Karabinjer z emblemom nove italijanske ekipe strokovnjakov, katere namen je skrb za ogrožene spomenike in umetnine po svetu. Foto: EPA
Karabinjer z emblemom nove italijanske ekipe strokovnjakov, katere namen je skrb za ogrožene spomenike in umetnine po svetu. Foto: EPA
Irina Bokova
Generalna direktorica Unesca Irina Bokova (desno) med govorom ob predstavitvi italijanske ekipe strokovnjakov, katere naloga bo reševanje spomenikov in umetnin, ki jih ogrožajo vojna ali naravne katastrofe. Foto: EPA

Spomeniški možje bodo delovali v okviru gibanja #Unite4Heritage, ki ga podpira Unesco in si prizadeva za ohranjanje kulturne dediščine in raznolikosti. Gibanje je bilo ustanovljeno kot odgovor na uničujoče napade IS-ja na svetovno kulturno dediščino, kampanja pa poziva vse, da se uprejo ekstremizmu in radikalizaciji s slavljenjem krajev, predmetov in kulturne tradicije, ki vzpostavljajo ta svet kot bogat in živahen bivanjski prostor.

Združeni za ohranitev dediščine
Kot kulturno dediščino upoštevajo tudi nesnovni del kulture, se pravi tudi obredje, znanje in drugo kulturno tradicijo, ki se mora poleg snovne dediščine prav tako zavarovati. Raznolikost kulturnega izraza je tista, ki tvori osnovo za bogato strukturo civilizacije, so med drugim zapisali na strani www.unite4heritage. V nadaljevanju še naznanjajo, da nasprotujejo vsakršnim ekstremističnim diskurzom, ki nagovarjajo k napadom na kulturno raznolikost in strpnost.

Dejavnosti gibanja so med drugim namenjene zagotovitvi spletne varnosti za mlade ljudi, da splet ne postane mesto preteče radikalizacije in da se deluje za zoperstavitev spletnemu sovražnemu govoru prek skrbi za medijsko in informacijsko pismenost.


Prelomni uničujoči napadi na Palmiro

Italija podpira to idejo vse od lanskega leta, po odmevnem uničenju starodavnega mesta Palmira v Siriji, ki so ga zakrivili privrženci IS-ja.

Italijansko ministrstvo za kulturo je sporočilo, da se bo Unesco lahko obrnil na 60-člansko ekipo, ki jo sestavljajo pripadniki ene od vej italijanskih oboroženih sil, in sicer karabinjerji, ki skrbijo za nacionalno dediščino, ob njih pa še umetnostni zgodovinarji in restavratorji.