Kolumne
»Želim vam sproščen vstop v poletje. Privoščite si vse tisto, za kar niste našli časa med šolskim letom in počnite tisto, kar vam je najljubše. Naberite si novo energijo, potrebujemo jo.« (iz poslanice ministrice dr. Maje Makovec Brenčič ob zaključku šolskega leta 2017/2018) Foto: Radio Koper
Jožica Frigelj
Jožica Frigelj Foto: Osebni arhiv

Dodaj v

Šola, kdo bo tebe ljubil?

Kolumna učiteljice razrednega pouka
11. julij 2018 ob 07:10
Ljubljana - MMC RTV SLO

Ko sem pred več kot tremi desetletji na koncu junija otrokom razdelila spričevala, jih peljala še na sladoled in jim zaželela prijetne počitnice, sem tudi za sabo zaprla šolska vrata in se posvetila regeneraciji. Takratni ravnatelj je ob vsaki priložnosti izustil modrost, ki si jo je samovšečno lastil: "Marija Terezija je dobro vedela, zakaj je dala učiteljem dva meseca počitnic. Vem tudi jaz. Pojdite na dopust, spočijte si in se konec avgusta vrnite z nasmehom."

In smo šli, se spočili, od sredine avgusta pa komaj čakali na nove otročke in nove izzive. In se vrnili nasmejani. Od takrat pa do danes se je marsikaj spremenilo: vsako leto sem starejša, naraščajo obveznosti, vedno več se učitelju nalaga, vedno manj se mu zaupa, vedno več je dela s papirji in vedno manj časa za otroke.

Najnovejša administrativna ureditev je sicer nastala na zahtevo Računskega sodišča, a vendar ponovno in nepreklicno postavlja učitelja na raven pisca zapisnikov in števca delovnih ur in minut. Ureditev delovnega časa učitelja v treh stebrih je masterpiece birokratizma in nedorečenosti tistih, ki še nikoli ali pa že zelo dolgo niso delali v šoli in njenega ustroja – očitno - niti približno ne poznajo, čeprav so ga predpisali in normirali.

Sploh se ne bom spuščala v podrobnosti, ki širši javnosti itak niso zanimive, strokovni srenji pa kljub številnim okrožnicam in pojasnilom snovalcev še vedno deloma nerazumljive, a dejstvo je, da delo v šoli mora biti opravljeno zdaj, otrokom ne moreš reči naj pridejo jutri. Ali pa naslednji teden, ko bodo uradne ure.

Verjetno je ravno zato nadomeščanje razstavljeno na prafaktorje: nadomeščanje pouka, za katerega imam ustrezno izobrazbo, nadomeščanje pouka, za katerega nimam ustrezne izobrazbe, eno je za izplačilo, drugo je za tretji steber, a nikakor ne več kot 7 ur (kateregakoli) pouka na dan... pri tem, da pravzaprav sploh ni čisto jasno za poučevanje česa sem usposobljena in za poučevanje česa nisem.

Tako, recimo, Zakon o osnovni šoli določa, da lahko v 6.razredu poučuje ali predmetni ali razredni učitelj, Pravilnik o izobrazbi učiteljev in drugih strokovnih delavcev v izobraževalnem programu osnovne šole pa te možnosti ne dopušča. Včasih so sicer rekli, da je zakon nad pravilnikom, a v zdajšnjih časih hiperregulacije res več ne veš, kaj je prav in kaj ne. Pri tem pa moje potrdilo o pridobljeni izobrazbi pravi, da sem, učiteljica razrednega pouka, usposobljena za poučevanje angleščine v 2. vzgojno-izobraževalnem obdobju, kamor nesporno sodi tudi 6.razred. Z žigom in podpisom javno veljavne fakultete in v času mojega izobraževanja v celoti financirano s strani ministrstva.

Definitivno birokratsko administrativna regulacija, ki nosi jasno sporočilo državnih institucij: ne zaupamo vam. Ne zaupajo ravnateljem, da bodo odgovorno in v dobro otrok sistematizirali delovna mesta, ne zaupajo učiteljem, da bodo odgovorno opravili svoje delo. Ni posluha za učitelja, še manj pa za otroke.

Kajti – če bi res razmišljali o otrocih, potem tudi nov kurikularni dokument razširjenega programa ne bi smel vstopiti v šolo.
Nedvomno se čutim soodgovorno, saj sem kot članica strokovnega sveta tudi jaz dvignila roko za... No, to je pa dolga zgodba. Začela se je, ko je širša javnost preprečila uveljavitev sprememb in dopolnitev Zakona o osnovni šoli. Če ne gre z zakonom, gre pa s poskusom posodobitve. In ko smo januarja na strokovnem svetu nizali pripombo na pripombo na popolnoma nedodelan načrt poskusa, nam je bilo pojasnjeno, da s potrditvijo dajemo le zeleno luč za pripravo kurikularnega dokumenta. Glede tega res nismo imeli pomislekov, bomo strokovne pripombe dali na kurikularni dokument, ki naj bi bil pripravljen v najkrajšem možnem času (marec, april), saj bi s poskusom šole začele že septembra.

Naloga strokovnega sveta je, da presoja strokovnost, a posledica tistega dviga rok ni le kurikularni dokument, temveč je, glede na Pravilnik o posodabljanju vzgojno-izobraževalnega dela, pomenil tudi soglasje ministrici, da izdala sklep za uvedbo poskusa. Še enkrat: strokovni svet presoja strokovnost, s pravnimi akti in posledicami bi nas morali seznaniti za to pristojni. A očitno je bila uvedba poskusa res tako zelo nujna, da je bila vredna tudi zamolčane informacije in posledic.

Na kurikularni dokument smo, kljub nenehnim opozorilom, čakali do junijske seje, kjer so me šokirali še enkrat, saj tokrat pa moje delo (delo strokovnega sveta) ni presoja strokovnosti, temveč da se z dokumentom seznanim. Seznanim! In sedaj ga imamo! Poskus uvedbe razširjenega programa na ne vem koliko šolah, saj je v vmesnem času kar nekaj šol odstopilo od sodelovanja v poskusu. Poskus pa ne ureja le razširjenega programa, temveč posega tudi v obvezni del, saj sta vanj zajeti obvezni dve uri prvega tujega jezika v 1. razredu in obvezni dve uri drugega tujega jezika v 7., 8. in 9. razredu, pri čemer nikogar ne skrbi povečanje učne obveznosti učencev preko zakonsko določenega maksimuma.

