Chi-Raq je v resnici adaptacija Aristofanove komedije Lizistrata, tokrat pred kuliso nasilja tolp v Chicagu. Foto: IMDb
Chi-Raq je v resnici adaptacija Aristofanove komedije Lizistrata, tokrat pred kuliso nasilja tolp v Chicagu. Foto: IMDb
Woody Allen
"Mislil sem, da bo šlo zlahka, a je zelo težko. Lahko, da bo vesoljska zadrega. Upam samo, da ne bom razočaral Amazona," je letos v Cannesu potrto izjavil Woody Allen, ki še nikoli prej ni režiral TV-serije. Njegov projekt v šestih delih naj bi bil naslednje leto dostopen naročnikom Amazona v ZDA, Veliki Britaniji in Nemčiji. Foto: AP
Jeff Bezos
Ameriški Amazon je največji spletni trgovec na svetu. Ponudbo je v sklopu svojega naročniškega paketa Amazon Prime v preteklih letih med drugim razširil s spletno televizijo oziroma videovsebinami na zahtevo, podobno Netflixu. Foto: Reuters

"Amazon je že zmagal na zlatih globusih in emmyjih," je Bezos poudaril v nedavnem intervjuju za Die Welt. "Ta hip je naš cilj produkcija 16 filmov na leto."

Pri Amazonu so zadnja leta veliko energije in sredstev vložili v razvijanje izvirnih vsebin - in njihov napor se je obrestoval. Poleg tega, da producirajo nekaj kritiško hvaljenih, odmevnih serij (serija Transparent je denimo dobila pet emmyjev), zdaj rekrutirajo tudi ugledne režiserje, ki so doslej snemali predvsem za velika platna. Ridley Scott se je Amazonu pridružil kot producent odmevnega projekta The Man in the High Castle, Woody Allen pa je lani podpisal pogodbo za snemanje nadaljevanke v šestih delih (čeprav je nato letos na festivalu v Cannesu že izjavil, da je bila ta odločitev "katastrofalna napaka".)

Decembra je v Ameriki na spored kinematografov - in ponudnikov streaminga - prišel prvi Amazonov večji celovečerec. Chi-Raq je satira na filme o tolpah, ki jo je režiral Spike Lee; da na spored prihaja ravno ob koncu leta, je najboljši znak, da studio računa na nominacije v sezoni nagrad.

V intervjuju za omenjeni nemški časopis Bezos posebej poudari, da si je Amazon - podobno kot pred njimi Netflix - v industriji bliskovito prislužil ugled podjetja, ki poskuša ustvarjalcem puščati več ustvarjalne svobode kot tradicionalni studii. "Mojstrom, kakršna sta Woody Allen ali Spike Lee, bi rad ponudil novo osnovo za delo," pravi Bezos. Če imaš na režiserjevem stolčku velikana, dodaja, je edino smiselno, da mu "daš proste roke".


Kako hitro lahko Akademija sprejme novotarije?

Prve recenzije filma Chi-Raq so bile soglasno pozitivne; na podobno hvalo je naletel Netflixov celovečerec Beasts of No Nation, v katerem Idris Elba igra krvoločnega voditelja tolpe otroških vojakov v neimenovani afriški državi v primežu državljanske vojne.

Seveda pa še vedno obstaja strah, da bo nekonvencionalni model distribucije filmoma vseeno škodil v očeh staromodnih, v stalne tirnice vpeljanih članih Akademije, ki odločajo o oskarjih. Roko na srce, filmoma bi utegnilo škoditi tudi to, da se lotevata načenjata tematiko temnopoltih - čeprav se Akademija v zadnjih letih zavestno trudi razgibati svojo demografsko sestavo.

Imperij raste
Bezos je za Die Welt pokomentiral še druge nove projekte podjetja, denimo družbo za vesoljske polete Blue Origin in vpeljavo usluge Prime Air - ljudem bodo naročeno blago dostavljali z letalniki. Obenem direktorja zanima tudi možnost, da bi pri Amazonu kot video na zahtevo ponujali razne športne prireditve, tudi svetovni pokal v nogometu. "To sploh ni nemogoče," pravi. "Šport je zanimiva ideja."