V gledališču SNG Drama Ljubljana pravijo, da bi dosledno spoštovanje takega sklepa v celoti in takoj ustavilo produkcijo vseh gledališč. Foto: BoBo
V gledališču SNG Drama Ljubljana pravijo, da bi dosledno spoštovanje takega sklepa v celoti in takoj ustavilo produkcijo vseh gledališč. Foto: BoBo
Mitja Rotovnik
Generalni direktor Cankarjevega doma Mitja Rotovnik pravi, da sta sklep in navodilo v obliki, v kakršni sta bila predstavljena, 'nerealna in neuresničljiva'. Foto: BoBo

Izvajanje sklepa v sedanji obliki bi utegnilo povzročiti zastoj dela v številnih javnih zavodih v kulturi. Med najbolj prizadetimi bi bila gledališča, kjer so med izvajalci programa zaposleni le člani igralskega ansambla.

Prek avtorskih in svetovalnih pogodb je bilo lani v javnem sektorju izplačanih 23 milijonov evrov, piše današnji Dnevnik. Prepoved bo veljala do preklica, sklep pa predvideva tudi možnost izrednega sklepanja pogodb, če dobi javni zavod za to izrecno dovoljenje vlade.

Potem ko se je vlada prejšnji teden seznanila s podatki o sklenjenih avtorskih in svetovalnih pogodbah na ministrstvih in vladnih službah, morajo te za obravnavo na prihodnji seji vlade pripraviti predlog izjem za ustanove oziroma dejavnosti, ki bi jim bilo dovoljeno sklepanje avtorskih in svetovalnih pogodb. Na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport po pisanju časopisa predloge o izjemah še pripravljajo.

Ker so v gledališčih med izvajalci programa zaposleni le člani igralskega ansambla, režiserji, scenografi, kostumografi, prevajalci in drugi avtorji, ki sodelujejo pri produkciji gledališke uprizoritve, pa z javnim zavodom sklenejo avtorsko pogodbo, se je kolegij direktorjev slovenskih gledališč s pismom že obrnil na pristojno ministrstvo.

Sklep in navodilo "nerealna in neuresničljiva"?
Generalni direktor Cankarjevega doma Mitja Rotovnik je za Dnevnik povedal, da sta sklep in navodilo v obliki, v kakršni sta bila predstavljena, "nerealna in neuresničljiva". Zdaj čakajo v CD-ju na navodila, ki bodo ustrezala naravi dela v kulturi, kjer so avtorski honorarji sestavni in nepogrešljivi del.

Ob tem opozarjajo, da odgovornost za njihovo sklepanje leži na direktorjih, saj so zavodi avtonomni pravni subjekti, naloga ministrstva pa je, da uveljavi merila za sklepanje pogodb in nadzira njihovo izvajanje. Rotovnik ob tem dodaja, da je neizpodbitno dejstvo, da se pri sklepanju avtorskih pogodb občasno dogajajo nepravilnosti, zlasti v obliki previsokih avtorskih honorarjev.

Javnemu zavodu SNG Opera in balet Ljubljana trenutno še uspeva, da delo poteka normalno, saj so bile pogodbe za predstave, ki so trenutno v produkciji oziroma na repertoarju, načrtovane in podpisane vnaprej, vendar se lahko v kratkem zgodi, da bodo morali produkcijo ustaviti, če se bo sklep izvajal. Tudi v gledališču SNG Drama Ljubljana so do sklepa vlade kritični. Po besedah tamkajšnjega predstavnika za stike z javnostmi Jerneja Pristova bi dosledno spoštovanje takega sklepa v celoti in takoj ustavilo produkcijo vseh gledališč.

Ogrožene tudi vizualne umetnosti
Nič manj škode ne bi izvajanje sklepa povzročilo v javnih zavodih na področju vizualnih umetnosti. Moderna galerija sodeluje z zunanjimi sodelavci predvsem pri pripravi katalogov razstav, kjer delo na podlagi avtorske pogodbe opravljajo avtorji besedil, prevajalci in oblikovalci. Sicer pa avtorske pogodbe sklenejo tudi pri samem oblikovanju razstav in pri tistih delih redne dejavnosti, kjer je Moderna galerija po mednarodnih standardih že leta kronično kadrovsko podhranjena, je za Dnevnik pojasnil pomočnik direktorja za projekte Maks Soršak.