Detroitska freska je last majhne neprofitne galerije 555, z njeno prodajo pa bodo zbirali sredstva za lokalne programe, posvečene umetnosti. Foto: Reuters
Detroitska freska je last majhne neprofitne galerije 555, z njeno prodajo pa bodo zbirali sredstva za lokalne programe, posvečene umetnosti. Foto: Reuters
Banksy praviloma ne odobrava, da se njegova dela odstranjuje z zidov z namenom njihove prodaje. Foto: AP
Banksy
Na eni strani je stališče, da s prodajo in kupovanjem uličnih del pomagamo pri njihovi zaščiti, saj se grafiti dnevno poškodujejo ali uničujejo. Nasprotniki se s tem ne strinjajo, saj naj bi bil namen del, ki nastajajo na zidovih, tudi skleniti popoln življenjski krog, torej vključno s poškodovanjem in uničenjem. Foto: Reuters

Freska iz Betlehema je slika osla, ki mu oborožen vojak pregleduje dokumente; gre za eno od več del s politično tematiko, ki jih je Banksy pustil na betonski pregradi, ki Zahodni breg ločuje od Izraela. Sliko Donkey Documents, ki meri 2,1 krat 3,2 metra, bodo na dražbi prodali v družbi še ene Banksyjeve stvaritve, I Remember When All This Was Trees (Spomnim se, ko je bilo tu še samo drevje). To je izmuzljivi grafitar leta 2010 naslikal na zid propadajoče Packardove tovarne v Detroitu.

Meja je nebo
Za detroitsko delo dražbena hiša Julien's z Beverly Hillsa pričakuje izkupiček v vrednosti 400 tisoč dolarjev. Ampak na tihem se nadejajo še precej višjih zneskov: "To so konservativne ocene. Oba kosa bi lahko zaslužila več, težko je reči," pravi Michael Doyle, vodja razvoja pri Julien's. (Leta 2013 so na zasebni dražbi v Londonu sliko, ki jo je Banksy pustil na pročelju trgovine, prodali za 1,1 milijona dolarjev.)

"Banksy" je seveda psevdonim uličnega umetnika, o katerem že vrsto let vemo samo, da prihaja iz Bristola - svoje ime in identiteto pa mu je pred javnostjo uspelo skriti. Njegova subverzivna, praviloma provokativna dela so pravcati zlati gral za zbiratelje - pa čeprav ne manjka opozoril, da je odstranjevanje grafitov iz njihovega "naravnega okolja" sporno početje, v nasprotju z bistvom ulične umetnosti.

Aprila so denimo palestinske oblasti zaplenile vrata zbombardirane hiše, na katerih se je malo pred tem pojavila Banksyjeva slika, lastnika pa je sosed prepričal (beri: ogoljufal), da je delo prodal za manj kot 200 evrov.

Avtentifikacija je lahka
Dražbena hiša noče razkriti, kako je prišla do betlehemske freske; povedo samo, da je, potem ko je bila odstranjena z zidu, z njimi v stik stopil lastnik. Delo velja za avtentično: fotografije grafitov, ki jih priznava za svoje, Banksy objavi na svoji spletni strani - in osla je potrdil točno na ta način.

Je pustil svoj prstni odtis?
Detroitska freska je last majhne neprofitne galerije 555, z njeno prodajo pa bodo zbirali sredstva za lokalne programe, posvečene umetnosti. Na njej je upodobljen fant z vedrom rdeče barve in čopičem, na sliki pa so tudi prstni odtisi v rdeči barvi, ki bi po mnenju nekaterih lahko bili Banksyjevi.