvirjev in v svojem programu NIMA OPCIJE za razvoj DIREKTNE DEMOKRACIJE VSEH LJUDI!
Posluša samo sebe in izhaja iz centralnega odločanja strankinega jedra. Glasovi vseh prebivalcev so zanjo samomor, ker bi ji velik del njenih predlogov preglasovali...
...ampak brez panike...človek na tej stopnji pogleda na svet še ni v položaju, kjer bi bila direktna demokracija opcija in ne le new age fantazija!
Kvantni mehanik
# 22.06.2018 ob 20:45
Na prvi pogled je politični preobrat, ki se je zgodil na prvi povolilni seji v parlamentu, nesmiseln.

Tanja Starič, lepo prosim. Politični preobrat??? Danes se na seji DZ predvsem ni zgodilo nič. "Levi blok" je nredil najboljšo možno potezo, in sicer je vse napore usmeril v snubljenje NSi ter v konstruktivno podobo prizadevanj, da vlado sestavi Šarec. Karkoli drugega (soliranje s Cerarjem, kom iz SD ali celo Brglezom) bi vodilo v blamažo in debakel celotnega bloka.

Žogica je bila na strani SDS in SNS, in tudi ti so potegnili najboljšo možno potezo. Tonina so podprli. Jaz bi na Janšinem mestu izkazal rahlo užaljenost, češ, zakaj nam niste dovolili, da še sami prispevamo podpise za tako dobrega kandidata. Ampak pravzaprav je to, da so bili za spremembo tiho, pravzaprav boljše. Za njih, pa še za koga drugega.

V samem bistvu pa se ni zgodilo nič. Niti za eno niti za drugo vladno konstalacijo (ali pa sploh nobeno) se možnosti niso prav nič spremenile. Sporočilo parlamentarcev je sicer lepo, a hkrati popolnoma prazno. Kakšen preobrat? Ne me hecat, no.
demontaža
# 22.06.2018 ob 21:18
Šarec govori in poudarja, da sestavlja sredinsko vlado, Erjavec, Židan pa , enako kot večina novinarjev, govori o dogovorih za sestavo leve sredinske vlade. Zgleda, da se ne slišijo med sabo.
Albus
# 22.06.2018 ob 17:53
Takoj po volitvah so nekateri v komentarjih pod novicami že izpostavili smc+zab+šarec+sd+desus+nsi kot edino realno koalicijo pa so dobili cca +1 in -20.
T
ega takrat nisem razumel in še zdaj ne razumem... Razumem da dajo - volilci sds-a levice (in morda še nsi-ja... vendarle gre za prestop v levo vlado). Ne razumem pa vseh ki so volili šarca, sd, sab, cerarja in desus (razen če teh sploh ni na tem forumu?) Zakaj so oni nezadovoljni? Pred volitvami so vedeli da z SDS-om v vlado ne bodo šli.

Edina razlaga je da so vsi mislili da bodo tvorili koalicijo z levico... Če je tako so jih mar zavajali predsedniki njihovih strank? Si sedaj ko vidijo da to ni ravno priljubljena opcija želijo ponovnih volitev? Me res zanima...
themetun
# 22.06.2018 ob 21:07
Nekaj lepo zvenečih floskul povežemo s par imeni in vezniki, pa dobimo politično kolumno. Neodvisno, se razume.
Skippy
# 22.06.2018 ob 20:59
Kot rečeno, enkrat je potrebno jasno in glasno reči, da politiki kot je Janša nimajo kaj iskat na čelu vlade, to smo tudi Slovenci povedali z veliko večino na volitvah

Ko na volitvah glasuješ proti določeni osebi, namesto ZA določen program, potem veš, da zaradi takšnih oseb demokracija ne deluje. Ko se namesto s svojo prihodnostjo ukvarjaš s sovraštvom ...
GeorgeB
# 22.06.2018 ob 19:45
V tem trenutku vidim v paramentu ljudi, ki so najmanj sposobni od vseh, ki so v parlamentu sedeli do sedaj. Umetno ustvarjeni LMŠ, s svojo nezaposljivo četo, SMCs preostalimi cerarjevimi hitolizi, SD s plasiranimi glasovalnimi aparatički, zmagotovi fanatiki, nerealni kruhoborci Levice, janševa vojska, ki od vseh kaže še največ izkušenj, sposobnosti pa vendar okužena s preteklostjo, nsijeva uboga skupinica cerkvenih hlapcev, desusova (hvala bogu) propadla, nečastna, priskledniška skupinica vetrocvetk in podporniki AB, ki so se pririnili po sreči do službe za naslednjih 6 mesecev...
Jaz bi najraje še ene volitve, pliz... Naj se Pristop in Forum21, še malo trudita. Naj se jim počitnice sfižijo... :)
AMFIBIJA
# 22.06.2018 ob 19:33
ŠPANOVIJA

Miši kolo dolgo so plesale,
na soočanjih in same zase,
polne sebe so kazale nase,
češ ne bomo mačku se podale.

