Idejno zasnovo je izdelal arhitekt mlajše generacije Jure Kotnik, avtor več kontejnerskih projektov doma in v tujini ter tudi odmevnih monografij o kontejnerski arhitekturi. Objekt na modularni kontejnerski osnovi bo simbolno naznanjal začetek prenove območja nekdanje tovarne koles. Foto: MGML
Idejno zasnovo je izdelal arhitekt mlajše generacije Jure Kotnik, avtor več kontejnerskih projektov doma in v tujini ter tudi odmevnih monografij o kontejnerski arhitekturi. Objekt na modularni kontejnerski osnovi bo simbolno naznanjal začetek prenove območja nekdanje tovarne koles. Foto: MGML
Predmet mednarodnega razvojnega projekta Second Chance je oživljanje oz. nadaljevanja razvoja postindustrijskih območij s pomočjo kulture in ustvarjalnosti. Revitalizacija degradiranega območja nekdanje tovarne Rog v novo kulturno-umetniško središče se tako v celoti sklada s projektom. Foto: Second Chance
Kaj je projekt RogLab?

Kot eno izmed sklepnih faz evropskega projekta Second Chance so na Petkovškovem nabrežju, ob nekdanji ljubljanski tovarni Rog, odprli produkcijski prostor pilotnega projekta RogLab. Kontejnerski objekt s površino 30 kvadratnih metrov je zasnoval arhitekt mlajše generacije Jure Kotnik.

3D-delavnica za hitro prototipiranje
Integralni del kontejnerskega objekta je 3D-delavnica, ki bo ponujala osnovno tehnologijo in storitve na področju hitrega prototipiranja. RogLab želi spodbujati rabe 3D-tehnologij, okrepiti povezave med ustvarjalnimi dejavnostmi in podjetništvom, omogočati interdisciplinarno sodelovanje in raziskovalno ter k inovacijam naravnano ustvarjalnost, razvijati projekte, ki obravnavajo aktualne izzive urbanega okolja in aktualne teme v arhitekturi in oblikovanju, s poudarkom na družbeni in okoljski odgovornosti, so zapisali v sporočilu za javnost.

Program RogLaba bo nastajal postopoma, v sodelovanju z zasebnimi podjetji, nevladnimi organizacijami ter kulturnimi, raziskovalnimi in izobraževalnimi ustanovami. Namenjen bo tako profesionalnim oblikovalcem, umetnikom in arhitektom kot študentom in ljubiteljem. Trenutno poteka usklajevanje s prvimi izmed 27 zainteresiranih organizacij, ustanov in podjetij, ki so se odzvali na javni poziv za programska partnerstva.

Prva delavnica v okviru Bia
Prva delavnica v RogLabu bo delavnica skupine Asobi: Tokio, ki bo v soboto, 13. oktobra, potekala v okviru 23. bienala oblikovanja. Namenjena je industrijskim oblikovalcem, arhitektom in študentom arhitekture ter oblikovanja.

"Potejpajmo" kocko
Ker bela zunanjost objekta kar kliče po okrasitvi, ekipa projekta Second Chance vabi mlade ustvarjalce k sodelovanju pri akciji Potejpajmo RogLab. Predloge za grafično preobrazbo RogLaba s selotejpi in samolepilnimi folijami zbirajo do 2. novembra.

Hkrati z novim produkcijskim prostorom je zaživela njegova spletna stran, ki je nastala v sodelovanju med Inštitutom in akademijo za multimedije ter oddelkom vizualnih komunikacij Akademije za likovno umetnost in oblikovanje.

Projekt poteka v okviru evropskega projekta Second Chance, katerega ljubljanska partnerja sta Muzej in galerije mesta Ljubljane (MGML) ter Mestna občina Ljubljana. Do zdaj je stal 125.000 evrov, deloval pa bo vsaj še pet let po njegovem zaključku, so sporočili iz službe za odnose z javnostmi MGML-ja.

Kaj je projekt RogLab?