Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.3 od 26 glasov Ocenite to novico!
Andrej Stopar
Andrej Stopar je bil dolgoletni dopisnik RTV Slovenija iz Rusije. Foto: Osebni arhiv

Dodaj v

Rusija preizkuša našo načelnost

Kolumna Andreja Stoparja
1. maj 2015 ob 09:56,
zadnji poseg: 1. maj 2015 ob 10:28
Ljubljana - MMC RTV SLO

Zgodovinske interpretacije in simbolična teža preteklih dogodkov so najhvaležnejša prst za polemike dnevne politike. Zato je pieteto tako težko zavarovati pred zlorabo v aktualnih odnosih med Evropsko unijo in Rusijo.

Obletnica, ki bi jo morali z veseljem in ponosom praznovati skupaj, na najvišji ravni, je tako žrtev aktualnih sporov. In Slovenija, pa naj njene zunanjepolitične možnosti in zmožnosti ocenjujemo še tako kritično, v tej zgodbi ne more biti izjema.

Slovenski predsednik Borut Pahor se 9. maja ne bo udeležil slovesnosti ob 70. obletnici zmage v drugi svetovni vojni v Moskvi. Našo državo bo predstavljal zunanji minister Karl Erjavec.

Odločitev, ki jo je predsednik države sprejemal dolgo – čeprav, resnici na ljubo, večina evropskih držav še ni dala dokončnih podatkov, koga bodo poslale v Moskvo, najverjetneje pa bo šlo pri večini le za veleposlanike –, bo imela nedvomno polemične in obenem predvidljive notranjepolitične odmeve. Ampak zaradi praznikov se bomo z njimi ukvarjali prihodnji teden, ko bomo tudi sami že globoko v razmišljanju, kaj nam je prinesel konec druge svetovne vojne.

Zunanjepolitično pa smo bili v zadnjih tednih priče iskanja elegantnega izvijanja iz kočljivega položaja. Na eni strani Slovenija ne more tvegati poslabšanja odnosov z Rusijo, ki je prepomembna gospodarska partnerica, sploh pa odnosi veljajo za odlične, po drugi strani pa jo vežejo obveze zahodnih politično-vojaških povezav, katerih del je. Želimo si načelnosti, odločnosti, jasnosti, ki si jih predstavljamo vsak po svoje.

Namesto spektakularne poteze, ki bi razburila en pol in sprožila hvalnice drugega, smo tako dobili na videz mlačno rešitev, zaradi katere bo večina verjetno zavijala z očmi: na Vršič smo julija povabili premierja Dmitrija Medvedjeva – in nedvomno je za Rusijo v času, ko njeni voditelji ne dobivajo vabil iz Evrope, ključno, da se vidni politik pojavi v kateri izmed članic Unije –, v Moskvo pa pošiljamo vodjo diplomacije.

V Moskvo pošiljamo ministra Erjavca, ki velja za Rusiji naklonjenega človeka in ki bo očitno glede na predstavniško raven eden najvišjih predstavnikov evropskih držav v Moskvi. To je zunanja politika, nedvomno usklajena z drugimi. Navsezadnje že sam pogled na ministrove obveznosti v zadnjih tednih, visoke obiske v Sloveniji in obisk nemškega zunanjega ministra Franka Walterja Steinmeierja kaže, da bi se lahko pogovarjali tudi o teh občutljivih odtenkih. Steinmeier naj bi sicer največ pozornosti namenil Zahodnemu Balkanu, ampak na dnevnem redu bo tudi Rusija.

Andrej Stopar, Radio Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
kevo1414
# 01.05.2015 ob 10:22
Prijatli moj, Rusija paradira po Moskvi, ZDA, Nato in companija pa po celem svetu. Slepci.
venčeslav
# 01.05.2015 ob 10:33
se pa lahko spomnimo da je tut slovenska SDS bela garda (k je mela tok za povedat proti SFRJ vojaškemu petelinjenju) en čas hotla organizirat vojaško parado
Fernspaher
# 01.05.2015 ob 10:19
btw. ko je blo treba it v Normadijo ob 70 letnici očitno Pahorju to ni bil problem, kot so zapisali na MMC si je za to VZTRAJNO prizadeval.

