Ivana Djilas po nedavni odločitvi kranjskih mestnih svetnikov o ponovitvi razpisa za mesto direktorja Prešernovega gledališča Kranj ne namerava znova kandidirati, saj razume odločitev kot nezaupnico. Foto: MMC RTV SLO
Ivana Djilas po nedavni odločitvi kranjskih mestnih svetnikov o ponovitvi razpisa za mesto direktorja Prešernovega gledališča Kranj ne namerava znova kandidirati, saj razume odločitev kot nezaupnico. Foto: MMC RTV SLO
Prešernovo gledališče Kranj
'Do nedavnega sem bila ponosna na svojo izbrano državo, na to, da je v njej možno, da je na javnem razpisu izbran nekdo, ki je v Slovenijo prišel pred 11 leti, je ženska, še nima 35 let in je politično neopredeljen, samo zato, ker se je dokazal po strokovni plati in je pripravljen trdo delati. Žal sem po desetih mesecih tožb, izsiljevanja in političnih igric precej razočarana,' je Ivana Djilas komentirala razvoj dogodkov. Foto: RTV SLO

Gledališčniki opozarjajo še na posledice te odločitve in pozivajo k ponovnemu razmisleku o zadevi.

Člani umetniškega ansambla in strokovnega sveta gledališča se v odprtem pismu sprašujejo, kako je v pravni državi mogoče, da se tako pomembna odločitev, kot je imenovanje direktorja gledališča, lahko v hipu spremeni z izgovorom, "da so bile vmes lokalne volitve" in da "na tem mestu potrebujemo Kranjčana". Zanima jih, ali se v Sloveniji z novimi volitvami lahko izniči vse in se vsakič znova postavljajo novi zakoni.

Je politična garnitura pomembnejša od strokovne presoje?
Poleg tega se gledališčniki še sprašujejo, kako se lahko sprejme za Prešernovo gledališče Kranj tako neodgovorna odločitev, ne da bi upoštevali dvakrat izrečeno pozitivno mnenje o imenovanju Ivane Djilas s strani sveta gledališča in strokovnega sveta gledališča kot tudi umetniškega ansambla.

"Sprašujemo se, ali je v imenu političnih interesov in tako imenovanega 'lokalpatriotizma', ki je vprašljiv za vsako resno in ambiciozno gledališče, res popolnoma vseeno, kdo bo vodil gledališče in kakšnim umetniškim vizijam bo sledilo," so zapisali kranjski gledališčniki, ki menijo, da sta z razveljavitvijo imenovanja resno ogroženi nova sezona kot tudi prihodnje. Priprava programa je dolgotrajen proces, zato je bil razpis objavljen že toliko prej, pojasnjujejo.

V umetniškem ansamblu in strokovnem svetu gledališča imajo po dogodkih na zadnji seji kranjskega mestnega sveta vtis, da "v tem primeru nikakor ne gre za dobrobit Prešernovega gledališča, ampak za spretni manever interesov ter boj za politično dokazovanje moči na umetniško ter človeško tako ranljivem organizmu, kot je gledališče".

Posledice bo čutilo gledališče
V gledališču resno opozarjajo na umetniške, etične in finančne posledice neodgovornih odločitev, ki so lahko nepopravljivo usodne za nadaljnje delo v Prešernovem gledališču Kranj in pozivajo vse ustanove - od ustanoviteljice Mestne občine Kranj do ministrstva za kulturo, da "naše opozorilo o nastalih razmerah v gledališču sprejmejo kot poziv k ponovnemu odgovornemu in profesionalnemu razmisleku, ki postavlja strokovnost in umetniško vizijo na prvo mesto".

Združenje dramskih umetnikov se strinja
Na odločitev kranjskih mestnih svetnikov, da ponovijo razpis za mesto direktorja Prešernovega gledališča, se je z javnim protestom danes odzvalo tudi Združenje dramskih umetnikov Slovenije. Predsednica združenja Alenka Pirjevec je zapisala, da dvomijo o "politični, moralni in etični nepristranskosti svetnikov in vodstva občine Kranj" in so zaskrbljeni glede nemotenega strokovnega delovanja gledališča.

Iz razprave in sklepa mestnega sveta namreč sklepajo, da župan in svetniki ne poznajo dela v profesionalni gledališki hiši, kjer "ni prostora za politične interese". Neodgovorna odločitev ima lahko po mnenju združenja usodne umetniške, etične in finančne posledice za nadaljnje delo v Prešernovem gledališču, zato pričakujejo razveljavitev sklepa o ponovitvi celotnega razpisa.