Le še par besed o razširjenem programu, potem pa končam in grem na dopust, saj počitnic že dolgo nimam.
Najava razširjenega programa je bila navdušujoča: "S septembrom bo na 175 osnovnih šolah v Sloveniji poskusno stekel projekt... in vsakemu otroku vsak dan namenimo eno uro gibanja na dan ...". Prvi pomislek je takoj tu: razširjeni program je prostovoljen, od kod potem ideja, da je za vsakega otroka? A to so le malenkosti.

Kurikularni dokument, ki je prišel popolnoma prepozno (konec junija), je osnova za izvedbeni model, ki so ga šole morale pripraviti do sredine maja (!), pri čemer so lahko izbrale tradicionalni model (razširjeni program po obveznem delu) ali fleksibilni model (razširjeni program med obveznim delom). In še vedno velja pomislek: kaj bo z otroki, ki se v razširjeni program ne bodo vključili.
Informacije o projektu so bile (spet) pomanjkljive: razširjeni program naj bi nadomestil projekt Zdrav življenjski slog, ki je bil v omejenem obdobju financiran iz evropskih sredstev (in je – mimogrede – dokazano zaustavil naraščanje debelosti pri naših otrocih). Seveda smo za! Otroke ven, v naravo, na igrišča! Starši so klicarili v šolo in prigovarjali ravnateljem, da se vključijo v poskus. A razširjeni program je daleč od Zdravega življenjskega sloga. Opredeljuje tri področja (Gibanje in zdravje za dobro psihično in fizično počutje, Kultura in tradicija, Vsebine iz življenja in dela OŠ), od katerih ima vsak tri sklope. Za nas je v tem kontekstu relevantno področje Gibanje in zdravje s področji Zdravje in varnost, Gibanje, Hrana in prehranjevanje. Več kot očitno je, da je le eno področje namenjeno gibanju.

In ko iz strokovnega dela, polnega res všečnih in leporečnih načel in ciljev preidemo na izvedbenega, nas zanimajo predlagane dejavnosti, ki jih najdemo v sklopu Gibanje. Naj jih nekaj nanizam:
- izdelajo kriterije za dobro počutje in obrazec za spremljanje, ki se izpolnjuje dnevno;
- pripravijo obrazec za spremljanje svojih navad;
- kontinuirano beležijo dejanja sebe in svoje družine, ki negativno vplivajo na biotske sisteme;
- oblikujejo obrazec za vrednotenje športnega obnašanja;
- so deležni razlage o pomenu razvoja izbrane gibalne ali funkcionalne sposobnosti...
In tako naprej in naprej. Jaz sem res samo učiteljica, ampak v teh dejavnosti gibanja ne vidim. Me bodo pa bolj strokovni zagotovo podučili.

Nekako se mi zdi, da razširjeni program izza ovinka postaja obvezen celodnevni program, glede na simulacije izvedbenih modelov trajajoč do 14.30 ali celo 15.30. Seveda bom z zanimanjem prebrala rezultate spremljanja po treh letih preizkušanja koncepta. Ah, pa kaj govorim! Zagotovo bodo navdušujoči. "Želim vam sproščen vstop v poletje. Privoščite si vse tisto, za kar niste našli časa med šolskim letom in počnite tisto, kar vam je najljubše. Naberite si novo energijo, potrebujemo jo." (iz poslanice ministrice dr. Maje Makovec Brenčič ob zaključku šolskega leta 2017/2018)

Lepe želje. Hvala. Bom. Kako pa naj se konec avgusta vrnem z nasmehom pa niti ni pomembno...


Jožica Frigelj je učiteljica, profesorica razrednega pouka in članica civilne iniciative Kakšno šolo hočemo.

Jožica Frigelj, profesorica
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
Šatan
# 11.07.2018 ob 07:24
Bravo.

Se spomnim še naših osnovnošolskih dni, ko smo v prvi četrtletki prišli domov najkasneje ob 13:00, vrgli torbo v kot in se šli igrat k sosedu ali pa na bližnje igrišče. Vmes je bila še kakšna domača naloga, ampak večinoma manjše zadeve, saj smo praktično vse naredili v šoli. Kaj pa danes? Torbe, težje od prvošolčkov, domače naloge za cel teden, ki jo moraš opraviti do jutri, prihod domov v obliki ožete cunje... Vse skupaj malo karikiram, ampak premišljujem... Ali so današnji otroci kaj na boljšem kot mi izpred toliko in toliko let? Bodo uspešnejši, ker jim servirajo toliko več informacij kot nam? Menim, da ne. Ali je to dandanes zgolj modna muha ali kaj, ampak v naših časih razni pedopsihiatri niso imeli kaj početi oziroma sploh niso obstajali ali še drugače - za njih sploh nismo slišali.
prim00z
# 11.07.2018 ob 07:40
Dragi sokomentatorji: preden udarite po sindikatu, učiteljih in šoli:

Preberite si kolumno in jo skušajte razumeti.
themetun
# 11.07.2018 ob 08:36
Samo res, ti res ne poznaš realnega stanja, ne? Nikjer ni prisotnost 22 ur na teden. In ko govoriš o 40-urni prisotnosti, si verjetno prej poskrbel, da bodo učitelji v času, ki je namenjen za priprave, imeli na voljo vsak svoj službeni računalnik, da bodo teh 40 ur dejansko lahko delali, ne pa čakali na konec delovne obveznosti, da bodo končno lahko šli domov - delat za službo!
pikam_dopust
# 11.07.2018 ob 08:55
Sploh pa vsi, ki smo kadarkoli imeli učitelje v družini, vemo, da učitelji s pripravami doma nimajo dosti dela. Ko kdo opozarja, kako časovno zahtevne so te priprave, mi gredo kar dlake pokonci.

Ja, seveda.
Imamo učitelje, ki se jim nič ne ljubi (npr. tvoj sorodnik).
In imamo učitelje, ki delajo projekte, dijake peljejo na svetovna tekmovanja, spreminjajo učne metode itd.

Tako kot imamo lene in šlampaste zdravnike in zdravnike, ki se trudijo.
In lene prodajalke in tiste, ki se trudijo.
Pa ko srečamo leno prodajalko, vseeno premoremo toliko modrosti, da razumemo, da to velja samo ZA KONKRETNO prodajalko, ne pa za vse prodajalke na sploh.l
Orionstar
# 11.07.2018 ob 08:06
Naš šolski sistem je ZASTAREL, ne glede na količino informacij, ki jo mora pomnit osnovnošolec.

