Brez urnika ne gre. Vzemimo si čas, če si ga nismo ta konec tedna, in poglejmo, kaj želimo v tem letu postaviti na prvo mesto: delo, družino, družbene, verske dejavnosti, počitek ... In kaj bomo temu podredili. Foto:
Brez urnika ne gre. Vzemimo si čas, če si ga nismo ta konec tedna, in poglejmo, kaj želimo v tem letu postaviti na prvo mesto: delo, družino, družbene, verske dejavnosti, počitek ... In kaj bomo temu podredili. Foto:

V poletnem soncu in dežju pa smo si nabirali novih fizičnih moči, duhovne pa v tišini božjega. Odkrivali smo, kar nam je v življenju dragoceno, pomembno, kar nam bo pomagalo ohranjati ravnotežje. Toliko lepih dobrih sklepov smo naredili. Zato si je tudi Bog vzel čas in sedmi dan počival (1 Mz 2,2). Tega ne smemo nikoli pozabiti!

Izgorelost je danes vse bolj razširjena poklicna bolezen, opozarja Svetovna zdravstvena organizacija. Do psihofizične in čustvene izčrpanosti nas pripelje predolgo in premočno izpostavljanje stresu. Ko doživljamo neprijetne situacije, se soočamo s strahom, tesnobo, jezo. Odreagiramo pa različno. Nekateri z odmikom, drugi z bojem, tretji z deloholizmom ...

Starši ste v novem šolskem letu najbolj obremenjeni. Poleg tega smo pod vplivom močne individualizacije, razosebljenja človeka in pritiskov, da nam dom ni več prioriteta, varnost, kraj, kjer smo mi sami. Dom se nam želi vzeti. Vzel pa se nam bo, če to sami dopustimo. Kako si bomo naredili urnik, da bomo ohranili psihofizično in duhovno ravnotežje do prihodnjega leta?

Brez urnika ne gre. Vzemimo si čas, če si ga nismo ta konec tedna, in poglejmo, kaj želimo v tem letu postaviti na prvo mesto: delo, družino, družbene, verske dejavnosti, počitek ... In kaj bomo temu podredili. Vsak dan naj bi si vzeli eno uro za počitek. Vsaj en konec tedna pa naj bi preživeli v drugem okolju. V Nemčiji najdemo na spletnih straneh tudi zelo zanimive oglase, ki nam pridejo prav pri sestavljanju obveznosti: "Dedek in babica iščeta nadomestne vnuke." Ali pa "Mlada družina išče nadomestnega dedka in babico." Številni osamljeni ljudje si želijo vnuke. Mlade preobremenjene družine pa dobre dedke in babice. Morda obstaja tudi pri nas že forum take medgeneracijske pomoči? Če ne, ga odprimo!

Seveda pa potrebujejo največ pomoči pri sestavljanju urnika otroci. Zaradi njih pa tudi starši, ki brez sodelovanja z učitelji ne bodo dobro korakali skozi leto. Pri tem bo dobrodošla knjiga Marka Juhanta in Sabine Levc Varuh otrokovih dolžnosti. Otrok mora dobiti od vas povratne informacije o svojem delu. Ob vas se uči pogovarjanja in reševanja problemov. Pomagajte mu izbrati le eno dejavnost, ob kateri pa naj vztraja vsaj nekaj mesecev. Pred vsem pa je zelo pomembna igra z vrstniki, med katero si bodo sami določili pravila, še več pa igra s starši. Časa za otroka naj nam ne bo nikoli žal! Ne pozabimo, da otrok zelo dobro pozna starše. Od malega jih preučuje in natanko ve, kaj mora reči in kakšen obraz mora pokazati, da stre srce očeta ali mame. Specialni pedagog za motnje vedenja in osebnosti Marko Juhat zato vam, staršem, še priporoča, da odprete ob začetku leta zvezek, v katerega zapisujete vse, kar dobrega vaš otrok naredi. Ob koncu leta se ne boste mogli načuditi, kakšnega čudovitega otroka imate! Nikar ga ne primerjajte s sosedovim ali celo s samim sabo!

Za nas, odrasle, je tako zelo pomembno, da si naredimo urnik, ki nam bo prinašal v vsakdanji kaos smisel, red in mir. V njem naj bo zapisan predvsem čas za medsebojni pogovor s sozakoncem in otroki in tudi počitek ter čas za nabiranje notranje duhovne moči. Preverjajmo pa ga le redno! 3000-letna modrost Izraelcev pa nam priporoča tudi Deset zapovedi. Mnogi ob tej besedi od jeze kar zamrznete. Toda, če pogledamo, da so nastale iz stiske ljudstva, ki je izšlo iz egiptovske sužnosti v obljubljeno deželo, so morda pametne tudi za nas v svetu, v katerem nas je strah, v katerem narašča kriminal, nepoštenost ... Saj si želimo, da bi se nam dobro godilo in da bi svobodno dihali zrak na sončni strani Alp! Povejte mi, kdo od vas si ni zastavil vprašanja: "Kako naj vozim to leto svojo barko, da bo moje življenje uspelo?" Uspevalo vam bo z vašo modrostjo in modrostjo prednikov. Naredite si urnik!