Po vztrajnih prizadevanjih predsednika Boruta Pahorja se bo slovesnosti ob 70. obletnici izkrcanja zavezniških sil v Normandiji prvič udeležila tudi slovenska delegacija.

http://www.rtvslo.si/slovenija/pahor-slovenski-delegaciji-le-izprosil-pot-v-normandijo/338674
oliva
# 01.05.2015 ob 12:14
Res, @Fernspaher:
Pahor slovenski delegaciji le izprosil pot v Normandijo ...

'Le izprosil'!

Zakaj ne moremo imeti normalnega, modrega, razumnega in pokončnega predsednika? :((
DE(j)MOKRA(s)T
# 01.05.2015 ob 12:18
Pahor in naša politika so navadni nesposobneži v diplomaciji, v EU smo tako in tako in nobeden nam ne bi nič mogel, če bi šli na parado, kamor kot zmagovalci .svetovne vojne spadamo. Če bi ohranili dobre odnose z Rusi bi gospodarsko lahko še boj napredovali, tako pa nam Češka ali Slovaška kupujeta firme, ker imajo jajca tudi za udeležbo na paradah. Naši so navadni kimavci.
el CARTEL
# 01.05.2015 ob 12:17
je pa evropska histerija okoli krima smešna, glede na to, da je ukrajina živela relativno mirno dokler niso američani začeli podpirati protestnike, ki naj bi zamenjali eno oblast (naklonjeno rusom) z drugo (naklonjeno NATU)

nato je ruska manjšina izkoristila prložnost in pač z referendumom izglasovala svojo republiko. da bi bila ironija še večja, je meddržavno sodišče OZN na primeru kosova pravzaprav reklo, da ta referendum ne more biti ilegalen.
kosovo uporablja tudi putin kot povsem logičen argument.

zahod pa je podpiral tako protestnike kot kosovo, sedaj pabi rad diktiral pogoje rusom.

osebno sem sicer proti vsakršnemu revidiranju mej, ker to vodi le v nove konflikte (in je v 21. stoletju res neumno), ampak zahod mora sprejeti odgovornost za primer kosova. dobro je lahko vedel,d a bo to prineslo politične nestabilnosti tudi drugod.
ravno tako je dvolično od držav, ki so priznale kosovo, da to isto pravico sedaj ne dovolijo ukrajinskim rusom. zakaj že?
QUENDI
# 01.05.2015 ob 10:37
...še ena napaka gospoda Pahorja v njegovi karieri poklicnega politika.......
mike1968
# 01.05.2015 ob 10:30
Ali veste da smo imeli v bivši Jugoslaviji praznik DAN ZMAGE? Sicer ni bil dela prost dan, ampak vseeno. Zakaj tega praznika nimamo tudi v Republiki Sloveniji? ........NADALJEVANJE NA :

http://www.publishwall.si/igi.scinkavec/
post/125192/dan-zmage-moskva-parada-putin-barbika
Fernspaher
# 01.05.2015 ob 10:14
. Na eni strani Slovenija ne more tvegati poslabšanja odnosov z Rusijo, ki je prepomembna gospodarska partnerica, sploh pa odnosi veljajo za odlične, po drugi strani pa jo vežejo obveze zahodnih politično-vojaških povezav, katerih del je.

mislim da so veliko bolj pomenbni gospodarski odnosi, kot pa odnosi do neke agresivne vojaške organizacije...kaj pa vi mislite?
FOAB
# 01.05.2015 ob 12:12
slovenčki, ne pozabit da je fašizem v svojem sijaju podpirala vsa (zahodno)evropska smetana, aristokracija, kler in buržoazija. Zato je zmaga rusov "problematična" in evropska klika še danes prikrito simpatizira z ideologijami iz 30 let prejšnjega stoletja.