Bazira samo na mentalu, preživetemu konceptu iz 19. stol., imamo samo izboljšano verzijo.
30% podatkov je brezveze (še učitelji priznavajo), danes se da to vsepovsod z lahkoto poiskati...
Ne poznamo niti predmeta 'osebnostna rast in samozavedanje', na račun odprave neumnih in NEPOTREBNIH PODATKOV!

Tisti, ki delate programe: vaš koncept je že zdavnaj passé in zavedajte se, da Skandinavci domačih nalog skorajda ne poznajo!!!
levibober
# 11.07.2018 ob 07:32
knjigobub
vem pa nekaj moji otroci ne bodo hodil v javno šolo

Torej bodo imeli slabo izobrazbo.
levibober
# 11.07.2018 ob 07:32
Učitelji so bili vedno prvi na 'listi za odstrel' neoliberalnega sistema, saj imajo v skoraj vseh državah sindikat, poleg tega pa je šola seveda najpomembnejša pri vzgoji otroka. Ker želijo neoliberalci popolnoma privatizirati šolstvo in vpeljati svoj učni sistem (kjer bomo vsi 'podjetniki'), so učitelji logično njihov prvi nasprotnik. In namesto, da bi se ljudje postavili učiteljem v bran, lajamo skupaj z neoliberalci. Sramota!

Je pa zanimivo, da Ameriko (kjer je šolstvo na dobri poti k popolni privatizaciji) po konci držijo imigranti iz Kitajske, Indije, Evrope in ostalih 'komunističnih' držav - brez vize za nadarjene bi namreč ZDA že bile na smetišču.
strucko
# 11.07.2018 ob 07:55
Predolgi clanek, ki samo sporoca, da je sola gnila zaradi birokracije in ljudi, ki nimajo pojma kaj se tam sploh dogaja. Vse skupaj vrnit na sistem iz leta 1990, ko se je vedelo, da je ucitelj “tata-mata”
tetka
# 11.07.2018 ob 08:22
Hvala gospe učiteljici za obširen in plastičen prikaz birokratizacije in regulacije znotraj šolskega sistema. Sam nisem čisto proti reguliranju, vendar se zdi, da je Slovenija tu, iz meni neznanih razlogov, totalno presegla vse meje dobrega okusa. Birokratizacija postopkov za ustanovitev podjetij, za izdelavo prizidka k hiši, za pridobitev štipendije ipd. je samo dodaten primer. Res ne vem ali je podobno tudi v tujini, vem pa, da je ena od držav z izrazitim birokratskim elementom prav ZDA, kjer je izpolnjevanje davčne napovedi zadeva, ki je brez (plačanega) svetovalca ne zmore izpisati normalen človek, že navodila za izpolnjevanje obrazca so manjša knjižica...
Če se vrnem k šoli, toliko nekih obrazcev, vse v dveh izvodih, ni niti ekološko mimogrede.....so šole, kjer ravnatelji zahtevajo Poročila in Poročila,....podobno je, kot slišim, v zdravstvu, kjer se zdravniki ukvarjajo s pisanjem in izpolnjevanjem papirjev....bolnik in učenec pa sta v drugem planu. Jaz ne mislim, da je potrebno spustiti anarhijo noter v sistem, ampak eno je spoštovanje pravil, drugo pa nepotrebno trošenje časa zaposlenih z nepotrebnimi dejavnostmi.
majster11
# 11.07.2018 ob 07:45
Zakaj se birokratiziramo? V celotni javni upravi šteje in je najpomembnejša izobrazba, ne pa znanje. Dva z isto izobrazbo nista enakovredna in bi smela biti enakovredna. Ovrednotena bi morala biti po znanju. Ampak vrlim glavam v javni upravi to ni jasno in jim nikoli ne bo. Sposoben delavec ne more zasesti nekega defacto delovnega mesta, če nima izobrazbe - znanje pa sploh ni pomembno. Po drugi strani pa"lenuh" z izobrazbo to delovno mesto dobi. In potem se nam dogajajo raznorazne blodnje kvazi strokovnjakov tako v šolstvu(beri zgoraj) kot drugod....
tetka
# 11.07.2018 ob 08:49
Kot jaz razumem članek, je jedro , ost članka, naperjena proti birokratizaciji šole, ki poskuša, med drugim učitelja potisniti v formalni 8 urni delovnik, kjer bi dejansko bilo najenostavneje dati učiteljem kartice, pa naj se registrirajo ob prihodu v šolo in ob izhodu iz šole, pa bo 8 ur tukaj, kaj pa bo počel v tem času...no to v resnici birokrate ne zanima in jih nikoli ni zanimalo, oziroma, jih zanima toliko, da se bodo v nekem Fasciklu množili natisnjeni Obrazci s Poročili učiteljev, kaj so vsak dan od 7.15 - 15.15 počeli v šoli,....in roko na srce, zato delo bodo zagotovo porabili kake pol urce časa....vedno in povsod, v vseh poklicih, od malarjev in parketarjev do kirurgov so tisti, ki so slabi in tisti, ki so dobri....tako imamo učitelje, ki so slabi in iščejo priložnosti, da so čimprej doma in imamo tiste , ki doma delajo priprave na krožke, sestavljajo zanimive ure ipd.
Tako pač je vedno bilo v preteklosti in tako je danes in tako je tudi povsod po svetu, le birokrati mislijo, da smo vsi enaki in enako sposobni in da moramo vsi brez izjem biti od 7.15-15.15 na delovnem mestu.
tetka
# 11.07.2018 ob 08:34
No, ko prebiram komntarje se ne morem znebiti občutka, da omenjeni niso prebrali dokaj dolgega članka ( se jim ne ljubi ali pa ne razumejo) in komentirajo v stilu, ...

kwa se prtužujejo ti prfoksi, delat nej grejo, tko k jest k nimam 14 dni frej čez let a una bi pa rada 2 mesca al kwa..malo morgen...nej jim en pove da so cajti k so poležaval v šoli in kosila kuhal ob 12h mem in da je zdej pač treba mau delat..itak pa so prfoksi zastareli, učijo samo faktografijo k jo jest z gugla dubim kuj, nej učijo uporabne stvari da bo utrok kej znou ..ne pa to faktografijo...pa un Štrukelček neha nej že težit pa nej gre delat. Itak pa ma 5 jurjov na mesec pa sam gobec vrti že 30 let...dost ga mamo....itd itd itd itd ...

