Slovenija
Fotografija je simbolična. Foto: BoBo
Makovec Brenčič
Makovec Brenčičeva se bo kmalu poslovila s funkcije. Foto: BoBo

Dodaj v

Na 175 osnovnih šolah od jeseni poskusno pet ur gibanja na teden

Pogovor z odhajajočo ministrstvo
9. april 2018 ob 13:46
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

S septembrom bo na 175 osnovnih šolah v Sloveniji poskusno stekel projekt, ki za otroke uvaja po uro gibanja na dan, je napovedala ministrica za izobraževanje znanost in šport Maja Makovec Brenčič.

"Ideja je že nekaj časa dozorevala v projektu zdrav življenjski slog, ki poteka že osmo leto. Gre tudi za sporočilo, da moramo vsi živeti zdrav življenjski slog, se v njem učiti in ga tudi vzgajati. Moja velika želja pa je bila, da to preoblikujemo v sistemsko rešitev in vsakemu otroku vsak dan namenimo eno uro gibanja na dan," je povedala ministrica Maja Makovec Brenčič.

Program Zdrav življenjski slog financirata Evropski socialni sklad in ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, v njem pa sodelujejo otroci, ki izrazijo željo po dodatni gibalni dejavnosti. V šolskem letu 2016/2017 je bilo takšnih več kot 36.000 učencev, kar je dobra petina vse osnovnošolske populacije, zdaj pa program dobiva novo razsežnost.

Slovenija se s projektom pridružuje peščici evropskih držav, ki so že spoznale, da je treba mlade z uro telovadbe dnevno spodbuditi h gibanju, saj jih moderen življenjski slog vleče k računalnikom in posledično majhni fizični dejavnosti. "Pri projektu ne gre le za gibanje in posledično dobro fizično ter psihično počutje otrok, ampak tudi za ozaveščanje o zdravju in zdravih življenjskih navadah," je dejala ministrica.

"Želimo povedati, da je nekaj zdravega vsako gibanje, ne le klasična telovadba," je še povedala Makovec Brenčičeva, v podporo odločitvi pa navedla tudi raziskave, ki kažejo, da sta pristop in uspešnost učenja pogosto povezana s psihofizično kondicijo posameznika.

Telovadnic ni dovolj
Že pred začetkom projekta je jasno, da slovenske šole nimajo dovolj telovadnic za novi program. "Zato smo projekt opredelili širše. Šolarji gredo lahko v naravo, imajo dejavnosti na igrišču in gibanje ni nujno vezano le na osnovno infrastrukturo, ampak tudi na konkretne tematske sklope, ki vključujejo gibanje."

Ministrica se strinja tudi z nekaterimi ravnatelji, da bo vendarle potrebna tudi kakšna preureditev šolskih prostorov, ko narava ne bo dopuščala gibanja na prostem. "Objavili bomo nov razpis za infrastrukturo in ponudili sredstva predvsem okoljem, kjer ni dobrih športnih rešitev v smislu infrastrukture. Omejeni smo s sredstvi, a spet bomo nekaj prispevali k izboljšavam, pa čeprav je letos na voljo manj denarja kot lani," je dejala.

In če bo poskusni projekt uspešen, se že prihodnje leto obeta širitev. Kot je pojasnila ministrica, si namreč želijo model prenesti po celotni vertikali, tudi na srednje šole in univerze. "Posebej nujen bo prehod na srednje šole, zlasti poklicne, saj je iz športno-vzgojnih kartonov razvidno, da je prav v poklicnih šolah še precej manevrskega prostora za izboljšave," je dejala.

Šport in samostojno ministrstvo?
Ministrica Makovec Brenčičeva ob koncu mandata pravi, da je izzivov ostalo še veliko. Področje športa jo zelo zanima in veseli, zato bo na tem področju delovala tudi v prihodnje. V nasprotju z nekaterimi športnimi delavci pa je prepričana, da šport tudi v prihodnje ne potrebuje samostojnega ministrstva.

"Seveda bi si sama želela še več časa za šport. Samostojno resorno obravnavo bi si tudi zaslužil, je pa izjemna prednost, če ga znamo dobro povezati z izobraževalnim sistemom. Pred kratkim sva o tem razpravljali s hrvaško državno tajnico Janico Kostelić in tudi ona vidi v tem veliko prednost, s tem pa se strinjajo tudi številni v Evropi."