Zato je prav, da se preizkuša njihova načelnost. In se takoj vidi kdo so v resnici.
wisdom
# 01.05.2015 ob 11:11
venčeslav ob 01.05.2015 ob 10:06

Ti si vojni jastreb ali kaj. Zaradi hujskačev se začnejo dogajati slabe stvari. Upam in želim, da nihče ne doživi vojnih strahot.
venčeslav
# 01.05.2015 ob 10:12
komisar, zakaj pa misliš da se v svetu danes potroši več za orožje kot kadarkoli prej, če gre "zgolj za grozilno/opozorilno sporočilo", zakaj mi ne ukinemo vojske, zakaj so mnogi tok zadovoljni z občutkom varnost pod kiklo v ZDA v NATU?
Knedl
# 01.05.2015 ob 12:32
Propaganda deluje na žalost. Ko se ruska parada v Moskvi - znotraj njihovih meja - enači z vojno napovedjo, veš da nekaj ne štima. Goebbelsove podružnice v Washingtonu in Bruslju delajo s polno paro. Slovenci, razmišljajte s svojo glavo..........ne bodite opranglavci.
am shagar
# 01.05.2015 ob 13:17
Švica je Švica zato, ker so urejeni pa predvsem zato, ker raznorazna mafija tam že stoletja denar naklada. Sedaj prde nemški zunanji minister sigurno zaradi telekoma, ki bo končal v tistem skladu in potem po ovinkih v nemški rokah. Da bo potem lepo meli cel Balkan in bodo lepo prisluškovali vsem kar direktno od vojske do ljudi, ker so lastniki. novo opremo bod pobrali ven in dali not stara jajca not in podražili storitve. Ni kaj Alenka in Čufer sta nas lepo prodala. Sedaj, ko so hoteli Hrvati zgradit vzporedno omrežje je morala Kolinda prec na zagovor do šefice. Oz, če poenostavimo Nekdanja Jugoslavija v rokah Nemčije z Avstrijo vred. Potem je pa odvisno kje v verigi si. V prejšnji državi smo bili na vrhu. Sedaj smo pa na dnu. Živeli izdajalci domovine.
el CARTEL
# 01.05.2015 ob 12:31
sicer pa je ta "skupni boj proti nacizmu" že sam po sebizgodovinsko gledano le predstava.

res je sicer, da so se toku vojne zavezniki združili in pač družno udarili proti nacijem, ampak pred tem pa so imeli prav vsi svoje različne interpretacije kaj naj bi svet bil:

- anglija je hotela na vsak način ohraniti svoj imperialistočno kolonialni vpliv (zato je churchill rekel američanov, da se nihče ne sme vtikati v angleške kolonije)
- SZ je hotela pač vzhodno evropo zase, pa ni važno ali bi na tej novi meji na nasprotni strani stali nacistje ali kdorkoli drug - dokler jih nacisti niso presenetili z napadom. je pa res, da so potem evropo prav lepo razdelili tudi z britnaci in američani (percentages agreement)
- nekateri ameriški politiki so povsem odkrito podpirali nemški napad na SZ. izjavljali so "da je to najboljša stvar, ki bi se lahko zgodila" in pa "da je potrebno podpirati tisto stran, ki izgublja" - če so pač na slabšem nacisti, torej tudi naciste, le da bo žrtev čimveč.
- sovjeti pa, pred začetkom vojne, niti niso vedeli, kaj jim je večja nevarnost, nacistična nemčija ali anglija, za katero je stalin mislil, da bo napadla SZ.
- ameriška podjetja, kot so ford, GM, GE in nekatera druga so povsem mirno sodelovala z nacisti, še globoko v vojnih časih. ko pa je ZDA sprejela akt o tem, da se ne sme trgovati z nemčijo, so pa (po vojni) ta podjetja tožila ZDA za upad dobička in dobila milonske odškodnine. kapitalizem pač

in kontinuiteta teh politik je vidna še danes. tako z zahodne kot z ruske strani. le nacijev ni več
oliva
# 01.05.2015 ob 12:29
"to, da je rusija DANES moralno dvomljiva

to nima nikakršne veze s tem, kaj ta datum predstavlja. zmago nad nacizmom."

