Prejemnik JSKD-jeve zlate plakete za leto 2023 Marjan Pungartnik. Foto: osebni arhiv/Marjan Pungartnik
Prejemnik JSKD-jeve zlate plakete za leto 2023 Marjan Pungartnik. Foto: osebni arhiv/Marjan Pungartnik

Kot so sporočili z Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD), so se tudi tokrat za priznanja potegovali predlagani kandidati in kandidatke, ki pomembno soustvarjajo na področju ljubiteljske kulture v svojem lokalnem ali širšem okolju.

Marjan Pungartnik je zaslužen za internetizacijo in digitalizacijo literarnega ustvarjanja, ter kot ustanovitelj kulturnih institucij, kot je Literarna hiša Maribor, s čimer je močno prispeval k promociji in razvoju slovenske literature doma in v tujini, so izbiro prejemnika zlate plakete utemeljili pri JSKD-ju.

Dober večer: Marjan Pungartnik

Eno izmed srebrnih plaket bo prejel izjemni glasbenik in idejni vodja Slavko Petek, predsednik gradbenega odbora in dolgoletni volonterski direktor Kabelske televizije Ormož. Srebrno plaketo bo prejel tudi Vinko Wieser, dolgoletni aktivist za pravice koroških Slovencev, predsednik Slovenskega prosvetnega društva v Kotmari vasi, zagovornik kulturne vzgoje mladih. Wieser je tudi vodilna sila pri ohranjanju in digitalizaciji ledinskih ter hišnih imen kot dela nesnovne kulturne dediščine, kar je pripomoglo k medregionalnemu povezovanju in prepoznavnosti slovenske kulture na Koroškem in Gorenjskem.

Tudi vsestranski vizualni umetnik, galerist, kustos, profesor, scenograf, mentor in selektor Dušanu Fišer je prejemnik srebrne plakete. Fišerja je zaznamoval širok spekter delovanja v umetniških in kulturnih krogih, tako na nacionalni kot mednarodni ravni, kjer se je uveljavil z bogatim opusom samostojnih in skupinskih razstav. Srebrno plaketo pa bodo podelili tudi cenjenemu glasbeniku, zborovodji in instrumentalistu Janku Avsenaku, ki je zaznamoval kulturno sceno s svojim dolgoletnim delovanjem na področju vokalne glasbe.

JSKD-jev zlati znak bo tokrat prejel Luka Kropivnik, dinamičen akademik in umetnik, ki Slovenijo zastopa na mednarodnem prizorišču, kot sta Unescov Mladinski forum in razne mednarodne konference. S širokim akademskim znanjem iz slovenistike, rusistike, zgodovine, etnologije in kulturne antropologije ter primerjalne književnosti, deluje kot mladi raziskovalec na ZRC-ju SAZU-ju.

Slovesna podelitev odličij

Slovesna podelitev državnih odličij in priznanj JSKD-ja bo 27. marca v Klubu CD, kjer bodo poleg zlate plakete za življenjsko delo podeljene še štiri srebrne plakete in zlati znak. Scenarij in režijo dogodka podpisuje Kaya Tokuhisabo, zbrane bo nagovoril direktor JSKD-ja Damjan Damjanovič, nastopili pa bodo ljudski pevci Zagoriški fantje.

Jani Šalamon, pomočnik direktorja za projektne naloge pri JSKD-ju, je dejal, da je namen in pomen odličij izpostaviti največje dosežke na področju ljubiteljske kulture in priznanje ustvarjalcem in poustvarjalcem za njihovo delo na področju ljubiteljske kulture. "Na ta način ljubiteljstvo dosega ali celo presega standarde poklicnih ustvarjalcev in daje sporočilo, da je ljubiteljstvo še mnogo več od kvalitetnega ustvarjanja, saj je največkrat povezano še z drugimi vidiki ustvarjalnih in poustvarjalnih procesov, kot so: kvalitetno preživljanje prostega časa, integracija ranljivih skupin, pozitiven vpliv na zdravje, medgeneracijsko sožitje in drugo," je še sporočil Šalamon ob razglasitvi tokratnih prejemnikov odličij.