Bogata zbirka je izginila po zbiralčevi smrti leta 1997 in tako so preiskovalci zdaj po skoraj dveh desetletjih njegovim dedičem predali 174 knjig in zapisov v vrednosti okoli treh milijonov evrov. Med vrnjenimi predmeti je umanjkalo nekaj kosov v skupni vrednosti milijon evrov in zbirka pesmi Hafeza, pesnika iz 14. stoletja, ki tudi sama dosega vrednost milijona evrov. (Slika je simbolična.) Foto: EPA
Bogata zbirka je izginila po zbiralčevi smrti leta 1997 in tako so preiskovalci zdaj po skoraj dveh desetletjih njegovim dedičem predali 174 knjig in zapisov v vrednosti okoli treh milijonov evrov. Med vrnjenimi predmeti je umanjkalo nekaj kosov v skupni vrednosti milijon evrov in zbirka pesmi Hafeza, pesnika iz 14. stoletja, ki tudi sama dosega vrednost milijona evrov. (Slika je simbolična.) Foto: EPA
München
V Münchnu se je v kleti večstanovanjske hiše, od pritličja ločeni le z lesenimi letvami, številna leta v kovčkih in torbah skrival večmilijonski zaklad islamske dediščine. Foto: EPA

Pred skoraj petimi leti so specialisti za umetnine iz bavarske kriminalistične službe v münchenskem predelu Zamdorf našli stoletja stare islamske rokopise, risbe in razkošne izvode Korana, umetelno okrašene z zlatimi lističi in obarvane z barvami školjk in rastlin. Najdeni predmeti izvirajo iz zbirke iranskega zbiralca umetnosti, ki je živel umaknjeno v bavarski prestolnici.

Stvaritve v vrednosti treh milijonov evrov
Irančeva bogata zbirka je izginila po njegovi smrti leta 1997 in tako so preiskovalci zdaj po skoraj dveh desetletjih njegovim dedičem predali 174 knjig in zapisov v vrednosti okoli treh milijonov evrov. Med vrnjenimi predmeti je umanjkalo nekaj kosov v skupni vrednosti milijon evrov in zbirka pesmi Hafeza, pesnika iz 14. stoletja, ki tudi sama dosega vrednost milijon evrov.

Nečakinja zbiralca Mina Jafarzadah Ghazy je povedala, da je bil njen stric strasten zbiralec. Dragocenosti, pri nakupu in prodaji katerih ga je vodilo njegovo veliko poznavanje umetnosti, je hranil v svojem stanovanju. "V 45 letih si je pridobil neverjeten nabor kulturnih dobrin," je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA dodal specialist za umetnine iz bavarske kriminalistične službe Dieter Sölch.

Posebnež in njegov dolgoprsti negovalec
Zbiralec umetnosti, ki je v Nemčijo prišel leta 1962 in je zbirko gradil s svojim očetom, naj bi svoje zaklade imel nadvse rad. Iranec, ki je živel sam in ni imel otrok, je svojo zbirko le redkokdaj pokazal komu, je povedal zasebni detektiv Erhard Reuther in dodal: "Posebnež." Ti opisi gotovo marsikomu v spomin prikličejo nemškega zbiralca umetnosti Corneliusa Gurlitta in dogajanje okoli njegove obsežne zbirke umetnin, ki so jih zaplenili nacisti.

Toda iranski zbiralec je vedel, kako uporabiti svoje premoženje. Umetnine, ki jih je imel v lasti, je pogosto prodajal na dražbah in posledično vozil drage avtomobile ter nosil izbrana oblačila.
Ker je zbiralec pomembne posamične kose svoje zbirke tudi fotografiral in popisal, so lahko njegovi dediči - bratje in sestre, nečakinje in nečaki - ugotovili, kaj je izginilo.

"Potem ko so dediči ugotovili, katere dragocenosti manjkajo, so se obrnili name," je povedal detektiv Reuther. Ta se je nato obrnil na bavarsko kriminalistično službo, potem ko je vse več dejstev podkrepilo njegove sume, da bi lahko bil kriv eden od dveh moških, ki sta skrbela za ostarelega zbiralca pred smrtjo.

Nekatere knjige potujejo v muzej in knjižnico
Sledil je postopek na okrožnem sodišču v Münchnu, v katerem so storilca pogojno obsodili.
Po želji umrlega bo dva razkošna izvoda Korana dobil muzej Bastan v Teheranu, dve nadaljnji knjigi bodo dediči predali bavarski državni knjižnici v zahvalo za pomoč pri identifikaciji predmetov. Knjižnica pa ima zdaj v načrtu, da bi bili deli dostopni tudi na spletu. "Tako bosta deli vidni in uporabni po vsem svetu," je povedal generalni direktor knjižnice Klaus Ceynowa.

Sicer gre večina zbirke v roke dedičev, ob čemer je le malo verjetno, da bi se razen že znanih javili še kateri. Ni pa izključeno, da bodo iranske oblasti preverile, ali bi lahko vložili zahtevek za povrnitev stvaritev na tla njihovega izvora. Specialist za umetnine Sölch pa je še dodal, da je poreklo vseh predmetov preverjeno in da noben izmed njih ni nezakonitega izvora.