K igranju spada tudi znanje besedila na pamet. Foto: Pionirski dom
K igranju spada tudi znanje besedila na pamet. Foto: Pionirski dom
Skupinska improvizacija
Ob improvizaciji se rojevajo zanimive ideje. Foto: Pionirski dom
4. otroški festival gledaliških sanj
Otroci presenečajo ... Foto: Pionirski dom
Hote ali nehote so danes otroci s svojimi uprizoritvami opozorili na pozitivno sprejemanje gledališča kot zanimivega dejavnika družbene realnosti. Foto: Pionirski dom

O dogajanju in zakulisju 4. festivala, na katerem se predstavljajo skupine iz vse Slovenije, nam dnevnik pišeta organizatorka otroških prireditev Vesna Tripković Jovanović in predsednik žirije Gregor Jagodic.

1. april 2006
Pionirski dom, Center za kulturo mladih, je javni zavod na področju kulture in vodilna institucija na področju zunajšolskih dejavnosti. Težko najdemo dejavnost, ki je v Pionirskem domu ne izvajamo. Začelo se je davnega leta 1955, ko smo vpisali prve tečajnike tujih jezikov, kasneje pa so se jim pridružili tudi tečajniki kulturnoustvarjalnih dejavnosti. Angleščina, nemščina, francoščina, italijanščina in španščina so jeziki, ki jih spoznavajo otroci že od 5. leta naprej. Osnovno vodilo je pri otroku vzbuditi motivacijo in pozitivni odnos do učenja tujega jezika, predstaviti osnove kulturnega ozadja jezika in razvijati spretnosti poslušanja in komuniciranja.

Vsak nov tečajnik je razporejen v ustrezno skupino glede na starost in predznanje. V redne učne programe so vključene tudi priprave na mednarodne izpite in preizkuse znanja. Namen preizkusov je otrokom ponuditi zanimivo in pozitivno izpitno preizkušnjo, razviti čim bolj sproščen odnos do zunanjih in mednarodnih izpitov ter učence spodbuditi za nadaljnje učenje.

Kulturno-ustvarjalni oddelek ponuja možnost izražanja na področju glasbe, gledališča, slikarstva, kiparstva, fotografije, videa in filma. Za najmlajše poskrbi Muca Copatarica s svojimi ustvarjalnimi uricami, pri Črkariji osvojijo osnove branja in pisanja pred vstopom v šolo, Raziskovalci pa odkrivajo svet narave, naravnih pojavov in njihovih zakonitosti. Otroci in mladostniki pri ustvarjanju odkrivajo in razvijajo svoje talente, spoznavajo prijatelje z enakimi interesi, majhne skupine pa pedagogom omogočajo, da vsakega udeleženca obravnavajo individualno in ga motivirajo skladno z njegovimi sposobnostmi.

Seveda pa se v Pionirskem domu dogaja še marsikaj – prihajajoči teden na primer – bo potekal že četrti gledališki festival otroških sanj. Nastal je na pobudo gledališke pedagoginje Bjanke Mihočka, ki uspešno vodi nadobudne mlade igralce Pionirskega doma, nekateri med njimi so tudi lanskoletni zmagovalci v šolski Improligi – Pioniromani. Namen festivala je predvsem enkrat v letu združiti osnovnošolske dramske skupine, mladim dramskim ustvarjalcem ponuditi možnost da se predstavijo tudi svojim vrstnikom, prijateljem in vsem, ki jih gledališče zanima in bogati. Tako se tudi mentorji spoznavajo in izmenjajo izkušnje.

Od 3. aprila 2006 do 6. aprila 2006 se bodo vsak dan predstavile štiri skupine, in to na pravem gledališkem odru – v Slovenskem mladinskem gledališču. Ocenjevala jih bo tudi strokovna žirija, ki bo 7. aprila podelila nagrade za najboljšo predstavo na razredni in predmetni stopnji, najbolj izvirno predstavo, najboljšo kostumsko, glasbeno in scensko opremo, izbrali pa bodo 10 najbolj obetavnih igralcev.