No, takole gre v krog.......tipično za Slovence.
Ampak otroka pa na elitno gimnazijo, kjer se bo učil faktografijo in nato se pred sosedi pohvalit, ...a vaš tudi hodi na isto šolo kot naša , ....
tetka
# 11.07.2018 ob 09:08
Učiteljica, ki je napisala dokaj dolg članek, večina pišočih na tem forumu tega absolutno ni sposobna, ni jamrala, vsaj jaz tega nisem razumel kot jamranje, ampak kot kritičen oris poskusa Ministrstva za šolstvo, da vpelje na silo določene vsebine, da se urnik učiteljem podaljša...
Ne dvomim v tvoje besede, da poznaš svojo taščo učiteljico, ampak tudi jaz poznam kako učiteljico , pa še vedno trdim, da ne vem nič kako uči v šoli, kakšni so njeni občutki pred razredom, koliko se pripravlja ipd...kdor pa govori, da so popravljanja testov edino delo zunaj strogo gledano pouka v šoli, ta pač nima pojma od pojma kako izgleda delo učiteljev danes...vedno se spomnim na debate o policajih,....pa ti ljudje samo poležavajo za grmi ali spijo v avtomobilih parkiranih ob cestah...ma to so inkasanti.....
Morda je razlog za to " pljuvanje" po drugih poklicih tudi frustracija in neko splošno nezadovoljstvo z delom, ki ga večina Slovencev opravlja ...
123pepe321
# 11.07.2018 ob 07:36
Zadnjih trideset let živimo v sistemu, ki ima za cilj, da ima čim manj ljudi čim več, seveda na račun vseh preostalih. Znanje tu ni nobena izjema.
tetka
# 11.07.2018 ob 08:59
Binder Dandet

Sam nisem učitelj v OŠ in zato se o vsebini pouka in delu v razredu ne bom izjasnil, ker se ne morem izjasniti, ker nimam vpogleda. Kot ga nimaš ti in verjetno 98% komentatorjev. Ampak, vsak ve, da je naša šola zanič, da so učitelji leni in da imajo preveč počitnic, ter da ne uporabljajo moderne tehnologije, ter vedno eno in isto...preveč je faktografije ????..vse je na Googlu ...naj učijo uporabne stvari ipd.

Ali smo ljudje res tako zaplankani, da ne rečem kaj hujšega, da ne sprevidimo, da je logično nesmiselno da kritiziramo nekaj, česar v osnovi ne poznamo. Tega ne bom nikoli , ampak res nikoli, razumel.
Zetes
# 11.07.2018 ob 12:59
Uf, jaz poznam precej učiteljev, ki so pregoreli. Saj ne pregoriš zaradi fizičnega dela, temveč psihične zahtevnosti, da razred 20+ otrok obravnavaš kolikor toliko pošteno in s primerno stopnjo individualnega pristopa do vsakega od njih in zagotavljanja tega, da bi vsak od njih na koncu dneva šel domov bolje opremljen, kot je prišel. Dvomim, da obstaja še kak drug poklic, ki zahteva tolikšno mero prilagodljivosti, potrpežljivosti, samoevalvacije, samokontrole, raziskovanja mej sebe in drugih.
Krikar411
# 11.07.2018 ob 12:05
Nočem brat komentarijev in nočem negativizma. Lahko pa povem svoje. V prvem razredu sem se odločila, da bom učiteljica. V to me je potisnila učiteljica prvega razreda, ki je bila mama in učiteljica. Danes sem prav to...in uživam v tem. Vsak učenec je zame diamant, ki ga morem le izbrusiti. Uživam v njihovi družbi in izjavah. Ne predstavljam si da bi bila karkoli drugega. In verjamem, da so še druge učiteljice, ki čutijo, kakor jaz. In hudo nam je brat pripombe nezadovoljnih staršev. Vem pa tudi, da nismo vse take. Vašim otrokom želim, da ne bi nikoli izgubili željo do znanja in napredovanja!!!
b7
# 11.07.2018 ob 10:23
V sloveniji imamo BREZPLAČNO šolstvo. Torej zakaj niste tisti, ki tuki tok jamrate šli delat pedagoškega faksa? Kdo vam je kriv če delate v fabriki za minimalca, ste imeli iste možnosti za višjo izobrazbo in plačo kot vsi ostali, lahko bi bili zdravniki, pravniki, itd. Tko da mal manj jamrat pa it nazaj v šolo (ja v šolo, tisto grozno stvar, kjer se moraš učit, da nekaj dosežeš) pa ste lahko tudi sami učitelji in "ležite doma" dva meseca poleti. Ko smo bili še na faksu smo imeli samo 1 odraslega, ki je pri cca 45ih delal faks, ker je pač želel delat v drugem poklicu. Ostali sam jamrate pa jokcate kok vam je hudo.
Verjetno učitelji rabijo tist mesec poleti frej, da k sebi pridejo ko morajo prenašat vaše razvajene otroke. Si ne predstavljam da je treba vsak dan prenašat cel trop otrok, ki so še hujši kot odrasli na tem forumu, ki jokcajo čez šolo. Pa večina se vas pritožuje nad osnovno šolo. Ja če so vaši bogi sončki oz. ste bili sami tok nesposobni da ste imeli težavo še osnovno šolo naredit se je pa res za zamislit. Se pa strinjam da imamo birokracijo pri nas obupno in zastarelo.
astro
# 11.07.2018 ob 08:27
V tekstu je poudarek na nerazumni in nerazumljivi birokraciji, ne pa na zagovarjanju pravice do dopusta in primerjanju s prekarci. Na ministrstvih imamo preveč "naših" kadrov, ki se trudijo narediti svoje delo nenadomestljivo. Vsa čast učiteljicam in učiteljem!
ElTorro
# 11.07.2018 ob 09:47
To je pač odraz slovenske realnosti - država mora do potankosti predpisati čim več vidikov našega življenja. Sploh ni specifično za šolstvo, prisotno je v vseh delih našega življenja.

In za to sploh niso krivi uradniki, ampak predvsem državljani. Ker pričakujejo, da jih bo država za rokico vodila skozi življenje. Zato mora država predpisati, za koliko se lahko zadolžimo....država mora predpisati, na kak način moramo zgraditi svojo hišo....država bo kmalu predpisala, v katero smer si moram brisati rit. Pred par dnevi sem v komentarjih zasledil obtožbo na račun Tajske, ker "jamskim dečkom" ni bil fizično preprečen vstop v potencialno nevarno jamo. Jutri nas verjetno čaka predpis, da je vzpon na Šmarno goro dovoljen le v spremstvu gorskega vodnika, da se ne izgubimo ali poškodujemo.

