Kranjski župan Mohor Bogataj zavrača očitke o političnih interesih pri odločitvi mestnega sveta o ponovnem razpisu za imenovanje direktorja Prešernovega gledališča Kranj. Foto: RTV SLO
Kranjski župan Mohor Bogataj zavrača očitke o političnih interesih pri odločitvi mestnega sveta o ponovnem razpisu za imenovanje direktorja Prešernovega gledališča Kranj. Foto: RTV SLO
Ivana Djilas
Režiserka Ivana Djilas je konec februarja zapisala, da razume odločitev kranjskih mestnih svetnikov o ponovitvi razpisa za mesto direktorja Prešernovega gledališča Kranj kot nezaupnico, zato ne namerava znova kandidirati. Foto: MMC RTV SLO

Mohor Bogataj obžaluje, "da se je imenovanje direktorja oziroma direktorice Prešernovega gledališča Kranj zapletlo do te mere, da se morajo pogovarjati prek medijev". Kot je še zapisal v izjavi za javnost, ne pomni, da bi bilo ob kateri drugi zadevi, ki se tiče kranjske občine, prelitega toliko črnila kot tokrat, zato se mu poraja misel, da ima zadeva še kakšna druga, trenutno njemu neznana politična ozadja.
Župan se je z izjavo odzval na buren medijski odziv zaposlenih v gledališču, stanovskih organizacij in ministrstva za kulturo na odločitev kranjskega mestnega sveta, ki je na seji 16. februarja odločil, da po sklepu Upravnega sodišča RS o ponovnem imenovanju direktorja Prešernovega gledališča Kranj ne imenuje nobenega izmed dveh kandidatov, ki sta se prijavila na razpis, in da se opravi nov razpis za direktorja.
Bogataj pojasnjuje, da si z mestnim svetom prizadevajo, da bi gledališče dobilo strokovnega direktorja, ki ima razvojno vizijo te ustanove, in nikakor ne političnega, kot je bilo mogoče zaslediti v nekaterih medijih. "Vendar je postopek imenovanja tak, da o tem odloča mestni svet," še dodaja.
Pri pripravi gradiva za omenjeno sejo je župan predhodno proučil mnenja svetniških skupin koalicije in opozicije. Po njegovem mnenju je bilo videti, da bo politični vpliv še najmanjši in odločitev v največji možni meri nevtralna, če se razpis ponovi, za čas imenovanja pa za nemoteno delovanje gledališča imenuje vršilca dolžnosti direktorja.
Ponovni razpis po koncu sezone
Kot nadaljuje, je temu sledil predlog sklepov. Tako je v omenjeni zadevi, spoštujoč sodbo upravnega sodišča, pri ponovni odločitvi o imenovanju direktorja gledališča potrdil tudi mestni svet. Odločitev sveta je legitimna in ji kot župan nima pravice oporekati, pravi. To je te dni razložil tudi zaposlenim v gledališču, ki so tudi predlagali, da se ponovni razpis opravi po koncu letošnje gledališke sezone.