V Koordinacijskem odboru kulture Slovenije vztrajajo pri zahtevi, da se ministrstvu za kulturo vrne samostojnost. Foto: BoBo
V Koordinacijskem odboru kulture Slovenije vztrajajo pri zahtevi, da se ministrstvu za kulturo vrne samostojnost. Foto: BoBo
Koks
KOKS, ki je podoben dogodek organiziral že na predvečer kulturnega praznika, vabi na torkov protest v čim večjem številu, da bodo skupaj 'razpihovali črne oblake, ki se vse temnejši zgrinjajo nad slovensko kulturo'. Foto: BoBo
Anton Peršak
Slovenska kultura je torej drugič v zgodovini soglasna, kljub temu, da se ta 'odpor' proti ukinitvi ministrstva skuša ves čas marginalizirati, češ da gre za zatohlo narodnjaštvo, poudarja predstavnik slovenskega centra PEN Tone Peršak. Foto: BoBo

"Slovenska kultura je z ukinitvijo samostojnega ministrstva za kulturo izgubila samostojen sedež v slovenski vladi. To potezo ocenjujemo kot politični poskus poniževanja nacionalne kulture pred domačo in mednarodno javnostjo," so prepričani v KOKS-u. Na torkovem protestu bodo demonstrativno prebrali celotno izjavo za javnost.
Obujanje literarnih večerov iz leta 1988
Torkov dogodek se bo začel ob 17. uri na dvorišču doma Društva slovenskih pisateljev, ko bodo razvili slovensko zastavo. Sledili bodo priložnostni govori in izjave, kajti kultura je tudi improvizacija, je dan pred protestom pojasnil predsednik DSP-ja Veno Taufer. Na koncu bodo nastopili slovenski pesniki in pisatelji, s čimer bodo po Tauferjevih besedah obudili literarne večere iz leta 1988, ki so se zgodili ob procesu JLA proti četverici JBTZ.


Vendar v nasprotju z letom 1988 protestnih literarnih večerov ne bodo pripravljali vsak večer, ampak občasno, kot je pojasnil Taufer, morda enkrat mesečno ali takrat, ko se bo treba odzvati. Ob tem bodo svoje manifestacije in dogodke organizirala tudi posamična društva, ki so člani KOKS-a. Tudi njihove prireditve bodo razglasili za dogodke odbora. Tako predsednik Društva slovenskih filmskih ustvarjalcev Igor Koršič pričakuje, da se bodo dogodki vrstili praktično vsak dan. Že v soboto so povsem samoiniciativno in spontano v Prešernovem gledališču v Kranju prebrali omenjeno izjavo.
Takšnemu pogledu moramo oporekati
KOKS trenutno povezuje 41 kulturnih društev in organizacij, kar predstavlja najširši možni presek, od ljubiteljske do profesionalne kulture. Kot je poudaril predstavnik slovenskega centra PEN Tone Peršak, je slovenska kultura drugič v zgodovini soglasna, čeprav se ta "odpor" proti ukinitvi ministrstva skuša ves čas marginalizirati, češ da gre za zatohlo narodnjaštvo. Ravno nasprotno je, meni. Tradicionalističen pogled oziroma pogled iz 19. stoletja je odločitev, da se kultura reducira na vzgojno in izobraževalno funkcijo, in temu je, tako Peršak, treba oporekati.

V skladu s tem je KOKS že 10. februarja premierju Janezu Janši poslal pismo s predlogom o konstruktivni razpravi in iskanju morebitnih rešitev nastale situacije. Vendar pa odgovor, ki ga je podpisala namestnica vodje kabineta predsednika vlade Jadranka Gustinčič - v njem je predlagala, naj se za reševanje problemov kulturne politike obrnejo na pristojnega ministra -, ne razumejo kot kompetenten odgovor, sploh pa ne kot odgovor predsednika vlade, je poudaril Taufer.
Odgovor na pismo, ki so ga premierju poslali še enkrat, bodo pričakovali, dokler ga ne bodo dobili. Prepričani so namreč, da je lahko dialog konstruktiven in pogovor o stališčih ploden le, če se vanj vključi predsednik vlade.