V izbrisanem prizoru Eric Idle nastopi kot Otto, vodja samomorilskega oddelka Judovske ljudske fronte. Ko pregleduje svojo četo: 'Sami pridni judovski fantje! Nobenih tujcev! Helmut, Johnny, ta mali, ta debeli, kako je bilo že temu ime...? No, njihova imena so zapisana v zgodovino!' Foto:
V izbrisanem prizoru Eric Idle nastopi kot Otto, vodja samomorilskega oddelka Judovske ljudske fronte. Ko pregleduje svojo četo: 'Sami pridni judovski fantje! Nobenih tujcev! Helmut, Johnny, ta mali, ta debeli, kako je bilo že temu ime...? No, njihova imena so zapisana v zgodovino!' Foto:
Brianovo življenje
Snemanje filma Brianovo življenje je bilo ena redkih priložnosti, ko Pythonovci niso bili složni: Briana je hotel igrati John Cleese, pa je vlogo na koncu dobil Chapman. Za vlogo režiserja se je potegoval Terry Gilliam, ki še zdaj meni, da bi si jo zaslužil. 'Nikoli mi ni odpustil kakih 12 let,' pravi Jones.

Nobenega dvoma ni, da je humor Monty Pythonovcev vedno hodil po robu dobrega okusa, niso pa bili vsi bizarni skeči narejeni na isto vižo: “Nevarnih tematik so se lotevali Eric [Idle], Graham [Chapman] in John [Cleese] - družba iz Camebridgea. Radi so provocirali in si odtujevali občinstvo, jim zabrusili, naj od****jo. Jaz in Mike sva hotela, da bi naju imeli radi in sva prakticirala bolj nežen humor,” je v nekem intervjuju nedavno pripomnil Jones.



Judovskemu nacistu se niso mogli upreti ...
Brianovo življenje v vsem tem času ni izgubilo svoje ostrine: ko je neki vikar iz Newcastla letos film predvajal svoji kongregaciji, se je dogodek znašel na naslovnicah časopisov. In nova DVD-izdaja filma dokazuje, da bi si Brianovo življenje daljnega leta 1979 lahko nabralo še precej več sovražnikov. Tokrat je namreč prvič dodan nekoč izbrisan prizor, ki gre približno takole: spoznamo Otta, radikalnega judovskega revolucionarja iz 1. stoletja, čigar ideje so presenetljivo podobne sloganom mladega Adolfa Hitlerja.

Heil Otto!
Za vsak primer, če vzporednic slučajno kdo ni opazil: Otto ima ščetkaste črne brke, njegovi privrženci pa nosijo simbol, ki je kombinacija svastike in Davidove zvezde. Pravijo si “naci judi” in so izurjeni predvsem v skupinskih samomorih - v manj kot dvajsetih sekundah so lahko vsi mrtvi ... (odlomek si poglejte v videu na desni).

Jones vztraja, da prizora niso izrezali iz strahu pred odzivom ljudi, ampak zato, ker skeč ni imel prave zveze z osrednjo zgodbo. “Mislim pa, da so vprašanja, ki smo jih takrat odprli, še danes zelo pomembna, še posebej v luči dogodkov v Izraelu."

Za kaj je sploh šlo?
Brianovo življenje je groteskna parodija Svetega pisma: junak Brian Cohen iz Nazareta nehote zasenči Jezusovo življenje. Že ob rojstvu ga namreč zaznamuje obisk Treh modrih, ki po pomoti zaidejo v napačne jasli. Pri tridesetih pa Brian naredi odločilen korak - pridruži se aktivistični skupini, ki sicer ne počne ničesar, je pa trdno prepričana, da skrajno sovraži Rimljane. Po neverjetnih in drznih uspehih si Brian kar naenkrat in ne da bi si to sploh želel pridobi trumo privržencev, ki je po spletu naključij prepričana, da je Brian Mesija. Kar se izkaže za medvedjo uslugo, ko pride čas za križanje ...

Kritika ljudi, ne vere
Pythonovci so vedno zatrjevali, da je bilo Brianovo življenje satira na organizirano religijo, in ne napad na krščansko vero. “Heretičen že, ne pa blasfemičen. Nismo se ukvarjali s tem, kar je govoril Jezus, ampak z njegovimi privrženci,” poudarja Jones. “Jezus je pridigal o ljubezni in človečnosti, nato pa so se ljudje dva tisoč let pobijali med seboj, ker se niso mogli zediniti, kako natančno je to povedal.”

Ana Jurc