Točno to, @El Cartel.
(sam tega ne štekajo, se jim ne da dopovedat oz. si ne pustijo)
el CARTEL
# 01.05.2015 ob 12:08
to, da je rusija DANES moralno dvomljiva

to nima nikakršne veze s tem, kaj ta datum predstavlja. zmago nad nacizmom. torej ni logično da ne bi vsi zavezniki oddali svoj poklon milionskim žrtvam rdeče armade, ki je dala največji delež v borbi prti nacijem
vxxxx
# 01.05.2015 ob 14:42
@ Dami

Pozabu sm ti napisat, da skor vse firme ki si naštel, so v rokah tujih lastnikov - spet smola !
am shagar
# 01.05.2015 ob 13:19
Dibičke se privatizira, dolgove pa nacionalizira. to je bilo enmu Urugvajcu jasno že 40 let nazaj. enim še danes ni. Ovce poslušajo zlizance s kapitalom in kimajo, ter blejejo.
oliva
# 01.05.2015 ob 12:36
@FOAB:
"slovenčki, ne pozabit da je fašizem v svojem sijaju podpirala vsa (zahodno)evropska smetana, aristokracija, kler in buržoazija. Zato je zmaga rusov "problematična" in evropska klika še danes prikrito simpatizira z ideologijami iz 30 let prejšnjega stoletja.

Zato je prav, da se preizkuša njihova načelnost. In se takoj vidi kdo so v resnici."

To je res, sam kaj se spremeni, če se vidi...
Lahko raztegujejo tele 'meje', kolikor hočejo, eni sam gledamo, drugi pa še ploskajo.
Vse to pa gre na roko njim, ki skušajo ponovno razplamteti te strahote.
Komisar
# 01.05.2015 ob 11:11
@kovalenkov
leta 2012 smo imeli v Nemčijo izvoza za 20%, Italijo 12%, Avstrijo 7,9%, Hrvaško 6,2%, Francijo 4,8 in Rusijo 4,6%. Kaj nam je torej pomembnejši trg, če bi že rad gledal na to zgolj iz ekonomske perspektive?
bobby8
# 02.05.2015 ob 19:25
Nemčijo še vedno boli poraz v Rusiji pred 70timi leti.
hatlan
# 02.05.2015 ob 18:50
Vohunstvo
358. člen
(uradno prečiščeno besedilo)

(1) Kdor služi tuji državi ali tuji organizaciji ali njunemu agentu, tako da zbira zaupne vojaške, gospodarske ali uradne podatke ali dokumente ali ji jih sporoči ali izroči ali ji omogoči, da pride do njih, se kaznuje z zaporom od enega do osmih let.

(2) Kdor v škodo Republike Slovenije ustvari za tujo državo ali tujo organizacijo obveščevalno službo ali jo vodi, se kaznuje z zaporom od treh do petnajstih let.

(3) Kdor se vključi v tujo obveščevalno službo iz prejšnjega odstavka ali podpira njeno delo, se kaznuje z zaporom od šestih mesecev do petih let.

Uradni list RS, št. 50/2012 z dne 29. 6. 2012: 358. člen KZ-1
------------------------------
Mnoge, premnoge predstavnike slovenskih vlad tako levih kot desnih, bi morali že zdavnaj zapreti kot najhujše zločince in izdajalce lastnega ljudstva. Še posebej vse tiste, ki so nas z lažnim prikazovanjem in lažmi nagovarjali, da vstopimo v zločinsko US NATO zvezo na katero so tako kot na Bruselj prenesli uverenost slovenskega ljudstva in države. Podla izdaja.
klarkec
# 01.05.2015 ob 19:29
Angelca je rekla ne.......in Borut ne gre.......ne razumem.....kdo je zmagovalec in cigagi podlozniki smo mi. JASNO POVEM, NEMCI SO TAKRAT BILI PORAŽENI, 70. LET KASNEJE PA SMO PORAŽENCI MI.......VSI MI
vxxxx
# 01.05.2015 ob 14:29
Dami
# 01.05.2015 ob 14:00
Prijavi neprimerno vsebino
@vxxxx

dej povej koliko si star? 9 let?
A si se mogoče kdaj učil statistiko?

v primeru ''''Jedrski reaktorji, kotli, stroji in mehanske naprave, njihovi deli'''' gre za statistično skupino izdelkov. Izvažamo kotle, stroje in ostalo. Jedrskih reaktorjev pač ne! Če bi se kdaj učil statistiko bi ti bilo to jasno, tako ti pač ni!

