Zunanjo revizijo je svet zavoda konec pretekle sezone naročil zaradi neustreznosti predstavitve podatkov notranje revizije. Na ministrstvu za kulturo so tedaj potrdili slabo finančno stanje zavoda in podatek, da je bilo na seji sveta zavoda že povedano, da so maja terjatve operne in baletne hiše znašale več kot milijon evrov. Foto: BoBo
Zunanjo revizijo je svet zavoda konec pretekle sezone naročil zaradi neustreznosti predstavitve podatkov notranje revizije. Na ministrstvu za kulturo so tedaj potrdili slabo finančno stanje zavoda in podatek, da je bilo na seji sveta zavoda že povedano, da so maja terjatve operne in baletne hiše znašale več kot milijon evrov. Foto: BoBo
SNG Opera
V prenovljeni Operi se pripravljajo na bližajoče se slavnostno odprtje, ki so ga napovedali za 10. decembra. Foto: RTV SLO

Kot je v izjavi za javnost zapisal predsednik sveta Janez Lotrič, jih preseneča zlasti dejstvo, da "za takšno odločitev ni navedel nobenih utemeljenih argumentov". Boštjan Žekš je v svoji odločitvi navedel, da podpira ravnatelja Mitjo Bervarja in da zavrača njegovo predčasno razrešitev kljub dejstvu, da je zunanji revizor KPMG Slovenija ugotovil, da računovodski izkazi SNG Opera in balet Ljubljana za leto 2010 niso bili izdelani v skladu s predpisi in da je za to nezakonito ravnanje podana odgovornost ravnatelja javnega zavoda. Ministrstvu je, kot je znano, predlog za predčasno razrešitev ravnatelja podal prav svet zavoda.
Lotriču se zdi nenavaden tudi ministrov poziv, naj pomagajo ravnatelju. "Upoštevaje vsebinsko obrazložitev odločitve ministra preseneča dejstvo, da za takšno odločitev ni navedel nobenih utemeljenih argumentov, celo nasprotno, njegovo odločitev se razume kot izrecno podporo ugotovljenim nezakonitostim v poslovanju ravnatelja zavoda, s hkratnim pozivom naj bi mu vsi (?!) pri tem (še) pomagali," je zapisal Lotrič.
Sam ministrovo odločitev razume kot objektivno zavračanje utemeljenih in argumentiranih ugotovitev strokovnih služb ministrstva za kulturo, ki so izrecno opozorile na nezakonitost računovodskih izkazov zavoda za poslovno leto 2010.

"Odločitev implicitno 'podpira' nezakonite odločitve ravnatelja"
Ker je svet zavoda na predlog ministrstva zavrnil soglasje na računovodske izkaze zavoda za leto 2010, ne more dati soglasja na računovodske izkaze za leto 2011 niti na plan poslovanja za leto 2012. Kot je še zapisal Lotrič, je minister s svojo odločitvijo onemogočil normalno delovanje javnega zavoda, zlasti sprejem finančnega plana za leto 2012, saj njegova odločitev implicitno 'podpira' nezakonite odločitve ravnatelja zavoda v zvezi s pripravo in sestavo računovodskih izkazov za poslovno leto 2010.
"Namesto, da bi bile sporne odločitve v zvezi s pripravo in sestavo računovodskih izkazov za poslovno leto 2010 vsebina njegove zahteve za presojo njihove (ne)zakonitosti na pristojnih organih pregona ter protikorupcijske komisije, se je minister s pozivanjem za nudenje pomoči očitno odločil za 'pokritje', ne pa razčiščevanje ugotovljenih nepravilnosti," je še zapisal.

Ministrstvo: Preveč pomemben trenutek za takšne ukrepe
Na Lotričevo izjavo so se odzvali na ministrstvu za kulturo, kjer pojasnjujejo, da je Žekš v pismu Lotriču zapisal, da ne more sprejeti predloga o razrešitvi ravnatelja zavoda, "v tem za SNG Opera in balet ključnem trenutku". Z izgubo zavoda v prejšnjem letu, ki je nastala zaradi posebnih okoliščin poslovanja, in z računovodskimi izkazi, ki niso v skladu s predpisi, je bilo ministrstvo sicer seznanjeno. Kot so poudarili, je za izgubo vedel tudi Svet javnega zavoda.
Kot so še zapisali, je minister pri odločitvi upošteval predlog sveta SNG, revizijsko poročilo, odgovor ravnatelja in mnenje strokovnega sveta zavoda, mnenji obeh sindikatov, prejel pa je tudi pismi obeh umetniških vodij, ki podpirata ravnatelja. Ne glede na napačen računovodski prikaz je vodstvo javnega zavoda del primanjkljaja saniralo že v letošnjem letu, so še dodali na ministrstvu.