Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.0 od 23 glasov Ocenite to novico!
Ivo Milovanovič
Ivo Milovanovič že desetletja s svojim delom bogati delo RTV Slovenija. Foto: www.alesfevzer.com
Uroš Zorman
Uroš Zorman je bil dolga leta kapetan reprezentance. Foto: www.alesfevzer.com
VIDEO
Rokometaše čakata še dve...
VIDEO
Vujović: Vsi, ki nas želi...
VIDEO
Rokometaši so se iz Zreč...

Dodaj v

Vele(ne)mojstri ob odhodih!

Kolumna Iva Milovanoviča
6. januar 2017 ob 10:31
Ljubljana - MMC RTV SLO

Škof prvi, Škof tretji, Škof tako, Škof drugače. Ali pa: Zorman da, Zorman ne, Zorman svetovalec, Zorman v čakalnici. In še marsikaj drugega bi lahko zapisal.

Nehote se mi je po tem, ko sem vse to poslušal, bral, utrnila misel, da pravzaprav selektor Veselin Vujović in morda še kdo res ne ve, kaj bi počel z dolgoletnima reprezentantoma. V en glas je bilo nekoč slišati, da sta po Riu sklenila sijajno reprezentančno pot, potem pa kvalifikacije za evropsko prvenstvo in na koncu priprave za svetovno prvenstvo.

In začelo se tisto, česar slovenski rokomet res ne potrebuje. Nesporazum, no, lahko bi zapisal tudi drugače - vsaj ko gre za Gorazda Škofa. Vujović eno, Škof drugo in spet smo na dveh bregovih. Zakaj? Preprosto zato, ker nekdo noče prevzeti odgovornosti za končno odločitev! Kdo? Po mojem globokem prepričanju selektor. On in nihče drug, kajti trdno sem prepričan, da o tem ne odločajo predsednik, generalni sekretar, člani upravnega odbora ali člani strokovnega vodstva. In narobe bi bilo, če bi. Torej, odgovor je jasen. Zagotovo velja: predsednik je zadolžen za kadrovanje selektorja, selektor pa za igralce!

In kako, po svoje lahko, se je bilo tokrat odločiti, da Uroš Zorman in Gorazd Škof končata reprezentančno pot. Svoje sta opravila res fantastično, poslovila bi se z enim izmed vrhuncev reprezentančne kariere (beri: olimpijske igre), sama, poudarjam, sama sta racionalno napovedala slovo. In kar je zame še pomembneje od posameznikov: povsod po svetu zdaj razmišljajo o novih reprezentančnih generacijah, ki naj bi enega izmed svojih vrhuncev dosegle na olimpijskih igrah v Tokiu 2020. In tudi v naši reprezentanci smo na dobri poti, da dobimo po Borisu Deniču zdaj še Vujovićevo generacijo in preprosto ne gre drugače, da eni odidejo, drugi pridejo. Tako je v življenju in tako je tudi v rokometu. Tudi slovenskem.

In potem zakaj tako početje? Ne vem natančno. Lahko samo ugibam. Se morda kdo boji slabe uvrstitve na svetovnem prvenstvu v Franciji? Se morda kdo boji, da bo predsednik Franjo Bobinac posegel po kadrovskih spremembah? Ali pa gre morda za kaj drugega, česar jaz ne razumem?

Meni so vedno najbližje razmišljanja, da si je treba zastaviti velikopotezne cilje. Ali sta vrhunca nove generacije EP 2018 in morda SP 2019? Odgovor je odločen: ne! OI 2020? Spet odločen, vendar tokrat: da!

Torej nekaj manj kot štiri leta ima strokovno vodstvo moške rokometne reprezentance časa, da se pripravi na že četrti olimpijski nastop. Mimogrede, morda bodo takrat kolegi novinarji, ko bodo izbirali ekipo leta, le ugotovili, da je nastop na igrah (6. mesto) vedno in povsod več vreden od uvrstitve na igre. Da, žal pa je precej manj časa za pripravo strategije do 2020. Pol leta je že od olimpijskega Ria 2016 in dovolj je bilo časa za njeno pripravo. Pa je očitno nima. Kajti popolnoma logično bi bilo, če bi jo imelo, bi se seveda morali v razmišljanju kako do 2020 opredeliti, kako ravnati s starejšimi, kako in kdaj vključevati mlajše in tako naprej. In prepričan sem, da bi že zelo zgodaj v razmišljanjih naleteli na Zormana in Škofa. Odločali bi v miru, s hladno glavo, brez tekmovalnih pritiskov. Brez morebitnih nesporazumov. Reprezentanca je že v Franciji.