Vabljeni!
Vesna Tripković Jovanović
Organizator kulturnih dejavnosti v Pionirskem domu


3. april 2006
Za nami je prvi dan 4. otroškega festivala gledaliških sanj, ki ga organizira Pionirski dom – center za kulturo mladih v Slovenskem mladinskem gledališču. Danes so se predstavile nadvse zanimive gledališke skupine. Prvi so nas danes zjutraj nežno predramili igralci dramskega krožka OŠ Oskarja Kovačiča z nam vsem dobro znano gledališko priredbo Zvezdice zaspanke Frana Milčinskega. Gozdi teater z OŠ Trnovo so uprizorili pestro predstavo z naslovom Tri gozdne (Zakaj je smreka tudi pozimi zelena, Zakaj mačka ne mara miši in Zakaj so mravlje Kruljave). Presenečenje je nato sledilo s slovenskega gorenjskega predela, kjer so najprej nastopili otroci Kulturno-prosvetnega društva Josipa Lavtižarja iz Kranjske Gore, ki so gledalce prepričali s predstavo Enkolsa, nato pa so navduševali tudi nadobudni igralci z OŠ 16. decembra Mojstrana z avtorsko predstavo, z gledališko tehniko improvizacijske lepljenke, kjer so predstavili utrinke aktualnega pubertetniškega življenja s pomenljivim naslovom Nora leta, fantje in dekleta. Vsi nastopajoči igralci, drugi sodelujoči in njihovi mentorji si zaslužijo pohvalo.

Predstave, ki so za obiskovalce brezplačne, namenjene predvsem vrtcem in vsem razredom osnovne šole, so vedno zadovoljile polno dvorano obiskovalcev, kar tudi dokazuje to, da so vse predstave prejele bučni aplavz. Iz nasmejanih oči tako večjih in malo manjših gledalcev je zasijala iskrica veselja in sreče. Pionirski dom – center za kulturo mladih že četrto leto zapored omogoča srečanje mladih perspektivnih igralcev in njihovih mentorjev, kjer se ne le sklepajo nova poznanstva in prijateljstva, temveč se izmenjujejo tudi bogate gledališke izkušnje in ideje.

Gregor Jagodic

4. april 2006

OTROCI IMAJO RADI GELDALIŠČE
Danes je za nami drugi dan 4. otroškega festivala gledaliških sanj, ki ga organizira Pionirski dom – center za kulturo mladih v Slovenskem mladinskem gledališču. Predstave, ki so se danes zvrstile, so prav tako izkazale veliko truda v vseh pogledih (režijsko, igralsko, scensko, kostumsko, glasbeno) in predvsem zanimanje za gledališče tako nadobudnih otrok kakor tudi drugih sodelavcev ter njihovih mentorjev. Upamo le, da njihovo navdušenje nad gledališčem in scensko umetnostjo ne bo splahnelo, še več, želimo si, da bi tudi vlada s svojimi programi podkrepila tovrstno dejavnost in njihovo ljubezen. Hote ali nehote so danes otroci s svojimi uprizoritvami opozorili na pozitivno sprejemanje gledališča kot zanimivega dejavnika družbene realnosti.

Salon Ekspon je s svojim družbeno aktualnim besedilom Jane Kolarič v izvedbi OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični prepričal gledalce kakor tudi nastopajoče, saj smo se vsi nasmejali. Tudi Dolenjska je danes lepo pokazala svoje skrite gledališke talente. Da nismo obšli slovenske čudovite pripovedke o Kekcu, so nam z istoimensko predstavo na besedilo Aleša Čara prepričljivo pričarali mladi igralci iz OŠ Staneta Žagarja iz Kranja. Gorenjski predel čudovite Slovenije je tako iz svojih logov priklical kar pravega Kekca. Prav tako nas niso ravnodušne pustili ustvarjalci zanimive predstave po Andersenovi pravljici v priredbi Tanje Viher Kakor napravi stari, je zmerom prav s preudarjeno uporabo senčnega gledališča s štajerskega konca OŠ Glazije iz Celja. Kdo je napravil Vidku srajčico Borisa A. Novaka je bila nežna predstava razrednih učencev OŠ Nove Fužine, ki je vsebovala zanimivo scensko zamisel čarobnosti otroškega odra. Današnji dan je bučno odprla avtorsko prirejena predstava vsem znane Sneguljčice z naslovom Sneguljčica in sedem palčic s tehtnim vnosom scenske podobe, glasbene podlage in atraktivno igro učencev predmetne stopnje.














Danes, kakor tudi včeraj, je vse predstave spremljala polna dvorana mladih gledalcev iz vse Slovenije, ki so vsem predstavam naklonili zaslužen aplavz.

5. april 2006

OTROCI SO SREČNI
Za nami je tretji dan 4. otroškega festivala gledaliških sanj, ki ga organizira Pionirski dom – center za kulturo mladih v Slovenskem mladinskem gledališču. Dvorana tudi danes ni dopustila praznega sedeža, saj je bil naval mlajših in starejših obiskovalcev izjemen na vseh današnjih predstavah, ki so si tudi danes zaslužile izjemno pohvalo. Otroci so z vseh predstav odhajali srečni, razbremenjeni in navdušeni. Vendar ne samo obiskovalci. Tudi nastopajoči otroci so bili veseli igranja na velikem odru poklicnega gledališča, ki postaja premajhen za tovrstne radosti. Drugi sodelujoči in njihovi mentorji pa upravičeno ponosni.