V svojem mandatu se Makovec Benčičeva lahko pohvali z novim zakonom o športu in urejeno novo zakonodajo, ki je neposredno in posredno vezana na šport. Med nedokončanimi projekti pa so davčne olajšave za vlaganja v šport, ki jih športna sfera zahteva že dolgo.

"Poslali smo veliko pobud ministrstvu za finance, saj gre v večji meri za davčne olajšave za podjetja, pa tudi za posebno obravnavo športnic in športnikov. A potrebujemo družbeni konsenz, saj si enak položaj želijo še nekatere dejavnosti," je še povedala ministrica, ki je med drugim, sicer neuspešno, predlagala tudi ukinitev obdavčitve športnih stav.

Ob tem je še enkrat poudarila podporo države pri kandidaturi Planice za nordijsko svetovno prvenstvo in Pokljuke za biatlonsko svetovno prvenstvo na letošnjih kongresih mednarodne smučarske in biatlonske zveze. "Zelo pomembno je, da se naučimo povezati športne rezultate, infrastrukturo in dogodke ter vse to s turizmom," je pojasnila.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
velenjcan
# 09.04.2018 ob 14:10
Končno dobra vest. Pri sedenju in poležavanju, ki postaja prevladujoč način življenja, ena boljših idej.

Vsaka ura telovadbe v šoli bo zmanjšala stroške zdravstva čez 20, 30 let.
mare008
# 09.04.2018 ob 14:34
Cca 25 let nazaj je bil v osnovni soli po cca 1-2 debela v razredu. Zdaj jih je cca 75% Nezdrava hrana in premalo gibanja. Ti otroci bodo posledice cutili sele v njihovih zrelih letih. Skoda
gledaec
# 09.04.2018 ob 14:36
Ne moreš vrjameš!
So gospoda dojela, da se deca v šoli premalo giblje in preveč sedi in da telesna aktivnost ni nujno organizirana telovadba v telovadnici ampak, da tudi navaden sprehod ogromno pomeni!

Aleluja! Še je upanja za dolino Šetflorjansko!
Monopattern
# 09.04.2018 ob 14:35
Večina starih šol nima dovolj prostorov za tako telovadbo, tako da bodo otroci delali sklece in tekli. Zdaj so na potezi tudi občine, da zgradijo več igrišč, trim stez mogoče.
anny22
# 09.04.2018 ob 14:55
Kakšna telovadnica neki?!
Večkrat imam stike z waldorfsko šolo in vrtcem. V vrtcu jih peljejo na travnik za stavbo, kjer je samo trava. Otroci se zamotijo z igro in gibanjem za celo uro. Kopljejo luknje, bezajo murne, nabirajo marjetice, se valjajo, tečejo, lovijo.
Enako v osnovni šoli. Za odbojko sploh nimajo drogov in mreže. Postavljena imajo dva lesena kola in med njima napeljano navadno špago. Dve učenki sta pometali s sirkovima metlama. Drugi so s kamenčki igrali ristanc in pismo. Od nekje so privlekli dve elastiki, jih zvezali skupaj in se šli gumitwst. V enem kotu je bil kup peska, kjer so gradili gradove in jarke.

Ne pravim, da je treba v take skromne skrajnosti, samo preveč kompliciramo s tem, da hočemo dati otrokom absolutno urejeno okolje in gaziljon pripomočkov. Če imajo, se hitro naveličajo in zahtevajo druge. Če nimajo, pa so prisiljeni biti ustvarjalni in ustvariti igrače in okolje iz tistega, kar je okrog njih.
Skippy
# 09.04.2018 ob 14:51
Teden ima 168 ur. Otroci se bodo gibali 5 ur. Ostali čas bodo presedeli v šoli, doma, ležali in spali.

