Foto:
Foto:
Na otvoritvi prireditve BIO je bilo veliko mladih oblikovalcev in ljubiteljev kakovostnega oblikovanja.
Grad Fužine je bil do poznih ur poln radovednih obiskovalcev.
V pogovor o razstavljenih predmetih sta se zapletla tudi Maja in Zoran Kržišnik, oba strokovnjaka za oblikovanje.
Ministrica Andreja Rihter v pogovoru z arhitektko Majo Demšar, ki je bila odgovorna za letošnjo postavitev bienala.
Z zanimanjem si je razstavo ogledoval tudi profesor Stane Bernik iz Akademije za likovno umetnost, ki je tudi predsednik posvetovalne 
(strokovno-programske) komisije Umetniške zbirke Nove Ljubljanske banke. BIO v svoji 40-letni zgodovini brez njegovega sodelovanja prav gotovo ne bi dosegel tako prepoznavnega mesta, kot ga je.

V Ljubljani se je začel , pred njegovim začetkom pa so se iz Arhitekturnega muzeja Ljubljana oglašale Anja Zorko, Barbara Strnad, Cvetka Požar in Špela Šubic.

10. september 2004

Naša nova pomočnica direktorja je sklenila, da v finančnem stanju, v kakršnem je naša ustanova, ne dovoli začeti priprav na razstavo, dokler nima zagotovljenih sredstev za njeno izvedbo. Pohvalno. Načelno. Za tiste, ki delamo na določenem projektu, pa to pomeni čakanje v negotovosti in strah, da bo stvar odobrena prepozno.
In je bila odobrena, prepozno. Vse se odvija v zadnjem možnem trenutku z bliskovito naglico. Na srečo smo v dobi negotovosti imeli čas načrtovati. Zdaj smo vsi operativci. Živci so ves čas na nitki, ki jo strga novica o oblikovalcu, ki se je odločil, da ne bo poslal izdelka, čeprav ga je prijavil in je seveda uvrščen v katalog. Barbara v tekoči italijanščini prijazno opozori italijansko vzhajajočo zvezdo o zavezi, ki jo je sklenil s prijavnico ...

11. september 2004

...baje je stol dostavil danes osebno. Žal ni edini zamudnik. V katalogu bo več izdelkov kot na razstavi v fužinskem gradu. A, Fužine! Se vam zdijo Fužine daleč? Potem ste gotovo iz Ljubljane. Samo Ljubljančani namreč vihajo nos nad Fužinami. In to taisti, ki jim ni problem v času arhitekturnega ali likovnega bienala Benetk prepešačiti vse mostičke, da ne govorim o kilometrih, ki jih naredijo po razstavi. Grad na Fužinah obiskujejo predvsem tujci, v zadnjem času, ko je nova gostinka na dvorišče postavila mize, pa se tu ustavljajo tudi okoliški sprehajalci.
Za skupen cilj smo si zastavili iz gradu narediti prijetno shajališče sprehajalcev, kolesarjev in tistih, ki pridejo z avtobusom ali avtom, pa naj bo njihov cilj razstava ali samo kava. Do tja vozi dvajsetka, za gradom je parkirišče.

14. september 2004

Žirija je bila zelo raznolika, vendar pri delu usklajena. Nagrade so nas presenetile. Otvoritve spremljevalnih prireditev se prepletajo s pripravami na novinarsko konferenco, našo otvoritev in podelitev nagrad. Sočasno skrbimo za člane žirije, novinarji želijo izvedeti vse pred konferenco in po njej. Kot da bi konferenca služila govornikom! Vsi hkrati bi radi tudi slike nagrajencev, pa še vsak pokrovitelj bi rad zastavo na najvidnejšem mestu. Uf!

15.september 2004

Dež je zdržal v oblaku nad nami! Otvoritev je bila v govorniškem delu nekoliko predolga, skladno s predvolilnim časom. Čompe so v trenutku spremenile vzdušje. S »turistično« je Janez Škof užgal in nas vse pripravil do smeha, krohota do solz!