Seveda si želimo dobrih nastopov in prav bi bilo, da tokrat res pozabimo na Škofa in Zormana.
In še nekaj me že dolgo moti. Očitno se ne znamo brez nesporazumov posloviti od naših šampionk in šampionov. Najbolj svež je primer Tine Maze (verjamem, da bo kljub vsemu v soboto pod Pohorjem dan za spomin) in seveda v preteklosti še marsikakšno slovo, recimo tudi zlate nogometne reprezentance in številnih, v svetu še kako prepoznavnih, posameznikov.

Ali res ne znamo sesti skupaj in se dogovoriti? Očitno se ne zavedamo, da je vsako slovo zelo občutljivo in da je konec kariere kogar koli po eni strani stresno, po drugi pa vsem nam in še posebej odhajajočim ostane v takem ali drugačnem spominu. Tisti, ki ostajamo, hočemo ali ne, moramo poskrbeti, da je vsak konec kariere dostojen, če hočete lep, in da vsem ostane globoko zapisan tako v spomin kot v srce.

Ivo Milovanovič, TV Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
SLOBloodPatriot
# 06.01.2017 ob 10:54
Legenda ostaja legenda, smučarska kraljica ostaja smučarska kraljica, velemojster ostaja velemojster, Ivo ostaja Ivo! Tu ni nobenega dvoma!
cricka
# 06.01.2017 ob 11:22
Imam obcutek, da se tudi ti ivek ne zelis posloviti
Andershow8
# 06.01.2017 ob 10:51
Kolumna Iva Milovanoviča o rokometu. Jap leto 2017 se je uradno začelo...
erotoman
# 06.01.2017 ob 11:05
Če ne bo zmagovalca po 60 minutah, potem bomo spremljali podaljšek 2x5 minut. Če tudi takrat ne bomo imeli zmagovalca, potem še en podaljšek 2x5 minut. Če pa še takrat ne bo zmagovalca pa sledijo sedem metrovke.
Cini Minis
# 06.01.2017 ob 11:20
Pred tekmo sem govoril s hrvaškim selektorjem in je rekel da so se dobro pripravljali...
Angleži bodo igrali v belih majicah in modrih hlačkah, Ukrajinci pa v rumeni športni opremi...
Ja Nemci bodo zagotovo igrali do zadnjega sodnikovega žvižga...
Derepasko, Mijatović, Ilić, Doler, Oder, Mijatović, ... podaja do Deje Doler innnnnn ni gola...zapišimo 23 minuta...
45 minuta 2. polčasa naši vodijo za tri gole- ja sedaj že lahko odpiramo šampanjce...
Vedno ene in iste fore že celo kariero...Tu ni nobenega dvoma!
outsid3
# 06.01.2017 ob 11:01
Kdo bo v ekipi bo pa že Vujović odločil in ne novinarji?
gusztav
# 06.01.2017 ob 11:01
Ali pa gre morda za kaj drugega, kar jaz ne razumem?

Ivo Milovanovič že desetletja s svojim delom bogati delo RTV Slovenija... a še vedno ne zna uporabljati rodilnika.
Jurčič
# 06.01.2017 ob 10:53
in še prav ima!
Alorius
# 06.01.2017 ob 11:10
Komaj čakam sicer da si bomo zabeležili odhod Milovanoviča v pokoj :)
Zlobni genij
# 06.01.2017 ob 12:59
Ne razumem kaj Vujovic vidi v Skoku ? Ze na Olimpijskih igrah mu je dal priloznost pred Lesjakom, zdaj pa se pred Skofom. Ocitno ima fant trdo delovno etiko, oz. nekaj cesar jaz ne vidim in vidi samo selektor na treningih, kajti na tekmah se ni se nikoli pretirano izkazal z obrambami, kaj sele, da bi v kljucnih trenutkih z vec obrambami zapored odlocil zelo pomembno tekmo.