Komaj čakam jutri, da vidim s kakšnimi novimi prepovedmi in omejitvami me bo država zaščitila pred samim seboj...
jneja
# 11.07.2018 ob 09:24
Za stanje v šolstvu sta kriva ministrstvo za šolstvo in Zavod za šolstvo. Teoretiki postavljajo pravila in red za področje, ki ga v resnici sploh ne poznajo. Sem iz šolstva in dostikrat, ko stopim skozi vrata šole, možgane izklopim, ker bi se mi drugače po domače rečeno zmešalo. Če imaš količkaj zdrave pameti v šolstvu, si obsojen na to, da ti jo kmalu vzamejo. Kaj naj še rečem - članek kolegice razumem kot krik vpijočega v puščavi. In prav je, da vsake toliko nekdo od učiteljev zakriči, ker se ravnatelji v strahu za stolčke ne upajo. Če pa si, pa so en dva tri odstavljeni.
pikam_dopust
# 11.07.2018 ob 14:04
Še dodatek na Marijo Terezijo.

Eno je, če npr. od 8ih ur efektivno delaš mogoče tri ure na dan, ostalo pa prekladaš rit iz stola na klop, pa iz klopi na šank, pa s šanka nazaj na stol...
Drugo pa je, če moraš javno nastopati.
In nastop v razredu je - sorry - oblika javnega nastopa.

Pa da ne bo kdo še dol padel:
Če npr. za tekočim trakom delaš 6 ur plus, in prideš konec tedna z zjebanimi mišicami, tudi ne bi bilo narobe, če bi imel minimalno 4 tedne dopusta v kosu, še raje pa več.
ker to samo koristi produktivnosti.

Ampak to, da je bolje delati manj časa, pa takrat bolj intenzivno, kot pa "nabijati ure v tri krasne"... bomo Slovenci razumeli šele čez 30 let (ali pa nikoli). Ker mi smo obsedeni s "pridnostjo" in s tem "da se dela"... ..

Ker pri nas je pomembno samo to, da se dela - pa četudi se na koncu nič ne naredi.
In pazimo ko nori, da kdo nima kakšnega dopusta, ker potem je pa takoj len.

Ta debata to samo dokazuje.
melanholik
# 12.07.2018 ob 05:31
Natasya
# 11.07.2018 ob 09:45
Prijavi neprimerno vsebino
Si predstavljate, da bi v gospodarstvu šli za dva meseca na dopust? Sanje vsakega posazmeznika.

V Revozu je kolektivec odvisen od naročil, tudi pet tednov. To pa je že precej blizu tistemu, kar majo učitelji, ki v praksi tudi nikoli nimajo res 2 meseca fraj.
zokizaver666
# 11.07.2018 ob 16:23
pikam_dopust - hvala, ker si napisal tudi moje misli!
Binder Dandet primerja svojo (če karikiram) "učiteljsko žlahto iz časa Marije Terezije" z učitelji v sedanjem času (njegova pripomba "Sploh pa vsi, ki smo kadarkoli imeli učitelje v družini, vemo, da učitelji s pripravami doma nimajo dosti dela." to potrjuje.).
Očitno je bil (v mladosti) sicer obkrožen z učitelji, ki so svoje učiteljsko poslanstvo vzeli precej lagodno. Tudi taki se najdejo. Niso pa taki vsi učitelji!

Jaz poznam precej učiteljev in učiteljic (vključno z ženo), ki preživijo precej več kot 8 ur v šoli (od 7.30 do 8.15 dopolnilni pouk, dodatni pouk, bralna značka, jutranje govorilne ure itd, itd, kolikokrat so takrat sestanki zaradi kakšnih specialnih učencev, potem npr. 5 ur v razredu [ki zna biti v družbi "sončkov" veliko bolj izčrpljujoče kot delo za tekočim trakom], nato sledi še kakšna urica ali dve OPB-ja (tega je zaradi doprinosa ur vsako leto več), popravljanje testov, domačih nalog [kakšne kretenizme pišejo nekateri, npr. SamoRes: "Popravljati in ocenjevati naloge učencev v bifeju, ko čakaš na prevoz ali med kuhanjem kosila se mi ne zdi primerno, to se naj počne na delovnem mestu."] Pa kakšna vseveda mamica si takrat želi kakšne posebne govorilne ure ... Pred 16. uro nikoli ne zaključi. Pa velja na šoli za odlično učiteljico.
In počasi, počasi izgorevajo ...
Zato tudi jaz, ki to sceno pobliže poznam težko berem razne umotvore v komentarjih ...

Se pa vidi po odgovorih, kako slabo nekateri poznajo šolsko problematiko. In jo, ker se jim zdi, da so za to poklicani, kar veselo komentirajo. Postavljajo tudi ostre sodbe ...
Bogsigavedi če so v resnici tako odlični delavci v svojih podjetjih, tako nenadomestljivi kadri, ki arbitrarno urejajo stvari tudi v sferah, ki jih - več kot očitno - ne poznajo. Morda pa jih v resnici žene le škodoželjnost, užaljenost ...
exwannabe
# 11.07.2018 ob 08:18
Pa fakultete bi tudi lahko kdo malo "pogledal", ker tam so pa še večji meglo mešalci....obveznih le nekaj ur predavanj na teden, ostalo pa "svaljkanje" po kabinetih....
Fauna
# 11.07.2018 ob 08:04
Še to...če se v drugih službah štempljamo je prav da računsko sodišče pritisne tudi na učitelje, enako kot za vse. Pa naj imajo za podaljšano bivanje tiste iste, ki sicer ob 12ih končajo s poukom; organizirano počitniško varstvo, obvezne krožke...pač karkoli.
Razumem, da se je treba na naslednji dan pripraviti in popraviti/pripraviti teste...ampak če več let delaš isto, predajaš isto snov, stvar ne mi govorit, da rabiš doma vsak dan 3 ure in več da se na pouk pripraviš oz. da vsako leto iz nule sestavljaš teste. Bodimo no realni...
KojotFranci
# 12.07.2018 ob 10:52
Ja, pa še to (kar so sicer napisali že pred mano), ampak ker se to pojavlja kar naprej v javnem mnenju, kako da so učitelji privilegirani v primerjavi z delavci v gospodarstvu, bi vas vprašal tiste, zakaj pa se niste odločili za ta sanjski, preplačani poklic s sanjskim dopustom? Sicer pa še ni prepozno, še zmeraj greste lahko študirat! A to pa ne bi, kaj? Pa tudi z mularijo se raje ne bi ukvarjali, kajneda? To naj počnejo kar učitelji, ampak za minimalca, med počitnicami pa naj pomagajo cestarjem, da bodo ceste prej zrihtane, kajneda.
KojotFranci
# 12.07.2018 ob 10:36
Si predstavljate, da bi v gospodarstvu šli za dva meseca na dopust? Sanje vsakega posazmeznika.
V srednjih šolah je dopust od 9.7. do 15.8., kar je enako kot v gospodarstvu, s to razliko, da učitelj nima izbire in mora na dopust takrat, ko je največja gneča in najvišje cene. Prej in potem je prisotnost na delovnem mestu obvezna na večini šol, dela je veliko: so popravci, jesenski maturitetni izpiti, ukvarjanje z dijaki s pedagoškimi pogodbami, ki imajo podaljšano šolsko leto, konference, sestanki za načrtovanje dejavnosti, strokovni seminarji, da ne govorim o administraciji, ki je je ogromno za vsakega učitelja ... Delo učitelja ni enako uram v razredu, daleč od tega!
KojotFranci
# 12.07.2018 ob 10:23
So rekli za punce, k so mele slabe ocene " bo šla pa za učiteljico", vem pa nekaj moji otroci ne bodo hodil v javno šolo