To je problem posameznih staršev. Ne vem, zakaj bi se kdorkoli ukvarjal s tem.
Juhu
# 09.04.2018 ob 15:32
Tudi učiteljem malce več gibanja ne bi škodilo.
malikaliber
# 09.04.2018 ob 16:14
Mularijo naterat, da se čim več giba, ker sedaj so kot v baterijski reji!
Merx
# 09.04.2018 ob 16:15
Zanimivo: tik pred odhodom začnejo ministrice produktivno razmišljati.
Joko36
# 09.04.2018 ob 15:41
Odkrivanje tople vode.
V mojih cajtih je bilo to nekaj normalnega..pa ne samo (pazi) 5 ur na teden...
Danes pa potrebujemo raznorazne analize in študije, da odkrivajo nekaj, kar je že zdavnaj odkrito!
Isto sr.., kot pri vajeništvu danes, ki so ga naši opranoglavci pred 20 leti ukinili, kot nepotrebnega.
Zgleda, da je danes lahko že vsak z "večerno" šolo minister...jao jao, Slovenijo, nema ti spasa...
Lovec
# 09.04.2018 ob 15:10
Tole pa je spet nekaj posebnega. Zaradi tega ker ste vi tako želeli in ker tako pravi stroka se uvaja nekaj famoznega. Gibanje otrok. Ob enem se navrže,da je telovadnic premalo, davkoplačevalci primite se za žep. In na koncu še PR za nedelo ministrice, ki je zaslužila 60.000 € več kot tisti profesor, ki ni bil v pripravljenosti ( najbrž rodbina ne spada v pravo shemo).
Bravo naši.
SamoRES ne uporabljaj imperialističnih iznajdb in ne tehnologije, samo tako boš izkazal verodostojnost, ker pa boš volil Levico pa začni vsak dan kupovati vsaj 100 izdelkov Gorenja.
Nadja92
# 09.04.2018 ob 14:53
Podpiram, na moji bivši osnovni šoli so pa šli ukinit glavni odmor v telovadnici oz. zunaj.
runcajz
# 09.04.2018 ob 18:58
Brihtna Maja Brenčič bo v 175 šolah uvedla 5 ur gibanja na teden.

Sicer pa, vsak dan 1 uro telovadbe v vse šole v Sloveniji ne bi škodilo nikomur ! Pa brez opravičil staršev, da njihovi vatiranci ne zmorejo telovadnih vaj zaradi zdravstvenih težav ( beri lenobe ).Za vsako lažno potrdilo zdravnika pa finančno kazen za starše in zdravnika.

Še pomnite, kako je bilo, ko ste hodili v šolo, recimo 40 let nazaj ?
despi
# 09.04.2018 ob 14:37
Za pisarniško razgibavanje lahko uporabijo učilnico.
seven7
# 09.04.2018 ob 19:29
Kdaj narava ne omogoča gibanja na prostem, razen nekega ekstremnega naliva, vetra, mraza, ki je morda parkrat na leto?
evaevi
# 09.04.2018 ob 19:18
A poskusno?
Nenadomestljiv je vsak zamujeni dan, zakaj odlašati z vključitvijo vseh otrok?
Redko je tak sodni dan, da se ne da ven na zrak, takrat pa ping pong mize v klet, na hodnik, vaje na glasbo, ples, igre tudi v razredu - ob odprtih oknih na zraku, pa kakršen je, je boljši od predihanega v razredu.
Tudi nekoč smo se znali znajti, ko je bilo premalo telovadnic.
Zločin je bil storjen pred leti z ukinitvijo 3. ure športne vzgoje.
runcajz
# 09.04.2018 ob 19:11
@Radoveden

Tvoj gotovo telovadi in z njim celi razred, razen tistega enega, ki je predebel ?

Sicer pa si oglej študije o otrocih s prekomerno težo na medmrežju .... Na primer :

20. okt. 2016 - Debelosti med slovenskimi otroki je čedalje več. Medtem ko so v Nemčiji, Švici in tudi na severu Italije že obrnili trend navzdol (otroci so kilogram lažji, kot so bili), se naši še vedno redijo. Pri njih odkrivajo stanja in bolezni, nekoč značilne le za odrasle, tudi sladkorno bolezen tipa 2. Prave preventive za ... ( Zdravje.si )

Torej ne on ( mare 008 ) , ampak ti , malo na pamet !
Roky89
# 09.04.2018 ob 17:31
Tudi starši bi lahko otroke vrgli malo iz hiše. Tako ko jih je pa strah volkov, medvedov in erugih izgovorov, pa je lažje met otroka v hiši in jamrati kako današnja mladina nezdravo živi. Otrok zna to kar ga starši naučijo.
Skippy
# 09.04.2018 ob 16:31
A res? V kateri šoli pa? Jaz v šoli mojega otroka tega enostavno ne vidim.

Odvisno v katerem delu Slovenije si. SV in JV Slovenije je precej debel.
Hockeyone
# 09.04.2018 ob 15:17
Končno nekaj pametnega...še olajšava za tiste, ki so pripravljeni vlagati v šport/nike...od takrat, ko ni več olajšav panoge v Sloveniji propadajo!
Binder Dandet
# 09.04.2018 ob 15:01
A nimajo telovadbe par ur tedensko? Zdaj bodo poleg telovadbe še uro gibanja uvedli? Kaj se bodo 14letniki lovili okoli šol?:) Telovadbo na 5 ur tedensko, pa je.