Z mačkom da ne grejo v španovijo,
to da je program vseh lukenj mišjih,
niso pokazale ciljev višjih,
raje so grozile z razprtijo.

Pa je maček miši vse premagal,
si nalil je mleka polne sklede,
miši vse povabil na oglede,
jim ponudil, da jim bo pomagal.

Ogledujejo si mleko miši,
rade poslužile bi se trika,
polna skleda še kako jih mika,
topel vonj ko širi se po hiši.

Maček mleka čisto vsem ponudi,
je pa treba k skledi pristopiti,
mleko po bontonu si naliti,
miš naj vsak za to se sam potrudi.

Miši so pred polno skledo zbrane,
bi katera rada priskočila,
toplo mleko z mačkom si delila,
toda kaj ko strah jo je podgane.
todo ninjo
# 22.06.2018 ob 19:02
Edini resni kandidat je Janša ,vse ostalo je beda.
DrMatilda
# 22.06.2018 ob 18:39
Treba je znati šteti.
Lepo je biti kralj, komunizma pa ni več, da bi lahko vsi vladali. Inter parlamentarne volitve bodo torej odločili javni uslužbenci, ki bodo prestopali iz ene noge na drugo ali stopicljali na mestu.
BehindYou
# 22.06.2018 ob 18:04
SamoRes
# 22.06.2018 ob 17:59

če ne drugega kakšna stranka manj v parlamentu in s tem manj faktorjev zmede v politiki. Saj si vendar želimo da se politiki ukvarjajo z Slovenijo ne pa sami s sabo
BehindYou
# 22.06.2018 ob 17:56
To definitivno ni prva stopnica. Saj še ta odločitev kot je mogoče razumeti ni trajna. Spet samo babji ravs levih strank SD,LMŠ, SAB kdo bo dobil boljšo pozicijo. Sem za predčasne volitve.
ajša55555
# 22.06.2018 ob 21:53
@ TineB
Lahko rečem samo B R A V O !!!
Ravno danes sem poslušala studio ob 17h na Prvem, tema komentar na današnji prvi sestanek DZ . Gost je bil nek kvazi poznavalec politike, ki je novinarki povedal, da o JJ raje ne bo komentiral, ker njegovo razmišljanje o JJ ne bi bilo primerno za v eter....pol njegovega govorjenja je bilo o tem, kako bomo izgubili vse , če spustimo na oblast desnico....in to, da je Tonin dobil podporo 80 poslancev je bilo zanj katastrofa.....
Pa si mislim, pa kaj se grejo tle na radiu, a so sploh še normalni, take hujskaške poznavalce spuščat v eter, ki govorijo o osebnem stališču (nestrokovno, prizadeto, užaljeno), niti slučajno ni prebavil, da je Tonin predsednik DZ, pa kakšne urednike ima radio, da to dopušča...no, sedaj , ko sem prebrala (na pol ) to kolumno, mi je popolnoma jasno.
Očitno so največji problem v naši državi hujskači novinarji, se morda motim g. T. Starič ?
TineB
# 22.06.2018 ob 21:43
In zanimivo glede volivcev: če bi kakšna leva ali sredinska stranka šla v koalicijo s SDS "ne bi preživela naslednjih volitev" (pravi T.S.) ... medtem ko na desni SDS in NSi ne bi imeli problemi z volivci, če bi šli v vlado npr s SD ali SMC itd.

Hm. Kateri volivci so zdaj tu bolj ideološko radikalni in izključujoči (do druge strani)?

Mar nam ne govorijo ves čas, da so levi volivci bolj odprtega duha in bolj tolerantni in progresivni in konstruktivni?
TineB
# 22.06.2018 ob 21:25
Še čudno, da se "neodvisni poznavalci" in "analitiki" še niso nič obregnili ob izjave Ive Dimic (NSi), da se njihova stranka zavzema za spoštovanje življenja od spočetja do naravne smrti. In ob Toninov "Bog živi Slovenijo!" ob koncu njegovega zahvalnega govora po izvolitvi na mesto predsednika DZ.

So spregledali ali pa so postali pragmatično spoštljivi (in s stisnjenimi zobmi ta "klerikalni diskurz" ignorirajo), ker je postalo jasno, da leva "sredina" rabi NSi za sestavo vlade, zdaj ko se je Levica spuntala?

Neodvisni, brez agende novinarji in uredniki. Mhm. Svizec, kje si?
TineB
# 22.06.2018 ob 21:19
T.S. so uredniki rekli: "Tanja, napiši na hitro eno kolumno o današnjem dogajanju v parlamentu".