Kdo je to rekel, kdaj? Še nikoli slišal, pa tudi moji starši ne. Učitelji morajo imeti faks, tudi osnovnošolski (pedagoška fakulteta sicer res ne slovi kot najbolj zahtevna, med najbolj "levimi" pa tudi zagotovo ni). Kakovost zasebnih šol (ne samo glede zahtevanega znanja, tudi glede pedagogike) pa zelooo niha. Nekatere zasebne šole so na zelo nizki ravni, nekatere pa zelo visoko . Zasebno še ne pomeni avtomatično tudi kakovostno, daleč od tega. V Franciji npr. so najbolj kakovostne šole, razen zelo redkih zasebnih izjem, javne, ne zasebne.
pikam_dopust
# 11.07.2018 ob 17:42
Ojojoj.Dragi moji izobrazeni sodrzavljani.Javna uprava ima enak dopust,ki je sestavljen iz osnove,dodatka glede na stopnjo izobrazbe in zahtevnost delovnega mesta.Ko sem klicala osebnega zdravnika,sem izvedela,da ga 2 meseca ni.Nekdo,ki svoj dopust izrablja ze med letom in poleg praznika vze se kaksen dan na off,mu za poletje pac ne ostane veliko,ce ne prinasa notri.Joj,res.Skoda komentarja pravzaprav.Zato pa je,tako kot je.Dejstvo pa je,da se ucitelji ne bodo vec dolgo borili proti vsem,ampak bodo zal delali po liniji najmanjsega odpora.Svojega otroka se prav bojim dati v solo ravno zaradi celotnega katastrofalnega sistema,pri njem pa nimajo ucitelji nic.

Bravo!
To je tudi ena zadeva, ki jo marsikdo pozablja.
Učitelj NE SME iti na dopust npr. septembra.
Ko lahko gre kdor koli drug (šoloobvezni otroci imajo to pravico!).
Še če učitelj zboli, je celo sranje, ker nadomeščanje ni ravno tako enostavno kot npr. v gostilni, kjer pač en natakar dela za dva.

Druga zadeva:
Danes so šli ven rezultati mature.
Kdo je pa popravljal to maturo, da smo ven dobili rezultate? Zajčki in veverice v gozdu?
Kje natančno je zdaj tu "dva meseca počitnic", če je do 1. septembra samo še 7 tednov?
Pri čemer bo konec avgusta že kup popravnih izpitov in še en jesenski rok mature?
Kdo pa tisti rok "popravlja" in dela izpite? Sam Michael Jackson osebno z drugega konca mavrice?

Mislim, KJE NATANČNO IMAJO UČITELJI 2 MESECA DOPUSTA?!
Prosim, če se mi to lahko točno z dnevi pojasni, ker meni tile datumi ne gredo skupaj!
Hvala!

PS O "zimskih počitnicah", pa "krompirjevih počitnicah" in podobni zelenjavi, pa kdaj drugič.
Linksys
# 11.07.2018 ob 16:59
Ojojoj.Dragi moji izobrazeni sodrzavljani.Javna uprava ima enak dopust,ki je sestavljen iz osnove,dodatka glede na stopnjo izobrazbe in zahtevnost delovnega mesta.Ko sem klicala osebnega zdravnika,sem izvedela,da ga 2 meseca ni.Nekdo,ki svoj dopust izrablja ze med letom in poleg praznika vze se kaksen dan na off,mu za poletje pac ne ostane veliko,ce ne prinasa notri.Joj,res.Skoda komentarja pravzaprav.Zato pa je,tako kot je.Dejstvo pa je,da se ucitelji ne bodo vec dolgo borili proti vsem,ampak bodo zal delali po liniji najmanjsega odpora.Svojega otroka se prav bojim dati v solo ravno zaradi celotnega katastrofalnega sistema,pri njem pa nimajo ucitelji nic.
pikam_dopust
# 11.07.2018 ob 13:58
To je pač odraz slovenske realnosti - država mora do potankosti predpisati čim več vidikov našega življenja. Sploh ni specifično za šolstvo, prisotno je v vseh delih našega življenja.

Seveda.
Ker nočemo nobene odgovornosti.
Plus ker mislimo, da o poučevanju vse vemo, češ če kaj ni OK, pa jaz že vem, da to ni OK.

Ja, fejst.
Potem pa naj imajo ljudje sami svojega pamža doma in naj ja ga naučijo česar koli že pač.
Aja, to pa ne!
Ker baje morajo še v službo hodit (čakajo na kupce in vmes surfajo po internetu - takih je v zasebnem sektorju nebroj, samo sprehodite se po majhnih lokalih).
Pa seveda imajo svojega pamža dovolj tiste dve uri.
Nekdo drug ga pa - po njihovem mnenju - mora gledati z neskončno ljubeznijo.

Shizofrenija, da dol padeš!