Se pa strinjam, da je prvobitno prehrano spremenit. Čeprav ne vem, po čem sodeč bi naj bili slabi jedilniki v šolah. Jemljem šolsko hrano, pa napram hrani iz kuhinje doma za ostarele zasluži michelinove zvezdice.:) Ne res, tam je bilo tako mastno in neokusno, da sem jo stran metal kdaj. V šolah pa nikoli nisem imel takšnih težav.
el CARTEL
# 09.04.2018 ob 14:40
za gibanje ok, podpiram.

epidemija debelosti pa ne bo rešena. glavni problem je prehrana. debele smo imeli tudi v času pred 100 leti med indijanci v ZDA, pred 50 leti med delovnim razrednom po razvitih državah (in ne moreš reči da se niso gibali, če je njihovo delo bilo fizično).

potrebno bo spremeniti jedilnik.
jedilnik, ki ga ponujajo šole je pač slab in 2 dodatni uri telovadenja na teden to ne bo rešilo
Igo
# 10.04.2018 ob 06:51
Ne komplicirajte!

Ideja je odlična. Naj bo še izvedba taka!
evaevi
# 09.04.2018 ob 20:35
ne, najdise,

pet ur na teden gibanja v šoli je dobro za vse otroke in predvsem za tiste, ki nimajo staršev, kakršne imajo tvoji otroci.
Tudi tvojim ne bosta škodili 2 uri aktivnosti, igre in druženja s sošolci, ne bodi tak egoist.
janezvalva
# 09.04.2018 ob 19:28
pet ur ugibanja na teden
evaevi
# 09.04.2018 ob 19:27
Otroke nazaj naučiti gumitvist,
vsi starši ga še znajo in čisto noben današnji otrok.
Kdor je mladost preskakal z gumitvistom, se ga bo na stara leta ostoporoza izogibala - poleg vseh ostalih dobrin, ki jih prinaša otrokom odlična igra.
Radoveden
# 09.04.2018 ob 15:58
Višek "telovadbe" v šoli je boj med dvema ognjema. Resne športne vzgoje pa ni.

Japajade. Delajo vse živo.
SamoRes
# 09.04.2018 ob 14:42
Delovne akcije so še v šolah? Tudi to manjka.
falco
# 10.04.2018 ob 09:23
kingeston,
kdaj lahko mama, ki dela popoldansko smeno v Mercatorju do 21h, pelje otroke na sprehod? Za vikend (če ne dela ravno še v nedeljo)? Zakaj se otrok ne bi gibal tudi preostale dneve v tednu, ne samo takrat, ko ima mat slučajno šiht tako, da je popoldne frej ...
gebu
# 09.04.2018 ob 23:59
Ni fora zdravega življenjskega sloga le v športu!
D30184
# 09.04.2018 ob 21:31
Bravo, to rabijo otroci. Predvsem tisti, ki so staticni po naravi, zablokirani pred ekrani ali pa jih starsi ne znajo/uspejo zmotivirat za gibanje.
najdise
# 09.04.2018 ob 20:23
Imam tri otroke . Vsi imajo popoldanske aktivnosti, tudi čez vikend imajo treninge, tekmovanja.
Zato se popolnoma strinjam z novim predlogom za razgibavanje pet ur na teden ZA UČITELJE.
evaevi
# 09.04.2018 ob 20:02
In še nekaj:;
Otroke nazaj na sonce!
K sreči imamo danes tudi strokovno knjigo Moč vitamina D (Soče, 2017), ki razkrije drugačne potrebe telesa po soncu, kot ga propagira farmacevtska industrija.
Izjemna škoda zdravju in odpornosti otrok je pomanjkanje polnega sonca na goli koži.

Bolj se otroke skriva pred soncem in bolj se jih maže s kemičnimi preparati, bolj so neodporni in bolehni - kožni rak pa je v porastu.
Bivši uporabnik
# 09.04.2018 ob 19:25
"Zakaj bi rabili telovadnice?Na Japonskem imajo zjutraj razgibavanje na zunanjih igriščih,podobno kot v vojski,v vseh vremenskih razmerah tudi pozimi."

