Seja odbora za kulturo DZ-ja je imela na dnevnem redu le eno točko - domnevni politični pritisk ministra za kulturo Uroša Grilca na upravni odbor Prešernovega sklada. Minister je dejal, da se v svojih izjavah ni opredeljeval do vsebine odločitve upravnega odbora sklada, prav tako ni oporekal avtonomnosti odbora sklada pri njegovih odločitvah, se je pa opredelil do odločitve, kako je odbor ravnal glede Možine. Foto: BoBo
Seja odbora za kulturo DZ-ja je imela na dnevnem redu le eno točko - domnevni politični pritisk ministra za kulturo Uroša Grilca na upravni odbor Prešernovega sklada. Minister je dejal, da se v svojih izjavah ni opredeljeval do vsebine odločitve upravnega odbora sklada, prav tako ni oporekal avtonomnosti odbora sklada pri njegovih odločitvah, se je pa opredelil do odločitve, kako je odbor ravnal glede Možine. Foto: BoBo
Jožef Jerovšek
Jožef Jerovšek meni, da je bila odločitev glede nagrajenca pravilna. Kot je dejal, ne bo ocenjeval umetniške vrednosti, pomembne pa so vrednote Pedra Opeke. Zato je pozval, naj se nagrade Možini ne problematizira več in naj se preneha "pogrom" okoli Možine in Opeke. Foto: BoBo
Pedro Opeka, dober prijatelj
Upravni odbor Prešernovega sklada je po odstopu strokovne komisije Prešernovega sklada za scensko umetnost na izredni seji potrdil izbor Jožeta Možine, avtorja filma Pedro Opeka, dober prijatelj, za prejemnika nagrade Prešernovega sklada. Foto: RTV SLO

Seja odbora, ki jo je poslanska skupina SDS-a sklicala zaradi domnevnega političnega pritiska ministra za kulturo Uroša Grilca na upravni odbor Prešernovega sklada, je izzvenela v spravnem tonu. Poslanci SDS-a so Grilcu očitali, da se je vključil v dogajanje, ki ga je sprožila odločitev upravnega odbora Prešernovega sklada, da podeli nagrado kandidatu, ki ga strokovna komisija ni uvrstila v končni izbor, to je Jožetu Možini za dokumentarni film Pedro Opeka, dober prijatelj.
Grilc je zanikal obtožbe o političnem pritisku, ki so se prelevile tudi v obtožbe o diskreditaciji dela Jožeta Možine. Pravi, da se v svojih izjavah ni opredeljeval do vsebine odločitve upravnega odbora sklada, prav tako ni oporekal avtonomnosti odbora sklada pri njegovih odločitvah, se je pa opredelil do odločitve, kako je odbor ravnal glede izbora nagrajenca. Poudarja, da je opozoril le na manjkajoči korak v postopku - upravni odbor Prešernovega sklada naj bi namreč odločitev sprejel na podlagi mnenja strokovne komisije, ki ga v primeru Možine ni bilo, in izrazil pričakovanje, da bo odbor sklada ravnal v skladu z zakonodajo in predpisi. Poslance je pozval, naj mu navedejo en sam njegov citat, ki bo dokazal njihove obtožbe.
Jerovšek: "Zapletov ne bi bilo, če ne bi šlo za film o Pedru Opeki"
Jožef Jerovšek iz SDS-a meni, da zapletov ne bi bilo, če ne bi šlo za film o Pedru Opeki. Sam dogajanje, ki ga je v javnosti sprožila odločitev o nagradi Jožetu Možini, razume tudi kot diskreditacijo decembra lani umrlega predsednika upravnega odbora Prešernovega sklada, akademika Jožeta Trontlja, ki je pri tej odločitvi sodeloval in je, kot je dejal Jerovšek, tudi sam živel te vrednote. Ocenjuje, da je bila odločitev pravilna. Umetniške vrednosti filma ne bo ocenjeval, pomembne pa so vrednote Pedra Opeke, zato je pozval, naj se nagrade Možini ne problematizira več in naj se preneha "pogrom" okoli Možine in Opeke.
Da razprave, kakršna je današnja, kulturo le diskreditirajo, je dejal Dragan Bosnič iz PS-ja, prav tako pa diskreditirajo samega nagrajenca, ki postane sporen, ker je politično diskutabilen.
"V primeru nejasnosti aktov naj se pripravi spremembe"
Poslanka SD-ja Majda Potrata vidi zadrego le v tem, da strokovna komisija ni podala obrazložitve za enega izmed izbrancev upravnega odbora. Zato je sama predlagala sklep odbora, da ta predlaga ministrstvu za kulturo ponovno proučitev normativnih aktov, ki določajo postopke izbiranja prejemnikov Prešernove nagrade in nagrad Prešernovega sklada ter v primeru ugotovitve nejasnosti pripravi ustrezne spremembe.
Odločitev je, kakršna je, je dejala Potrata. Prekršeno je bilo sicer pravilo o tajnosti dobitnikov nagrad Prešernovega sklada do podelitve, a je na srečo v javnost prišlo le eno ime. Predlagatelje seje pa je pozvala, naj sami presodijo, ali so avtorju filma s tem koristili.
"Pustimo kulturo, da zaživi"
O koristnosti današnje seje je podvomil že Jerovšek in dodal, da s sklepi, ki jih je predlagal SDS, ki pa na koncu niso bili sprejeti, ministru za kulturo ne bi škodovali, ampak bi le pokazali, da se je treba nekje ustaviti. Da bi bilo treba na obeh straneh z ideološkega vidika "narediti korak nazaj", kulturi pa pustiti, da zaživi, je menil tudi njegov strankarski kolega Andrej Čuš.
Grilc je pozdravil spravljive tone predlagatelja današnje seje in dejal, da je prav, da se o najvišji nagradi za umetniške dosežke govori na spoštljiv način.