Jacques Chirac med odprtjem srečanja o prihodnosti evropske kulture. Foto: epa
Jacques Chirac med odprtjem srečanja o prihodnosti evropske kulture. Foto: epa
Eifflov stolp
Pariz gosti srečanje o evropski kulturi. Foto: epa

V ponedeljek in torek se sodelujoči posvečajo predvsem vprašanju, kako dolgoročno utrditi evropsko kulturno identiteto kljub prevladi ameriških vrednot in kulture. Srečanja se udeležujejo tudi evropski ministri za kulturo, ki naj bi v torek podpisali smernice za evropsko kulturo in vladam posameznih držav priporočili, naj ob njej sprejmejo ustrezne ukrepe. Prireditelji si želijo, da bi srečanje postalo evropski Davos kulture, na katerem bi o kulturi razpravljali vsako leto.

Politična elita o kulturi
Srečanje, ki bo trajalo deset dni, je odprl francoski predsednik Jacques Chirac, udeležili pa se ga bodo tudi predsedujoči Evropski uniji, luksemburški premier Jean-Claude Juncker, in predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso. Slovensko delegacijo zastopa državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Jelka Pirkovič. Ob politični eliti bo o kulturi razpravljalo približno 800 pisateljev, režiserjev, arhitektov, gledaliških in filmskih igralcev, glasbenikov, koreografov, slikarjev ter drugih intelektualcev.

"Oblast kulturi"
Umetniki bodo govorili sami zase, kar je ena največjih prednosti tega srečanja, je pojasnil francoski minister za kulturo Renaud Donnedieu de Vabres. Ena izmed nalog je po Vabresovem mnenju tudi opredelitev kulturne razsežnosti Evrope, saj "bi morala v času težav z evropsko identiteto kultura po mojem mnenju 'prevzeti oblast'," je dejal kulturni minister države, ki bo konec maja odločala o ratifikaciji evropske ustavne pogodbe.

Tudi evropska virtualna knjižnica?
V Parizu bodo razpravljali tudi o predlogih, kako v Evropi izpeljati projekt, s katerim se že ukvarjajo v ZDA. Spletni strežnik Google namreč načrtuje oblikovanje virtualne knjižnice, ki bo ponujala dostop do zbirk iz ameriških knjižnic. O predlogih, ki jih bodo sprejeli, bodo razpravljali tudi naslednje leto, ko naj bi se srečanje nadaljevalo v Španiji, medtem ko so podobne prireditve do zdaj že predstavili v Berlinu, Parizu in Budimpešti.