Reformacija je spodbudila kulturni, jezikovni in duhovni razvoj. Na fotografiji prevod Biblije Jurija Dalmatina, ki je izšel v Wittenbergu leta 1583. Foto: Ljubljanski grad/NUK
Reformacija je spodbudila kulturni, jezikovni in duhovni razvoj. Na fotografiji prevod Biblije Jurija Dalmatina, ki je izšel v Wittenbergu leta 1583. Foto: Ljubljanski grad/NUK
Martin Luther
Mineva 500 let, odkar je Martin Luther na vrata wittenberške cerkve nabil svojih 95 tez proti odpustkom in za prenovo Cerkve. Foto: EPA

Mestna občina Maribor in Evangeličanska cerkvena občina Maribor slovesnost v počastitev dneva reformacije pripravljata 25. oktobra v Evangeličanski cerkvi A. V. v Mariboru. Slavnostni govornik bo častni škof Evangeličanske cerkve Geza Erniša.

Osrednja koroška proslava ob 500-letnici reformacije bo prav tako 25. oktobra v Kulturnem domu v Slovenj Gradcu. Eden izmed pomembnih trenutkov tega dogodka bo zahvala nemškemu narodu za vse, kar smo Slovenci prejeli pred 500 leti, kar je omogočilo in spodbudilo kulturni, jezikovni in duhovni razvoj, s tem pa temelje za našo identiteto kot narod, so sporočili iz Evangelijske krščanske cerkve Slovenj Gradec.

Prav tako bodo v sredo dan reformacije zaznamovali v Pomurskem muzeju Murska Sobota, kjer vabijo na predavanje in predstavitev publikacije. Evangeličanska cerkev v Sloveniji, Slovensko protestantsko društvo Primož Trubar in Mestna občina Murska Sobota pa slovesnost v počastitev 500-letnice reformacije pripravljajo 27. oktobra v gledališki dvorani Park v Murski Soboti. Slavnostni govornik bo predsednik državnega sveta Mitja Bervar.

Osrednja proslava v Ljubljani
Osrednja državna proslava v počastitev dneva reformacije ob 500. obletnici začetka reformacijskega gibanja pa bo v ponedeljek v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma. Slavnostni govornik bo predsednik DZ-ja Milan Brglez.

Razstava Protestantizem na Loškem
V Škofji Loki bodo v Sokolskem domu v torek, 24. oktobra, odprli arhivsko razstavo Protestantizem na Loškem in filatelistično razstavo Od Stare zaveze do protestantizma. Odprtje bo pospremilo predavanje Barbare Žabota z naslovom Protestantizem na Slovenskem. Razstava Protestantizem na Loškem obsega 14 panojev, na katerih so predstavljeni pregled zgodovine Loškega gospostva v 16. stoletju, začetek in širjenje nove vere med Ločani, odločni boj zemljiškega gospoda in deželnega kneza, da ga zatreta, ter končna zmaga protireformacije, ki ji je sledil izgon protestantov iz slovenskih dežel oziroma vrnitev k stari veri.

Predstavljeni so nosilci in središča nove vere, v zadnjem delu pa sledi, ki jih je protestantizem na Loškem pustil v takratni umetnosti in poznejših literarnih delih. Posebne pozornosti so deležni tudi protestantski tiski, ki so se ohranili v Škofji Loki.

Razstava Od stare zaveze do protestantizma
Filatelistična razstava Od Stare zaveze do protestantizma pa obsega 474 razstavnih listov, prikazanih v petnajstih dvostranskih vitrinah Pošte Slovenije. S filatelističnim gradivom, ki je dopolnjeno z drugim gradivom, je zaobsežen zgodovinski razvoj krščanske religije od začetkov v Stari zavezi do nastopa nemškega duhovnika in redovnika Martina Luthra na začetku 16. stoletja.

Že od sredine oktobra pa po Sloveniji gostuje glasbeno-dramska predstava, ki jo je pripravil zbor Dar srca pod vodstvom zborovodkinje Katarine Bordner. Pod naslovom Reformacija srca združuje gospel, popglasbo in dramo, ki sta jo napisala Todd Hunnicutt in Lin Sexton. Zbor je turnejo začel v Kopru, 25. oktobra bo nastopil v Slovenj Gradcu, sledili bodo še nastopi v Radovljici, Kočevju, Mariboru in Ljubljani.