V korist kakovostnega nadaljevanja dela Prešernovega gledališča Kranj, ki s svojo produkcijo in Tednom slovenske drame bistveno prispeva k celostni podobi slovenske uprizoritvene umetnosti, na ministrstvu pričakujejo, da se bodo  zapleti z imenovanjem vodstva gledališča čim prej končali, in to samo na podlagi strokovnih presoj. Foto: MMC RTV SLO
V korist kakovostnega nadaljevanja dela Prešernovega gledališča Kranj, ki s svojo produkcijo in Tednom slovenske drame bistveno prispeva k celostni podobi slovenske uprizoritvene umetnosti, na ministrstvu pričakujejo, da se bodo zapleti z imenovanjem vodstva gledališča čim prej končali, in to samo na podlagi strokovnih presoj. Foto: MMC RTV SLO

Z ministrstva so tudi sporočili, da kot sofinancer programa kranjskega gledališča spremljajo "zaplete in nerazumnosti, ki se dogajajo v gledališču". Poleg tega tudi pričakujejo in verjamejo, da ustanovitelj oz. Mestna občina Kranj pri imenovanju direktorja javnega zavoda v korist uspešnemu delovanju zavoda v ospredje postavlja strokovnost direktorja in njegovo strategijo delovanja javnega zavoda. Prepričani so, da le merilo strokovnosti lahko odloča pri imenovanju vodilnih kadrov in ne druga merila, kot je politično ali to, od kod nekdo izvira.

Ministrstvo verjame v reference Djilasove
Edino merilo, ki mu na ministrstvu za kulturo sledijo, je zagotavljanje odgovornih, spoštovanih, sposobnih, vizionarskih in prebojnih ljudi, ki tako tudi vodijo javne ustanove. Na ministrstvu o referencah Ivane Djilas, ki se je kot producentka (po vodstveni plati) in kot umetnica (po strokovni, umetniški plati) v letih svojega delovanja izkazala tako v slovenskem kot mednarodnem prostoru, navsezadnje pa je tudi dvakrat dobila pozitivno mnenje strokovnega sveta zavoda in zaposlenih, ne dvomijo.

Razočaranje ansambla in sveta gledališča
Režiserko Ivano Djilas je kranjska občina, ustanoviteljica Prešernovega gledališča, lani potrdila na mesto direktorice, vendar je upravno sodišče odpravilo sklep kranjskih mestnih svetnikov o imenovanju. Kranjski svetniki so se odločili za ponoven razpis za mesto direktorja gledališča. Djilasova ni želela znova kandidirati. Odločitev svetnikov je razumela kot nezaupnico. Umetniški ansambel in strokovni svet Prešernovega gledališča Kranj sta v odprtem pismu izrazila razočaranje nad odločitvijo kranjskega mestnega sveta.