Ker se je atribut upodobljenke izgubil, je težko z gotovostjo trditi, za katero boginjo gre. Strokovnjaki domnevajo, da gre za Afrodito, ki je po vsej verjetnosti stala v templju. Foto: The Getty
Ker se je atribut upodobljenke izgubil, je težko z gotovostjo trditi, za katero boginjo gre. Strokovnjaki domnevajo, da gre za Afrodito, ki je po vsej verjetnosti stala v templju. Foto: The Getty
The Getty
Getty je letos štiri eksponate svoje zbirke vrnil Grčiji. Foto: EPA

Muzej je namreč sprejel zahtevo Italije, da vrne po trditvah Italije nezakonito odpeljane umetnine. Muzej bo tako Italiji vrnil 40 umetnin, večino od njih v naslednjih nekaj mesecih, še tri leta pa bo imel v lasti znameniti kip Afrodite iz 5. stoletja pred našim štetjem. Obe strani pa še nista dosegli dogovora o usodi prav tako znanega bronastega kipa Zmagolsavne mladosti, ki je nastal okoli leta 300 pred našim štetjem.

S 40 umetninami bo sicer Italija nazaj v last prejela šest kipov manj, kot jih je v dolgoletnih pogajanjih zahtevala, vendar precej več kot 26, ki jih je bil prvotno pripravljen vrniti ameriški muzej.

Nekoč last grške kolonije
Italijansko ministrstvo za kulturo je ob oznanilu novice povedalo, da sta po dolgih in kompliciranih pogajanjih obe strani zadovoljni z dogovorom, dogovarjati pa se nameravajo še naprej, a odslej v duhu obnovljenega sodelovanja. 2,2 metra visok kip grške boginje Afrodite je muzej Getty za 18 milijonov dolarjev kupil pred dvema desetletjema. Italijanske oblasti pa trdijo, da so kip Američani nezakonito odnesli iz starogrške naselbine na Siciliji. Že na začetku leta je muzej Getty, ena najbogatejših umetniških institucij v ZDA, privolil v vrnitev štirih umetnin v roke Grčije.

Italijansko ministrstvo za kulturo je novembra lani zaradi ne preveč gorečega zavzemanja za rešitev spora, ki so ga izkazovali sodelavci muzeja Getty, zagrozilo z ultimatom, ki je predvideval prekinitev stikov med muzejem Getty in italijanskimi kulturnimi ustanovami.

Sodelovanje ameriških muzejev
Sicer pa so pogovori med Italijo in muzejem Getty le del širše zastavljene akcije italijanskega ministrstva za kulturo, ki si prizadeva preprečiti nezakonito mednarodno trgovino z umetninami, ki še danes močno cveti. Lani sta v vrnitev nekaterih svojih eksponatov v Italijo že privolila tudi newyorški Metropolitanski muzej in Muzej lepih umetnosti iz Bostona.