Zjutraj nas je v pravljično deželo polnih čarobnih gledaliških iluzij s preudarnimi gledališkimi izraznimi sredstvi (lutk, cirkuških elemntov,) popeljal Zavod za gluhe in naglušne s predstavo Sneguljčica, šest palčkov in palčica s presenetljivo scensko in kostumografsko zamislijo. Dokazali so, da jim gledališki prostor in oder ni neznanka, saj so spretno izkoristili njegove prednosti. Zelo zabavna sta se izkazala tudi Pevsko tekmovanje zajcev na Goljavi ter predstava Belka in Bernard – mišja detektiva. Obe predstavi prihajata iz OŠ Šentvid, kjer je bilo tudi tukaj opaziti visok vložek v kostumografijo in scenografijo, ki je povsem prepričala obiskovalce. Čarobno in domiselno je bila prikazana Luna skupaj z iskrimi zvezdicami v predstavi Luna gre na pot učencev OŠ Vodice. Skrivnost stolpnice 3 Marjana Marinca je predstava gledališke skupine Malo za šalo, malo zares OŠ Nove Fužine, ki nas je s svojo igrivostjo in pretanjenostjo popeljala na svojevrsten način. Kot zadnji so danes nastopili gledališki navdušenci iz OŠ Tabor Logatec, ki so uprizorili zabavno igro Kaj iščemo? Bojane Levinger. Predstava je ponudila obilo elementov, kateri so izkazali zanimanje otrok po gledališkem ustvarjanju. Odlične ideje so bile lepo prepoznavne pod zamišljenim scenografskim, koreografskim, svetlobnim in glasbenim čarom.
Pionirski dom – center za kulturo mladih je upravičeno center za kulturo mladih. Otroci so srečni in v svojem zanosu so brezskrbno izrazili ljubezen do gledališča, njegovo čarobnost, vsemogočnost in razsprostranost. Ampak, ravno to je gledališče. Otroci, bodite v gledališču. Bodite še naprej srečni.

6. april 2006

ŠIRINA OTROŠKEGA FESTIVALA GLEDALIŠKIH SANJ
Danes je bil zadnji tekmovalni dan 4. otroškega festivala gledaliških sanj, ki ga organizira Pionirski dom – center za kulturo mladih v Slovenskem mladinskem gledališču. Jutri bo žirija razglasila rezultate tekmovalnega dela festivala in kakor smo se lahko prepričali tudi danes, bo delo režije izredno težka. Težko bo ločiti najboljše od izredno odlično pripravljenih predstav. Vsak igralec ali mentor, ki se je v teh dneh prelevil v gledalca, se je lahko ne le zaužil obilo gledališkega navdiha, temveč tudi dobil nov pogled v gledališko umetnost, ter tako pridobil kako dragoceno izkušnjo, zamisel in novo pobudo za svoje delo.
Opazimo lahko, da se zanimanje za tovrstno umetnost povečuje, tudi pri otrocih, kar pa je še najbolj razveseljivo. Kakor je znano, visoka umetnost, kamor spada tudi gledališče, ni stvar trenutne politične participacije skozi prizmo demokracije, temveč dejavnost, ki jo vsaka razsvetljena vlada podpira in neguje v njenem svobodnem duhu.
Danes smo bili priča igri več odlično pripravljenih vlog mladih igralcev ter ostalih gledaliških elementov. S svojimi aplavzi so danes otroci najprej pohvalili domiselno in režijsko hudomušno zastavljeno igro Vike Grobovšek Noč, ko je posijalo sonce OŠ Trebnje. Predstava je priklicala na oder marsovce, ki so imeli posebne moči spreminjanja časa in prostora. Razredni igralci OŠ Maksa Pečarja so prikazali lepo glasbeno pravljico Lakota je najboljši kuhar z domiselno gledališko postavitvijo. Naslednja predstava je bila OŠ Notranje Gorice, ki je občinstvo prepričala v pravljični svet škratkov s predstavo Svetlane Makarovič Škrat Kuzma dobi nagrado. Kot zadnji so danes prikazali sanjski svet Petra Pana, kot so ga videli sami ustvarjalci - mladi slovenski učenci iz OŠ Maksa Pečarja in to kar v odlični angleščini. Predstava je ponudila krasne režijske domislice in smiselnost otrok za gledališki jezik. S tem festival opozarja na svojo razsežnost, da tudi tuje govorečim dramskim igram omogoči predstavitev.
Kot rečeno bo imela žirija resnično težko vlogo. Vsi nastopajoči so zmagovalci, že samo za to, ker so sodelovali s svojimi prijetnimi predstavami. Več o odločitvah žirije pa jutri.

Gregor Jagodic

Se nadaljuje.