@nek komentar, da "samo redke učiteljice delajo projekte, češ saj samo redki gredo na olimpijado" - ta je tudi tako nora, da ne moreš verjet! S tem se namreč trdi, da ko pa neka naša učiteljica končno dela projekt (ker baje je teh učiteljic silno malo), potem pa kar vse pridejo na olimpijado (ker osebek trdi, da saj vidimo po olimpijadah, koliko je tega).

Noro razmišljanje, res!
Prav vidim zasebno-sektorski "duh instagrama" v njem!
pikam_dopust
# 11.07.2018 ob 13:40
@pikam_dopust:
A si ti pred časom pisal, da je žena oz. partnerka učiteljica? Z nekom sem imel tu debato, koliko dela ima doma žena. Ne sodi po enem. Dve tašči sta bili učiteljici. Stari starši so bili učitelji. Prijatelji od staršev so (bili) učitelji. Starši od prijateljev so učitelji. Sem kar dodobra obkrožen z učitelji celotno življenje. Ne sodim po enem.


Ne, pomešal si me z nekom..

Sem ti podčrtal tvoj problem: obkrožen si z ljudmi, ki poznajo samo "tablo in kredo" in ki imajo poln kur*** sprememb. Ker so preprosto stari. Tvoj vzorec je (milorečeno) zelo pristranski.

In ko pišeš, da ti pa "delaš v podjetju":
Moralo bi ti biti jasno, kdo so tisti, ki so najbolj polni idej in sprememb in energije?
Mladi, ne pa stari.
Kaj je torej vloga starih?
Oni so pa pomembni zato, ker imajo izkušnje. Ker vedo, kaj se kje lahko zgodi, ker so si že sami nekje polomili zobe. Ki npr. vedo, da nima smisla organizirati koncerta danes zvečer, ker publike ne bo, saj bodo vsi gledali fuzbal. Take zadeve je fejst vedeti, da ne delaš bedastih napak še enkrat.
konec koncev je fino tudi to, da ti nekdo pove, da nima smisla več čas "srati" z birokracijo, ker birokracija ne bo spremenila dela v razredu. Spremenila bo samo obrazec, kjer se bo nekaj škrabalo (ali pa dodala obrazec, da bo še manj časa za pouk). itd.

Ja, lahko začneš jamrat (ko že to jamranje tako zelo očitaš drugim), češ kako so mladi danes taki, da nič nočejo. Ti pa iz lastnih izkušenj povem, da še kako hočejo, če jim je jasno ZAKAJ je to tudi zanje dobro. Če si zanič manager, jim tega seveda ne znaš skomunicirat (razen z grožnjami), ampak to je že druga debata.

BTW Učiteljica, ki piše to kolumno, je pred meseci napisala še eno, kjer se je pa "pridušala" na to, kako se pa starši vpletajo v šolo. Preberi si, kaj sem pa tam napisal. Boš zelo presenečen, ker nisem bil do nje prav nič prijazen.
anny22
# 11.07.2018 ob 14:37
Preveč birokracije in premalo avtonomije. Učitelji se morajo vprašati, zakaj jim ministrstvo nalaga nove in nove obrazce in ministrstvo, kaj iz kurikuluma bodo izpustili! Tako je, VRGLI ven, ne noter. Obojim pa priporočam ekskurzijo na Finsko, da si pogledajo njihove šole.
knedlck
# 11.07.2018 ob 09:19
@tetka
tukaj bi dodal da je to zato ker smo slovenci zelo zavisten narod. ce se nekdo hvali, se mi moramo bolj, ce nekdo jamra, moramo mi bolj. in pol pride do tega. Nekomu je nekej tezko, naslednjemu bo njegovo delo 10krat tezje, sploh pri ljudjeh z razlicnimi poklici. Ni nekega spostovanja do drugih poklicev.
prim00z
# 11.07.2018 ob 08:50
vsaka vlada se najprej 2 leti sestavlja, eno leto pripravlja "ukrepe", nato pa se eno leto pripravlja na nove volitve.
med "ukrepe" spadajo skoraj izključno stvari, ki državljanom otežujejo življenje, tu in tam kaka ogromna naložba, s katero si zagotovijo vikende in ogromno penzijo, za konec pa morda še prodaja kakega državnega podjetja.
mattyy
# 11.07.2018 ob 08:20
Debatirat kako je bilo včasih sploh nima smisla, ker ko sem jaz hodil v šolo je bilo zelo lepo, tisti, ki so pred mano hodili so rekli, da je bilo še lepše, tisti pred njimi rečejo, da je takrat bilo še lepše...
Fauna
# 11.07.2018 ob 08:00
Mislim, da večina učiteljev, sploh na OŠ, nimajo uvida v delo drugih in resnično verjamejo, kako slabo jim je. Verjamem, da se je dalo pred tridesetimi leti lažje delati, da so imeli dva meseca res brezskrbnih počitnic in v miru prihajat domov še pred kosilom. Ampak...za vse se je spremenilo. Birokracija nas duši vsepovsod, vedno več se dela za isti ali manjši denar, -pomislite na prekarne delavce, ki marsikateri ima vsaj enako stopnjo izobrazbe kot učitelj a brez vseh delavskih pravic-, vedno manj je zaupanja v vsak poklic in ljudi povsod, delavci smo v slabšem položaju kod smo bili pred desetletji. Vsako delo, kjer se dela z ljudmi je treba opraviti tukaj in zdaj - v zdravstvu, policiji, gasilci, natakarji, trgovine...pač tako je to, v čemu vidi gospa problem, da ne more otroka naročiti na uradne ure? Poleg tega so ljudje na delovnih mestih čedalje bolj izpostavljeni medijskem linču - spomnimo se, kako je bila užaljena mama otroka, ki so mu dali venski kanal na glavico, čeprav je to ustaljen in pravilen postopek...itd, ampak to je druga zgodba.
Še vedno pa učitelji za (naše razmere,seveda) za lep denar delajo dosti manj kot drugi, imajo možnost konkretnega dopusta tako med počitnicami in med letom na dva meseca in ja, še vedno so učiteljice-mame doma v času kosila.
Nimrod no.1
# 11.07.2018 ob 08:11
Zahteva je biti uspešen.

Biti stečen ni pogoj.
Kouvran
# 11.07.2018 ob 07:48
Odlično.
falco
# 17.07.2018 ob 05:22
@ luckyss
Takšno jamranje je "nehigienično", če pomislimo na delavce v proizvodnji za tekočim trakom, ki za minimalca garajo pod psihofizičnim stresom...Ne morejo ali upajo niti na WC...

