Glasba
Klemen Ramovš
"Slovenska politika bo pokopala festival Seviqc Brežice," je na seji Odbora za kulturo v Državnem zboru dejal direktor tega festivala in ob tem napovedal gladovno stavko, če se kmalu ne zagotovijo finančna sredstva. Foto: Milan Markelj
Tone Peršak
Minister za kulturo Tone Peršak je dejal, da lahko ministrstvo sicer doda nekaj sredstev, a le če ima vire oziroma, "če ima nov vir." Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Direktor festivala Seviqc Brežice napovedal gladovno stavko, če finančna sredstva ne bodo kmalu zagotovljena

Klemen Ramovš na razpravi odbora za kulturo
7. februar 2018 ob 11:12
Ljubljana - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

Parlamentarni odbor za kulturo je razpravljal o razpisu za izbor javnih kulturnih programov na področju umetnosti, v okviru tega pa je direktor in umetniški vodja festivala Seviqc Brežice Klemen Ramovš napovedal gladovno stavko, če finančna sredstva ne bodo kmalu zagotovljena.

Včerajšnja seja je bila sicer namenjena razpisu Ministrstva za kulturo RS za izbor javnih kulturnih programov na področju umetnosti za obdobje 2018—2021, iz katerega je izpadlo več uveljavljenih zavodov.

"Slovenska politika bo pokopala festival Seviqc Brežice," je na seji Odbora za kulturo v Državnem zboru dejal Klemen Ramovš in ob tem napovedal gladovno stavko, če se kmalu ne zagotovijo finančna sredstva.

Polovica samozaposlenih ne dosega minimalne plače
Velik del nevladnega sektorja v kulturi je zadnje dni obupan. 50 odstotkov samozaposlenih ne dosega minimalne plače, rezultati programskega razpisa bodo najverjetneje za nekatere zavode in festivale v polju kulture usodni. Med njimi še posebej izstopajo takšni, ki dosegajo vrhunske rezultate doma in v tujini, in sicer Carmina Slovenica, APZ Tone Tomšič, Zavod Delak, Mesto Žensk, Imago Slovenie, Zavod Maska, sloWind in še nekateri.

Ramovševa napoved gladovne stavke
Festival Seviqc Brežice, ki deluje od leta 1982, se je zaradi krčenja sredstev znašel tik pred ukinitvijo. Direktor festivala Ramovš v obupu napoveduje gladovno stavko. "Če v hipu - danes , jutri zjutraj - ne dobim zagotovil, kdaj bodo prišla sredstva, potem grem v gladovno stavko, ker nimam drugega izhoda. Uporabil bom zavarovalnino, glede življenjske pa se še nisem pogovoril z agentom, kako se to izvede. Vem, da je v primeru samomora po treh letih to naravna smrt," je odločen Ramovš.

Komu vzeti, da bi bilo za dodatna sredstva?
Minister za kulturo Tone Peršak je dejal, da on kot minister ne more podeljevati sredstev mimo razpisov in je zavezan k spoštovanju odločitve strokovne komisije. Lahko sicer doda nekaj sredstev, a le, če ima vire oziroma po besedah ministra, "če ima nov vir. Če se pogovarjamo o tem /…/, da ministrstvo iz lastnih sredstev doda neka sredstva, potem je treba povedati tudi, komu vzeti."

Ramovš je že jeseni na premierja Mira Cerarja naslovil pismo, v katerem je med drugim zahteval ustrezno spoštovanje vrhunskih kulturnih programov slovenskega nevladnega sektorja. Med drugim je izpostavil, da so vrhunski nevladni programi nujna dopolnitev javnim zavodom, ker je lahko nacionalna kulturna produkcija, razen v redkih izjemah, uspešna le v povezovanju institucionalnega in nevladnega sektorja.