Glede kolumne: Vujovic je ze veckrat dokazal, da je mojster, in rokometno reprezentanco popeljal na Olimpijske igre skozi izjemno tezke kvalifikacije proti vedno neugodni reprezentanci Svedske in Spanije. Na samih Olimpijskih igrah pa izgubil dvoboj proti Nemcem in kasnejsim Olimpijskim prvakom Dancem. Ocitno dobro ve kaj dela in ne smemo pozabiti, da ima v podporo sijajen strokovni stab, ki skrbi za nase rokometase. Zakaj torej drezate tja kamor vam sploh ni treba in iscete iglo v kopici sena tam kjer je sploh ni ?
Dalton
# 06.01.2017 ob 11:36
Po moji uri je že čas, da se tudi Ivo poslovi. Ampak on še je kar zraven, tu ni nobenega dvoma!
Jožef Beujs +
# 06.01.2017 ob 15:43
lol, sem že upal da se sam vele(ne)mojster Ivo Milovanović poslavlja.
WAITAPU
# 06.01.2017 ob 11:24
Potrebno bo igrati disciplinirano v obrambi, tu ni nobenega dvoma!
LosAlamos
# 06.01.2017 ob 12:07
Sami športniki ne vedo kaj bi radi. Po večini pa bi za dolgoletne "zasluge" radi uživali razne ugodnosti in večno slavo do smrti.
claudio21
# 06.01.2017 ob 16:05
Ivek nehaj pit pa bo svet lepši :)))
urosh444
# 06.01.2017 ob 15:28
Koliko še Ivo? Do penzije namreč.
Supo
# 06.01.2017 ob 15:56
In kaj sedaj piskata španca?!
kiliboy
# 06.01.2017 ob 13:56
Ivo, naj bo čimprej penzija, potem pa te z veseljem povabim na pijačo ali dve. Vsakdo ima rok uporabe.
Rivaldo
# 06.01.2017 ob 12:00
Handerson podaja do Lemparda strel iiin Mimo vrat!
juve91
# 06.01.2017 ob 11:37
Selektor izbira in selektor določ kdo gre in kdo ne. Nima se kaj Škof zdaj pritoževat. Če ga ni uvrstil, ga ni uvrstil. Do teh zdrah pa pride zaradi dolgoletnih reprezentantov (kot Škof, Zorman, in še kater bi se našel), ki mislijo, da so zaradi dolgega staža nedotakljivi. Če ni pripravljen Škof, da bi bil prvi vratar, logično, da ne gre na SP, razen če je on milslil it malo na dopust v Francijo.
kramci
# 06.01.2017 ob 11:17
Tukaj tudi sam mislim, da je vseh teh zdrah kriv Vujovič. Ko sta Zorman in Škof rekla da se bosta upokojila, bi se morala in pika. Ne pa da bo Zorman sedaj nekaj pomagal v kvalifikacijah če bo potrebno, na SP ga nebo, skratka krnekaj.
Glede Škofa pa tudi. Najprej bi naj šel kot tretji vratar na SP oz. bi branil proti boljšim reprezentancam, potem že nebi šel zraven, potem bi bil prvi vratar.Odločil se je edino pravilno, da nebo šel zraven,ker da igraš 15 let za reprezentanco, potem pa si takole delajo norca iz tebe pa tudi ne gre. Vujovič sam neve kaj bi rad pomoje. Lahko bi se čisto lepo zmenli. Škoda.
Na koncu pa upam da to nebo kaj vplivalo ne vse ostale reprezentante in njihove igre.
Tuemsi
# 06.01.2017 ob 18:22
Prosim za obrazložitev, zakaj ne smem podati mnenja o g.Milovanoviću oz zakaj ste mi zbrisali komentar!
Benten
# 06.01.2017 ob 17:24
Ne vem natančno. Lahko samo ugibam.

Ivotov modus operandi in komentatorski stil.
imlakar4
# 09.01.2017 ob 19:32
Živimo v takšnih časih, da se mora staro umikati novemu in to brez pretiranega izkazovanja časti tistim, ki odhajajo. Športu so veliko dali in od njega tudi veliko dobili.
smukač
# 09.01.2017 ob 13:46
Čeprav naj i bil Ivo ekspert za rokomet že leta ugotavljam, vsaj za rokomet, ki ga dobro poznam, da ne pozna niti pravil, upam na novega mladega dobrega komentatorja.
Kotnik90
# 06.01.2017 ob 19:42
Po moji uri, si ta nemojster v odhodu, ti. O tem ni nobenega dvoma.
anze82
# 06.01.2017 ob 17:13
po moji uri bi moral biti ivo že v penzijii...

zorman in škof pa takole.kar se mene tiče naj igrajo najboljši,če so to mladinci ali pa veterani.oba,če sta na nivoju sta lahko top,sta pa bila večkrat videno v ključnih momentih tudi zanič. in tako je bilo tudi v riu proti dancem,ko škof ne bi ujel niti lubenice,zorman pa je podajal v prazno...

zaradi zormana se je reprezentančno uničilo staša skubeta. vujo ve, kaj dela,sicer bo pa on prvi odgovarjal za neuspeh.

