Festival Carniola v petih tednih ponuja več kot 40 različnih kulturnih dogodkov. Foto: http://www.festivalcarniola.com/stran.asp
Festival Carniola v petih tednih ponuja več kot 40 različnih kulturnih dogodkov. Foto: http://www.festivalcarniola.com/stran.asp
Opera Seviljski brivec je delo Gioachinija Rossinija.
Josipa Lisac
Na gradu Khislstein bo odmeval tudi glas Josipe Lisac. Foto: Željko Koprolčec/Josipa on line

Festival bo z raznolikim repertoarjem in mednarodno udeležbo povečal utrip kranjskih ulic ter pomembno prispeval k občinskemu kulturnemu razvoju in promociji mesta. Dogodki bodo ponudili operno predstavo, džezovske in etnokoncerte, folklorne nastope, pester otroški program in ulično gledališče. Program objavljamo na TTX-ovi strani 497. Festival je na gradu Khislstein odprla komična operna predstava Seviljski brivec, ki bo zaznamovala tudi 750-letnico prve omembe mesta Kranj.

Tenorist Jurij Reja končuje svoje glasbeno nastopanje
V Seviljskem brivcu Gioachinija Rossinija, ki je samostojna produkcija Art centra, bodo nastopili vrhunski solisti in glasbeniki, ki jim bo dirigiral Peter Škrjanec, ravnatelj Glasbene šole Kranj. Predstava bo vključevala prek 50 nastopajočih, tenorist Jurij Reja pa bo z nastopom v njej končal svoje aktivno glasbeno nastopanje. Libreto Seviljskega brivca je nastal pod peresom Cesara Sterbinija, ki je za osnovo uporabil Beaumarchaisevo komedijo Figarova svatba. V slovenščino je libreto prevedel in priredil Niko Štritof, za katerega nekateri trdijo, da je še duhovitejši od izvirnika.

Seviljski brivec pa ni prva opera, ki gostuje na festivalu v Kranju. Preteklo leto je pri njih gostovala opera Nabucco, leta 2004 pa La Traviata. K izvedbi opernih predstav je veliko pripomogel tudi tenorist Reja, ki bo v Seviljskem brivcu zapel vlogo grofa Almamviva.

Pestri glasbeni dogodki
Dogodki se bodo odvijali na štirih prizoriščih: na Gradu Khislstein, v atriju Pavšlarjeve hiše, na Glavnem trgu s Prešernovo ulico ter na Pungertu. Najpestreje bo gotovo na gradu, ker bo mogoče prisluhniti Big bandu RTV-ja in New Swing Quartetu, skupini Šukar in Šabanu Bajramoviću ter Josipi Lisac. Obiskati bo mogoče tudi koncert tanzanijske skupine Afrikali, ki bo v Sloveniji nastopila prvič.