Kaj ti hočeš narediti državni udar? Če bo ravnatelj katerekoli šole to staril, bo imel naslednji dan v pisarni 70% staršev, češ, "moj otrok pa tega že ne bo delal..."
Bivši uporabnik
# 09.04.2018 ob 19:16
Sama športna vzgoja bi se morala nekak spremeniti.. Večinoma so krivi učitelji za tako stanje. Pri nas v osnovni šoli se spomnim, da je učiteljica športne vzgoje kake 4 mesece skupaj v telovadnico postavila televizor in so dekleta gledala posnetek plesa in se le-tega morali naučiti. Vmes je bila še odbojka in malo gimnastike in teka in to je bilo to. Mi fantje smo na srečo tako v osnovni kot tudi v srednji šoli delali vse. Od nogometa,košarke, odbojke, rokometa, hokeja do gimnastike in teka... In kaj hočem povedatei: Sedaj obiskujem en kurs, kjer delamo razne igre z žogo. Pa so vmes dekleta, ki ne vejo, kak se žoga ustavi, brcne (morajo si nogo 2 sekundi justirati, da jim nekak uspe koliko toliko pravilno brcniti žogo), kaj so koraki v košarki in podobno. In kdo je kriv za to? Ravno učitelji telovadbe. Jaz osebno nisem nikdar igral košarke privatno. Pač tega športa ne maram. Ampak sem se v šoli naučil glavna pravila, glavne korake in jo koliko toliko znam igrati. Sem celo med boljšimi v tem kursu. Pa nisem nek blazno talentiran športnik. Glavno, lepo, da se giblje in ima telovabda (čeprav nisem bil najboljši športnik, sem jo imel blazno rad), ampak tudi pri pouku je treba učence nekaj naučiti. To, da za 1 teden znajo dekleta še odplesati tisti ples to pač ni...
firtoh
# 09.04.2018 ob 18:56
Zakaj bi rabili telovadnice?Na Japonskem imajo zjutraj razgibavanje na zunanjih igriščih,podobno kot v vojski,v vseh vremenskih razmerah tudi pozimi.
securle
# 10.04.2018 ob 10:13
Bedarija od bedarije. Nekateri na tem planetu pač ne marajo športa in ga tudi ne bojo izvajali. Siliti v neko aktivnos je pa totalni nesmisel, ker se ti stvar še bolj upre. (V ćlanku piše za tiste ki imajo željo, samo dvomim da bo tak)Pa nena s takimi da so otroci pretežki. Jaz v življenu nisem športala niti malo, pa sem normalne teže.
kingeston
# 10.04.2018 ob 08:48
Ne moreš vrjameš!
So gospoda dojela, da se deca v šoli premalo giblje in preveč sedi in da telesna aktivnost ni nujno organizirana telovadba v telovadnici ampak, da tudi navaden sprehod ogromno pomeni!


kaj pa imajo gospoda z zdravjem vaših otrok?
starši ste nesposobni otroke peljati na sprehod?
Hozntregrji
# 09.04.2018 ob 16:59
Od nekdaj je enim ustrezalo, enim pa ne. Do poroke se vse pogliha.
Radoveden
# 09.04.2018 ob 15:35
Makovec Brenčičeva se bo kmalu poslovila s funkcije.

Adijo. In nikoli več Nasvidenje.
Radoveden
# 09.04.2018 ob 15:38
Cca 25 let nazaj je bil v osnovni soli po cca 1-2 debela v razredu. Zdaj jih je cca 75%

A res? V kateri šoli pa? Jaz v šoli mojega otroka tega enostavno ne vidim. V razredi je en predebel od 24ih. Ostali so vsi nornmalne teže. Ai če rečem drugače: razred ni videti nič drugačen kot v moji generaciji. Še več: v šoli nism srečal predebelih. Vse normalno izgleda. Tako da... ali imate pri vas neke hude anomalije ali pa ti to kar tako malo na pamet.
Bloodline
# 09.04.2018 ob 15:02
A telovadbe v šolah ni več al kako?
smartass2011
# 09.04.2018 ob 14:09
Teden ima 168 ur. Otroci se bodo gibali 5 ur. Ostali čas bodo presedeli v šoli, doma, ležali in spali.
royayers
# 09.04.2018 ob 15:43
Višek "telovadbe" v šoli je boj med dvema ognjema. Resne športne vzgoje pa ni. Mi smo včasih za izgubljanje časa igrali ta boj med dvema ognjema, danes dobijo oceno za to. Mene je skoraj kap, ko mi je hči povedala, da je dobila 5ko
..
krkuščekov
# 09.04.2018 ob 14:27
Če imajo sedaj v šoli naprimer 3 ure telovadbe tedensko, bodo zdaj imeli dve dodatni uri? In še prostorskih in finančnih pogojev ni.

Domača naloga pri telovadbi naj se uvede in je stvar rešena.
Kazalo