Tanja je šla na WC, si vtaknila prste v usta ... in skozlala ven iz sebe to, kar lahko gor preberemo.

Nekaj takšnega (še boljše!) bi lahko VSAK OD NAS TU spisal ... in iz sebe spravil tudi marsikateri pivski bratec v vaškem bifeju, ki gleda poročila vsak dan.

S to razliko, da je T.S. za pisanje takšnih nabijanj PLAČANA.

Takšno "novinarstvo" je na ravni modnega bloganja in vloganja ... in podobnega mentalnega kozlanja. Več kvantitete kot kvalitete. Filanje medijskega prostora - zavoljo filanja samega.
galoper
# 22.06.2018 ob 20:27
Vodenje države ne sme biti butalski poizkus
heristalski166
# 22.06.2018 ob 18:12
najprej da posteljejo svojo klientelo po javnem sektorju (pri tem so si vsi enotni), pol so pa lahko tut volitve spet
Skippy
# 22.06.2018 ob 21:06
In folk potem raje voli ideološko kot pragmatično. Kot bi se nalašč s prstom štokal v koleno, v katerega si se sam ustrelil že prej. Nekaj folku očitno v glavi ne štima ...

Beri komentarje in boš videl. :) Namesto skrb za lastno dobrobit in boljše življenje, jih žene sovraštvo.
Skippy
# 22.06.2018 ob 21:02
Danes so najbolj negativno, izključevalno in preživeto ravnali v stranki Levica. Resnično moramo biti zaskrbljeni, da mladina, ki so večinski volivci te stranke, padajo na tako preživeto retoriko, kot je nekakšen razredni bolj med razredom kapitalistom in razredom delavcev.

Saj dovolj je, da pogledaš najbolj "leve" države na tem planetu. Samo sovraštvo in izključevalnost do tistih, ki ne mislijo enako. Bolj me preseneča, da so mladi tako polni tega sovraštva.
islandija
# 22.06.2018 ob 20:44
NAjvecji skupni imenovalec. Najmanjsi je 1. Oz., to da so vsi za Slovenijo, ce posplosim. Bistvo: isce se NAJVECJI skupni imenovalec.
divinedante
# 22.06.2018 ob 22:25
Predčasne volitve ..
Arndovia
# 22.06.2018 ob 19:12
In kakorkoli obracamo. Teh 90 ljudi na sliki nas bo za naslednja 4 leta zastopalo, sprejemalo pomembne odlocitve in predstavljalo voljo ljudstva.
DrMatilda
# 22.06.2018 ob 18:42
Mogoče bo Janša predsednik parlamenta, v katerem ne bo SDS-a.
Imeli bomo torej pastirsko vlado, ki jo bo gonil kot živino in pasel kot ovce.
heristalski166
# 22.06.2018 ob 18:13
@orionstar
na žalost mamo zgodbe o uspehu v zgodovini parlamentarizma strank ki "ne znajo presegati delitev" (kera v sloveniji jih pa zna sicer)
RJSlo
# 22.06.2018 ob 19:51
No ja. Tako pa izpade zapis, ko avtorica ne prebere programov političnih strank, pred volitvami. Ko vsi vemo, da napišejo marsikaj, včasih tudi kaj resničnega.

Kolaicija "Ne z Janšo" je sestavljena. Ne misliti, da je naključje, če se je Tonin "dodatek za penzijo MK" Matej odločil za mesto predsednika DZ. S tem je najprej pokazal, da s ehoče izviti izpod roke, beri kontrole SDS. Vse naprej je in bo hlepenje po čimveč korita oziroma čimveč "naših" pri koritu. Bo to koga motilo? Načeloma ne, ker so to le naši.

Sodelovanje desnih in levih poltičnih združb? Ja, je mogoče, toda samo v razviti demokraciji. Dejstvo pa je, da je medijski val spet zelo uspešen. Prodali so javnosti "sredinskost" nekaterih političnih združb in zdaj javnost sanja o levosredinski vladi. Kar je pa še najbolj neumno je, dejstvo, ki bode v oči v prvem članku o dogajanju v DZ in izjavi Šarca. NSi v koaliciji in bo vlada sredinska?!

Genscher je, leta 1992, rekel, da bo Slovenija dobila normalno politiko čez dve generacije*. Prvo generacijo ste že zapravili. Tudi za drugo ne kaže najbolje.

*generacija - večinoma se za dobo ene geenracije šteje 25 let.
Bake
# 22.06.2018 ob 18:32
@piratprveklase
Se strinjam, zelo!!
Wasabi
# 22.06.2018 ob 18:00
Šarec mora dat NSi ju bombonček, da ga kupi za levo koalicijo.