Tako na pamet pa v Nemčjo največ izvaža Gorenje, Revoz, vsi dobavitelji avtomobilski industriji (Kolektor, Hidria, Unior, Cimos, Hela Lux, Odelo,....) SIJ, Železarna Štore, Impol, Talum, BSH, Cinkarna Celje, Krka, Lek, Domel, Adria Mobil,...

Tako, da še enkrat raje ne pametuj!
----------------------------------------------------------
Izvažamo kotle, stroje ?%&*$# - a si ti kdaj že vidu kakšn stroj ?
Dej mi imenuj ta stroj ki ga izvažamo v Nemčijo !
Dej mi imenuj proizvod ki ga izvažamo !
Pa kakšno Gorenje tebi pred očmi skače, kot da Nemci nebi znali pralnega stroja narediti !

Še enkrat ti povem Doktore, blagovna menjava pa izvoz, sta različna pojma !
Ti bi meni rad povedu, da Slovenija lahko realno več stvari izvozi v Nemčijo kot pa v Rusijo, za katero tvoja punca @ Mimobeznik že eno leto prbija, da v Rusiji se nč ne proizvaja ?! - kje je tle logika ?

Zapomni si neki, Slovenija ne sme izvažat v Rusijo. To kar izvozimo v Nemčijo pa je samo toliko, da nas EU drži nad vodo, da totalno ne propademo ( držijo nas v šahu )
vxxxx
# 01.05.2015 ob 13:44
@ Dami

Blagovna menjava ali izvoz, sta dva različna pojma !
vxxxx
# 01.05.2015 ob 13:41
am shagar
# 01.05.2015 ob 13:36
Prijavi neprimerno vsebino
@vxxxx

Vem to. saj ej bil zmenjeno v zameno za odkup obveznic.
-------------------------------------------------------------------
Treba je vedet, 2004 je Slovenija kot država je prenehala obstajati. Še vodo da prodamo, pol smo pa zmagal za vse večne čase !
am shagar
# 01.05.2015 ob 13:36
@vxxxx

Vem to. saj ej bil zmenjeno v zameno za odkup obveznic.
oliva
# 01.05.2015 ob 13:35
Saj to, @zaper99.
Mal drugače je 'red' po vsem svetu delat, kot pa pred svojim pragom.
zaper99
# 01.05.2015 ob 13:27
Nisem ZDA- Nato niti rusofil , ampak psihopatski ZDA- Nato ki v miru ne more živeti in preko luže uveljavlja pod pretvezo uvažanje nekakšne demokracije svoje interese s taktiko problem- reakcija- rešitev (Ukrajina ni izjema) in širi svoj vpliv na " tako reči na našem teritoriju" s svojimi odvratnimi zločini ali pa Rusija, ki ima tudi masla na glavi pa vendar to je seveda logično ne dovoli tega početja pred svojim pragom v tem je pa le razlika ali ne. Ja hvala bogu da bodo razkazovali svoj oborožitveni arzenal kdo pa nebi , če bi bil na njihovem mestu navsezadnje, če nebi bilo njih bi nas tisti psihopati čez lužo že zdavnaj dobesedno podjarmili kar je tudi njihov namen. Za modus operandi hlapcev pa se že ve, "zakoplji glavo v pesek" bodi podložen in servilen in "nastavi svojo tazadnjo plat" svojim EU-ZDA-NATO gazdam potem bo pa že kako.(ma odvratno, na bruhanje mi gre)

Kako ti NATO "mirotvorci" uveljavljajo svojo demokracijo :

https://www.youtube.com/watch?v=vFYbqY6m
Hc8
oliva
# 01.05.2015 ob 13:27
"Dibičke se privatizira, dolgove pa nacionalizira."

