Premierna epizoda serije Occupied je dosegla rekordno gledanost. Foto: NRK
Premierna epizoda serije Occupied je dosegla rekordno gledanost. Foto: NRK
Nesbo je scenarij za serijo napisal pred ruskimi "izleti" na vzhod Ukrajine. Foto: NRK
Skandinavske serije imajo dolgo zgodovino uspehov - spomnimo samo na Oblast, Most in Preiskavo. Foto: NRK
Norveški premier Jens Stoltenberg in njegov ruski kolega Dmitri Medvedjev na rusko-norveški meji v Kirkenesu v srečnejših časih, leta 2013. Foto: Reuters
Švedske patrulje v iskanju skrivnostne ruske podmornice, ki je Stockholm "strašila" lani. Foto: Reuters
Kje so časi, ko so skandinavske serije drezale zgolj v osja gnezda lastnih političnih igric ... Foto: DK

Ob vse hujših napetostih med Zahodom in Rusijo ter zahodnem kritiziranju ruskih ozemeljskih apetitov in vojaškega posredovanja v Siriji premisa dramske serije Occupied ni tako nedolžna, kot bi bila sicer.

Gre sicer za zadnjo TV-produkcijo iz skandinavske tovarne uspešnic in prva epizoda, ki je premiero na norveški televiziji ugledala pred tednom dni (za to jesen jo je odkupilo že kar nekaj drugih evropskih držav), je dosegla rekordno gledanost. Po podatkih norveške javne televizije NRK si je prvi del ogledalo kar 13 odstotkov Norvežanov (633.000 ljudi) in več kot polovica v starostni skupini od 20 do 49 let. Gre za nov rekord za televizijo TV2, ki je v projekt skupaj s francosko-nemško mrežo Arte vložila kar 90 milijonov kron (10 milijonov evrov), s čimer je Occupied najdražja norveška TV-serija vseh časov.

A serija, ki je nastala po knjižni predlogi enega najuspešnejših norveških izvoznih proizvodov, pisca kriminalk Joja Nesbøja, je verjetno pritegnila še toliko več radovednežev zaradi svoje kočljive teme oz. resnično najmanj primerne časovne umeščenosti premiere. Kritiki namreč seriji očitajo, da še podžiga strahove pred ruskim ekspanzionizmom, Moskva je Occupied že pred premiero obsodila, z ruskega veleposlaništva v Oslu pa so sporočili, da bo serija "v najhujši maniri hladne vojne" Norvežane zastrašila pred rusko agresijo.

"Čeprav so ustvarjalci TV-serije na vse pretege poudarjali, da je pilot serije fiktiven in naj ne bi imel ničesar skupnega z resničnostjo, serija meri na zelo specifične države, Rusiji pa, žal, daje vlogo agresorja," so zapisali. "Nedvomno je obžalovanja vredno, da so se v letu, ko praznujemo 70. obletnico zmage v drugi svetovni vojni, ustvarjalci serije odločili, da zastrašijo norveške gledalce z neobstoječo grožnjo z Vzhoda v najhujši tradiciji hladne vojne, kot da bi pozabili na junaški prispevek sovjetske vojske k osvoboditvi severne Norveške izpod jarma nacistov."

Ruska zastava nad Oslom
Subtilna Occupied res ni - že v pilotu ruski komandosi ugrabijo norveškega premierja, nad Oslom vihra ruska zastava, norveški državljani pa se morajo odločiti, ali bodo kolaborirali z okupatorskimi silami ali se bodo uprli.

Nesbø je sicer scenarij spisal že pred dvema letoma, ko je bilo na rusko-ukrajinski fronti še vse razmeroma mirno. In kot je povedal v intervjuju za Guardian, je imela TV-hiša na predlogo diametralno nasprotne pripombe od zdajšnjih očitkov. "Ko sem jim pred približno dvema letoma predstavil zasnovo zgodbe, so mi rekli, da imajo težavo s tem, da je vse skupaj malce za lase privlečeno. A nazadnje se je z dogodki v Ukrajini izkazalo, da se le nisem motil." Producentka serije Marianne Gray pa: "Glede na to, kaj se dogaja po svetu, je časovna umeščenost serije nora."