Prisotno je prepričanje, da ni nemogoče, da se bo v predvolilnem duhu našel nov vir sredstev za financiranje javnih kulturnih programov na področju umetnosti. Odbor za kulturo je pozval ministrstvo, da skupaj z vlado preuči zmožnosti za dodatno financiranje in k izboljšanju dialoga.

P. G., Aleksander Čobec, Radio Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
Tak
# 07.02.2018 ob 11:29
ko gledam tole našo kulturo se ne znebim občutka, da jih je veliko prisesanih na državne jasli in od njih nobenega učinka. Tisti ki pa nekaj ustvarijo in potrebujejo za nadaljne uspehe nekaj sredstev, pa niso povšeči delilcem denarja in tako ostanejo na suhem

naj malo pogledajo koliko dolgo že kdo dobiva denar in kaj je za ta denar ustvaril. če ni nič naj ga vrne
RJSlo
# 07.02.2018 ob 12:05
No ja. Družbenopolitični "delavci" bi v primeru kulture opravili svojo nalogo, če bi objavili tudi seznam vseh prejemnikov sredstev za kulturo. Tako bi zasebni sektor lahko videl kaj vse financira.
komponist SV
# 07.02.2018 ob 14:26
Z vsem spoštovanjem do g. Ramovša, tovrstno izsiljevanje pa je neumno.
Demosten18
# 07.02.2018 ob 12:16
A potem lahko gladovno stavka tudi vsak delavec, ki ga delodajalec zaradi "tehnoloskih viskov" vrze na cesto? Aja, oni imajo druzine in odgovornost, tile nasi kulturniki bodo pa do smrti prisesani na drzavne jasli (dobesedno)
arhitektka
# 07.02.2018 ob 11:17
Ne spoznam se na kulturno sceno, ampak brez denarja ostajajo tisti, katere pa tudi jaz poznam, berem o njihovih dosežkih in uspehih in so uveljavljeni tudi v tujini.

Pa dejte naštet tiste, ki so denar dobili. Mogoče poiščete take neznane, neuveljavljene, da vidimo, s kakim potencialom so prepričali odbor.
Novinarji, na delo!
Gams
# 07.02.2018 ob 12:26
V tujini da država toliko kot ustanova že sama zbere sredstev in se kulturniki trudijo za dober program.
heristalski166
# 07.02.2018 ob 12:33
kajti temeljna kompetenca slovenskih umetnikov je prijavit isto stvar na čim več državnih in občinskih ter nvojevskih programov razpisov, najboljši med njimi imajo povsod tako dobre veze da za isto stvar dobijo večkrat denarja, malo slabši med njimi imajo veze na rtv ki posreduje in potencira njihovo izsiljevanje
Valentin57
# 07.02.2018 ob 14:48
V tujini da država toliko kot ustanova že sama zbere sredstev

Točno tak sistem bi tudi jaz uvedel.
Pastafarian
# 07.02.2018 ob 17:08
Briga nas kultura, ljudje praskajo za položnice, eni pa živijo od "kulture" in to v kapitalizmu, kjer ves čas poslušamo, da smo vredni toliko kot se znamo tržiti... Zakaj to ne velja za kulturnike in podobne ?!?
jahbulon
# 07.02.2018 ob 21:44
@ni maitre: kakšne linke? Erar je javno dostopen, vpiši pod prejemniki Delak in zasvetili se ti bojo 4 milijoni slovenskih eurov.
Da privatni zavod Delak, kot trdi tudi avtorica pamfleta, kaže “vrhunske rezultate doma in v tujini” boš moral dokazari ti ali ona, da vidimo kdaj je že kdo izven Slovenije opazil briljantnost velikega umetnika, meni google ne najde ničesar.

Moje reference so leta izkušenj s plačevanjem davkov, carin, trošarin, naročnin, omrežnin itd., vem kdaj dobim za svoj denar vsaj neko vrednost in kdaj muda za bubrege.

@komponistSV T.i. Mrkaičisti niso proti kulturi, samo proti razkošnemu državnemu financiranju kulturnikov, katerih umetnost ali “umetnost” občinstvo zavrača. Kaj pa naj bi bil javni interes dajati nekemu Živadinovu milijone našega denarja? Boš morda ti pojasnil.