Ja, za mešanje megle in odvrnitev pozornosti pa nahajkaj skupaj 'vojsko', ki vpije: socialisti!, komunisti! :D
zaper99
# 01.05.2015 ob 12:49
Za hlapce rojeni za hlapce vzgojeni, to nesodelovanje na paradi navsezadnje samo kaže kako naši hlapci (ki sebi in nam kopljejo jamo) poleg drugih dokazujejo svojo podložnost in servilnost svoji psihopatski ZDA gazdi.
Zdaj je še hujše, zdaj polnoriti EU gospodje-ZDA podrepniki s svojimi hlapci pod okriljem imperialističnih ZDA- Nato psihopatov s palico čačkajo "ruskega medveda " ker pač ne morejo iz svoje kože zavedajoč se že vnaprej kdo bo potegnil kratko če stvari uidejo iz nadzora. Ne hvala EU-NATO !!! - priložnost zamujena ne vrne se nobena. Zakaj je Švica Švica ? zato ker ni Slovenija - blagor Švicarjem.Naši zaplankani visoko pozicionirani kvazi "dr., mr., mag., strokovno izobraženi " politikantski, raznobarvni, hlapčevski "multipraktiki" pač niso bili sposobni vzpostaviti naše nevtralnosti.
oliva
# 01.05.2015 ob 12:47
Meni pa so bili Američani kot ljudje vedno všeč.
Samo ne morem podpirat njihove politike, ta z ljudmi nima tolk zveze kot bi moralo biti ('demokracija' pa to).
Dokaz, da politike in politiki dejansko NE predstavljajo tudi ljudi, pa je tudi - naš Pahor.
Koliko podpore ima?
In koliko jih podpira njegove """"""""""odločitve""""""""""?
No, to niso 'ljudje' ene države. :)
Za zunanje je to to - Slovenci s(m)o pač taki. :o)
(in tako je tudi z američani)
kovalenkov
# 01.05.2015 ob 12:40
@komisar... Ta statistika zelo zavaja (poleg tega, da je stara 3 leta). Recimo Krki, vzhodnoevropski trg predstavlja 33% poslovanja. Da ne omenjam, da imajo v Rusiji tudi tovarno, ki polni tudi azijske trge. Pa grem stavit, da ni edino tako podjetje.
Ni vse tako rumeno in modro, kot hočete eni predstaviti ;)
mb128
# 01.05.2015 ob 11:13
No ja, zmanjšana načelnost oz. (zajec) Erjavec. Verjetno bodo Rusi tudi namesto Medvedjeva k nam poslali nekega xy ali pa še to ne. Če ne drugega, Pahorjevo edino super načelo je pač pragmatičnost. Kaj češ, je samo politik z "neko" funkcijo in noben državnik!
bazoka
# 01.05.2015 ob 10:28
@crveni
dejstvo je,da je rusija manjši okupator kot zda,pa pahor nima problemov za fotoseanse z njimi.celo prosil je za sestanek z obamo,za 2 zapornika iz guantama.kaj ni to korupcija za nematerialno korist?kje so hišne preiskave na njegovem domu in zaseg njegovega računalnika,ter mobilca?
vatli bi morali biti za vse enaki
m72
# 06.05.2015 ob 00:49
Sramota. Lezemo v rit tistim, ki so nas pred 70. leti hoteli izbrisati in danes delajo iz nas hlapce, neke podalpske untermenše, vihamo pa nos nad ponujeno roko zmagovalcev!
vxxxx
# 01.05.2015 ob 13:39
@ Dami

Dej ti meni napiši kaj Slovenija izvozi v Nemčijo, a da to v Nemčiji potrebujejo in da tega niso sposobni sami narediti !
Ne mi pa limat neke statistike urada, ki še sami ne vejo kaj delajo !

Primer iz tvoje uradne statistike izvoza v Nemčijo :

13 % 604.124 Jedrski reaktorji, - Slovenija znana proizvajalka jedrskih reaktorjev in raketnih motorjev - dej se zresni !!!!!"!!!!!!!
vxxxx
# 01.05.2015 ob 13:18
Dami
# 01.05.2015 ob 13:14
Prijavi neprimerno vsebino
@kovalenkov

Raje ne komentiraj stvari o katerih nimaš pojma. Rusija je ja naš 6 izvozni trg in pika. Največji zunanjetrgovinski partner je Nemčija. Krka ni enako Slovenija.
----------------------------------------------------------------
Kaj pa mi tolk izvažamo v Nemčijo ?
komentatorka ena
# 01.05.2015 ob 12:39
DE(j)MOKRA(s)T


bravo
komentatorka ena
# 01.05.2015 ob 12:19
"Če je Vlasta Jeseničnik tam, je čisto dovolj."

