V Mariboru spoznavajo Trubarjev čas na konferenci Prodorne in preroške misli 16. stoletja. Foto: MMC RTV SLO
V Mariboru spoznavajo Trubarjev čas na konferenci Prodorne in preroške misli 16. stoletja. Foto: MMC RTV SLO
Trubar, Novi testament
Ob tej priložnosti so odprli tudi razstavo faksimiliranih izdaj knjig Primoža Trubarja, Jurija Dalmatina, Adama Bohoriča in Sebastjana Krelja. Foto: MMC RTV SLO

Takšen je namreč naslov mednarodne znanstvene konference, ki bo v organizaciji Slavističnega društva Maribor in oddelka za slovanske jezike in književnosti mariborske Filozofske fakultete še v četrtek potekala v Mariboru.

Na simpoziju predstavljajo aktualna znanstveno-raziskovalna spoznanja o duhovnozgodovinskih značilnostih 16. stoletja na slovenskem etničnem ozemlju, ki se je enakovredno vključevalo v tedanje evropske medkulturne tokove. Zbrani predstavljajo tudi spoznanja o književnih, jezikovnih in kulturnih prispevkih slovenskih protestantov, med njimi predvsem Primoža Trubarja, prav tako tudi odmeve na njihovo delo v širšem evropskem prostoru.

O oblikovanju slovenskega knjižnega jezika
Na konferenci Prodorne in preroške misli 16. stoletja obravnavajo tudi literarno-zgodovinske vidike Trubarjevih del in del drugih avtorjev tega obdobja na Slovenskem ter njihov neizbrisen vpliv na sodobno zgodovinsko, literarno-zgodovinsko, esejistično in literarno recepcijo.
Beseda bo tekla tudi o jezikoslovnih in filoloških vidikih del takratnih avtorjev ter o pomenu in oblikovanju slovenskega knjižnega jezika, proučevali bodo kulturni in zgodovinski kontekst 16. stoletja, zlasti reformacije, ter teološki, sociološki in medkulturni vidik protestantizma.

Razstava faksimilov in koncert na Trubarjevi
Konferenco spremlja razstava o faksimiliranih izdajah knjig Primoža Trubarja, Jurija Dalmatina, Adama Bohoriča in Sebastjana Krelja ter kopije listin in dokumentov v slovenskem jeziku iz preteklega obdobja. V četrtek bo dogajanje sklenil osrednji koncert Trubarju na Trubarjevi, ki bo potekal v mariborski evangeličanski cerkvi na Trubarjevi ulici.