Roko na srce, tudi brez lanskih ruskih ekspanzij bi bila tema kočljiva. Na severu, predvsem v baltskih državah, namreč med prebivalci vlada prastrah pred rusko invazijo, ki sega še v sovjetske čase, odnosi med Rusijo in Baltikom pa so problematični tako zaradi širjenja Nata na ruski prag kot tudi zaradi marginalizacije ruske manjšine v teh državah. Za severne države se ruska agresija ne zdi tako zelo za lase privlečena in tamkajšnje vlade že nekaj časa pospešeno krepijo svoje vojaške sile.

Septembra je Norveška razkrila prve od 52 lovcev F-35, ki jih je kupila od ZDA, češ da bodo letala predstavljala pomembno protiutež Rusiji v regiji. "Rusija je pokazala tako sposobnost kot pripravljenost za uporabo vojaške sile, da bi dosegla svoje strateške cilje," pa je dejala obrambna ministrica Marie Eriksen Søreide ob napovedi večjega proračuna za obrambo. In Norvežani temu ne oporekajo. Od 41 držav, zajetih v lansko Gallupovo raziskavo, so imeli prav Norvežani z 89 odstotki negativnih ocen najslabše mnenje o ruskem vodstvu, čeprav so v preteklosti gojili precej zmerneje pozitivna občutja do Rusov.

Militarizacija Skandinavije
Vojaško se krepi tudi sosednja Švedska, katere vojska je na vaje vpoklicala na tisoče rezervistov, da bi "okrepila operativno učinkovitost njihovih enot v odgovor na spreminjajoče se varnostno stanje v Evropi". Ponovno so tudi namestili svoje sile na strateškem otoku Gotland v Baltiku, od izbruha rusko-ukrajinske krize pa poročajo tudi o povečanem številu kandidatov, ki se želijo pridružiti vojski. Švedski obrambni minister Peter Hultqvist celo razmišlja o ponovni uvedbi obveznega vojaškega roka, javnomnenjske ankete pa kažejo vse večjo podporo švedski pridružitvi zvezi Nato (41 odstotkov pridružitev podpira, 39 odstotkov ji nasprotuje). Junija letos je zato ruski veleposlanik v Stockholmu državo posvaril pred morebitnimi vojaškimi posledicami, če se odloči pridružiti Natu, medtem ko je Švedska v tistem času lovila izmuzljive ruske podmornice v svojih vodah.

O pridružitvi Natu pod novo, desnousmerjeno vlado razmišlja tudi Finska, ki je članstvu v Severnoatlantski zvezi še do pred kratkim goreče nasprotovala. "Od začetka leta 2014 zaznavamo med volivci občuten porast zaskrbljenosti nad Rusijo. Velik del mlajše generacije se je nalezel sumničavosti starejše generacije," je za Guardian povedala Hannah Smith, strokovnjakinja za Rusijo na univerzi v Helsinkih.

Glede Moskve so po večkratnih izletih ruskih vojnih letal v danski zračni prostor sumničavi tudi Danci, ki jih je marca dodatno zastrašil ruski veleposlanik v Köbenhavnu Mikhail Vanin, ki je dejal, da bodo, če se Danska odloči pridružiti protiraketnemu obrambnemu sistemu Nata, njene bojne ladje "tarča ruskih jedrskih konic". Occupied na Danskem vrtijo pod naslovom "Ruski veleposlanik" - in Vanin ni navdušen. "Zgodovina kaže, da je agresija vedno izvirala z zahoda Evrope. Dovolj je, da se spomnimo Tevtonskega viteškega reda, švedske ekspanzije, Napoleona ali Hitlerja. In ne pozabimo na njihovega sodobnega naslednika - Nato. V tem kontekstu ne gojimo prav nobenih pozitivnih občutkov do premiere Occupied."

Z Vaninom se strinja tudi Geir Pollen, norveški pisatelj in predavatelj norveških ved na univerzi v Sankt Peterburgu, ki je napisal članek, v katerem obsoja serijo zaradi obujanja stereotipov hladne vojne. Kar nekaj njegovih ruskih študentov se mu je za to zahvalilo. "Ko vidim, kako imajo radi norveščino, kako se trudijo z jezikom in kako so predani, mi pa jim serviramo tako sranje, me je globoko sram," je potožil Pollen. "Serija prispeva k črno-beli podobi Rusov, kar je skrajno neodgovorno."