Foto:
Foto:
Vprašanje je, če bodo uporniki upoštevali dogovor predstavnikov mesta.
Se bodo razorožili vsi Sadrovi borci v Iraku?

Ameriška vojska ima absolutna potrdila, da je Aziz še vedno živ, saj je v njihovem varstvu. Zdrav je in se počuti dobro, trdijo. V zadnjem času so mediji poročali o njegovih težavah s srcem.

Aziz je bil v času vladavine nekdanjega iraškega predsednika Sadama Huseina nekaj časa tudi iraški zunanji minister. Ameriškim silam se je predal aprila lani. Na spisku 55 najbolj iskanih Iračanov je bil na 25. mestu.

Faludža pripravljena na volitve
Predstavniki upornega iraškega mesta Faludža so iraški vladi sporočili, da so pripravljeni sodelovati na januarskih volitvah. Delegacija mesta se z vlado in ameriškimi predstavniki pogovarja o pogojih za vstop iraške garde v mesto.

Prebivalci Faludže podpirajo volitve in se jih želijo udeležiti, je povedal glavni pogajalec, islamski klerik Kaled Al Džumaili, ki je tudi član mestnega sveta mudžahidov.

Pogovori so potekali v ameriškem vojaškem oporišču pri Faludži, sodeloval pa je tudi ameriški veleposlanik John Negroponte. ZDA trdijo, da so v mestu tuji teroristi, aprilska ofenziva pa je bila neuspešna.

V ponedeljek začetek razoroževanja v Sadrovi četrti?
Oboroženi privrženci skrajnega šiitskega verskega voditelja Moktade Al Sadra v Bagdadu se bodo v ponedeljek začeli razoroževati.

Po besedah glavnega šiitskega pogajalca so se z začasno iraško vlado in ameriškimi silami dogovorili o takojšnjem prenehanju ameriškega bombardiranja Sadrove četrti v Bagdadu, kjer živi okoli dva milijona šiitov. V zameno za ustavitev ameriških napadov bodo oboroženi pripadniki Al Sadra v ponedeljek začeli predajo orožja iraški policiji. Ob tem ni znano, ali se bodo Sadrovi borci razorožili samo v Bagdadu ali pa tudi v drugih iraških mestih.

Ameriška vojska še ni komentirala dogovora s šiitskimi uporniki.