hahaha, ta je dobra
vxxxx
# 01.05.2015 ob 13:23
@ am shagar

Telekom prodajamo ne zato ker želimo, ampak zato ker moramo vrniti obrok dolga in nam je bilo tako ukazano ! - cena " uspeha " pač
DrMatilda
# 01.05.2015 ob 11:56
Takoj sem vedel, da je nekaj narobe, ko sem prebral;

- "V Moskvo pošiljamo ministra Erjavca, ki velja za Rusiji naklonjenega človeka..."
(Erjavec ne maram rusov in srbov)

- "Steinmeier naj bi sicer največ pozornosti namenil Zahodnemu Balkanu..."
(zahodni balkan ne obstaja, nihče ne ve katere države naj bi zajemal, ker je to samo še en nacistični mit)

Pa eno zvezdico sem dal članku.
LjudjeSoOvce
# 01.05.2015 ob 11:52
Po mojem mnenju bi bila parada s poudarkom na kulturnih predstavah veliko primernejša. Vojaška parada...sicer tradicionalna, ampak po nepotrebnem odpira debate in "sili" ljudi in njihove predstavnike, da izbirajo strani na podlagi današnjih geopolitičnih situacij, namesto da bi v ospredju ostal sam namen te proslave - "zmaga" nad nacizmom in fašizmom.
Kultura povezuje bolje od orožja.
velenjcan
# 01.05.2015 ob 11:05
Crveni

# 01.05.2015 ob 10:16
Prijavi neprimerno vsebino Preprosto dejstvo je, da Putinova Rusija ne spoštuje osnovnih človekovih pravic in demokratičnih načel, povrhu vsega pa je še okupator v mnogih sosedah. V Moskvo ne bi smeli poslati nikogar!


vstavi 'zda' namesto 'putinova rusija', pa boš videl, kako točna je tvoja analiza.
Dami
# 01.05.2015 ob 15:15
@vxxxxx

Ah si pa res otročji. Recimo jaz osebno vem, da unior orodjarna veliko strojev dobavlja VW.

""Pozabu sm ti napisat, da skor vse firme ki si naštel, so v rokah tujih lastnikov - spet smola !""
Ne pa ne! Od podjetij, ki sem jih naštel je večina v slovenski lasti. Nastel sem 18 podjetij, v tuji lasti jih je 6 (V tuji lasti so Revoz, Hella Lux, Odelo, SIJ, BSH, Lek.)
spet smola :-)))))))))
PONOS
# 04.05.2015 ob 10:33
Moralno,etično prav bi bilo da bi šel najvišji predstavnik Slovenije v Rusijo,vendar je real-politika drugačna...zato je poteza Slovenije modra in pravilna,le tako lahko igrajo majhne države.
Dami
# 01.05.2015 ob 13:33
@vxxxx

Še podatki za Rusijo, da boste nehali že enkrat bluzit. Izvoz v rusijo je cca. 1 mrd eur. Več kot 4x manj kot v Nemčijo.

http://www.izvoznookno.s
i/Dokumenti/Podatki_o_drzavah/Rusija/Bil
ateralni_ekonomski_odnosi_s_Slovenijo_41
86.aspx
Dami
# 01.05.2015 ob 13:28
@vxxxx

Tukaj imaš podatke za naš izvoz v Nemčijo.
V 2014 je naš izvoz v Nemčijo znašal 4.6 mrd. eur!

http://www.izvoznookno.s
i/Dokumenti/Podatki_o_drzavah/Nemcija/Bi
lateralni_ekonomski_odnosi_s_Slovenijo_4
168.aspx
Dami
# 01.05.2015 ob 13:14
@kovalenkov

Raje ne komentiraj stvari o katerih nimaš pojma. Rusija je ja naš 6 izvozni trg in pika. Največji zunanjetrgovinski partner je Nemčija. Krka ni enako Slovenija.
Andrej Stopar
link
Nespodobni kaos
47
24. julij 2015 ob 12:18 10. julija je državni zbor sprejel deklaracijo o zunanji politiki, ki med drugim med cilje naše države postavlja varnost, politično stabilnost v sosedstvu in Evropi ter urejene dvostranske odnose.
Več novic ...
Kazalo