Postaja pa nekaj jasno, da imamo dejanske umetnike, ki delajo za svojo dušo in občinstvo, ki naredijo npr. glasbo, jo ponudijo trgu, torej občinstvu, in če jih občinstvo sprejme, prima, če ne, še vedno delajo glasbo zase. Na drugi strani imamo pa parazite, ki delajo npr. glasbo, ki je nihče ne posluša, nihče v njej ne vidi vrednosti, ampak parazit gre potem izsiljevat naš denar, ker da je to baje vrhunska umetnost, samo mi je ne razumemo. Časi takih bleferjev so mimo.
Janez23
# 07.02.2018 ob 17:52
Ti kar stavkaj, me sploh ne gane.
Strokovnjak
# 07.02.2018 ob 16:54
Od (ogromne) večine t.i. kulture nima večina ostalih čisto nič...
nvk
# 07.02.2018 ob 18:45
Ob vsem tem poročanju nobene analize...
Gastrbajtr
# 07.02.2018 ob 18:06
Hehe, face so tile kulturniki. Če si nisi sposoben zagotovit sredstev, pa pač gladovno stavkaš.
fafner
# 21.02.2018 ob 17:46
glede na to, kako izgleda, stavka ne bo dolgo trajala. On zahteva denar, ko ga pa dobi, pa niti svojih delavcev ne plača. Oglašuje pa na Jumbo plakatih...

Gams V tujini da država toliko kot ustanova že sama zbere sredstev in se kulturniki trudijo za dober program:
V katerih državah v tujini je tako?
komponist SV
# 13.02.2018 ob 07:42
Pa vi tu sploh veste, s kakšno glasbo se organizacijsko ukvarja g. Ramovš? Ste kdaj bili na kakšnem koncertu v Brežicah? Itak da ne. Samo pljunek tu, pljunek tam. Kar tako, ker vam je dolgcajt.
Bivši uporabnik
# 07.02.2018 ob 20:52
Mene je admin brisal, čeprav nisem povedal nič neresničnega in nič žaljivega, razen če ni žaljivo sedanje stanje stvari samo na sebi. Malo sem zašpičil besede, po gostilniško. Komentarji so vse, kar mi je dano.

Slavnostni govorec je ravnokar končal svoj govor in požel buren aplavz.
Vse, kar je povedal, je res in treba je bilo to povedati, ampak: se bo zato jutri kaj spremenilo?
komponist SV
# 07.02.2018 ob 20:14
Sicer pa me moti, da se tukaj oglašate sami "Mrkaićisti" in podobni antikulturniki, ki seveda ne veste, da dobra umetnost ni samo tržno usmerjena.
Gastrbajtr
# 07.02.2018 ob 18:53
Če v hipu - danes , jutri zjutraj - ne dobim zagotovil, kdaj bodo prišla sredstva, potem grem v gladovno stavko, ker nimam drugega izhoda.

Seveda imaš izhod - Revoz mrzlično išče nove delavce. Ali je to preveč naporno za tvoje rokice?
Gastrbajtr
# 07.02.2018 ob 18:07
Pandur, ki je imel kaj pokazat, je redno dobival sredstva.
ni maitre
# 07.02.2018 ob 17:05
jahbulon
Lahko prosim javno objaviš te linke o katerih že dneve vneto nabijaš? Lahko objaviš še svoje reference s tega področja? Hvala!
kingeston
# 12.02.2018 ob 11:57
z drugimi besedami: želi davkoplačevalski denar ! torej tudi moj !

NE DAM !! naj stavka dokler more...
heristalski166
# 07.02.2018 ob 12:58
sej najboljši v zgoraj omenjenem smislu (tj da imajo odličen veze na MK), društvo likovnih umetnikov slovenije se nič ne pritožuje lahko opazite
Kazalo