Po tej analogiji
- se mi nimamo kaj pritoževati nad našo vlado, ker je v Severni Koreji še slabše
- se naši delavci na minimalcu nimajo kaj pritoževati, ker je v Braziliji minimalc 300 eur
- se žena, ki jo mož prebuta 2x na teden nima kaj pritoževati, ker gotovo nekje obstaja žena, ki jo mož prebuta vsak dan
...
Ne moreš tako! Delavec v proizvodnji ni enako učitelj in učitelj ni enako zdravnik. En ima osemletko, drugi ima štiri leta faksa, tretji ima pet let faksa.
In je potrebno opozarjati na sistemsko problematiko, na to, da so učitelji postali papirologi in da naš šolski sistem predmet "Gibanje" razume kot risanje tabelic. Ker naš šolski sistem je v riti in, če se kmalu nekaj ne spremeni, bomo zafurali generacije in generacije otrok.

Ampak - po mnenju komentatorja luckyss se nimamo kaj pritoževati, ker v Afriki pa niti take šole nimajo in na Japonskem so otroci še pod veliko hujšim pritiskom, tako da smo lahko samo tiho in srečni in požremo ves drek, ki nam ga naserjejo od zgoraj.
HakmeD
# 11.07.2018 ob 11:05
Osnovnošolec bi se moral po pouku podit za žogo, plezat po drevesih, bit zunaj z vrstniki in se IGRAT! Birokrati pozabljajo kako pomembna je igra za normalen razvoj otroka. Bolj kot vsaka šola!

Ko videvam froca s torbo večjo od njega, si mislim, je bil pa dolg dopust, d ma tako polno potovalko. To ni normalno, d majo tok obveznosti. Menim d je šel naš šolski sistem v maloro že zdavnaj, približno takrat(se začelo slabšat vse), ko so ukinili ocene v nižjih stopnjah OŠ.

Birokratizacija izobraževanja ni dobra predvsem za naše otroke. Za OTROKE gre, ne za učitelje!

Zato moj otrok verjetno ne bo obiskoval šole v Sloveniji, čeprav bi js raje vidu, da bi jo. Sm dok je sistem tak kot je...
Binder Dandet
# 11.07.2018 ob 08:06
Podpis @SamoRes. To bi bil oj komentar pod tem clanom. Trsici Jozici pa zelim lepih 6 tednov dopusta. Odkar delam, se nisem bil dlje kot 2 tedna skupaj fraj. Pa se to je redko. Ampak ucitelji trpijo, ker imajo toooooliko obveznosti.:)
pink panther
# 11.07.2018 ob 10:19
pričakujem septembra,ko se spočijejo od silnega sončenja,da spet pridejo na ceste stavkati za višje plače
luckyss
# 11.07.2018 ob 09:22
Takšno jamranje je "nehigienično", če pomislimo na delavce v proizvodnji za tekočim trakom, ki za minimalca garajo pod psihofizičnim stresom...Ne morejo ali upajo niti na WC...
vipmit
# 11.07.2018 ob 09:16
Z ministrom Gabrom je v šolstvu vse šlo samo navzdol.
knjigobub
# 11.07.2018 ob 08:46
Javno šolstvo je nekaj najslabšega kar se lahko zgodi človeku, vbijejo ga v okove, nekih znanj, ki jih ne bo nikoli potreboval in kdo pravi, da otroci, ki se izobražujejo v neki zasebni šoli slabši? Punca, ki ima v srednji šoli slovenščino dve, se potem vpiše na študij slovenščine( ker se drugam ne more) In potem taka oseba razvija bodoče intelektualce? Plačani so slabo. Motivacije nimajo. Sodobnih tehnik učenja ne poznajo, naša šola je ista že od Marije Terezije. Ravnatelji izvajajo mobing nad učitelji, starši pritiskajo. V nekaj letih se bo s slovenskim šolstvom zgodilo isto kot s slovenskim zdravstvom..sesulo se bo samo vase.
Binder Dandet
# 11.07.2018 ob 10:57
@tetka:
Bodimo odkriti. Avtorica članka je malce pojamrala. Že na samem začetku.

""Marija Terezija je dobro vedela, zakaj je dala učiteljem dva meseca počitnic. Vem tudi jaz. Pojdite na dopust, spočijte si in se konec avgusta vrnite z nasmehom.""

Poanta je, da je čez leto tako naporno, da potrebujejo 2 meseca počitka. Daj no. Ne bomo skupaj prišli. Jaz učitelje spoštujem. Nisem pa dovzeten za jamranje, da so preobremenjeni. Ponavljam. Poznaš primer učitelja, ki je pregorel?

" pa še vedno trdim, da ne vem nič kako uči v šoli, kakšni so njeni občutki pred razredom, koliko se pripravlja ipd...kdor pa govori, da so popravljanja testov edino delo zunaj strogo gledano pouka v šoli, ta pač nima pojma od pojma kako izgleda delo učiteljev danes."

Hehe, ta dva stavka sta protislovna. Ne veš koliko dela imajo doma, ampak veš, da kdor pravi, da ga razen popravljanja testov nimajo, nima pojma.;D;D;D

Pa prosim nehate s temi neumnostmi, da gre za zavist ali nespoštovanje drugih poklicev. Pravzaprav se meni zdi nespoštljivo iz učiteljske strani, da jamrajo ljudem v realnem sektorju, kako so preobremenjeni. Ponavljam vprašanje že tretjič. Poznaš učitelja, ki je pregorel?
knedlck
# 11.07.2018 ob 08:57
@pikam_dopust
sem kar siguren
SamoRes
# 11.07.2018 ob 07:53
Najprej naj se uzakoni prisotnost učitelja na delovnem mestu za 8 ur na dan,, ne le oveznih 22 ur na teden, tam naj oddelajo svojo obveznost in ravnatelj naj jim odredi takšen obseg dela, da bodo opravili vse obveznosti v šoli. Popravljati in ocenjevati naloge učencev v bifeju, ko čakaš na prevoz ali med kuhanjem kosila se mi ne zdi primerno, to se naj počne na delovnem mestu.

Štrukelj pa:
"To daje učiteljem pravico, da sami razpolagajo z ekonomijo časa in se sami odločijo, kdaj bodo to delo naredili. To pomeni tudi zaupanje do učiteljev, da bodo delo opravili, kot se od njih pričakuje."
Kazalo