6.mesto iz ria in polom v odločilni tekmi proti dancem ne more biti kos veličastnemu podvigu risov v minsku.s tem da doma niti resnega hokejskega kluba nimamo.pa če se ivo na glavo postaviš..
Zlobni genij
# 06.01.2017 ob 14:35
@pajadeja: Morda ze res, ampak Prostovi mami je ni para. ; )
Lovec
# 06.01.2017 ob 12:52
Pa poleg ostalih novinarjev še alfa novinar Nogometa in rokometa nekaj pristavi, kjer se bere kot, da se čudi, med vrsticami pa sporočilo naročnika.

seveda v preteklosti še marsikakšno slovo, recimo tudi zlate nogometne reprezentance

Kakšna zlata nogometna reprezentanca, vse preostale moštvene reprezentance so dosegle več kot nogometna ( vse ostale so se uvrstile v nadaljne boje ). Ivo minila so leta mitov, no saj upam, da je tako.
aneli
# 10.01.2017 ob 09:26
Ne razumem teh fantov.Ja pa saj je jasno da enkrat je treba dat prostor mlajšim.Odlika vsakega športnika je med drugim tudi to,da se zaveda svoje minjljivosti in da se športno poslovi od nekega poglavja v svoji karieri.Kaj zdaj jamra Škof,pa prvi vratar pa tretji...bi mu krona z glave padla,če bi bil tretji?A ne bi raje to svojo krono rajši malo "posodil" komu od kolegov vratarjev v reprezentanci in jim pomagal z nasveti? Le ti še vedno ne bi bili lastniki te njegove krone,bi mu pa bili sigurno zelo hvaležni.Tako pa se producira ena sam foušija in jamranje..daj Gorazd prosim...
jakosol
# 06.01.2017 ob 16:15
Zbrke, o tem ni nobenega dvoma.
libby
# 06.01.2017 ob 15:46
Lepo, da ste popravili množico napak in napravili neberljive odlomke berljive.
Namig: vedno storite to pred objavo besedila.
-----
Milovanović ima prav, ko pravi Tisti, ki ostajamo, hočemo ali ne, moramo poskrbeti, da je vsak konec kariere dostojen, če hočete lep, in da vsem ostane globoko zapisan tako v spomin kot v srce., ne sme se pa pozabiti, da so za skrb za "lep" spomin (in še pomembneje, za "lepo" celo kariero) odgovorne vse strani in vsak posameznik - od športnika, trenerja, novinarja do navijača.
marcelinho90
# 06.01.2017 ob 15:33
IVO in STARE legende. Pa rečite kar hočete.
goridolinaokoli
# 06.01.2017 ob 15:27
A kdo ve, če bo kje prenos tekme danes?
pajadeja
# 06.01.2017 ob 15:22
Zdaj sem prebral na Sportalu intervju s Škofom. Pa to ni res, tip je hotu bit tretji, Vujo pa je hotel, da bi bil prvi. In se je užalu. in si ne bo dovolil tega po skoraj 200 tekmah (na katerih je zbral okoli 7 obramb vse skupaj). Pozabu je povedat "po tonah in tonah zastonj čevapov in hektolitrov vina. keri pacijent.
Bivši uporabnik
# 06.01.2017 ob 14:30
Eni slovenski športni novinarji so res za v posmeh...kot da bi bili čisti laiki. Tak občutek še posebi dobim, ko poslušam Stareta, ko komentira smučarske skoke...
pinkfranc
# 06.01.2017 ob 11:33
ah Ivek, krivcem, tisti ki to kuhajo, zakuhajo, jim je tale članek samo en blablabla ... hebe se jim po domače. Razen če bi jim res kdo porezal krila, onemogočil interese ... to pa vemo, da se ne bo zgodilo. Vse kar bo, je, da imamo forumaši spet kost za glodat. Pojutrišnjem že pozabljeno. Bo že kakšna nova na voljo.
Zoro27
# 09.01.2017 ob 15:51
Se kdo kdaj vpraša, da so za večino "sporov" krivi novinarji in njihova interpretacija?
janko luzar
# 06.01.2017 ob 19:29
Se strinjam, da je nedopustno, da z dvema takšnima legendama kot sta Zorman in Škof, ki sta verjetno naša najboljša rokometaša zadnjega desetletja, delamo na tak način. Enostavno bi moral Vujovič tako Zormanu kot Škofu na 4 oči reči, da bo dal priložnost mlajšim, ki jih ne manjka. Tako bi lahko Zorman in Škof nato sama objavila konec reprezentančne kariere. Kasneje bi se seveda določilo še primerno poslovilno tekmo.

