Banksy je Newyorčanom napovedal, da jim pripravlja mesec dni trajajočo razstavo. Foto: banksyny.com
Banksy je Newyorčanom napovedal, da jim pripravlja mesec dni trajajočo razstavo. Foto: banksyny.com
Banksy
Grafit, ki ga je Banksy predstavil 2. oktobra. Foto: banksyny.com
Banksy
Banksyjeva umetnina tretjega oktobrskega dne. Foto: banksyny.com

Kmalu za tem, ko je Banksy napovedal mesečno rezidenco na newyorških ulicah in prikazal prvo stvaritev, je neznanec načečkal lasten dodatek, na pomoč pa je britanskemu umetniku priskočil kolektiv iz Queensa Smart Crew. Banksy je ob znak s prečrtano podobo razpršilca in pripisom, ki grafite označuje za kriminalno dejanje, narisal dva dečka, ki skušata doseči razpršilo. Potem ko je nekdo odstranil tablo s prepovedjo grafitiranja, so člani Smart Crew to zamenjali s podobnim znakom, le da so pločevinko razpršila zamenjali z lastnim simbolom in dopisali 'ulična umetnost je kriminal'.
Razvpiti britanski umetnik je svoj prvi newyorški grafit ustvaril na ulici Kitajske četrti. Upodobitev je pospremil s telefonsko številko, ključem do avdiovodnika, ki je klicatelja pozdravil na spodnjem Manhattnu. "Pred vami je Banksyjeva umetnina. Morda tudi ne, saj je verjetno že prebeljena." Njegove slutnje so se uresničile, saj je po prvem pripisu in dodatku kolektiva iz Queensa nekdo, ki verjetno že nekaj časa ni preveril cene na likovnih dražbah, delo brezbrižno prebarval.
Šlo je za značilnega Banksyja z otroškima figurama, simboloma otroštva in nedolžnosti, ter znakom, ki predstavlja prepoved družbe. V sredo je bil odkrit drug umetnikov prispevek New Yorku. Figuraliko je tokrat zamenjal s črkami in na zahodnem Manhattnu zapisal: "Tak je moj newyorški naglas." Ob zapis pa v drugačni pisavi na drobno pripisal: "... drugače pišem tako".
Bolje zunaj kot znotraj
Enomesečni projekt nosi naslov Better Out Than In (Bolje zunaj kot znotraj), s čimer umetnik izhaja iz besed slavnega Paula Cézanna o tem, kako slike, ki so ustvarjene v ateljeju, torej v notranjosti, nikoli ne bodo tako kakovostne kot tiste, ki so naslikane na prostem.
Trije grafiti v treh dneh
Atribucije Banksyjevih del so običajno dokončne, ko jih umetnik objavi na svoji spletni strani. Ob newyorškem projektu je to pospremil še z računom na Instagramu (pod imenom banksyny), ki mu je v pičlih 24 urah začelo slediti 8.000 ljudi, zdaj jih je že krepko več kot 25.000. Pred nekaj urami je svoje sledilce obvestil o novem grafitu s silhueto hidranta, na katerega se je odločil olajšati pes, prvi pa ob tem razmišlja "s teboj sem popoln".