Kakšno levo koalicijo, če bo edina leva stranka (Levica) kot kaže v opoziciji?
cene vols
# 22.06.2018 ob 17:46
Šarec mora dat NSi ju bombonček, da ga kupi za levo koalicijo.
marialorca
# 22.06.2018 ob 19:02
Na prvi pogled je politični preobrat,
Spomnimo: Matej Tonin je celo ponudil odstop,


Imajo fantje dovolj vez s Perutnino Ptuj in izvolijo Alenko za premierko?
DrMatilda
# 22.06.2018 ob 18:56
Meni je vseeno kdo bo v vladi, samo da bi bil Janša predsednik, ker je dobil največ neposrednih glasov volilcev. SDS ne sme biti zraven, pa ne more nič, lahko samo kritiziral bi lahko svoj lasten birokratski aparat, kar je njegova največja, če ne edina prava veščina, ki jo res obvlada.
Končno bi postal predsednik komunistične partije in premagal Kučana, to je edini način, da bo mir.
Ples
# 22.06.2018 ob 19:41
Dobra kolumna.
Konfuzno je vse skupaj.
runcajz
# 22.06.2018 ob 18:26
@ bad brains

Ja, to kar se ti zdi sprejemljivo ( za Janšo seveda) bi samo pokazalo, da se za prostor pri koritu bori mnogo pujskov in pujsev, torej so pripravljeni sprejeti tudi sodelovanje s hudičem, samo, da ostanejo pri koritu. S takšnim dogovorom bi Cerar in SMC samo dokazal, da je vsa politika ena sama velika kupčija za pridobivanje privilegijev začenši od plač v DZ do subvencionirane prehrane v njihovi restavraciji, zapravljanja davkoplačevalskega denarja za razne svetovalce, ker sami niso dovolj usposobljeni, razne pisarne na terenu, vse pod geslom - za Slovenijo in njene državljanke in državljane, a bez zamolčanega dodatka, " če za njih kaj ostane "!

Pozabil pa si povedati, da vse to sodelovanje le pod pogojem, da SMC ( ali kdor koli drug razen Levice) le pod taktirko "velikega viteza osamosvojitve" , kot ga nekateri oboževalci imenujejo , a ob tem pozabljajo, da je vendar tudi princ Noriškega kraljestva, samega gospoda Janeza Ivana Janše !

Lepa pravljica za lahko noč.
Arndovia
# 22.06.2018 ob 19:10
SMC, LMS, NSi, SD in AB ... OK. Naj bo. Bo vsaj nekoliko uravnotezeno. Za bozjo voljo pa prosim SNS, DeSUS in Levico, pa tudi SDS (ce se noce locit od JJa) v opozicijo!

V tej konstelaciji bi sicer pripadalo mesto DZ drugi stranki, torej SMC ... ampak OK, tudi ta politicni konsenz vrzimo cez krov. Kaj se potem sploh pri nas velja xD?
runcajz
# 22.06.2018 ob 18:30
@ bad brains

In če te , ta tvoja žena ali punca , postavi pred vrata, jo boš prosil naj te vzame nazaj in ji obljubiš, da boš naredil vse kar bo hotela in to le zato, da boš razumno (?) pristal na njen "kompromis" ? Bravo copata!

Napni možgane, morda se ti posveti !
štamprle
# 22.06.2018 ob 19:08
Uf, koliko ljubiteljev Janše še vedno hodi po tem svetu in verjame velikemu poštenjakarju. Bodite no resni, to je največji grobar slovenske desnice. Nihče več ga ne jemlje resno, še Toni mu bo pobegnil, samo še prepričani verniki mu zvesto sledijo. Kar je na njem dobro je to, da je vsak dan starejši in da ni večen. Drugače pa pozdravljam imenovanje Tonina za predsednika DZ. Skrajni čas da se preseže blokovske delitve in ideološke zdrahe ter prične delati v dobrobit države.
SamoRes
# 22.06.2018 ob 18:13
bad brains
# 22.06.2018 ob 18:10
Če bi denimo Cerar jasno in glasno povedal, da je neumnosti dovolj in da začne pogovore s SDS o sodelovanju v novi vladi, bi lahko samo pridobil. Javnost bi to večinsko odobravala.

Govorimo o novih moralnih in družbenih standardih. S politiki, ki se obnašajo kot se Janša ni sodelovanja. Na desni imate svobodne volitve in lahko izberete sprejemljivejšega, če hočete v vlado. Ne moreš v umazanih škornjih na gala ples.
SamoRes
# 22.06.2018 ob 17:59
BehindYou
# 22.06.2018 ob 17:56
Sem za predčasne volitve.

In kaj boš spremenil? Levica bo dobila na račun SD še kak odstotek več in bi sestavljala vlado v katero pa spet ne bi nihče hotel it. Edino Nsi bi lahko še kaj vzela Janši.
Kazalo