Se pa ne strinjam z Ivom, da moramo gledati samo na olimpijske igre in 'pozabiti' na EP 2018 in SP 2019. Nenazadnje je evropsko prvenstvo veliko močnejše tekmovanje kot olimpijske, kjer je približno 6-7 močnih ekip. Tudi sistem tekmovanja na EP (skupinski del do polfinala) je takšen, da je prvak res tisti najboljši. Na SP in OI lahko v izločilnih bojih z eno tekmo narediš senzacijo ali katastrofo, na EP pa to enostavno ne gre. Sicer pa je vedno treba iti na vsako prvenstvo na polno.

Pa srečno našim fantom v Franciji. Sam bi bil zadovoljen s četrtfinalom. Kar bo manj bo razočaranje, kar bo več pa bo fantastično. Sploh glede na težave s kvalitetnim levim zunanjim zaradi katerega zadnja leta igramo tudi s po dvema organizatorjema igre.
Lesinar
# 06.01.2017 ob 15:12
Ivo ti bi tudi lahko bil velemojster ob odhodu, lepo bi rekel bobu bob in dal priložnost mlajšim, tu ni nobenega dvoma
pajadeja
# 06.01.2017 ob 14:14
zlobni genij, boljši golman od lesjaka je Skokova mama, od škofa pa Skokova stara mama.
pajadeja
# 07.01.2017 ob 14:42
Zakaj pa sta ta dva kekca legendi???? Kaj pa je Slovenija dosegla s tem njihovim privatnim projektom od 2004 naprej? Zorman je sicer na klubskem nivoju nekaj dosegel ampak izključno zase, škof pa popolnoma nič. Biti državni prvak s Celjem in Zagrebom pa res ni ne vem kakšen osebni presežek. Je pa po njihovi zaslugi kar nekaj slovenskih igralcev in vratarjev imelo slabšo kariero kot bi jo mogoče lahko imelo brez teh "legend".
zarman
# 06.01.2017 ob 14:43
...kar pa se Tine tiče. Upam, da bodo soboto pod Pohorjem smučarski navdušenci vrnili Tini ves njen "spoštljiv odnos" do njih z dolgimi in glasnimi žvižgi. Ona je tekmovala izključno zase in za denar in naj tako tudi ostane.
Janezski
# 06.01.2017 ob 11:31
Meni Vujović ni bil in ni dober selektor.

Kar se tiče kolobocije okoli Škofa - glede na njune izjave, eden izmed njiju očitno laže.
a-dee-jay
# 06.01.2017 ob 15:28
Nekateri se tukaj delate norca iz Ivota, ampak dejstvo je, da je neprimerljivo bolj zanimiv kot pa kakšni mladi komentatorji na Športklubu in Šport TV-ju. Slednje mi je res težko poslušati. Nobenih pravih informacij ne dajejo, nobene energije v tekmo..Ivo mi je neprimerljivo bolj zanimiv.
Svetovno prvenstvo v rokometu ...
link
Vujović stavi na preizkušena imena
5
14. marec 2018 ob 17:21 Selektor slovenske moške rokometne reprezentance Veselin Vujović je objavil spisek rokometašev, na katere računa na dveh pripravljalnih tekmah proti Belorusiji na začetku aprila.
Več novic ...
Ivo Milovanovič
link
Primer Kampl: Reprezentanca je nekaj več
104
31. avgust 2017 ob 08:01 Mene novica o ravnanju Kevina Kampla ni presenetila. Je pa res, da je nisem pričakoval v tem trenutku.
Več novic ...
Kolumne
link
Imamo politikante ali državnike?
7
18. julij 2018 ob 12:30 Matej Tonin se je vsaj štirinajst dni pogajal za vstop v koalicijo. Potem ko je dosegel domala vse, je od pogajanj odstopil. Na prvi pogled se to zdi zelo neodgovorno, skrajno neodgovorno.
Več novic ...
Kazalo