Veličastni Centro Botín, čigar vrata je španski kraljevi par uradno odprl v preteklem tednu, je v zalivu ob mestu Santander na severu Španije. Foto: EPA
Veličastni Centro Botín, čigar vrata je španski kraljevi par uradno odprl v preteklem tednu, je v zalivu ob mestu Santander na severu Španije. Foto: EPA
Renzo Piano
Renzo Piano je med drugim zasnoval Pompidou center v Parizu, znanstveni center Nemo v Amsterdamu, Akademijo znanosti Kalifornije v San Franciscu, letališče Kansai v Osaki in londonski Shard, najvišjo stolpnico v Evropi. Foto: EPA
Arhitekt Renzo Piano s Carmen in Ano Patricia Botin ter njuno materjo Palomo O' Shea. Foto: EPA

Skoraj 80-letni arhitekt Renzo Piano je v preteklosti med drugim podpisal slovite projekte, kot so na primer Pompidou center v Parizu, znanstveni center Nemo v Amsterdamu, Akademija znanosti Kalifornije v San Franciscu, letališče Kansai v Osaki in londonski Shard, najvišja stolpnica v Evropi. Leta 1998 je bilo nagrajen s prestižno Pritzkerjevo nagrado, tako rekoč arhitekturnim oskarjem.

Veličastni Centro Botín, vrata katerega je španski kraljevi par uradno odprl v preteklem tednu, stoji v zalivu mesta Santander na severu Španije. Gre za dvodelno konstrukcijo iz stekla, jekla in betona, stoječo na stebrih, ki jo zaradi oblike in delne lege nad morjem primerjajo s potniškimi parniki.

Leteča stavba nad zalivom
Fasado pokriva okoli 270.000 okroglih keramičnih ploščic, v katerih odsevajo zaliv, nebo in okoliški park. "Ob našem prvem daljšem obisku Santanderja je tukaj mesece dolgo deževalo skoraj vsak dan. Vendar to ni bil običajen dež, proizvajal je pestro, posebno svetlobo. To je atmosfera, duh tega mesta – duh, ki smo ga ujeli," je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA povedal Piano o objektu. Za arhitekta je značilno, da se ne postavlja v prvi plan in o projektih skoraj vselej govori v prvi osebi množine, v imenu svoje celotne ekipe.

Že od nekdaj so za Pianove stvaritve značilne odprtost, lahkotnost in razgibanost, vendar mnogi menijo, da je s to "letečo" zgradbo postavil nove standarde. "Takoj smo opazili, da bi morala stavba tukaj leteti." Ob snovanju so v mislih imeli dejstvo, da je umetnostni in kulturni center namenjen predvsem ljudem in ne umetnosti sami.

"Centro ne bo spodbujal zgolj umetnosti in kulture v Santanderju, temveč tudi blaginjo," je ob odprtju dejal predsednik fundacije Javier Botín. Fundacija te španske bankirske družine, ki projektu namenja od 80 do 100 milijonov evrov, namerava v središče pozornosti postaviti izobraževanja.

Izobraževanje na vzhodu, umetnost na zahodu
Vzhodna stavba, ki razpolaga z dvorano za 300 ljudi in s štirimi sejnimi sobami, je tako namenjena izobraževanju in kulturi. Na voljo pa je tudi zunanji amfiteater in velik zaslon na fasadi, ki omogoča kinoprojekcije na prostem. Poleg filmskih večerov bodo tam izvajali tudi tečaje za učence, dijake in študente.

Zahodna stavba pa je namenjena umetnosti in razpolaga z razstavnim prostorom, ki se razteza na površini 2.500 kvadratnih metrov. Center so odprli s tremi razstavami. Prva prinaša dela nemškega umetnika Carstena Höllerja, ki je zaslovel z ogromnimi tobogani, druga risbe Francisca de Goye, tretja pa umetnine iz zbirke Botínovih.

Nekaj fotoutrinkov z uradnega odprtja Centra Botín si lahko pogledate v spodnji galeriji. Foto: EPA.